NIMENI NU MAI ARE LOC DE BOBI – Instalat sef interimar al CSM, desi functia nu e prevazuta de lege si Constitutie, Bogdan Mateescu s-a incalzit pentru inca un post de conducere. Majoritatea din CSM a schimbat practica din 2021, ca sa-l puna pe Mateescu la sefia Comisiei comune de lucru. De neinteles: Mateescu putea convoca Plen ca sa fie desemnat coordonatorul comisiei, dar s-a preferat un artificiu. Spre deosebire de Simona Marcu, Andrea Chis a fost zburata de la conducerea Comisiei (Documente)
Membrii CSM care detin puterea in Consiliu fac greseala dupa greseala, strict din dorinta de a-si etala forta si din aroganta, in opinia noastra, caci nu credem ca poate fi vorba de necunoastere a legii. Iar apoi se intreaba mirati de ce ii “injura” colegii lor din instante si parchete. Un nou episod care se inscrie in acest registru a avut loc miercuri, 2 februarie 2022, cand seful CSM Bogdan Mateescu (foto dreapta) a mai primit o functie de conducere, temporara deocamdata, dar care va deveni permanenta. Asta dupa ce a fost instalat ca presedinte interimar al CSM, peste mandatul legal, functie neprevazuta de lege si Constitutie. Problema este insa modalitatea in care Mateescu a primit din partea colegilor sai cu care formeaza majoritatea ce conduce Consiliul noua functie de conducere.
Astfel, Bogdan Mateescu a fost numit coordonator al Comisiei nr. 1 comune – Legislatie si cooperare interinstitutionala din cadrul CSM, pentru sedinta din 2 februarie 2022, prin vot dat direct in comisie din partea a opt membri CSM. Doar opt, intrucat cei sapte judecatori si procurori care contesta mandatul de interimar al lui Mateescu au refuzat sa participe la sedinta de ieri a Comisiei (este vorba despre judecatorii Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Andrea Chis, Mihai Balan si procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban si Florin Deac).
Pentru instalarea lui Mateescu la conducerea Comisiei s-a apelat insa la un artificiu, ocolindu-se prevederile art. 33 alin. (1) din Regulamentul CSM conform carora coordonatorul fiecarei comisii (este vorba despre comisiile comune, caci coordonatorii celor pentru judecatori si procurori sunt desemnati de fiecare Sectie) este stabilit de catre Plenul CSM: “Plenul Consiliului stabileste anual coordonatorul fiecarei comisii, la propunerea membrilor acesteia”. Mai exact, majoritatea din CSM a constatat ca Hotararea Plenului CSM nr. 24 din 11 februarie 2021 prin care judecatoarea Andrea Chis fusese desemnata coordonatoarea Comisiei nr. 1 comune pentru anul 2021 nu mai produce efecte, pe motiv ca mandatul lui Chis la sefia Comisiei a privit doar anul 2021. In acest context, s-a decis aplicarea prevederilor din Regulamentul de organizare si functionare a CSM, care la art. 33 alin. (5) prevede ca: “In absenta coordonatorului, lucrarile comisiei sunt conduse de unul dintre membrii acesteia, desemnat de membrii prezenti” (vezi facsimil 1). Cu alte cuvinte, s-a constatat ca, in conditiile in care Andrea Chis fusese numita la coordonarea Comisiei doar pentru 2021, nu exista un coordonator al Comisiei, astfel ca trebuie numit cineva din randul membrilor acesteia.
La Marcu s-a putut, la Chis nu
Exista totusi cateva probleme din punctul nostru de vedere. In primul rand, observam o dubla masura si o abordare total diferita din partea CSM in ceea ce priveste coordonarea Comisiei nr.1 comune dupa ce mandatul coordonatorului ales in anul precedent a incetat.
Concret, Andrea Chis nu a mai fost lasata sa coordoneze Comisia pana la alegerea unui nou coordonator desi, spre exemplu, anul trecut s-a putut. In 2020, prin Hotararea Plenului CSM nr. 5 din 11 februarie 2020, prin care s-a stabilit numarul, denumirea, componenta nominala, domeniile de activitate si atributiile comisiilor de lucru ale Consiliului, s-a decis desemnarea judecatoarei Simona Marcu in calitate de coordonator al Comisiei nr. 1 comune pentru 2020 (vezi facsimil 2). Cu toate acestea, spre deosebire de cazul Andreei Chis, judecatoarea Simona Marcu a continuat sa coordoneze Comisia nr. 1 comuna si la inceputul anului 2021, deci dupa incetarea efectelor Hotararii CSM prin care fusese desemnara coordonatoare (hotarare care, repetam, privea doar anul 2020) pana cand Andrea Chis a fost numita in functia de coordonator al Comisiei nr. 1 comuna.
Astfel, Simona Marcu a coordonat sedintele Comisiei nr. 1 comuna din datele de:
-12 ianuarie 2021 (vezi facsimil 3);
-26 ianuarie 2021 (vezi facsimil 4);
-28 ianuarie 2021 (vezi facsimil 5);
-8 februarie 2021 (vezi facsimil 6);
Trebuie precizat ca in minutele acestor sedinte nu exista o mentiune precum cea din minuta Comisiei de miercuri, 2 februarie 2022, in sensul ca s-a constatat ca respectiva comisie de lucru nu mai are coordonator, iar membrii ei au decis ca Simona Marcu sa o conduca. Si nici nu credem ca a existat o asemenea discutie, intrucat daca ar fi existat este imposibil ca membrii CSM, nu-i asa?, sa nu o consemneze in minuta. Iar daca discutiile au existat, stabilindu-se ca Marcu sa coordoneze in continuare cele patru sedinte si nu a fost intocmita o minuta in acest sens, atunci nu e deloc in regula.
