26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Aviz comisiei care investigheaza alegerile din 2009: Cine trage toate sforile, nu se duce la cina!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

23 April 2017 16:10
Vizualizari: 10653

Sigur ca aceasta comisie parlamentara, de investigare a modului in care s-au implicat in alegerile prezidentiale din 2009 atat servicile secrete, cat si politiceni-papusari si mai ales magistrati de varf ai ierarhiei juridice din Romania, isi are menirea sa. Dar efecte penale - opinia mea - nu vor exista. Chiar daca, in urma rezultatului de la comisie, Parlamentul ar sesiza Parchetul Inaltei Curti. Chiar declaratia publica a procurorului general al Romaniei, cum ca Laura Codruta Kovesi nu trebuie sa se prezinte in fata comisiei este proba ca PICCJ nu face si nu va face niciun efort sa stabileasca adevarul despre mecanismul prin care Traian Basescu si-a adjudecat mandatul 2009-2014 de Presedinte al Romaniei. Dealtfel, aceasta perioada a si constituit apogeul unui Binom nascut in campul tactic inca din 2005, dar care nu devenise inca Stat in Stat.


Privita la rece, fraudarea alegerilor din 2009 are doua fatete: una penala, care mi-e greu sa cred ca va mai putea fi dovedita vreodata, si una morala, tinand cont de jocurile meschine, ordinare, prin care s-a schimbat acest rezultat.

Dezvaluirile lui Dan Andronic, confirmarile facute de Sorin Rosca Stanescu, declaratiile fostului sef al SPP Dumitru Iliescu, teama lui Gabriel Oprea de a da toate informatiile legate de cina cea de taina de la propriu-i domiciliu in seara zilei de 6 decembrie 2009, sunt extrem de importante. Dar lipsesc multe alte elemente. Cea mai grava dintre toate masinatiunile devoalate o constituie participarea unor magistrati la acele puneri in scena. Chiar si simpla lor prezenta in casa lui Oprea, sa zicem fara a avea vreo implicare directa in manevrele politice care s-au abordat in lupta Geoana-Basescu, este nelegala. Dar, din pacate, legile Justitiei nu permit ca un magistrat sa fie anchetat si sanctionat disciplinar la mai mult de doi ani de la data savarsirii presupusei fapte. Aberatia aceasta exista inca in lege. Si inca nu se gandeste nimeni sa o schimbe.

Totusi, opinia publica, cetatenii, cei care sustin salariile mari si foarte mari ale magistratilor, au dreptul de a cunoaste adevarul. Daca, cat si cum s-au implicat procurorul general de la acea vreme, Codruta Kovesi, si sefa de atunci a Inaltei Curti, Livia Stanciu in sustinerea lui Traian Basescu si implicit, in mentinerea lor pe vitor in scaunele inalte ale magistraturii.

E, iarasi, foarte important de aflat cine l-a impins pe Mircea Geoana spre casa lui Sorin Ovidiu Vantu cu doar 24 de ore inaintea marii confruntari cu Traian Basescu. Eu zic ca aici e vorba- clar - de implicarea serviciilor. De aici si prezenta lui George Maior, cu seful Operativului dupa el, in casa la Gabriel Oprea. Acea vizita la SOV l-a costat aproape decisiv pe Geoana. Zic aproape decisiv pentru ca a fost momentul in care unii s-au razgandit sa il mai voteze pe Geoana. Iar ca sa fie siguri, marii sforari au apelat apoi la stratagema sectiilor de vot noi-noute create rapid prin diverse colturi ale lumii si la votul de la Paris, o data la trei secunde. Toate acestea se leaga intre ele. Cat priveste implicarea serviciilor secrete, daca Maior si Coldea erau in casa lui Oprea, sub pretextul zilei Sfantului Nicolae, doar prostii pot crede ca Oprea nu a raspuns unui ordin la care el, disciplinat, a raspuns pocnind din calcaie, cu gandul la cariera sa politica si militara. Hai sa fim seriosi. Credeti ca toti "mesenii" astia nu asteptau de la nenea Basescu recompensa? Jocurile au fost facute, dupa care, incet-incet, piesele grele de pe masa de sah, precum si martori de ocazie, gen Niculaie Ontanu, au fost rasi prin malaxorul Justitiei. Au ramas pe piedestal, pana acum, doar super-greii: Maior, Kovesi si Stanciu. Si Coldea pana la un moment dat cand, pe mana prietenului sau, Sebastian Ghita, a fost retras din prima linie.

Asadar, cateva sunt episoadele cele mai importante care ar trebui lamurite prin aceasta investigatie parlamentara:

1. Cine a facut jocurile in asa fel incat Robert Turcescu (acoperitul auto-descoperit din servicii) sa modereze confruntarea Geoana-Basescu?

2. Cine, cum si sub ce pretext real l-a impins pe Mircea Geoana sa se duca acasa la SOV?

3. Cine a hotarat ziua aducerii in tara a lui Nicolae Popa exact atunci, pentru a se lega perfect cu combinatia vizitei la Vantu acasa? Autoritatile statului stiau de ani buni unde se afla Popa si nu se grabisera deloc sa-l aduca pana atunci.

4. Cum au aflat "invitatii" lui Oprea si pe ce canale ca trebuie sa se stranga la el acasa in seara zilei de 6 decembrie 2009?

5. Cine a ordonat deschiderea unor sectii de votare in locuri din lume unde nu mai existasera pana atunci?

6. Cum s-a realizat "puntea" cu Ambasada de la Paris? Cine cu cine a vorbit, ce anume si ce a urmat, stiut fiind ca votul s-a facut peste termenul limita legal?

7. Ce stie Sebastian Ghita despre jocurile de la alegerile prezidentiale din 2009? La asta poate raspunde daca va fi adus in tara (ma indoiesc!) sau daca Ghita va trimite (canale se gasesc destule!) o scrisoare cu detalii la Parlament.

8. Care va fi depozitia lui Florian Coldea si ce rol "operativ" a jucat el? Din 2008, Gabriel Oprea era coordonator de doctorate la institutia de invartamant a SRI. Printre cei coordonati la doctorat de el se numara si o parte dintre invitatii din noaptea de 6 decembrie 2009, cum ar fi Niculaie Ontanu si Florian Coldea.

9. Care a fost motivul participarii judecatorului Livia Stanciu la mese cu politicienii?

10. Si nu in ultimul rand, ce stie Elena Udrea despre aceste combinatii si cat e dispusa sa dezvaluie?

Resorturile alegerii lui Gabriel Oprea ca personaj-cheie in contextul alegerilor prezidentiale din 2009 nu este deloc intamplator. Dar asta ramane sa lamureasca comisia parlamentara. Daca va lamuri. Cert este ca in tabloul zugravit pana acum, si Gabriel Oprea, si Sebastian Ghita sunt fosti membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI. Control care stim bine cum s-a "exercitat" de-a lungul vremii. Oprea a facut parte din aceasta comisie timp de patru ani, din 2004 pana in 2008. In aceste conditii, cred ca Oprea detinea destule informatii si era in legatura directa cu sefii din SRI.

Ce s-a intamplat imediat dupa alegerile prezidentiale din 2009 cu Oprea? Pai, toate bune. A fost propus ministru de interne in guvernul Negoita. Dar n-a fost sa fie. Deh! Totusi, roata destinului cu "stele" l-a propulsat un pic mai tarziu pe cele mai inalte culmi ale politicii, ajungand acolo unde isi dorea, la Interne, dar si vicepremier.

In loc de concluzii, ar fi bine de retinut ca:

1. Cine se afla la momentul potrivit in locul potrivit, cu persoane potrivite, primeste functii ce-i vor deveni potrivnice!

2. Cine poarta stele pe umar nu e nevoie sa se fi nascut cu stea in frunte.

3. Cine trage toate sforile, nu se duce la cina!

4. Cine confunda interesul national cu interesul personal, va fi doborat de interesul adevarului de a iesi, mai devreme sau mai tarziu, la suprafata.

5. Cine crede ca e destept doar pentru ca desteptii il folosesc, se robeste in propria-i prostie!

6. Orice frauda facuta chiar si la limita legii tot un furt ordinar ramane

7. Cel care amesteca toate cartile, isi va pastra mereu un as in maneca

8. Cine triseaza pentru altii, va pierde totul la final

9. Cine accepta mari compromisuri, isi va compromite viitorul.

10. A juca soarta unei natii in folos personal inseamna a pacatui fata de propriii mostenitori

 

 

Comentarii

# DODI date 23 April 2017 18:19 +18

Escrocheriile făcute de hăhăilă și lingăii din PDL au început cu multe luni înainte de seara lui Moș Nicolae Oprea. Eforturi imense financiare s-au făcut și foarte mulți bani s-au cheltuit bani (cât pentru toate campaniile electorale din 20 de ani). Banii negri care au circulat sunt de ordinul milioanelor de euro. Bineînțeles că hăhăilă ”nu știe nimic” el s-a trezit ales deși nu avea speranțe, știind câte imbecilități a făcut în primul mandat. Din păcate parlamentarii noșltrii nu știu să se respecte ca și cei americani și nesimțiții le dau cu tifla nevenind la comisii (vă amintiți cazul Rădulescu, pupincuristul lui hăhăilă și comisia Nana). Așa că înainte de a începe cu această comisie ar trebui schimbate regulamentele Parlamentului în legătură cu prezența la comisii și, eventual, chiar aducerea cu mandat a căpoșilor. Sunt multe așteptări legate de comisie și vom rămâne cu ochii în soare așteptând dacă ei nu vor altfel.

# alex date 23 April 2017 22:18 +4

concluziile sun citate demne de a fi retinute pe viitor. oprea si invitatii lui de marca si altii ca ei ar putea lua aminte. puterea e vremelnica aici pe pamant. iar in ceruri ierarhia exista deja si doar bunul Dumnezeu e atotputernic in vesnicie.

# papusari date 24 April 2017 13:18 +2

din pacate Romania a fost pe mana multor "papusari" cum ii numiti si continua sa produca neprofesionisti pusi in functii mari si care trag dupa ei veri, nepoti si fini ....asta e Romania. nU NE PUTEM SALVA DECAT AVAND O ALTA FILOSOFIE DE VIATA!

# bobo date 25 April 2017 10:42 +2

eu as mai adauga o intrebare : DE CE TACE GEOANA !?

# Radu Chirita date 27 April 2017 14:20 0

Stimata doamna, Va urmaresc cu interes pentru judecatile de fond foarte juste pe care le dezvoltati. Problema alegerilor in Romania va fi o "problema" pana cand in legea alegerilor nu se va clarifica ORA DE INCHIDERE A URNELOR. Acum in lege se spune ca urnele se inchid la orele 21.00 = La Paris este ora 20.00, la Chicago este ora 14.00 - ca sa ne mai vorbim de Los Angeles - unde este pranzul. Asa ca timp este berechet ca atasatii, secretarii, consulii si toti cei ce fac parte din SIE sau SRI sa depuna cate buletine de vot vor cei de la Bucuresti si cate sunt necesare pentru a depasi un candidat ce nu trebuie sa iasa castigator ! Cand PDL a vazut exit pollul de la Bucuresti de la ora 21.00 = s-a transmis catre toate ambasadele si consulatele ordinul "buletinul" si asa a iesit Basescu presedinte - simplu si clar ! Si asa si Iohanis si toti cei ce vor iesi dupa ei ! Pentru un partid - ar fi extrem de costisitor sa trimita la peste 170 de ambasade si vreo 300 de consulate oameni sa verif

# Radu Chirita date 27 April 2017 14:30 +1

Asa cum spuneam in precedentul com. TREBUIE schimbata asertiunea orei de inchidere a urnelor astfel incat sa apara : urnele se inchid la ora 21.00 - ORA ROMANIEI. Si asa - la aceeasi ora vom avea si exit-pollul tuturor urnelor de pe toate meridianele o data ! - Nicio ambasada sau consulat nu vor mai putea sti exact cum s-a votat in tara. Sau sa se procedeze ca la Referendum : sa voteze doar cei ce PLATESC TAXE PE TERITORIUL ROMANIEI -- NU SI EXPATII !

# unul din lumea cea mare date 27 April 2017 16:01 0

ptr radu chirita// si daca expatii platesc si taxe in mermelica ce facem??? ca ,,io,, oricum ma jurai sa nu mai votez in mermelica ca toti pa rind imi detera cu ue,si m/am jurat ca va las pa voi sa luati tot,eu ma saturai!!!!!!!

# Radu Chirita date 28 April 2017 12:18 +2

Dragul meu,daca exista si astfel de mormoloci care platesc taxe in tara dar lucreaza afara, ceea ce ma indoiesc ca ar mai exista asa ceva - acestia sa se inregistreze la ambasade si sa voteze doar ei si salariatii MAE. Pentru cei de acasa ar trebui ca votul sa fie pt 25 de ani OBLIGATORIU.

# Ko are dreptul să fie anchetată date 4 May 2017 09:04 0

Ancheta comisiei parlamentare urmărește nu infracțiunile, ci eventualele derapaje din rolul instituțiilor democratice, ceea ce se mai numește "checks and balances". De aceea, pretenția ca lucrările comisiei să se oprească, sau, mai exact, să nu înceapă, este lipsită de temei. Mai ales că există precedente'', adaugă Tolontan, făcând trimitere la vara lui 2009, atunci când Camera Deputaților a decis fondarea Comisiei ”1 Mai – Monica Ridzi”. „Dacă investigația DNA nu a oprit în 2009 o investigație a deputaților, de ce ar bloca în 2017 o investigație a Parchetului cercetarea comisiei parlamentare, care include și audierea șefei DNA?”

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva