Noua Lege a sanatatii in dezbatere publica. Lumeajustitiei.ro prezinta problemele majore la care trebuie sa fiti atenti! Cine garanteaza ca noile case private nu vor fi niste FNI-uri in halat alb?
Timp de zece zile, opinia publica va putea sa-si transmita parerile, ideile si criticile privind noul proiect de lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania, proiectul fiind postat pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro) din data de 28 decembrie 2011, la sectiunea transparenta decizionala. Noul proiect legislativ mai prevede modificari in ceea ce priveste utilizarea resurselor care se refera la zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale in vederea eficientizarii acestor domenii. In acest sens, se propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS. Atentie, insa, la o serie de modificari legislative, printre care cea mai discutabila o reprezinta interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentate de casele de asigurari de sanatate private, precum si posibilitatea organizarii spitalelor in unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala.
In ce priveste aparitia unor case private de sanatate, intrebarea care se pune, legitima dealtfel, este ce fel de garantie poate avea asiguratul privat, intrucat acestea pot disparea oricand pe metoda FNI.
Lumeajustitiei.ro sustine ideea conform careia astfel de case de sanatate private trebuie sa ofere asiguratului garantia unor servicii medicale prompte, acoperirea unei plaje de servicii medicale largi, in stransa legatura cu cuantumul asigurarii platite la privat. Pe de alta parte, asigurarea pachetului minim de catre astfel de case de sanatate nu este deloc atractiv, intrucat un pachet minim este acordat si de Casa Nationala de Sanatate, ceea ce ar insemna ca cetateanul sa plateasca mult mai mult, si prin obligativitatea sustinerii pachetului CNAS cu cota impusa prin lege din salariu, si ar insemna sa dea alti bani la privat pentru un pachet aproape identic.
O alta problema: angajarea unui medic direct de catre autoritatea locala!
Proiectul de lege nou al Sanatatii creeaza cadrul legislativ pentru ca autoritatile locale sa angajeze direct un medic, in zonele unde sunt dificultati la acordarea de asistenta medicala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari. Totusi, ramane o mare problema cu aceste angajari, intrucat la salariile existente in sistemul medical, rar se va gasi personal care sa fie de acord sa asigure asistenta in sate si comune, departe de zona unde acesta are domiciliul stabil!
Proiectul Legii sanatatii are 16 titluri, respectiv: Sanatatea publica; Programele nationale de sanatate; Asistenta medicala primara; Asistenta medicala din structurile ambulatorii; Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat; Spitalele; Medicamentul si asistenta farmaceutica a populatiei; Donarea si utilizarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana in scop terapeutic; Personalul din sistemul de sanatate; Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor de produse si servicii medicale si farmaceutice; Asigurarile sociale de sanatate; Cardul european si cardul national de sanatate; Asigurarile voluntare de sanatate; Finantarea unor cheltuieli din sanatate; Calitatea si informatiile in sistemul de sanatate; Dispozitii tranzitorii si finale ale legii.
Basescu vrea legea asa cum e, dar sustine ca e nevoie de “o masa critica de sustinatori!
Termenul limita pana la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, chiar daca documentul il veti vedea pe site-ul MS pana in 28 ianuarie 2012. Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului. "Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cat o fi nevoie pana obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta - prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere - si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a declarat presedintele Basescu. Acesta a adaugat ca noul act normativ "va necesita un timp de pregatire a sistemului sanitar sa treaca la implementarea ei". "Daca va ganditi numai cat ar insemna selectarea sau contractele cu casele de asigurare care trebuie sa-si convinga cetatenii sa vina la ele prin facilitatile pe care le creeaza in baza pachetului minim de servicii ce va fi stabilit de Ministerul Sanatatii", a subliniat Traian Basescu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alexia
29 December 2011 13:51
+2
# DOREL
30 December 2011 09:26
+2
# codex sanitarus
29 December 2011 20:45
+1
# dedicatie pentru PDL
4 January 2012 00:15
+1