NOI ACUZATII IN CAZUL “CATHEDRAL PLAZA” - Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti sustine ca Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti sunt folosite in procesul de tergiversare a desfiintarii turnului de langa Catedrala Sfantul Iosif. Monseniorul Ioan Robu: “Atitudinea celor doua Universitati, care risca sa se compromita, este extrem de periculoasa, nociva si condamnabila”
Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti acuza Primaria Municpiului Bucuresti ca incearca in continuare sa tergiverseze punerea in aplicare a hotararilor potrivt carora turnul “Cathedral Plaza” trebuie demolat. Concret, intr-un comunicat de presa remis vineri, 4 aprilie 2014, Arhiepiscopia sustine ca in acest proces sunt folosite doua institutii de invatamant de prestigiu.
Conform Arhiepiscopiei, Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si Universitatii Tehnica de Constructii Bucuresti li s-ar fi cerut sa elaboreze „un studiu privind impactul cladirii Cathedral Plaza asupra mediului construit si al orasului din punct de vedere urbanistic si arhitectural”. In opinia Arhiepiscopiei, in acest fel, se incearca aruncarea raspunderii asupra celor doua universitati pentru eventuala neexecutare a hotararii judecatoresti care obliga Primaria Capitalei la desfiintarea cladirii ilegale.
Iata comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti:
“In loc sa porneasca toate mecanismele de desfiintare a Cathedral Plaza, in conformitate cu sentinta civila, devenita irevocabila, nr. 2520/2012 a Tribunalului Dambovita, cu executarea silita 1090/2013 si cu dispozitia nr. 1024/2013 emisa chiar de catre el, Primarul General al Municipiului Bucuresti incearca prin toate mijloacele sa anuleze deciziile justitiei, chiar si deciziile proprii, si sa sprijine eforturile firmei Millennium Building Development de a mentine cladirea ilegala si periculoasa, implicand pe fata foruri ale invatamantului superior din tara.
Constient de forta morala si de gradul de credibilitate al unor universitați cu traditie in Romania, precum Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si Universitatea Tehnica de Construcții Bucuresti, sprijinit de o societate de avocatura care a promovat cladirea ilegala, asigurat de participarea unor profesori cu interese pecuniare, Primarul General incearca sa implice in mod indirect si neprofesional aceste foruri universitare in tergiversarea desfiintarii Cathedral Plaza. Desi dl. Oprescu declara in presa ca a cerut „o serie de studii referitoare la ce se intampla daca dispare cladirea”, in realitate, Primarul General al Capitalei a cerut celor doua universitați sa elaboreze „un studiu privind impactul cladirii Cathedral Plaza asupra mediului construit si al orasului din punct de vedere urbanistic si arhitectural”. Cu alte cuvinte, nu demolarea cladirii ilegale il intereseaza pe edilul sef al capitalei, ci mentinerea edificiului periculos. Mai mult, Primarul General arunca asupra celor doua universitati raspunderea pentru eventuala neexecutare a hotararii judecatoresti care il obliga la desfiintarea cladirii ilegale, afirmand ca „orice masura administrativa depinde de concluziile comisiilor de specialitate” din cadrul universitatilor respective.
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti a trimis celor doua universitati scrisori de protest, exprimandu-si surprinderea, uimirea si indignarea fata de angajarea partizana, lipsita de profesionalism a acestor foruri stiintifice in afacerile unui grup de interese care a parazitat si paralizat activitatea autoritatilor publice locale din Bucuresti, mai intai pentru edificarea ilegala a turnului de birouri din imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, iar in prezent pentru blocarea prin orice mijloace a reinstaurarii legii”.
Monsienorul Ioan Robu: “Nadajduim ca cele doua universitati nu vor abdica de la rolul pe care il au in cultura, istoria si societatea romaneasca, acela de martore ale adevarului si constiintei profesionale”
La randul sau, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, a precizat ca atitudinea universitatilor este una nociva si periculoasa. Robu atrage atentia ca cele doua institutii de invatamant risca sa se compromita si isi exprima speranta ca nu vor abdica de la adevaratul rol pe care il au in societatea romaneasca:
„Atitudinea celor doua Universitati, care risca sa se compromita, este extrem de periculoasa, nociva si condamnabila. Suntem in fata unui exemplu ce trebuie dat acestei tari, ca legea exista, are forta si trebuie respectata. Cred ca singura atitudine legala si morala pe care cele doua universitati ar trebui sa o adopte este aceea de a reanaliza participarea lor la aceasta actiune, in sensul de a elabora strict metodologia de desfiintare a constructiei, respectiv solutia arhitectural-peisagistica pe care trebuie sa o imbrace noul parc ce va fi recreat in locul cladirii ilegale. Nadajduim ca cele doua universitati nu vor abdica de la rolul pe care il au in cultura, istoria si societatea romaneasca, acela de martore ale adevarului si constiintei profesionale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dr.Vasile Botomei cercetare din Legile Zeului Zamolxe
5 April 2014 09:49
-1
# POLO.NICU
5 April 2014 10:13
+2