Asadar, desi fusese desemnata sa coordoneze Comisia nr. 1 comuna in anul 2020, judecatoarea Simona Marcu a continuat sa conduca respectiva comisie si in primele sedinte din anul 2021, pana la numirea Andreei Chis in aceasta functie. Oare de ce nu s-a procedat si acum, in februarie 2022, la fel ca in cazul Simonei Marcu, astfel ca Andrea Chis sa coordoneze sedinta Comisiei nr. 1 comune pana cand se va desemna un nou coordinator? Deci Marcu a fost lasata sa conduca sedintele Comisiei si in 2021, dupa incetarea efectelor Hotararii CSM prin care fusese numita in aceasta functie pentru 2020, dar Andrea Chis nu. Curat murdar.
CSM putea face Plen ca sa-l puna pe Mateescu
Apoi, este de neinteles de ce majoritatea care conduce CSM a ales aceasta modalitate de a-l numi pe Bogdan Mateescu la coordonarea Comisiei nr. 1 comune, chiar si pentru o sedinta, in loc sa faca Plen pentru a-l pune in aceasta pozitie, asa cum prevede Regulamentul CSM. Iar timp pentru convocarea Plenului CSM a existat. Desigur, nu s-ar fi putut face acest lucru in sedinta din 11 ianuarie 2022, data la care sedinta a fost boicotata de cei sapte membri care contesta interimatul lui Mateescu la conducerea Consiliului. Dar Plenul ar fi putut fi convocat dupa acel moment, avand in vedere ca cei sapte membri ai Consiliului si-au reluat participarile la sedintele CSM din data de 18 ianuarie 2022, dupa ce au declansat demersurile legale pentru anularea interimatului lui Mateescu, respectiv formularea unei plangeri prealabile.
Cert este ca cel putin din 18 ianuarie 2022, data la care a avut loc sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, la care au participat si cei sapte membri care refuzasera sa ia parte la Plenul din 11 ianuarie 2022, Bogdan Mateescu putea convoca Plenul Consiliului pentru a fi pus coordonator al Comisiei nr. 1 comune, modalitate prin care se evita procedura aleasa in sedinta de miercuri, 2 februarie 2022.
Mateescu a convocat sedinta desi nu era coordonator
Nu in ultimul rand, extrem de interesant este ca sedinta Comisiei nr. 1 comune a CSM din 2 februarie 2022 a fost convocata de Bogdan Mateescu (vezi facsimil 7). Asta desi conform, art. 33 alin. (3) lit. a) din Regulamentul CSM, “Coordonatorul comisiei indeplineste urmatoarele atributii: convoca sedintele comisiei”. Or, daca, asa cum reiese din minuta Comisiei nr. 1 din 2 februarie 2022, s-a constatat ca Hotararea Plenului CSM din 11 februarie 2021 prin care Andrea Chis fusese desemnata coordonator nu mai e valabila, intrucat privea doar anul 2021, iar Comisia nu mai are coordonatior, atunci cum a putut convoca Mateescu o sedinta de Comisie in care apoi sa se puna coordonator, avand in vedere, ca asa cum am vazut, sedintele Comisiei se convoca de coordonator? Este logic faptul ca la momentul convocarii sedintei Bogdan Mateescu nu era coordonator, in conditiile in care a fost pus in aceasta functie in cadrul sedintei pe care a convocat-o. In acest context trebuie spus ca nici Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si nici Regulamentul de organizare si functionare a CSM nu prevad aceasta posibilitate, indicandu-se in schimb in mod clar ca sedintele comisiei sunt convocate de coordonatorul comisiei. Evident, Mateescu s-ar putea prevala de prevederea din Regulamentul CSM care stabileste ca presedintele "coordoneaza activitatea Consiliului", invocand faptul ca a trebuit ca el sa conduca sedinta Comisiei pe motiv ca aceasta nu avea coordonator, dar ar fi, credem noi, putin fortat.
Altfel, suntem convinsi ca situatia se va transa in viitorul Plen al CSM, cand Bogdan Mateescu va fi desemnat coordonator al Comisiei nr.1 comune pentru anul 2022.
Ca sa incheiem cu ideea cu care am inceput articolul, in sensul ca membrii CSM care detin astazi puterea in Consiliu fac greseala dupa greseala doar pentru a-si etala forta sau aroganta, ne intrebam: nu era oare mai mai intelept sa nu se grabeasca si astepte viitoarea sedinta a Plenului CSM in care sail puna pe Bogdan Mateescu sef peste Comisia nr. 1 comuna, evitand astfel sa dea nastere la noi discutii? Iar daca existau subiecte ce nu puteau fi amanate, Bogdan Mateescu putea convoca Plenul in orice moment, in conditiile in care toti membrii Consiliului sunt prezenti la serviciu, dupa cum se poate observa din activitatea Sectiilor, iar cei sapte care contesta interimatul sefului CSM si-au reluat participarea la sedinte dupa declansarea demersurilor legale pentru anularea hotararii prin care Mateescu a fost pastrat presedinte peste mandat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii