26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEBUNIA CSM: JUDECATORI PUSI IN COMPLET CU MANA DE SEFI – Presedintii instantelor capata puteri depline. CSM cere ca membrii completelor sa fie numiti de conducatorul instantei, cu avizul Colegiului de conducere, despre care nu se spune daca e consultativ sau conform: “Componenta sectiilor si a completurilor specializate, dar si a celorlalte completuri trebuie stabilita de presedintele instantei”. In prezent, alcatuirea completelor e stabilita de colegiul de conducere al instantei (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 August 2022 18:41
Vizualizari: 4290

Nebunie totala din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Mai exact, din partea majoritatii care conduce CSM. Dupa ce au secretizat activitatea institutiei astfel incat sa incerce sa ascunda combinatiile, jocurile si trocurile care se fac, majoritarii din CSM au lansat o noua idee extrem de periculoasa, care incalca flagrant dreptul la un proces echitabil. In loc sa ceara ca toate completele de judecata, de la orice instanta, sa fie alcatuite prin tragere la sorti, CSM vrea sa dea puteri depline presedintilor de instante si propune ca membrii completurilor de judecata sa fie numiti de catre conducatorul de instanta, si nu de colegiul de conducere asa cum prevede in prezent legea.


 

Astfel, in avizul favorabil cu observatii dat proiectelor de modificare a Legilor Justitiei, majoritatea din Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca una dintre modificarile pe care ministrul Justitiei Catalin Predoiu ar trebui sa o faca la respectivele proiecte - respectiv in Legea 304/2004 privind organizarea judiciara - priveste modul in care se compun completele de judecata. In acest sens, CSM propune urmatoarele (vezi facsimil):

“In primul rand, trebuie revizuite dispozitiile din proiect referitoare la atributiile conducatorilor instantelor. Competentele legale ale presedintilor instantelor judecatoresti trebuie sa reflecte rolul si responsabilitatile acestora, fiind necesara asigurarea unui just echilibru intre prerogativele functiei si raspunderea pentru mandatul indeplinit. Presedintii poarta responsabilitatea organizarii si functionarii corespunzatoare a instantelor pe care le conduc, prin implementarea planului managerial pe baza caruia au fost numiti, suportand consecintele pentru neindeplinirea obiectivelor asumate. Prin urmare, sectiile trebuie infiintate la propunerea presedintelui, prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar componenta sectiilor si a completurilor specializate, dar si a celorlalte completuri trebuie stabilita de presedintele instantei, cu avizul colegiului de conducere. Din considerente similare, dar si din ratiuni tinand de necesitatea asigurarii unei practici unitare, constituirea completului de divergenta trebuie sa se realizeze prin includerea, in completul de judecata, a presedintelui de sectie sau, dupa caz, a presedintelui instantei”.

 



Avizul colegiului de conducere e consultativ sau conform?


Practic, potrivit propunerii CSM, seful de instanta va fi cel care va stabili cine sunt judecatorii care vor face parte din completurile de judecata. Chiar daca se vorbeste despre existenta unui aviz din partea Colegiului de conducere, nu se precizeaza daca avizul este unul consultativ sau conform, adica daca presedintele instantei va trebui sa tina cont de avizul Colegiului de conducere atunci cand alcatuieste completele de judecata. Totusi, daca facem analogie cu o alta prevedere din Legile Justitiei in care se face trimitere la existenta unui aviz, si anume cu art. 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor unde se vorbeste despre faptul ca sefii marilor parchete sunt numiti cu “avizul Sectiei pentru procurori a CSM”, acest aviz fiind asa cum se stie unul consultativ, deci nu obligatoriu, rezulta ca inclusiv “avizul colegiului de conducere” mentionat de CSM in propunerea ca membrii completelor de judecata sa fie numiti de presedintele de instanta va fi unul consultativ.


Predoiu a mentinut prevederile din prezent care dau colegiilor de conducere atributia stabilirii completelor de judecata


Propunerea CSM privind compunerea completelor de judecata care sa se faca de catre conducatorii instantelor vine in contextul in care ministrul Justitiei Catalin Predoiu a pastrat in proiectul viitoarei Legi privind organizarea judiciara mentiunea existenta in actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara conform careia compunerea sectiilor si a completelor de judecata se stabileste de catre colegiul de conducere al instantei.


Art. 41 alin 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara:

Componenta sectiilor si completelor specializate se stabileste de colegiul de conducere al instantei, in raport cu volumul de activitate, tinandu-se seama de specializarea judecatorului”.


Art. 52 alin. 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara:

Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. Schimbarea membrilor completelor se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti”.


Conform art. 45 alin. 2 din proiectul viitoarei Legi privind organizarea judiciara:

Componenta sectiilor si completurilor specializate se stabileste de colegiul de conducere al instantei, in raport cu volumul de activitate, tinandu-se seama de specializarea judecatorului”.


Conform art. 57 alin. 1 din proiectul viitoarei Legi privind organizarea judiciara:

Colegiile de conducere stabilesc compunerea completurilor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. Schimbarea membrilor completurilor de judecata se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti”.


Nu este limpede daca majoritatea din CSM, prin propunerea ca sefii instantelor sa fie cei care compun completele de judecata, vizeaza doar curtile de apel, tribunalele si judecatoriile, sau si Inalta Curte de Casatie si Justitie. La modul in care este formulata propunerea din avizul CSM este insa posibil sa se aiba in vedere inclusiv ICCJ, si inclusiv renuntarea la tragerea la sorti a Completelor de 5 judecatori ICCJ.


* Cititi aici integral avizul CSM privind proiectele de modificare a Legilor Justitiei

* Cititi aici proiectul viitoarei Legi privind organizarea judiciara

Comentarii

# maxtor date 23 August 2022 20:12 +7

au trecut la faza pe trivialitati.

# mai sunteti inca in Ro ? date 23 August 2022 20:38 +39

ce imi place ! asta inseamna libetate deplina, fara constrangere, ... bla, bla, bla, fara presiune pe justitie , sa faca ei toate nazdravaniile ce le trec prin cap . ha ! ha! ha!

# Valter COJMAN date 23 August 2022 21:38 +118

Adio justitie in Romania. Pestele de la cap se impute...

# Savonea & legile ale justitiei date 24 August 2022 08:25 +84

Ca sa-i dea aviz pozitiv pentru legi, Predoiu a acceptat toate mizeriile a majorității din Consiliu, condusă informal de judecătoarea Lia Savonea. Fara aviz, PSD și UDMR nu ar fi votat legile justiției, nu din principiu, desigur (legile Dragnea au avut aviz negativ CSM), ci pentru că actualul CSM reflectă fidel viziunea pesedistă și udemeristă asupra justiției. Fara adoptarea legilor nu există nicio șansă de ridicare a MCV, obiectivul pe care „ viitorul" secretar general NATO Klaus Iohannis insista să-l bifeze indiferent de condiții și cost.

# ?????? date 24 August 2022 23:32 0

@ Un proiect de modificare a legii împotriva deciziilor CCR de constituționalitate a completelor de judecata alcatuite prin tragere la sorti , ?

# ?????? date 24 August 2022 23:35 0

& Deciziile CCR nu mai sunt ,,general obligatorii" și pentru CSM , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva