6 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPERATIUNE ANTI-MAGISTRATI – Judecatoarea Madalina Afrasinie raspunde la “Dezbaterile Asociatiei Lumea Justitiei” campaniei de ura impotriva judecatorilor si procurorilor: “Metoda de epurare a profesiei, oamenii cu coloana vertebrala deranjeaza... E doar inceputul... Un justitiabil ce are in fata un judecator obosit si speriat nu are parte de un act de justitie... As vrea sa vad un politician care raspunde material pentru legile neconstitutionale... Securitatea doarme cu tine in Coduri” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 July 2023 16:59
Vizualizari: 6143

Ceea ce s-a petrecut in ultimele luni, cand magistratii au fost supusi unei campanii de ura care a avut scopul de a sustine planul politicului de asa-zisa reforma a pensiilor de serviciu, nu a reprezentat decat o operatiune de epurare a profesiei. Constatarea ii apartine judecatoarei Madalina Afrasinie (foto dreapta) de la Tribunalul Bucuresti. Una dintre cele mai apreciate judecatoare din Romania, care ani de zile a luat pozitie impotriva abuzurilor comise de Sistemul de teroare, impotriva derapajelor comise in magistratura, aparand drepturile si libertatile oamenilor, dar si pe cele ale magistratilor.


 

Madalina Afrasinie a fost invitata celei mai noi editii a “Dezbaterilor Asociatiei Lumea Justitiei”. Cu aceasta ocazie, judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti a atras atentia asupra principalelor probleme pe care le ridica legea prin care s-a decis supraimpozitarea pensiilor magistratilor, recalcularea celor in plata si cresterea varstei de pensionare. Totusi, cel mai mult vor avea de suferit nu magistratii, avertizeaza Afrasinie, ci justitiabilii, care vor ajunge in fata unor judecatori obositi din cauza volumului de munca tot mai mare, timorati, speriati, si care practic se vor afla in imposibilitate de a face unb act de justitie ca la carte.


Scopul epurarii: oamenii de valoare au fost indepartati


Pe langa toate acestea, atacul politicului impotriva magistratilor, pus in practica acum prin legea pensiilor de serviciu, a facut ca magistratura sa piarda oameni de valoare, precum judecatoarele Evelina Oprina, Adina Daria Lupea sau Gabriela Baltag, ca sa dam doar trei nume, care s-au batut pentru insanatosirea sistemului si pentru justitiabili. Totusi, ceea ce s-a intamplat in cazul pensiilor este doar inceputul, subliniaza Afrasinie, care nu exclude ca urmatoarea tinta sa fie salariile magistratilor.


In timp ce magistratura e in colaps, serviciile reintra in actul justitie


In ceea ce priveste viitorul magistraturii, judecatoarea Madalina Afrasinie este sceptica. Iar la toate problemele cu care se confrunta sistemul judiciar, mai nou Parlamentul a dat liber si la reinstaurarea vechilor practici, a “Binomului SRI-parchete”, prin reintroducerea serviciilor in actul de justitie.



Prezentam inteviul acordat de judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti la “Dezbaterile Asociatiei Lumea Justitiei”, precum si o scurta selectie a declaratiilor acesteia:




Despre taierea pensiilor si cresterea varstei de pensionare a magistratilor: “Instituie o discriminare in interiorul nostru. Nu atat cuantumul este problema, ci acea crestere etapizata, zic ei, a varstei de pensionare. Pentru ca multi din generatia mea cand am intrat in profesie am stiut ca daca vom rezista 25 de ani in profesie vom putea iesi la pensie, era o predictibilitate, o stabilitate. Asta este singura problema, si anume ca schimba regulile in timpul jocului”


Despre impactul legii privind pensiile magistratilor: “Toti cei care indeplinesc conditiile iesirii la pensie vor pleca la pensie. Sa-si asume si sa spuna: noi avem o problema cu magistratii, este o lege speciala pentru noi, pentru ca anul viitor sunt patru randuri de alegeri si trebuie sa atraga oamenii cu ceva la vot. Sunt pensionabili 600 de oameni pana la sfarsitul anului, deja avem deficit de 1.200 de oameni, schemele nu mai sunt adaptate noilor realitati”


Despre scopul legii privind pensiile magistratilor: “A fost o metoda de epurare a profesiei, pentru ca oamenii cu coloana vertebrala deranjeaza. Cele doua puteri ale statului, executiva si legislativa, pur si simplu au scos la mezat puterea judecatoreasca. Rup din puterea judecatoreasca si o arunca in piata publica, si asmut pe toata lumea impotriva noastra. Daca vom relua activitatea in aceleasi conditii in care ne desfasuram in prezent activitatea, justitiabilul si actul de justitie vor trece la capitolul 'si altele', si nu este corect fata de ei”


Depre impactul asupra justitiabilului: “Justitiabilul nu conteaza in ecuatia aceasta, sa stiti. Un justitiabil care are in fata un judecator obosit, timorat, speriat, gandindu-se ce fac daca ma dau astia afara, nu mai are parte de un act de justitie asa cum cred eu ca ar trebui sa aiba”


Despre sansele ca legea privind pensiile magistratilor sa treaca de CCR: “Cu riscul de a supra deontologii de serviciu, eu nu ma mai uit cu optimism spre Curtea Constitutionala. Si cand spun lucrul acesta am in vedere modificarile Codului de procedura penala, unde practic s-au legalizat protocoalele, Legea Big Brother, care din punctul meu de vedere extinde foarte mult atributiile date STS si SRI, apoi abuzul in serviciu, unde spun ei ca e o chestiune de interpretare a legii si cumva arunca buzduganul spre Inalta Curte pentru a pronunta o hotarare preliminara”


Despre conditiile de munca ale judecatorilor: “Volumul de activitate este infernal. Iti 'garanteaza' probabilitatea de a gresi, in momentul in care intri cu 100 de dosare, cu 60 de apeluri, cu 60 de fonduri este imposibil sa nu gresesti. Este vorba despre lipsa de timp, despre oboseala care se acumuleaza, iar greselile se vad in hotararile instantei superioare”


Despre raspunderea magistratilor: “Se tot spune ca noi gresim si pentru ca nu raspundem, si ca atare sa fim batuti in piata publica. Dar nimeni nu se intreaba de ce gresim. Repet: momentul in care intri cu un numar atat de mare de dosare, sunt colegi care intra cu 180 de dosare, este imposibil sa nu gresesti. In lege se spune ca eu raspund pentru grava neglijenta sau rea-credinta, or atata vreme cate la momentul la care eu am solutionat dosarul nu a existat niciun fel de proba care sa ridicie o suspiciune cu privire la reaua mea credinta sau o grava neglijenta, nu e buna legea, sa modifice legea. Dar eu vin si spun in contrapartida: eu judec dupa niste legi, bune, proaste alea sunt legile, as vrea sa vad si un politician care raspunde material pentru legile care sunt declarate neconstitutionale”.


Despre tot mai desele cazuri de oameni condamnati definitiv, tinuti in inchisoare si apoi achitati in cai extraordinare de atac: “De ce nu au modificat legea astfel incat sa nu fie executorie pedeapsa pana nu se finalizeaza toate caile extraordinare de atac?”


Despre problema implicarii serviciilor in actul de justitie: “Fara servicii 'viata e pustiu'. Au fost acolo (n.r. - in Justitie) intotdeauna, si nu au facut decat sa se regrupeze, si ca sa nu mai existe discutii generate de protocoale, au spus 'ia sa le facem noi lege' (n.r – cu referire la modificarile din Codul de procedura penala care implica din nou serviciile in actul de justitie, prin utilizarea interceptarilor serviciilor in anchetele penale). Poate cei care le-au introdus (n.r. - serviciile in actul de justitie) sunt ai serviciilor. Probabil ca cei care tin cu dintii ca serviciile sa fie in tot si in toate au si norma la acel serviciu, nu stiu... Anii dinainte de '89, cand Securitatea dormea cu tine in pat, au revenit acum, si doarme cu tine in Coduri”


Despre presiunile pentru a fi redusa la tacere: “Sesizarile (n.r. - disciplinare) au fost respinse. La ultima sesizare, facuta de un fost membru CSM (n.r. - judecatorul Bogdan Mateescu) s-a inceput cercetarea mea disciplinara, cu audiere, s-a parcurs toata procedura, si in final s-a respins sesizarea facuta. Ei nu inteleg ca nu o sa tac”


Despre viitorul magistraturii: “Tot ceea ce tine de magistratura nu ar trebui sa mai fie in pixul unui politician. Daca nu vom fi uniti, ceea ce s-a intamplat cu legea pensiilor este doar inceputul. Pana nu ne vor desfiinta, si nu ne vor aduce in pixul lor astfel incat sa nu mai scoate un sunet, si sa nu mai comentam, nu se vor lasa”

Comentarii

# E date 3 July 2023 17:20 +348

Slugile ce ne conduc de 33 de ani nu sunt interesate de funcționarea Statului Roman. Au distrus tot ce funcționa. Cei care critica aberant justiția o sa vadă ce înseamnă nefuncționarea acesteia. Când ai oameni în fruntea Tarii submediocri rezultatul este anarhia. Poate asta se vrea.

# jUSTie date 3 July 2023 17:29 +52

Doamna Madalina Afrasinie, oamenii cu coloana vertebrala deranjeaza. INTOTDEAUNA. Insa, nimic nu ii impiedica sa ramana chiar daca sunt pensionabili acum sau in perioada disp tranzitorii. Este adevarat ca nu ai cum sa ramai intr-un sistem in care functiile de conducere/management sunt oferite unor YES -man sau YES-woman! PALARII peste PALARII. Cate sunt! Nu cu pretul sanatatii! DA, magistratura nu poate depinde de pixul nimanui! Dar asta depinde de ai dvs colegi, cat de mult rezista dulcegariilor pe care sistemul le ofera. Ati incercat vreodata sa vedeti cat de rotund e Pamanatul? Nu, pentru ca ati ramas judecator in functie!La fel si multi procurori! Prin urmare, e vorba de CARACTER si VOCATIE. DA, epurare se cheama: vin ai lor - noua generatie grilata toata - pleaca ai vostri - ultimii mohicani! Generatiile cand inca se facea carte si logica era majoritara prin solutii! Parafrazand un mare poet: A vorbi despre justitia din Romania este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă!

# Oarecare date 3 July 2023 17:51 +279

Poate de acum incolo unii magistrati nu vor mai face jocurile sistemului/statului paralel si a altor interese. Totusi o parte destul de mare au fost oameni integri. E cazul sa respecte toti Constitutia, asa cum toti sustin acum sesizarea CCR pentru respectarea drepturilor lor! Nu mai trebuie acceptate deviatii de la respectarea deciziilor CCR! Ar fi foarte grav pentru perceptia publica , pentru toti justitiabilii , daca , acum, pentru drepturile lor , constitutionale, invoca deciziile CCR si in cazul justitiabililor le pun intre paranteze! Sa nu se mire de oprobiul societatii! Daca erau marea majoritate ca dna judecator nu se jungea aici. Lumea a vasti in ce scop a fost folosita justitie. Acum e momentul sa se puna punct. Si asta o pot face doar magistratii.

# I date 3 July 2023 18:08 +222

Politicieni ce nu citesc nimic, cu averi suspecte, care nu știu ce înseamnă munca au ajuns sa vorbească împotriva justiției. Ei care după 89 au dat de regula legi aberante, ei care nu au avut și nu au nici un plan pentru tara, ei provoacă anarhia și nimeni nu se sesizează dintre cei în drept. Suntem conduși de oameni submediocri care nu știu altceva decât sa manipuleze masele saracite urmare a politicii lor. Îl vedeți pe Ciolacu înțelegând ceva din drept? Dar pe Iohanis? S-a uitat ca însuși președintele a făcut fals în acte? Cine credeți ca nu lasă magistrații sa se ocupe de aceste slugi netrebnice? Nu judecătorii și procurorii fac legile. Toto revoltați de serviciu uitați-va în direcția care trebuie, altfel haosul vine și peste voi.

# maxtor date 3 July 2023 21:09 +1

exact: imunitatea parl. e doar "in legatura cu votul" nu cu initierea legii decisa neconst. !

# Un amarastean date 3 July 2023 23:23 +119

Nici macar nu am citit ce scrie D-na Afrasinie. Stiu ca are dreptate. Intreb si eu ca praosta in targ . Ce-i impiedica pe magistrati sa isi faca datoria ? Sa judece nepartinitor fata de Stat, cum nu au facut-o pana acum, nimeni nici macar distinsa doamana judecator, sa le dea cu lopata peste bot PORUCUrorilor idioti, venali si mai ales corupti si sa cotribuie astfel la castigarea simoatieei vulgului, pentru o justitie adevarata ?!.

# Waller date 4 July 2023 08:42 0

Vaicareli...NUMAI vaicareli...ati uitat CUM va comportați pe vremea lui LCK...?!?...ca niște LACHEI... Acum, vreți BANI pr. a fi INDEPENDENTI ?!? MARS, MAH...LA SCOALA !!! IMI ESTE SILA !!!

# Astejaroiu date 4 July 2023 13:59 -1

Oamenii cu coloana vertebrala (și dreapta,nu strâmbă), vor ieși la pensie la 65 ani, nu vor mai deconta bonurile se benzina,vor refuza,de azi, pe soț,pe rudele sale și ale sitului până la grd. 4 inclusiv sa deconteze serviciile medicale și mai mult,vor plăti de azi, asigurările de sănătate. Ia sa vedem câți sunt verticalid'astia?

# cetatean de moda veche date 4 July 2023 14:52 0

Toti MAGISTRATII au SCOALA. Unii facuta cu sudoarea fruntii zi de zi si mai cu picioarele in lighean iar altii au obtinut "ATESTATELE DE OM DESTEPT" si au putere similara "in fata" numirii pe functie.Distinsii JUDECATORI sunt cei care ar trebui sa fie ECHILIBRUL in societate. Dar, ce le ofera SOCIETATEA LOR? un CSM ?Ei sunt platiti de STATUL ROMAN la fel ca si pe Procurori - tot magistrati sunt. Noi cetatenii, asistam la lupta pentru castigul material al D.D.in asa fel incat sa le asigure si bietilor copchilasi ai lor de "bani gata" traiul pe Coasta de Azur pana la nivel rastranepoti. Cei cu scoli echivalente si poate chiar mai complexe, multi si muti(fara sindicate)care si-au sacrificat viata personala si de familie pentru "serviciul" lor, platiti mizerabil, pe vremea aia mai era ceva..imi scapa acu'. GHINION - vorba unui clasic in viata !Acu le este pus impozit & co pe o pensie de 3-4000 de lei, medicamente, mancare,TAXE, TVA drept multumire din partea SOCIETATII.

# Sorin date 5 July 2023 13:44 +239

despre ce oboseala vorbiti?! cum de va trece oboseala imediat dupa pensionare si va duceti avocati, notari etc., va angajati in administratia publica? cred ca faceti ocnfuzie intre oboseala si plictiseala.

# lege-faradelege date 5 July 2023 21:34 +1

Doamna magistrat este foarte activă,atât pe rețelele de socializare cât și în mass-media, ca un leit motiv abordează subiectul suprasolictării și a volumuluimare de muncă. Or,acesta este motivul pentru care amana motivarea in dosarele sale chiar și un an și când se primește soluția semnată de doamna magistrat constați că raționamentul se rezumă la o pagină și jumătate,unde nu se fac referiri la probe , la dezbateri,la concluziile scrise depuse de părți, ca în final să constați că a dat o hotărâre strâmbă nelegală , contrară legii și probelor din dosar. Dacă domnia sa se confruntă cu volumul mare de dosare , situație care este reală, nimeni nu o împiedică sâ-și schimbe profesia.

# Dan date 1 September 2023 20:52 0

Ce spune ti doamna judecator de judecatoriile din orasele mici care se judeca la comanda nababilor din oras ? Si daca ,, din greseala se da o sentinta gresita , de ce la apel avem aceeasi soarta ? Are importanta bifarea dosarului de judecatorul care a dat sentinta ,, dreapta " , ? Asa ca sunt judecatori slugi care condamna pe ne drept dar Romanii se vor trezi odata .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2024 – Pleaca Enescu de la ICCJ. Superiorii si-au ales sefii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva