3 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OBRAZNICUL AMBASADOR – Discurs inadmisibil al lui Hans Klemm. Ambasadorul SUA a comis o noua ingerinta in treburile interne ale Romaniei, atacand Inspectia Judiciara si acuzand Parlamentul: “Activitatea Inspectiei este in mod deosebit dificil de inteles in orice alt context decat acela ca a devenit manipulata politic... Noua legislatie creeaza noi oportunitati de a haitui si a pedepsi magistratii-problema... Progresul este amenintat de amendamentele adoptate de Parlament” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 October 2018 18:34
Vizualizari: 17790

Incredibil ce poate face acest ambasador amercian la Bucuresti pe numele sau Hans Klemm (foto). Prezent luni, 1 octombrie 2018, la deschiderea cursurilor Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, oficialul SUA a comis o noua ingerinta in treburile interne ale Romaniei, printr-un discurs ce nu ar fi permis in nicio tara cu demnitate si care ar provoca de urgenta expulzarea acestuia. Ambasadorul SUA la Bucuresti s-a comportat din nou ca un stapan intr-o colonie, facand comentarii inadmisibile si aducand acuzatii unor institutii ale statului roman, printre care si institutia fundamentala intr-o democratie, si anume Parlamentul.


Astfel, Hans Klemm a acuzat activitatea Inspectiei Judiciare din ultimul timp, precizand ca aceasta este manipulata politic. Culmea, atacul lui Hans Klemm la adresa Inspectiei Judiciare si criticarea activitatii din ultimul un an si jumatate coincide cu perioada in care aceasta institutie a avut mai multe actiuni impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi, tinuta in brate ani de ziule de Ambasada SUA, dar si impotriva unora dintre procurorii cei mai importanti ai DNA, o institutie la randul ei tinuta in brate de Ambasada SUA, precum Mircea Negulescu, Lucian Onea, Marius Iacob, Jean Uncheselu, Marius Bulancea, Paul Silviu Dumitriu sau Florentina Mirica.

La fel de inadmisibile au fost si acuzatiile aduse de Hans Klemm Parlamentului Romaniei. Ambasadorul SUA si-a permis sa afirme ca Parlamentul, prin adoptarea modificarilor la Legile Justitiei si la Codurile penale, pune in pericol progresele facute de Romania. Mai mult, Hans Klemm a acuzat ca Parlamentul face legi in numele unor grupuri de interese. Nu in ultimul rand, oficialul american a acuzat inclusiv presa, afirmand ca media transforma magistratii in tinte, iar asta s-ar intampla din cauza deciziilor pe care le pronunta.

Evident, Klemm nu a scos nici macar un cuvant despre miile de destine ale unor oameni nevinovati care au fost distruse de DNA, despre abuzurile ingrozitoare comise in parchete si instante, asa cum nu a vorbit nici despre acapararea Justitiei de catre serviciile secrete prin odioasele protocoale de colaborare.

Lumea Justitiei considera ca asemenea pozitii ale unui oficial strain aflat vremelnic la post intr-o tara suverana sunt inadmisibile si de netolerat. Cerem ministrului de Externe Teodor Melescanu sa il cheme de urgenta pe Hans Klemm si sa ii solicite acestuia explicatii in legatura cu noul sau derapaj extrem de grav. Caci despre o expulzare a ambasadorului SUA nu poate fi vorba, niciun politician roman neavand curaj sa faca un asemenea gest de demnitate.

Pe de alta parte, asteptam sa vedem reactia Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii. Suntem convinsi ca daca asemenea afirmatii ar fi fost facute de un politician roman am fi avut pozitii dure de infierare a acestuia atat din partea Inspectiei, cat si din partea CSM.

Redam discursul integral al ambasadorului Hans Klemm:

Nu este nimic mai inaltator decat sa faci parte din inceputul unui an academic. Faptul de a vedea un grup de tinere si tineri care se imbarca intr-o calatorie academica aminteste de o traditie de secole: cei mai buni si mai inteligenti exponenti ai unei generatii adunati laolalta intr-o institutie de invatamant superior, pentru a dobandi si a extinde cunoasterea inaintasilor. Aceasta cultura in expansiune, acumulata cu truda de-a lungul unor generatii (si adesea cu mari sacrificii personale din partea femeilor si a barbatilor care au aparat libera gandire sau i-au provocat pe cei aflati la putere), este baza civilizatiei noastre.

Progresul acestei calatorii intelectuale colective nu a fost constant. Rezultatul nu a fost garantat. Epocile intunecate – mari si mici – au rasturnat si blocat in mod repetat expansiunea cunoasterii. Conflictul, coruptia, complacerea si compromisul inca pot determina societatile sa se intoarca spre interior, sa se inchida si sa respinga ideile si inovatiile care ameninta grupurile de interese si status quo-ul. Dar pe termen lung, progresul intelectual a prevalat. Legea a jucat un rol central in pazirea si continuarea acestui progres. Incercarea de a ne perfectiona legile si sistemele judiciare, de a le face mai eficiente, juste si independente este atat un aspect al progresului intelectual, cat si un aspect critic pentru protejarea respectivului progres.

Tinand cont de rolul legii in apararea progresului, oportunitatea pe care mi-ati oferit-o de a ma adresa urmatoarei generatii de juristi romani este tulburatoare mai ales acum. De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana acum mai mult de un deceniu, nu a existat un moment in care sistemul dumneavoastra judiciar sa se confrunte cu o dezbatere atat de apriga si cu o potentiala schimbare. Sistemul de justitie romanesc – construit cu mare efort timp de cel putin doua decenii de catre avocatii care v-au precedat – ar putea fi demontat semnificativ in mai putin de un an. Va vorbesc acum in special celor care luati in calcul cariere de magistrati. Indiferent de domeniul dreptului in care intentionati sa intrati in cele din urma, si dumneavoastra veti fi afectati de aceste schimbari iminente.

Amendamentele la Legile Justitiei trecute prin Parlament anul trecut vor reduce varsta de pensionare pentru judecatori si procurori: de la 25 de ani de munca la 20. In acelasi timp, aceste amendamente vor creste formarea totala post-universitara de la 3 la 6 ani, oprind temporar fluxul de noi magistrati catre instante. Este dificil de inteles cum un sistem judiciar deja supraincarcat va face fata acestei pierderi de cunostinte institutionale, la care se va adauga o lipsa de personal timp de un an. Aceste probleme legate de personalul din sistemul judiciar romanesc au fost discutate cu mult mai multa intelegere si detalii de catre altii, inclusiv de catre profesorul Stoica, prezent alaturi de noi in aceasta dimineata.

Intre timp, continua sa se acumuleze dovezi ca magistratii sunt din ce in ce mai des transformati in tinte politice si mediatice pentru decizii pronuntate in instante si pentru opinii exprimate public pe care liderii politici le considera drept periculoase la adresa intereselor private ale acestora sau provocatoare fata de agenda lor politica.

Activitatea Inspectiei Judiciare din ultimul an si jumatate este in mod deosebit dificil de inteles in orice alt context decat acela ca a devenit manipulata politic. Pentru acei magistrati care nu au fost deja intimidati, noua legislatie judiciara creeaza noi oportunitati de a haitui si a pedepsi magistratii-problema printr-o Inspectie Judiciara mai puternica si un nou-creat parchet, menit doar sa puna sub acuzare judecatori si procurori. Aceste schimbari cumulate ameninta sa dea ceasul inapoi pana la inceputul anilor 2000, cand sistemul romanesc de justitie era infestat de coruptie si de interese politice.

Progresul facut de sistemul de justitie din Romania este de asemenea amenintat de amendamentele aduse Codului penal si Codul de procedura penala adoptate de Parlament in aceasta vara. Invelite intr-o aparenta preocupare pentru un proces corect si pentru drepturile omului, unele dintre aceste schimbari sunt o incercare clara de a proteja grupurile de interese de un sistem judiciar independent. Daca vor fi promulgate in actuala forma, unele dintre aceste amendamente vor face dificile sau imposibile investigarea sau punerea sub acuzare a unei infractiuni (de la cazuri de omucidere la unele complexe, de crima organizata). Cooperarea internationala privind aplicarea legii va fi redusa semnificativ din cauza preocuparilor legate de impartasirea de informatii cu partea romana. Rezultatul final poate consta foarte bine in mai putina responsabilitate, mai multa infractionalitate si mai putina cooperare internationala in lupta impotriva unor amenintari globale la adresa societatii si a securitatii noastre nationale, precum infractiunile cibernetice, traficul de carne vie, coruptia, spalarea de bani si terorismul.

Urmarind sa duca la capat aceste schimbari, Parlamentul s-a intors spre interior, s-a opacizat. Invocand necesitatea urgentei si argumentul ca deja a avut loc consultare suficienta cu partile implicate, Parlamentul Romaniei a ignorat, printre alte sfaturi, opinia Consiliului Superior al Magistraturii, o petitie semnata de majoritatea magistratilor din Romania si sugestiile de specialitate formulate in scris de catre expertii internationali independenti din Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO.

Totusi, tinand cont de toate aceste provocari, exista semnale datatoare de speranta. In primul rand, magistratii romani par sa fi atins un asemenea nivel de maturitate, incredere si independenta, incat nu vor permite cu usurinta ca sistemul de justitie sa regreseze ori sa stagneze. Magistratii au protestat impotriva legislatiei care le afecteaza profesia si impotriva atacurilor impotriva lor, care ar fi fost de neconceput cu numai un deceniu in urma. Au fost atacati pentru ca au facut asa ceva, li s-a spus ca purtarea lor reprezinta activitate politica nepotrivita si au fost amenintati cu pedepse profesionale. Totusi, ei continua a-si face cunoscute punctele de vedere. Aceasta demonstreaza incredere si integritate, si sugereaza ca sistemul judiciar ar fi matur si suficient de viguros pentru a supravietui asaltului ce are loc in prezent. Dar persista avantul in cazul celor care prefera un sistem de justitie mai flexibil, unul mai sensibil fata de cei de la putere.

In sens larg, viitorul sistemului romanesc de justitie va fi decis de catre urmatoarea generatie de juristi romani – aceia dintre dumneavoastra care stati astazi aici. Asadar intrebarea este: veti avea hotararea si curajul de a proteja si de a imbunatati sistemul de justitie al tarii dumneavoastra? Nu este o decizie pe care sa o faceti fara costuri personale. Totdeauna va va fi mai usor sa va conformati celor de la putere decat sa va comportati cu curaj si integritate.

Cu toate acestea, eu am incredere ca destui dintre dumneavoastra veti continua lucrurile bune facute de juristii romani dinaintea dumneavoastra, care au condus reforma din ultimii 20 de ani. Predecesorii dumneavoastra au urmarit sa garanteze independenta sistemului judiciar, sa asigure accesul la justitie al tuturor cetatenilor romani, sa imbunatateasca administratia si operatiunile cotidiene ale sistemului judiciar, sa reformeze cadrul legal al jurisprudentei romanesti si sa accelereze lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Mostenirea pe care o veti lasa generatiei viitoare va depinde in ultima instanta de vointa dumneavoastra de a apara si a dezvolta acel progres.

In concluzie, am doua sfaturi pentru studentii prezenti astazi aici. Unu: studiati intens; si doi: fiti ambitiosi!”

 

* Vedeti aici discursul lui Hans Klemm, in intervalul 25:54 - 35:22.

 

Comentarii

# DODI date 1 October 2018 19:12 +32

Asta-i răzbunarea prostului pe țara care nu l-a știut ”aprecia” ca și pe predecesorii săi și nu i-au dat o sinecură. Acu că trebuie să meargă acasă cu coada între picioare și, eventual, să se gândescă la lins hârtii, este normal că totul îi pute și face ceea ce știau democrații: să spurce, să arunce cu noroi și să își bage nasul unde nu-i fierbe oala. Poate se gândește Meleșcanu să îi arate două fese. Nu de alta dar dacă tot își bagă nasul peste tot să nu plece degeaba...

# Nicolae Clivet date 2 October 2018 09:15 0

"DA". Este raspunsul romanilor pentru domnul Klemm, pentru toti ambasadorii occidentali si pentru toti reprezentanii lor romani din Parlamenul European. Si o le aratam asta la referendum. Sincer imi este mila de barbatii care ajung se se mutileze pentru ca sufera de o boala. Totul are o limita, marea majoritate a romanilor, printre care si eu, nu pot concepe ca un copil sa-i spuna mama unui barbat. Sa se gandeasca bine cei care vor sa boicoteze referendumul.

# johanniskraut date 1 October 2018 19:42 +1

Dictionar diplomatic jidarican: "democratie si domnia legii" regim care ne satisface toate pohtele si urmeaza intocmai toate indicatiile noastre "dictatura corupta" guvern care refuza sa ne indeplineasca orbeste ordinele si pune pe prim plan interesul national PS: imediat se fac 2 ani de cand tot povestiti ca ne paraseste clemuta...

# Flo date 1 October 2018 19:43 +2

Ce dracu face ăsta, oare chiar așa de incompetenți sunt autoritățile să înghită toate emanații acestui individ?

# Faracatuse date 1 October 2018 20:33 +6

Marș acasă! Când vine înlocuitorul ca deja puți de toxic ce ești?!

# ras putin date 1 October 2018 20:40 +5

Dupa ce rusii prin Stalin si Ana Pauker ne-au dat politia politica a securitatii comuniste,la vremuri noi am avut si poate inca mai avem parte de politia politica a securitatii capitaliste,girata de UE si americani.Aceeasi Marie cu alta palarie.O pata rusinosa care se va inscrie in istoria acestei tari,la care Putin cred ca se amuza,la cat de prosti si lingai am reusit sa fim.Nici macar rusii nu ar fi reusit sa aduca practicile KGB in aceasta tara la nivel de arta,cum au reusit paraditorii astia prin consilierii lor si sa mai si incerce sa ne convinga,prin papagalul asta,ca negru e alb si albul e negru.

# un mizantrop date 1 October 2018 20:42 +11

Individul s-a "descoperit" demult, ca ambasadorul multinationalelor si atarnator la solda Soros. Acum, urmeaza sa-l "judece colegii lui, ambasadorii", sau ministerul american de externe. La cat rau a facut acest nene imaginii SUA in Romania, la cat a scazut increderea in "partenerul strategic", purtandu-se ca un veritabil comisar sovietic, direct coborat din tatucul Stalin...El e principalul vinovat ca romanii au ajuns sa perceapa America doar ca pe Uniunea Sovietica Aialalta...

# x date 1 October 2018 21:13 +2

unde e tudorel ??? taricene, tarcene, tradasi iar - ai dat gojdu, ai dat gazul si petrolul din marea neagra https://www.libertatea.ro/stiri/tariceanu-acuzat-ca-ne-a-vandut-gazul-si-petrolul-din-marea-neagra-315219 http://www.ziare.com/stiri/ancheta/tariceanu-a-concesionat-resurse-din-insula-serpilor-inainte-de-verdictul-de-la-haga-video-657376 http://www.ziare.com/stiri/ancheta/noi-dezvaluiri-legate-de-concesiunile-de-zacaminte-acordate-de-tariceanu-672925

# Baran Gheorghe date 1 October 2018 21:15 +2

Iar papitoilor din sala le a plouat în gura, fincaca nu pricepeau o iota din realitatea noastră comparata cu intoxicația lui klemn, iar ce spunea asta era Biblie pentru trepanatii din sala. Problema e ca pleacă Hans și vine Klemm.

# Scroafă Makovei date 1 October 2018 23:52 +4

Dărâma-s-ar toată șandramaua europeană și transatlantică în capul vostru de diplomați-căcați, cu nasul gros și fără rușine....lua-v-ar dracul și mama lui, pe rând sau împreună, pe toți căcații care ne vreți striviți sub papucul vostru...pupa-mi-ați în cur tot neamul românesc, pe care îl desconsiderați și nu vă învredniciți să-l tratați în mod corect...arde-ați în focul Iadului de dezaxați, cu societățile voastre scârboase sodomizate...stinge-vi-s-ar seminția de atâta dragoste homosexuală ....!

# INDIGNATA date 2 October 2018 15:46 0

AMIN. Sunt total de acord.

# Ana date 2 October 2018 00:34 -5

Ambasadorul face ce vrea fiindcă i se permite. VINA ESTE a PSD și ALDE. Pastrarea lui Melescanu la Externe este măsura incompetentei și neputinței unei coaliții NUMAI pentru CIOLAN. Atâta timp cât infractorul Dragnea conduce PSD ul, vulnerabilitatea Securității naționale este evidentă, totul este la taraba.

# Valter Cojman date 2 October 2018 05:47 +3

Afara din tara cu javra sorosista ordinara!!!

# livia date 2 October 2018 06:37 +1

Chiar ma gandeam ca a amutit screm, dar nu, iata-l din nou improscand cu .....Mai sta mult pe aici? Nu mai pleaca o data, ca ne-am saturat de el si de discursurile lui.....Cine l-o fi invitat la deschiderea anului universitar?

# AndreiV date 2 October 2018 08:36 +3

Atata umilinta si batjocura pwnreu poporul nostru,nu mi-a fost dat sa vad.Pana cand vom mai suporta sa-i contribuim la ue,pentru a le asigura salarii si pensiiI URIASE,PENTRU A NE UMILI,BATJOCORI SI A NE TRANSFORMA IN COLONIE,FARA DREPT DE A NE HOTARA NOI SINGURI SOARTA,FARA A NE PUTEA ASIGURA INDEPENDENTA SI SUVERANITATEA NATIONALA.Acest nemernic,timmerman,nu e oare olandez?A contribuit probabil si el,direct la sponsorizarea huliganilor care au participat la un miting neautorizat si au fortat intrarea in sediul guvernului. Probabil,acesti nerusinati,au participat impreuna cu betiva de macovei ala instruirea huliganilor si la incitarea acestora sa dea LOVITURA DE STAT si daca nu reusesc,sa arunce cu fecale(a fost filmata de ziaristi,pe plaja beata si se spune ca procuroare comunista fiind,ii snopea in bataie pentru 1 stiulete luat de pe camp,dar ea e bine mersi,ba mai mult a infiintat politia politica si a creat un sistem care SA INCALCE DREPTURILE SI LIBERTATILE CETATENILOR ROMANI).

# Gica Contra date 2 October 2018 09:22 +4

Ambasadorul celei mai mari puteri, la ora actuala, din lume, isi permite sa faca acest lucru pentru ca poate si vrea. De ce, Romania este dependenta de relatia cu SUA, NATO si alte structuri prin intermediul SUA, al carui reprezentant in Romania este amabasadorul SUA. Firmele americane interesate de investitii in Romania, solicita relatii despre anumite companii sau persoane prin intermediul ambasadei SUA, deci relatia cu ambasada este foarte importanta in acest context relational. Ca ambasadorul isi da cu parerea e una, ca noi stam ca prostii si nu facem nimic e cu totul si cu totul altceva.  Chestia cu coruptia, merge insa doar pana la dosarul Microsoft, unde coruptia a fost combatuta foarte bine in Romania de DNA, dar n-au mai vrut sa o combata si in SUA, desi se afirma ca s-ar fi facut comisei rogatorie rezultatele nu se vad. Ceea ce poate fi un abuz in serviciu din partea DNA.Probabil se asteapta prescrierea.

# ion date 2 October 2018 10:45 0

UE, klemm, multa UE!

# Iulia date 2 October 2018 11:06 +2

Sa ne explice “alien-ul” asta daca a vazut vre-odata un om sarac corupand pe unul bogat, sau o tara saraca corupand o tara bogata! Daca da, sa ne explice si metoda, ca poate vrem sa scriem o carte despre asta. Iti trebuie stomac de otel ca sa citesti pana la capat aberatiile acestui individ! Totusi nu pot sa nu remarc singurul adevar pe care l-a rostit, esenta care ne explica clar si fara echivoc (de parca nu stiam asta), de ce tara, “statul de drept” si justitia a ajuns in halul in care a ajuns: “Totdeauna va va fi mai usor sa va conformati celor de la putere decat sa va comportati cu curaj si integritate” . Mai ca nu i-a linistit pe viitorii magistrati ca degeaba vor sa fie corecti si impartiali, ca deocamdata nu au nicio sansa. Vad ca musiu Klemm e vizibil iritat de neconformarea unora, asta confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun cu legile Justitiei.

# Neanae date 2 October 2018 11:48 +2

D-le Klemm Hans, du-te Dom-le o data acasă. GO HOME! Ca de când te tot duci și nu mai pleci. Eu știu bine de tot ca niciun diplomat roman nu cracneste prin țările pe unde e detașat sa reprezinte România asupra regulilor din țara aia. Și ultima fiind ea pe pământ, cu ultima ei regula. Fără niciun respect pt acest individ viscid spun, afirm, confirm ca e cel mai impostor printre impostori cu rang de un******de ambasador caci nu e decât un SPION al Statelor Unite cu ordin sa țină România sub controlul unora pe care sa-i ia Sersea! Am văzut ambasadori și funcționari de ambasade “săltați” pentru o fraza nefericita, pentru o imixtiune și-au distrus carierele, iar maimuțoiul ăsta deghizat încă e pe metereze. Du-te la dracu Hans Klem, ca orice alt comentariu e de prisos. Tu și tot neamul tău de vânduți parveniți și parșivi. Sa-ți fie după sufletul tău arogant împuțit.

# Adevarul date 2 October 2018 16:00 +1

Vreau să văd și pe ambasadorul nostru romăn din Washington DC la un discurs la o televiziune din SUA să dea lecții de justiție.

# Blondie date 2 October 2018 22:09 0

Acum m-am prins de ce limfaticul asta de ammbasadorK.mai sta in Ro, Misiunea lui este sa plece din Ro cu un trofeu,Gazele din Marea Neagră Dar felicitari Dragnea ca nu se lasă și a modificat Redevențele ????????????????????????????????????????????????????????????????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva