14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O NOUA BARIERA PENTRU CONSTITUTIE - Consiliul Legislativ semnaleaza ca pragul de 30% pentru referendum, in formularea proiectului de revizuire, se va aplica doar referendumurilor de consultare pe teme de interes national, nu si pentru revizuirea Constitutiei sau demiterea presedintelui

Scris de: L.J. | pdf | print

2 July 2013 13:45
Vizualizari: 3876

 

In cazul referendumului sau raporturilor dintre seful statului si Legislativ, dar si a avizului favorabil asupra proiectului de revizuire a Constitutiei (proiect elaborat de comisia condusa de presedintele Senatului Crin Antonescu - foto) precum si in cazul regimului proprietatii, Consiliul Legislativ semnaleaza o serie de propuneri contradictorii in proiectul de revizuire a Constitutiei. Consiliul Legislativ (CL) atrage atentia asupra sintagmei prin care este definit Parlamentul ca "for suprem de decizie al natiunii", care ar intra in contradictie cu prevederea conform careia suveranitatea apartine poporului roman ce si-o exercita inclusiv prin referendum.


Consiliul Legislativ sustine ca este "discutabila" solutia propusa in proiectul de revizuire prin care este acordata o pozitie suprema Parlamentului in raport cu vointa poporului, "respectiv necesitatea existentei aprobarii Parlamentului pentru initierea referendumului", conform Mediafax. Pe de alta parte, in documentul CL se sustine ca „solutia calificarii Parlamentului drept «for suprem de decizie al natiunii» implica acordarea acestui organ reprezentativ a unei pozitii superioare (supreme) in ceea ce priveste exercitarea suveranitatii nationale, in raport cu vointa poporului exercitata prin referendum. Avem in vedere faptul ca art. 2 alin 1 potrivit caruia suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, precum si prin referendum, nu instituie o ierarhie a celor doua modalitati prin care poporul roman isi exercita suveranitatea". In plus, documentul sugereaza o noua analiza asupra prevederilor legate de numarul parlamentarilor, avand in vedere ca in proiectul de revizuire este mentionat doar numarul deputatilor, nu si cel al senatorilor. O alta observatie priveste amendamentul care instituie o interdictie de infiintare a unor noi grupuri parlamentare pe parcursul legislaturii, in afara celor care sunt constituite ca urmare a alegerilor. "Norma propusa (...) potrivit careia pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi nu tine seama de textul noului alin 2, litera e) al art. 70, care stabileste drept cauza de incetare a calitatii de deputat sau senator demisia din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau inscrierea acestuia intr-un alt partid politic sau alta formatiune politica. Asadar, in conditiile incetarii calitatii de parlamentar, nu mai este posibila constituirea de grupuri parlamentare noi pe parcursul legislaturii, motiv pentru care norma ar trebui eliminata", sustine Consiliul Legislativ.

Alte probleme semnalate de Consilul Legislativ

In documentul care atesta avizul CL, sunt evidentiate, de asemenea, o serie de contradictii intre textele propuse in proiectul de revizuire in cazul raporturilor dintre presedinte si Parlament, care au ca efect dizolvarea forului legislativ. "Semnalam ca textul propus (...) referitor la prerogativa Presedintelui Romaniei de a dizolva Parlamentul, este in contradictie cu reglementarile propuse la (...) procedura de investire a Guvemului. Astfel, potrivit acestor noi texte, Presedintele Romaniei ar urma sa procedeze la dizolvarea Parlamentului numai dupa respingerea a trei solicitari de investitura, nu a unei singure solicitari, astfel cum s-a retinut in text", se arata in avizul citat. "In acest context, precizam ca si textul propus la pct. 85, potrivit caruia Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere, este gresit, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca cele doua Camere nu pot adopta o hotarare in acest sens, adica pentru dizolvare, intrucat atributia de dizolvare apartine sefului statului, iar pe de alta parte, Camerele adopta o hotarare prin care se respinge solicitarea votului de investitura, hotarare care insa se adopta in sedinta comuna a celor doua Camere, nu cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere, asa cum s-a retinut prin proiect. Se impune, de aceea, revederea si corectarea corespunzatoare a textului, realizandu-se astfel concordanta textelor propuse", apreciaza Consiliul Legislativ.

Mai mult, CL semnaleaza faptul ca pragul de 30% pentru referendum, in formularea proiectului de revizuire, se va aplica doar referendumurilor de consultare pe teme de interes national, nu si pentru revizuirea Constitutiei sau demiterea presedintelui. Consiliul Legislativ arata urmatoarele: "Semnalam ca norma propusa (...) potrivit careia referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale se aplica numai pentru referendumul organizat in conditiile art. 90, adica pentru consultarea poporului cu privire la probleme de interes national, intrucat numai aceasta categorie de referendum este reglementata prin acest articol, neputand fi considerata ca avand caracter de generalitate".


Comentarii

# belek date 2 July 2013 15:01 +9

astia sint chiar nesimtiti. nu le-ar fi runsine. niste porci si PROSTI!

# unul din lumea cea mare date 2 July 2013 15:29 +8

este evident (daca mai era vreo incertitudine)ca gunoiul de la cotroceni si/a subordonat totul si astora ca le place coabitarea.nu realizati ca pe ce zi ce trece sa acumuleaza nemultumirea maselor? nu uitati de proverbul arab,,intr/o zi un pai o sa rupa spinarea camilei,,

# :)))) date 2 July 2013 15:51 -1

Nu e nicio bariera au analizat materialul clientului care dupa cum se poate observa este facut pe genunchii broastei. CL nu a dispus nimic doar le a aratat ce trebuie corectat si unde, in plus uitati-va la orice constitutie din lumea larga...nu veti vedea specificat prag la referendum, durata arestarii, interceptarilor....ori e constitutie ori e lege organica. Ei de dragul de a reduce pragul (ceea ce ne dorim si noi/ba chiar sa fie exclus) au facut o comicarie care nu se aplica referendumului privind demiterea presedintelui sau revizuirii legii fundamentale (ceea ce a sesizat si CL), asa se intampla cand in comisie regasim 0 specialisti in drept constitutional.

# emex date 2 July 2013 18:44 -5

Ce nu inteleg astia de tot umbla la Constiturtie e ca aceasta nu este o simpla lege la care mai vii cu cate o adaugire, etc. este LEGEA FUNDAMENTALA a statului si nu poti lasa pe mana penalului Chiuariu si altora ca ei sa faca cum viseaza noaptea. daca te uiti la propunerile ce au umblat prin comisia aia, nu stii daca sa plangi ori sa razi! 

# SUSPENDATUL ! date 3 July 2013 00:21 +6

DE-A DREPTUL AIURITOR !!!!!!!!!!!! ASTA-I PROSTEALA PE FATA ! adICA SUSPENDAREA UNUI PRESEDINTE TALHAR SI HOTOMAN NU ESTE DE INTERES NATIONAL ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# Obs date 3 July 2013 09:33 +6

Ciudat. Dincolo de pozitionarile uneori contradictorii ale Comisiei de la Venetia, argumentele sale cu privire la eliminarea cvorumului la referendum sunt clare. Neparticiparea la vot, este asimilata votului negativ, ceea ce nu este real, obiectiv. Si atunci, ce vrea si acest Consiliu Legislativ ?! Se vor ei cu mot ?!

# Madalin date 3 July 2013 11:39 -3

Sa i-o trag oral cu multa finalizare lui Crin (a). Stiu ca ii place.

# Valeria date 3 July 2013 11:42 -2

De ce se grabeste Antonescu, sa schimbe Constitutia ? Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: vrea ca toate prevederile ei sa fie pe \"gustul\" lui si ai acolitilor lui. RUSINE !

# BEATRICE date 3 July 2013 11:46 -2

Daca Antonie Iorgovan a fost supranumit \"parintele Constitutiei\" a fost pe buna dreptate ca era jurist pana inmaduva oaselor, dar ce ne facem cu umilul nostru profesoras de istorie, Crin care vrea sa fie incoronat tot cu aceasta sintagma de \"parinte al Constitutiei\" ?. Ma umfla rasul....

# ce vorbesti ? date 3 July 2013 11:55 0

Mai scuteste-ne cu fostul mafiot, Iorgovan, supraapreciatul jurist. BEATRICE bati campii !

# basistii lui chiorul latra date 3 July 2013 12:19 +2

8) mai astia lingaii :P :P :P lui porcul basescu cel mai mare infractor mondial :-* a vandut o flota,a luat spaga alro,a spalat banii :sigh: sia dat casa sia pus fata eba botosa la ue :-x ioana cu csa dela popovicu :zzz mircea cu tiganul mondialu eport de arme :sigh: o mafie ce nui convine noua constitutie ca nu mai pot furaface smecherii :D si vor raspunde de jaful tarii pdl si miscarea de cur a lui udrea cu basescu excocii plang dupa dictatorul bsinescu cu mintea deraiata rau .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva