29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NICUSOR NE VREA RECI – Compania Municipala din ograda lui Nicusor Dan nu plateste facturile catre ELCEN ca sa o bage in faliment premeditat in 2022 si sa o preia printr-o inginerie juridica. Statul roman, care detine 99,99% din actiunile ELCEN, asista impasibil cum este pagubit prin planul de preluare a afacerii ELCEN, care risca sa bage in colaps agentul termic din Capitala (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

2 December 2021 17:14
Vizualizari: 6685

Urmare a promisiunilor desarte facute de primarul general al Capitalei Nicusor Dan, privind rezolvarea problemei scandaloase a lipsei agentului termic in Capitala, promisiuni neurmate de niciun fel de actiuni concrete, Lumea Justitiei a analizat evolutia reorganizarii sistemului de furnizare a agentului termic catre populatie si posibilele cauze ale acestor sincope.


 

Sa nu uitam ca Nicusor Dan a castigat alegerile pentru Primaria Capitalei promitand caldura in case, dar in realitate a fost exact pe dos, in sensul ca dupa castigarea alegerilor de catre Nicusor Dan aproape toti locuitorii Bucurestiului – peste 1 million de locuinte bransate la sistemul de termoficare - se confrunta cu perioade insemnate de timp in care nu au nici caldura, nici apa calda. Inclusiv spitalele.

Semnalul de alarma pe care il lansam in ceasul al 12-lea este determinat de informatiile aparute recent in spatiul public, la Registrul Comertului, in Buletinul Procedurilor de Insolventa, precum si in urma consultarii rapoartelor unor societati care au ca obiect de activitate evaluarea riscului, a ratingului financiar, precum si a valorii de piata a acestora, in mod special a societatilor in care Statul roman si/sau autoritatile locale sunt actionari.


Cum poate inghiti furnica plina de datorii din ograda lui Nicusor Dan un elefant profitabil ca ELCEN!?!


Astfel, la data de 1 septembrie 2021, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat ca prin HCGMB nr. 284/01.09.2021 s-au aprobat actiunile necesare in vederea realizarii Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica - SACET, prin transferul de activitate de la ELCEN SA, la Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA (succesoarea RADET, companie la care Municipiul Bucuresti detine 99,99% actiuni).

Precizam ca prin HCGMB nr. 284/01.09.2021 s-a hotarat: ,,Se aproba transferul afacerii ELCEN SA catre Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA'' – (vezi facsimil 1)


De retinut anomalia incredibila a acestei afaceri:

- societatea Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN SA) este detinuta de Statul roman prin Ministerul Energiei (97,51%) si ROMGAZ (2,49%) si are potrivit datelor oficiale de la ONRC pe anul 2020 o cifra de afaceri de 1,67 miliarde lei si un profit de 352 milioiane lei; foarte important CM Termoenergetica SA este principalul, ca sa nu zicem unicul client al ELCEN SA de la care primeste agentul termic pentru locuintele din Capitala; ELCEN SA se afla in procedura de insolventa, fiind administrata judiciar de SIERRA QUADRANT SPRL – Bucuresti din cauza ca Primaria Capitalei nu ii plateste de multa vreme facturile pentru agentul termic livrat pentru locuitorii Capitalei;

- societatea CM Termoenergetica SA are ca actionar majoritar Municipiul Bucuresti (99,99%) si este datoare vanduta la ELCEN SA, dar nu-si plateste datoriile catre ELCEN SA, avand pretentia sa preia afacerea ELCEN SA desi a avut pe 2020 o cifra de afaceri de doar 1,25 miliarde lei si o pierdere de 134 milioane lei;

Datele prezentate sunt obtinute din furnizarile oficiale de informatii de la Registrul Comertului – (vezi facsimil 2)


 

Analizand situatia economico-financiara a celor doua companii, din informatiile oficial furnizate de ONRC, la finele anului 2020, asa cum rezulta si din tabelul sintetic comparativ de mai sus, am ajuns la o prima concluzie, respectiv ca avem de a face cu o operatiune financiar-economica miraculoasa, de-a dreptul uluitoare. Astfel «furnica» CM Termoenergetica SA va inghiti «elefantul» ELCEN, cu marea promisiune ca doar asa apa calda si caldura va fi asigurata locuitorilor Capitalei prin realizarea Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica – SACET. O promisiune identica cu cea din campania electorala locala din 2019, dar neindeplinita pana in prezent, desi au trecut 12 luni de atunci.

De ce comparam CM Termoenergetica SA cu o «furnica»? Pentru ca aceasta companie municipala figureaza in evidentele Registrului Comertului, de la infiintare, la data de 14.06.2019 si pana in prezent, cu un capital social varsat de doar 2,6 milioane lei.

Conform tabelului sintetic comparativ aportul de capital adus de actionarul Municipiul Bucuresti reprezinta doar 2,6 milioane lei, in timp ce aportul de capital la ELCEN SA, adus de actionarul majoritar Statul roman prin Ministerul Energiei, este de peste 697 milioane lei, la care se adauga si aportul de capital al actionarului minoritar ROMGAZ, in valoare de peste 17,8 milioane lei.

Deci, comparatia entitatii economice creata de Municipiul Bucuresti – CM Termoenergetica SA care doreste sa inghita si sa digere ELCEN Bucuresti, cu un capital de peste 700 milioane lei, vorbeste de la sine despre aberatia acestei afaceri, care poate fi o explicatie de ce bucurestenii nu au apa calda si caldura in case.

Ceea ce surprinde in conduita autoritatilor locale in legatura cu preluarea activitatii si patrimoniului ELCEN SA de catre compania municipala din ograda lui Nicusor Dan, este faptul ca inca din data de 14.11.2019 Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru a pritoci o minima echivalenta intre cele doua capitaluri sociale ale entitatilor economice implicate, in vederea realizarii fuziunii sau preluarii activitatii si patrimoniului ELCEN (care se gandea inca de pe atunci), au stabilit prin HCGMB nr. 627/14.11.2019 majorarea capitalului social al CM Termoenergetica SA de catre actionarul majoritar Municipiul Bucuresti, cu suma de 645 milioane lei - aport in numerar.

Conducerea Primariei Capitalei a uitat insa de aceasta majorare decisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, fapt ce a determinat ca CM Termoenergetica SA sa functioneze permanent intr-o insolventa prezumata de fapt, fiind incidente prevederile Legii nr. 85/2014 care stabilesc ca insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor, iar in cazul de fata creditor fiind ELCEN SA, care astfel a devenit si finantatorul Termoenergetica SA, datorita insuficientei fondurilor banesti care trebuiau asigurate de Primaria Capitalei.

Tot din informatiile furnizate de ONRC rezulta ca in anul 2020 CM Termoenergetica SA a raportat o pierdere de aproape 135 milioane lei, in timp ce ELCEN SA a raportat pe anul 2020 cu un profit de peste 352 milioane lei. Si la capitolul impozite si taxe datorate, CM Termoenergetica SA are peste 6,5 milioane lei datorii neachitate catre bugetul de stat, ceea ce dovedeste dispretul fata de stat al actualului ordonator de credite.

In ceea ce priveste capitolul active imobilizate, valoarea acestora este de doar 19 milioane lei la CM Termoenergetica SA, in timp ce la ELCEN SA valoarea acestora este de 2,304 miliarde lei!!! Singurul lucru la care CM Termoenergetica SA sta mai bine comparativ cu ELCEN Bucuresti este la numarul de salariati, acesta fiind aproape dublu (3012 salariati fata de 1754 ai ELCEN).

Asa cum am mentionat, evolutia preluarii activitatii si patrimoniului ELCEN SA de catre CM Termoenergetica SA, a fost semnalat in mass-media financiara, anticipandu-se ca datorita pierderilor de agent termic din reteaua de distributie a Municipiului Bucuresti a apei calde si caldurii catre cei peste 1 milion de locuitori ai Capitalei arondati sistemului de termoficare, ar fi posibil ca si ELCEN SA sa intre in colaps, tocmai datorita acestor pierderi de agent termic in sol, care ajung la peste 2000 tone/ora.

Acest fapt ne-a determinat sa urmarim cu atentie si rapoartele administratorului judiciar de la ELCEN SA ce se prezinta creditorilor si se publica in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) privind reoganizarea activitatii acestei entitati prin intentia de preluare a activitatii si patrimoniului ELCEN SA de catre CM Termoenergetica SA.

Din Raportul publicat in BPI nr. 19783/19.11.2021 de Distrigaz Sud, in calitate de presedinte al Comitetului creditorilor ELCEN, rezulta ca datorita mentinerii in insolventa a acestei entitati, in scopul finantarii nelegale a activitatii CM Termoenergetica SA, prin substituirea in indeplinirea obligatiilor ce reveneau Primariei Municipiului Bucuresti, valoarea de piata a activelor ELCEN SA a scazut cu peste 373 milioane lei, conform evaluarii de la data de 31 decembrie 2020, fata de Raportul de evaluare a activelor ELCEN SA intocmit la data de 21 martie 2018.

Mentinerea in insolventa a ELCEN SA, in scopul substituirii Municipiului Bucuresti in obligatiile de capitalizare si finantare a CM Termoenergetica SA, a avut ca efect negativ si intarzierea demararii programului de retehnologizare a celor trei CET-uri care, datorita starii de mentinere in insolventa nu au permis ELCEN SA sa acceseze fonduri europene si nici credite de la banci comerciale in vederea modernizarii lor, astfel ca in conformitate cu normele europene si nationale de mediu ar urma ca activitatea acestor CET-uri sa fie oprita, incepand cu anul 2023, pentru neluarea masurilor de protejare a mediului in zona Capitalei.

Daca pana in prezent la ELCEN SA valoarea de piata a activelor scade permanent, in ceea ce priveste valoarea de piata a activelor CM Termoenergetica SA, din consultarea rapoartelor unor agentii de rating nationale, rezulta ca aceasta companie a Municipiului Bucuresti are o valoare de piata a activelor ce tinde catre zero.

Conform Raportului publicat in BPI nr. 19783/19.11.2021 de Distrigaz Sud, ce urmeaza a fi supus analizei creditorilor ELCEN SA la data de 10.12.2021, responsabilitatea actualei situatii in care se afla ELCEN SA, s-ar datora in mod exclusiv administratorului judiciar SIERRA QUADRANT SPRL - Bucuresti, care nu ar fi adus la indeplinire masurile stabilite in sarcina sa prin Planurile de reorganizare, cel initial si cel modificat, astfel ca peste circa 10 luni se vor implinii 4 ani de la confirmarea Planului initial de reorganizare de catre judecatorul sindic si, in consecinta, potrivit Legii nr. 85/2014, la data de 22.10.2022 ELCEN SA ar urma sa intre in faliment.

Mai mult, conform Raportului publicat in BPI nr. 19783/19.11.2021, administratorului judiciar SIERRA QUADRANT SPRL – Bucuresti i se imputa ca pentru a impiedica aducerea la indeplinire a masurilor stabilite prin cele doua Planuri de reorganizare ale ELCEN SA, nu a permis nici administratorului special desemnat de Adunarea generala a actionarilor ELCEN SA sa primeasca mandat in acest sens de la actionari, avand in vedere faptul ca societatii ELCEN SA, in toata perioada insolventei, nu i-a fost ridicat dreptul de administrare. In Raport se mai arata ca in pofida planului de reorganizare, administratorul judiciar al ELCEN SA nu a convocat niciodata AGA de la ELCEN SA pentru a da mandat administratorului special in acest sens, desi potrivit Legii nr. 85/2014, el reprezinta singura autoritate ce poate face convocarea AGA in procedura insolventei.

In Raportul mentionat chiar se ridica problema analizarii oportunitatii: '' ...inlocuirii administratorului judiciar SIERRA QUADRANT pentru incapacitatea ori dezinteresul de a aduce la indeplinire masurile stabilite prin cele doua planuri de reorganizare si a hotararilor Comitetului creditorilor si Adunarii creditorilor, masuri care permiteau iesirea din insolventa a debitoarei ELCEN Bucuresti inca de la inceputul anului 2021, in vederea realizarii SACET deoarece, ca urmare a nerealizarii acestor masuri ELCEN Bucuresti se afla in risc major de intrare in procedura de faliment la data de 22.10.2022''.

Opinia noastra, fata de cele prezentate este ca de peste 3 ani de la confirmarea Planului initial de reorganizare a ELCEN SA, actionarul majoritar Statul roman, prin Ministerul Energiei, a fost lipsit, de interesul obtinerii contravalorii actiunilor pe care le detine la ELCEN SA. Ceea ce reprezinta faptul ca toate diferentele nefavorabile de maximizare a averii ELCEN SA, potrivit Legii insolventei, vor afecta in acest caz atat creditorii ramasi in procedura, dar mai ales actionarii ELCEN SA - atat Statul roman, in calitate de actionar majoritar, reprezentat prin Ministerul Energiei, cat si actionarul minoritar, reprezentat prin ROMGAZ.

Tot din Raportul Distrigaz Sud, ce urmeaza a fi supus analizei creditorilor la data de 10 decembrie 2021, rezulta ca iminenta intrare a ELCEN SA in procedura de faliment la data de 22.10.2022 se datoreaza si faptului ca masurile ce trebuiau luate pentru a se asigura conditiile de transfer ale activitatii de productie de la ELCEN SA catre o alta entitate desemnata de Municipiul Bucuresti prin Plan, trebuiau a fi realizate in mai multe etape a caror pregatire urma a fi realizata intr-o perioada cumulata de maxim 18 luni, cuprinzand conform Raportului:

-„definirea detaliata a tuturor elementelor ce face obiectul transferului;

-stabilirea perimetrului de transfer prioritar;

-pregatirea documentatiei de transfer;

-analiza functiilor administrative necesare a fi preluate din ELCEN pentru continuarea activitatilor critice din Planul de reorganizare, precum si pregatirea transferului tuturor functiilor agreate, incluzand contracte de munca, licente, programe, software, etc., asa cum sunt stabilite la pozitia 14.3, pag. 110 – 112 din Planul initial de reorganizare.”


De asemenea, mentinerea in procedura de insolventa a ELCEN SA creaza riscul ca incepand cu luna martie 2022 sa-i fie intrerupta si prelungirea schemei de sprijin pentru nerealizarea promovarii cogenerarii de inalta eficienta, in conditiile in care ELCEN SA acceseaza aceasta schema de sprijin la o valoare estimata la 470 milioane lei, incepand din luna aprilie 2011 si pana in prezent, asa cum rezulta din adresa ANRE nr. 4201/14.01.2021, mentionata in Raport, prin care aceasta autoritate a notificat ELCEN Bucuresti asupra faptului ca una din cerintele Comisiei Europene pentru acordarea schemei de sprijin in continuare, a fost aceea ca autoritatile romane sa se asigure ca prelungirea acestei scheme nu va fi aplicabila pentru societatile aflate in dificultate prin ajutoare de stat.


Interesant este faptul ca administratorul judiciar SIERRA QUADRANT SPRL, convoaca si el o alta Adunare a creditorilor, dupa publicarea in BPI a Raportului ce va fi supus analizei Adunarii creditorilor ELCEN SA, convocata pentru data de 10.12.2021 de creditorii Romgaz si Distrigaz, incercand sa interpuna printr-o convocare de urgenta a Adunarii creditorilor pentru data de 03.12.2021 un Raport privind Testul operatorului economic privat in economia de piata (TOEP), in varianta Testului creditorului privat (TCP). Dar din informarea publicata in BPI nr. 20282/26.11.2021 nu rezulta ca acest Test al creditorului privat a fost realizat in mod transparent cu respectarea prevederilor art. 61 alin. (1) si alin. (2) din Legea nr. 85/2014, care dispune ca numirea unor specialisti in acest sens va fi supusa aprobarii Comitetului creditorilor.


Probabil ca asa cum rezulta din informarea publicata de administratorul judiciar SIERRA QUADRANT, creditorii ramasi in procedura, dar mai ales Statul roman, in calitate de actionar majoritar la ELCEN SA, nu vor mai recupera integral contravaloarea creantelor si actiunilor detinute la ELCEN SA conform Planurilor de reorganizare si a reglementarilor in vigoare, fapt pentru care vom continua sa monitorizam derularea procedurii de reorganizare a ELCEN SA si modul de realizare a SACET la nivelul Municipiului Bucuresti, intrucat exista riscul ca prin intrarea in faliment a ELCEN SA la data de 22.10.2022, cele peste 1 milion de locuinte din Capitala, arondate la sistemul de termoficare, sa fie private de furnizarea apei calde si caldurii. Precizam ca insolventa ELCEN SA dureaza, in mod nejustificat, din data de 06.10.2016.

Comentarii

# Bucuresteni , ce asteptati ? date 3 December 2021 17:44 +7

Doborati-l cu pietre ! N-a zis el ca de a doua zi baga caldura si apa calda ?! :o Sunteti la a cata zi ??? :-*

# VIKY date 3 December 2021 19:21 +9

Cum au stat cu gunoaiele lui Clotilde pe "masă", pot dormi liniștiți și în frig. Să îl mai voteze și la viitoarele alegeri, dacă vor mai ...apuca.

# X date 4 December 2021 12:06 +1

Eu ii voi trimite factura Enel sa o plătescă. Am folosit și folosesc, caloriferul electric pentru ca nu se poate sta de frig. Suntem bătrâni și cu diferite boli și nu vrem sa dam banii pe medicamente sa să ajungem în spital. Baietasul asta nu știe nici e auta el în viata lui dar sa ma aibă grija și de noi. Cine l_a votat sa își pună țărână în cap. Mai este un nefericit de la USR, mare primar la sectorul 2, care este fix ca ametitul Nicușor. Nu mai votați fraților pe toți neispravitii! Ar trebui sa se strângă semnături și sa_i demite. Asa nu se mai poate!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva