5 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NORMAREA FARA CAP – Haos la nici doua luni dupa ce CSM a inceput normarea muncii in instante. Judecatorii dau termene chiar si peste cinci ani. Judecatoria Slobozia a preschimbat termenul de judecata din 16 octombrie 2023 in 28 octombrie 2024. Intr-un dosar de la Tribunalul Ilfov, urmatorul termen a fost stabilit pentru 7 mai 2024, in a treia zi de Paste. Tot la Tribunalul Ilfov, o cauza a primit termen de regularizare 30 octombrie 2028

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 September 2023 16:27
Vizualizari: 8912

Este nevoie de o normare a muncii in instante, din cauza volumului mare de dosare pe care il au in solutionare judecatorii, dar trebuie avut mare grija ca aceasta masura sa nu afecteze interesele justitiabililor. La nici doua luni dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a facut primul pas catre normarea muncii, in sensul ca fiecare complet din instante ar trebui sa aiba de solutionat 40 de dosare pe luna (click aici pentru a citi), situatia incepe sa fie scapata de sub control, si sa dea nastere unor nemultumiri din ce in ce mai mari in randul justitiabililor si avocatilor.


 

In instante apar cazuri incredibile, in care oamenii trebuie sa astepte un an ca sa se judece, sau chiar si pana in 2028. Anomaliile au fost semnalate de cunoscuta avocata Ema Aron (foto 1) si de avocata Dalina Terzi (foto 2).


Preschimbare de termen din octombrie 2023, in octombrie 2024


Astfel, avocata Ema Aron prezinta situatia unui dosar de la Judecatoria Slobozia, avand ca obiect "actiune in constatare drept de proprietate" (dosar 7514/312/2022). Luni, 4 septembrie 2023, Judecatoria Slobozia a dispus preschimbarea termenului de judecata acordat la data de 16 octombrie 2023. Problema nu este preschimbarea in sine, ci faptul ca aceasta s-a facut pentru 24 octombrie 2024. Deci urmatorul termen de judecata va fi peste un an: “Admite sesizarea din oficiu de preschimbare a termenului de judecata. In temeiul disp. art. 230 C.proc.civ., dispune preschimbarea termenului de judecata acordat la data de 16.10.2023, ora 09.30, si stabileste un nou termen de judecata la data de 28.10.2024, ora 09:00, in sedinta publica, pentru care dispune citarea partilor cu mentiunea ca termenul de judecata a fost preschimbat. Fara cale de atac. Pronuntata astazi, 04.09.2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei” (vezi facsimil 1).

 



Tot avocata Ema Aron dezvaluie un alt caz similar. De aceasta data intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Ilfov, dosar in care urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru 7 mai 2024, in a treia zi de Paste (vezi facsimil 2).

 


Si tot de la Tribunalul Ilfov vine un alt exemplu, oferit insa de avocata Dalina Terzi. Mai exact, o cauza cu obiect "conflict de munca", inregistrata in 5 septembrie 2023, a primit termen de regularizare pentru, atentie, 30 octombrie 2028 (vezi facsimil 3). De-a dreptul stupefiant, dar noi speram sa fie vorba doar despre o eroare materiala.




Incheiem prin a repeta ca nimeni nu contesta realitatea, si anume ca judecatorii se confrunta cu un numar imens de dosare. Totusi, solutiile pe care capii Justitiei le identifica pentru rezolvarea acestei probleme nu trebuie nicidecum sa ingreuneze situatia justitiabililor, si implicit a avocatilor.

Fara indoiala, CSM ar trebui sa aiba in vedere cat se poate de serios toate aceste anomalii (care suntem convinsi ca nu exista la toate instantele), si sa gaseasca modalitati prin care ele sa fie evitate. In caz contrar, deja nu se mai poate vorbi despre Justitie. Caci ce Justitie este aceea in care justitiabilul primeste termen peste un an, ori asteapta chiar si cinci ani sa ii fie solutionat dosarul?

Comentarii

# Gigi date 5 September 2023 17:13 +30

Foarte bine ! Magistraii au ajuns bataia de joc a guvernantilor !

# gigi date 5 September 2023 17:39 +35

asta arata cata munca este in instante si ca nu sunt doar avantaje si roz

# aurelian date 5 September 2023 17:57 +320

Reversul anilor de batjocură a magistraților, care sunt printre puținii bugetari care chiar muncesc pentru acel salariu - majoritatea dintre ei muncesc atâtea ore pe zi/săptămână/lună încât nivelul salarial nu compensează nici măcar durata petrecută la serviciu, darămite calificarea profesională, restricțiile și interdicțiile statutului importanța socială a serviciului judiciar, asigurarea independenței etc...

# Lorenzo de Medici date 5 September 2023 18:25 +22

Văd aici un veritabil ”cor al bocitoarelor”, care, interesat sau nu, mor de grija ”sărmanilor” magistrați, pe modelul câinelui de drum lung. Să fim bine înțeleși, toți cei care muncesc în țara asta își merită salariile, nu doar magistrații. Și toți ar trebui să o facă profesionist și în respectul celor cu care interacționează în câmpul muncii, inclusiv, dar mai ales magistrații. Căci, justiția are nu doar judecători, ci și justițiabili, avocați, experți, martori etc., care și ei, ca magistrații, merită considerați și recompensați pentru ceea ce fac. Or, pentru justițiabil, cea mai bună răsplată pentru că finanațează justiția ca ”serviciu public” este un act de justiție de calitate (indiferent de soluție) și la timp. Altfel, nu-i folosește la nimic. Așa că, da, să ne îngrijim de magistrați, dar ei să ”livreze” totuși ceea ce lumea așteaptă de la ei. Nu de alta, dar de smiorcăieli n-are nimeni nevoie, ci de asumare și responsabilitate.

# Off! date 5 September 2023 20:06 +15

Chestia asta cu justitia serviciu public este o imbecilitate. Justitia este exercitarea puterii statului in scopul aplicarii legii si mentinerii ordinii sociale. Punct. Lorenzo: toti cei care muncesc in tara asta o fac in cadrul unui program zilnic fix, de 8-10 ore, dar fix. De ce ar fi la instante altfel? Sa mai vorbim si de locurile vacante? Cine ar face munca de stahanovist pe aceeasi bani?

# obiectiva date 5 September 2023 21:14 +6

dar salariile magistratilor se vor acorda TOT in 30 octombrie 2028 ??? :D pai, cine naiba e de vina ca se acumuleaza dosarele cu zecile de ani, pentru ca judecatorii REFUZA sa judece, REFUZA sa se pronunte, sau se pronunta aiurea? aahhh, si daca ar judeca corect, probabil nici cai de atac nu ar fi nevoie a se exercita..ca doar justitiabilii nu-s nebuni sa isi piarda timpul si banii prin procese...si privind cauzele de contencios administrativ ia sa fi pus amenzi, de sa stea matza in coada, autoritatilor care incalca legile si drepturile cetatenilor, la TOATE, fara discriminare, sa vezi atunci cum se respecta legea si dispareau toate plangerile din instante...pai, nu Alina Gorghiu ne trimitea cu ``violul la mediator`` ca sa degreveze instantele ??? de peste 15 ani se tot ``degreveaza`` instantele..ia, sa il vad acu`pe Savaliuc ca aplauda ``normarea`` muncii minerilor din INjustitia romana... :D

# coca date 5 September 2023 21:38 +7

Avand in vedere varsta la care se pensioneaza judecatorii, zic ca pot incepe cariera cu procedura regularizarii si ies la pensie la apel! hahaha, saracii!

# Lorenzo de Medici date 5 September 2023 23:18 0

Mai #off, imbecilități spui tu mai tată, care ești pe lângă subiect. Și, apropo, conceptul de justiție are mai multe accepțiuni, măi inteligență. Observ că tie-ti place cea specifică statelor totalitare. Cât despre program,, mai citește niște dreptul muncii și, după, mai vorbim dacă mai ai curaj, geniule. PS, la instanțe e altfel, că au indemnizație și nu salariu, dacă știi să faci diferența.. PPS, și Administrația Publică aplică legea și menține ordinea socială, o fi tot justiție? Ia zi, deșteptăciune?

# Vali date 6 September 2023 07:52 +2

Domnisoara avocat e în gravă eroare cu privire la termenul din anul 2028. Acela este termenul recomandat pentru inceperea procedurii, dat automat de aplicatia Ecris, nu termenul efectiv de regularizare, dat de judecator. El apare automat în funcție de încărcătura pe complet, însă judecătorii nu țin cont de acel termen, și se începe procedura regularizării la cel mult 60 de zile de la înregistrarea dosarului.

# Off date 6 September 2023 10:42 +2

# Lorenzo de Medici: esti agresiv pentru ca nu ai inteles mesajul, poate iti prescrii o reteta. Pentru ca primeste indemnizatie (am vorbit eu de salariu?} judecatorul trebuie sa stea non stop la serviciu, cu maldarul de dosare alaturi, pentru ca asa li se nazare unor dusmanosi, invidiosi, frustrati ca tine? Aia cu administratia publica e o gluma? Sa fii sanatos!

# Mai avem legi si Constitututie date 6 September 2023 13:34 -2

Celeritatera in actul de justitie. Simbolul respectului fata de JUSTITIABILUL ROMAN, platitor de taxe si impozite. Referitor la DREPTATE, LEGE, CONSTITUTIE , SOLUTIA nu este obligatorie a le respecta -din practica. Daca in justitie exista indemnizatii si nu salarii e OK ,dar nu conteaza ,asa cum nu conteza multitudinea comentariilor despre armata,acolo exista SOLDE - CU PENSII VAI DE MAMA LOR. Dar, eu am "aplicat" pentru o mostenire din anul 1992. Am reusit sa intabulez mostenirea fara casa in anul 2020 (avand ca si cauza "interese" ne luate in considerare de DNA , deoorece faptele erau cu concursul unor reprezentanti ai JUSTITIEI, IN FOLOSUL UNUI OM AL LEGII. Vorba aia a "ACTELOR BINE FACUTE" iar judecata comform PROPRIEI CONSTIINTE. Iar acum in 2023 lupt pentru casa batranesca din '34. Cat despre daunele provocate in acesti 30 de ani, pur si simplu.. PREFER EMIGRAREA! IN REST VORBE GOALE SI FARA SENS, Teorie "VIDA" PENTRU "esalonul galerie".

# cetatean de moda veche date 6 September 2023 13:49 0

Doar asa se poate impune adevarata putere in Statul Roman. NIVELUL DE PREGATIRE, ERUDITIA, opiniei colective a "castei" (constat din practica expusa) .Da, acesta este reversul medaliei pentru "cei" care au oprimat, oprima SI trebuie sa suporte. Impus fara tagada de anii de opresiune (fizica, psihica si materiala) la care a fost supusa o intreaga PUTERE IN STAT. Dar ,CETATEANUL, JUSTITIABILUL, CONTRIBUABILUL ROMAN nu este de pomana INFRACTORUL DE SERVICIU ( istoria noastra nationala dovedeste clar rolul istoric si "calitatea" sa). Doar asa se poate expune si impune fara nici o raspundere nivelul la care s-a ajuns in Romania cat si calea stabilirii noilor pedigree-uri si clase "nobiliare". Este dovada clara ca istoria NU este o stiinta ,deoarece "PROSTUL" SI ACUM PLATESTE ( dar acum granitele sunt deschise si daca e sa platesti , platesti unde macar esti RESPECTAT si AI INCREDERE). AICI E LUPTA PT PUTERE SI IMPUNERE , SI E A LOR !

# Justiţie pentru grefieri date 6 September 2023 16:31 0

Dar cu greferii cum rămâne treaba? Ei fac şi din treaba judecătorilor şi drepturile le-au fost încălcate ani la rând.

# Lorenzo de Medici date 6 September 2023 17:23 -48

Măi #Off, oi fi eu agresiv, dușmănos, frustrat, invidios, fără rețetă, whatever, dar, spre deosebire de tine, știu ce vorbesc. Apoi, judecătorul stă nonstop la serviciu cu maldărul de dosare alături numai dacă muncește când își aduce aminte sau dacă mai are timp între ”proteste”, care proteste sunt care mai de care mai neconstituționale, ilegale și agresive, ca să citez din clasici. Și, încă apoi, primo, astea sunt condițiile magistraturii de lege lata în România (nu putem lua din ele numai ce ne convine, gen indemnizația și celelalte avantaje). Cui nu-i convine, e liber să plece, nu-l ține nimeni cu forța. Secundo, nu sunt de vină justițiabilii de starea, mai bună, mai rea a magistraturii, pentru ca onorabilii să le arunce la coș drepturile fundamentale, gen la soluționarea cauzei într-un termen rezonabil (penal) sau optim și previzibil (civil). Și tu să fii sănătos ! Pare că ai mare nevoie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.10.2024 – Prelungiri in functii de conducere la DIICOT si PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva