O NOUA BARIERA PENTRU CONSTITUTIE - Consiliul Legislativ semnaleaza ca pragul de 30% pentru referendum, in formularea proiectului de revizuire, se va aplica doar referendumurilor de consultare pe teme de interes national, nu si pentru revizuirea Constitutiei sau demiterea presedintelui
In cazul referendumului sau raporturilor dintre seful statului si Legislativ, dar si a avizului favorabil asupra proiectului de revizuire a Constitutiei (proiect elaborat de comisia condusa de presedintele Senatului Crin Antonescu - foto) precum si in cazul regimului proprietatii, Consiliul Legislativ semnaleaza o serie de propuneri contradictorii in proiectul de revizuire a Constitutiei. Consiliul Legislativ (CL) atrage atentia asupra sintagmei prin care este definit Parlamentul ca "for suprem de decizie al natiunii", care ar intra in contradictie cu prevederea conform careia suveranitatea apartine poporului roman ce si-o exercita inclusiv prin referendum.
Consiliul Legislativ sustine ca este "discutabila" solutia propusa in proiectul de revizuire prin care este acordata o pozitie suprema Parlamentului in raport cu vointa poporului, "respectiv necesitatea existentei aprobarii Parlamentului pentru initierea referendumului", conform Mediafax. Pe de alta parte, in documentul CL se sustine ca „solutia calificarii Parlamentului drept «for suprem de decizie al natiunii» implica acordarea acestui organ reprezentativ a unei pozitii superioare (supreme) in ceea ce priveste exercitarea suveranitatii nationale, in raport cu vointa poporului exercitata prin referendum. Avem in vedere faptul ca art. 2 alin 1 potrivit caruia suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, precum si prin referendum, nu instituie o ierarhie a celor doua modalitati prin care poporul roman isi exercita suveranitatea". In plus, documentul sugereaza o noua analiza asupra prevederilor legate de numarul parlamentarilor, avand in vedere ca in proiectul de revizuire este mentionat doar numarul deputatilor, nu si cel al senatorilor. O alta observatie priveste amendamentul care instituie o interdictie de infiintare a unor noi grupuri parlamentare pe parcursul legislaturii, in afara celor care sunt constituite ca urmare a alegerilor. "Norma propusa (...) potrivit careia pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi nu tine seama de textul noului alin 2, litera e) al art. 70, care stabileste drept cauza de incetare a calitatii de deputat sau senator demisia din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau inscrierea acestuia intr-un alt partid politic sau alta formatiune politica. Asadar, in conditiile incetarii calitatii de parlamentar, nu mai este posibila constituirea de grupuri parlamentare noi pe parcursul legislaturii, motiv pentru care norma ar trebui eliminata", sustine Consiliul Legislativ.
Alte probleme semnalate de Consilul Legislativ
In documentul care atesta avizul CL, sunt evidentiate, de asemenea, o serie de contradictii intre textele propuse in proiectul de revizuire in cazul raporturilor dintre presedinte si Parlament, care au ca efect dizolvarea forului legislativ. "Semnalam ca textul propus (...) referitor la prerogativa Presedintelui Romaniei de a dizolva Parlamentul, este in contradictie cu reglementarile propuse la (...) procedura de investire a Guvemului. Astfel, potrivit acestor noi texte, Presedintele Romaniei ar urma sa procedeze la dizolvarea Parlamentului numai dupa respingerea a trei solicitari de investitura, nu a unei singure solicitari, astfel cum s-a retinut in text", se arata in avizul citat. "In acest context, precizam ca si textul propus la pct. 85, potrivit caruia Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere, este gresit, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca cele doua Camere nu pot adopta o hotarare in acest sens, adica pentru dizolvare, intrucat atributia de dizolvare apartine sefului statului, iar pe de alta parte, Camerele adopta o hotarare prin care se respinge solicitarea votului de investitura, hotarare care insa se adopta in sedinta comuna a celor doua Camere, nu cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere, asa cum s-a retinut prin proiect. Se impune, de aceea, revederea si corectarea corespunzatoare a textului, realizandu-se astfel concordanta textelor propuse", apreciaza Consiliul Legislativ.
Mai mult, CL semnaleaza faptul ca pragul de 30% pentru referendum, in formularea proiectului de revizuire, se va aplica doar referendumurilor de consultare pe teme de interes national, nu si pentru revizuirea Constitutiei sau demiterea presedintelui. Consiliul Legislativ arata urmatoarele: "Semnalam ca norma propusa (...) potrivit careia referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale se aplica numai pentru referendumul organizat in conditiile art. 90, adica pentru consultarea poporului cu privire la probleme de interes national, intrucat numai aceasta categorie de referendum este reglementata prin acest articol, neputand fi considerata ca avand caracter de generalitate".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# belek
2 July 2013 15:01
+9
# unul din lumea cea mare
2 July 2013 15:29
+8
# :))))
2 July 2013 15:51
-1
# emex
2 July 2013 18:44
-5
# SUSPENDATUL !
3 July 2013 00:21
+6
# Obs
3 July 2013 09:33
+6
# Madalin
3 July 2013 11:39
-3
# Valeria
3 July 2013 11:42
-2
# BEATRICE
3 July 2013 11:46
-2
# ce vorbesti ?
3 July 2013 11:55
0
# basistii lui chiorul latra
3 July 2013 12:19
+2