10 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Medierea judiciara si medierea prezidentiala - doua perfecte rateuri

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

28 February 2017 12:42
Vizualizari: 4804

I. Medierea judiciara.

Trei amintiri/exemple personale (sau patru, sau cate?)


1. Am preluat de la o colega un dosar gros si incalcit, care se judeca de vreo doi ani. La primul termen i-am impacat, stiu eu cum, si am inchis cauza, spre beneficiul tuturor si marea uimire a colegei: Dar cum ai facut sa-i impaci? Uite-asa, cu talent si diplomatie, cu toata modestia.

2. Intr-un dosar penal, doi tineri care avusesera un conflict au venit in fata mea uitandu-se crunt unul la altul, iar eu, judele cazului, le-am spus din prima asa: Baieti, s-a dat o lege noua - care nu se impaca, primeste puscarie, si unul si altul. „Da noi ne impacam, domnu... daca trebuie...” Atata a fost.

3. Un dosar de partaj, mare, stufos, cu mai multe case si terenuri, in care erau propusi, daca nu cumva chiar admisi, 24 de martori. Am audiat unul, doi... in timp ce-l ascultam pe al treilea, m-a sagetat un gand groaznic, asa cum am avut in prima zi de armata: ca aceasta afacere nu se va putea incheia vreodata. Am intrerupt audierea, martorul a ramas cu o juma de fraza-n gura, Luminita cu degetele pe taste, iar eu m-am adresat pe rand celor doi capi de familie. Capulet era un sofer, meserias batran, iar Montague profesor la liceul din comuna. L-am luat intai pe sofer: Nu se poate, domnu, Dumneavoastra sunteti un gentleman si un om rational. Cum sa nu gasiti sau acceptati o cale de intelegere care ar prezenta atatea avantaje - scurtarea procesului, evitarea cheltuielilor etc. „Da, zice el, da stiti ca dom' profesor are pretentii prea mari, si spune ca...” Evident ca pe dom' profesor nu mi-a trebuit prea mult ca sa-l conving ca e un gentleman.

Si uite-asa, cu smecherie, mai cu duhul blandetii, mai cu duritati trucate, i-am impacat. Martorul intrerupt a inchis gura, grefiera a facut ochii mari si a rasuflat ca un balon intepat cu spinul, iar peste un minut echipa martorilor de afara a izbucnit ca pe stadion. Victoria a fost a fost a noastra, a tuturor.

4. In sfarsit, o alta faza, sper sa inchei cu asta:

Dupa o repriza de-a dreptul dura de „impaciuire” cu doua echipe complexe de cauzasi, am reusit sa-i conving sa mearga in afara salii de judecata, unde sa negocieze impacarea judiciara. Dupa cateva minute, de pe hol s-a auzit o rumoare in crescendo. Cand eu, de la tribuna de judet, am aratat interes pentru ce se intampla, un avocat mucalit mi-a explicat: Se impaca, domnu presedinte. Am inteles si i-am facut semn jandarmului sa stea calm. Si chiar s-au impacat.

Asta faceam eu inca de acum 25-20-5 ani si am facut pana in ultima zi ca judecator activ. Medierea este o arta teribil de simpla, cu conditia sa ai un minim de rabdare si tactica, dar mai ales sa ai convingerea ca e mai bine asa, si puterea de a-i lamuri de asta pe cauzasi.

Ei bine, in plan legislativ statal a fost elaborata si promovata o lege a medierii complexa, complicata, plina de teorii, formule, formalitati si formalisme, care a dus la nimic, astfel:

-s-au autorizat o serie de intreprinzatori care sa deruleze cursuri de mediatori; si eu, judecator pensionar si mediator cu rezultate (vezi mai sus) a trebuit sa urmez un asemenea curs care m-a costat, cu toata darile anexa pentru autorizare, mult peste 50 milioane vechi.

-a rezultat o armata de peste 10.000 de mediatori, care, dintr-un corp de elita si de succes cum se spera, au ramas o armata de fomisti. Nimeni nu traieste normal din aceasta „profesie”, poate 2-3.

Dar am uitat, sau nu a venit vorba sa va spun: stiti cine a initiat si promovat faimoasa si din start falimentara lege a medierii? O doamna blonda, parlamentar si ulterior lider politic marcant (ales? interimar? nu mai tin minte), in stransa relatie institutionala cu personajul principal al capitolului II din acest studiu.

II.Medierea prezidentiala.

Constitutia Romaniei, art. 80, al. (2):

...Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”.

In realitate, presedintele nostru (al nostru?) stiti ce a facut: ca un flacau agitat din galeriile de ultrasi, s-a dus in multimea „societatii” care urla impotriva statului. Evident, nici urma de vreo intentie de mediere. Doar scandal, cearta si zizanie, practicate nu numai in strada, ci si in Parlament, si in Guvern.

Stiti ce cred eu, studiind acum, cu toata modestia profesionala, ca un jurist, art. 80 din Constitutie?

Cred asa:

Articolul 80 este intitulat „Rolul presedintelui”. La al. (1) se spune ca presedintele „reprezinta statul roman” si „este garantul independentei nationale”. La al. (2) se spune ca „vegheaza la respectarea Constitutiei”. Toate astea sunt teorii. Abia apoi vine singura chestie concreta ca atributie prezidentiala - permiteti sa o scriu din nou, e bine sa o invatam cu totii pe de rost:

...Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Ascultati aici: Ceea ce scrie in fraza de mai sus, repet, este singura atributiune concreta si foarte bine precizata constitutional a presedintelui.

Or, daca nici pe asta nu o exercita si nu o respecta, de ce il mai tinem, fratilor?

Stiti ce mai constat eu? Ca intre cei doi corifei (un corifeu si o corifee) ai celor doua tipuri de mediere ratata este o mare legatura politico-ideologica, si ca ale doua personaje se sustin si se cultiva reciproc. Prima e deja cam pe tusa. Alalalt?

Dar ma tem ca m-am cam extins cu textul.

Concluziile ar fi cam asa:

1.Medierea judiciara, in forma legala in vigoare, a cazut de la sine. Solutia este reinstituirea judecatorului de serviciu, care, la primirea cererii, sa lucreze la impacarea partilor, chestie care poate fi si trebuie continuata de judecatorul de scaun, rezultatul fiind transpus intr-o TRANZACTIE. Asta se poate face si de un mediator al instantei, dar inclus in sistemul judiciar, si neaparat jurist. Ceea ce nu inseamna desfiintarea medierii ca profesie liberala.

2.Pentru mediatorul presedinte, sa se instituie angajarea de proba pe un termen de 6 luni. Si la un chelner, si la un jurist, si la un inginer, asa se procedeaza: cinstit si lautareste, chiar contractual: daca nu corespunzi functiei, la revedere, ce e neclar aici?

Evident, ceea ce am scris la pct. 2 de mai sus este o sarja jurnalistica. Nu cred ca se va gasi vreun parlamentar la fel de trasnit ca mine, care sa propuna o asemenea prevedere constitutionala. Da' mai stii? (Ma gandesc, de exemplu, la D-l Ghise).

Dar ce am propus la pct. 1 este perfect plauzibil.

Doar ca, in România: 1. majoritatea cauzasilor striga tare: Nimic, LA LEGE!, deci trebuie mare talent si insistenta ca sa le spui ce e aceea mediere, tranzactie etc.; 2. Presedintele, nici el nu a auzit de medierea constitutionala, deci iese in strada si striga tare: Guvernanti penali, gasca etc. Ce ziceti, care va fi mai repede convins de rostul medierii - poporul sau presedintele?

Comentarii

# ubu date 28 February 2017 16:01 +8

Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.

# Pif date 28 February 2017 16:23 +3

Spumos articol ! :lol: :lol: :lol: Fara legatura cu autorul, mi-am aduse aminte de un judecator de la o Judecatorie dintr-un orasel de provincie. Era atipic, pletos si cu codita la spate. Avand cauza la el, ma amuza cat de serios glumea cu justitiabilii. Eram doar 2-3 avocati in sala de judecata plina si ma abtineam cu greu sa nu rad, pt. a nu strica solemnitatea sedintei de judecata. Ulterior, din barfe am auzit ca tipul ar fi un ciudatel. L-a vazut careva vecin de-al lui in gradina, stand agatat de craca unui copac, cu capul in jos, ca liliecii :lol: Cica asa mediteaza judele respectiv, fiind yoghin. :lol: Pt. ca sentinta data de el a fost fireasca in dosarul in care am avut delegatie, i-am zis raspandacului de barfe ca nu ma intereseaza cum se relaxeaza judecatorul in gradina :lol: Daca-i place rolul de liliac prin gradina personala, treaba lui . Absolut deloc nu ma oripileaza atat vreme cat, ca judecator de scaun, e normal la cap :lol:

# Dani date 28 February 2017 18:48 0

Bestial articolul...

# nuibai date 28 February 2017 20:52 +1

Mă bucură şi mă interesează aprecierile cititorilor - sînt în principal un om al scrisului. Am într-un sac toate, dar absolut toate listele mele de şedintţă pe 17 ani. Să vedeţi ce poveşti ies de acolo. Dacă vreţi, daţi-mi adresă, Email, tel, ce vreţi, şi vă voi invita la ceva lansări de cărţi, cît de curînd. Dar chestia este că, pe lîngă haiul celor scrise, aş vrea să vedeţi mai ales, ca şi în scrierile lui Caragiale, drama. Toate în Ro sînt cu susu-n jos, ca liliacul acelui ciudat. Deci trebuie să vedem împreună ce e de făcut. Un mărţişor bezea, Geo.

# Pif date 1 March 2017 10:26 +1

Tot din lumea instantelor de judecata, o carte de mare valoare(in opinia mea) este cea a lui Boris Desliu: “Jurnal de avocat” Trei regimuri diferite vazute prin ochii mintii unui avocat. M-a impresionat calitatea scrierii(artistica si clara) precum si aptitudinea lui fireasca de a transmite cititorului o multitudine de stari sufletesti autentice, de la momente teribil de amuzante pana la situatii dramatice, cutremuratoare, incarcate de amaraciune, chiar deprimante. Din pacate, am imprumutat la cineva cartea si a uitat sa mi-o inapoieze. Trebuie s-o cumpar din nou daca vreau s-o recitesc si a 4-a oara. http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2007/12/jurnalul-de-avocat-al-lui-boris-deliu.html

# dodu date 1 March 2017 17:49 +1

EXCELENT ARTICOL. Poate va fi trimis si personajului principal de la capitolul II si consilierilor sai. Se vorbeste prin targ ca unul din consilieri este profesor de drept constitutional, cred ca este o mani******re. DIN NOU FELICITARI pentru articol si m-ar bucura sa va maicitesc.

# nuibai date 2 March 2017 00:00 0

Homo sum, mă bucură orice apreciere... Aş merge şi pe contacte şi invitaţii personale, vezi nota de mai sus. Pentru cine vrea, sînt de găsit pe LuJu, Juridice.ro, ziarul Ceahlăul, şi or mai fi - Internetu-i mare. Şi ştiţi de ce mă bucur, printre altele? Pentru că am senzaţia că oamenii normali sînt tot mai puţini în ţara asta. Cît despre a-l trimite personajului... Credeţi că talentul meu de mediator este atît de mare încît l-aş putea lămuri de ceva chiar şi pe Dânsul?

# Vladimarrr...!!! date 2 March 2017 14:17 +2

Stimata Lu.Ju., stiu ca nu o sa-mi publicati nici aceasta postare, dar macar recititi urmatorul citat din postarea de mai sus a venrabilului dumneavoastra colaborator, judecator Gheorghe Morosan, alias nuibai, si vedeti daca ea apartine unui om cu toti bii acasa: "Şi ştiţi de ce mă bucur, printre altele? Pentru că am senzaţia că oamenii normali sînt tot mai puţini în ţara asta".

# Pif date 3 March 2017 03:13 0

Presupun ca afirmatia dvs., care l-a socat pe comentatatorul cu marrr in nick, se datoreaza internautilor ce va contacteaza pe mail. V-ati asumat un experiment putin cam riscant, tinand cont de numarul mare al tacanitilor si injuracilor care populeaza internetul romanesc. De pilda eu, oricat de prudent si rezervat as fi in relationarea pe privat sau in real life cu personaje intalnite in virtual, tot am avut parte de manifestarile cretine ale unor anonimi internauti.

# nuibai date 3 March 2017 13:44 0

Domnilor, cred că marele scriitor care mă cred uneori a dat o frază confuză, cel puţin. Se mai întîmplă, cum am zis, homo sum, nihil humani... Încerc să reformulez: Am vrut să spun că, oameni normali fiind cam puţini în ţara asta (desigur, în mediul politico... etc.), mă bucur de cei care gîndesc normal. Aceia fiind, evident, grupul nostru de pe LuJu. Am reparat-o, oare? Şi încă: De internauţi agresivi n-am avut parte. În 17 ani de justiţie a fost unul singur care s-a arătat interesat să-mi ia gîtul, pentru că, la partaj, i-am dat casa lui. Ştiţi de ce, pentru că urma să-i plătească soţiei jumătatea ei - sulta. Viaţa e frumoasă.

# Vladimarrr...!!! date 3 March 2017 15:44 +1

Stimate domnule judecator Gheorge Morosan, o fi bai, n-o fi ..., dar postarea care v-a deranjat atat, survine in urma mai multor postari ale subsemnatului, facute in timp la poalele articolelor dumneavoastra (inclusiv la acesta), postari care nu au primit girul cerberului care sta la bariera postacilor. Daca pana acum Lu Ju, cea care va publica cu atata generozitate, nu vi le-a adus la cunostinta, nu e vina mea si va rog respectuos insistent si sincer sa i le solicitati de la "cosul sau de gunoi", dupa care astept sa le combateti cinstit si cu argumente oneste. Daca nu public, macar pe adresa mea de email pe care o puteti solicita de la aceeasi sursa. Cat despre preluarea rautatilor calificatului dumneavoastra aparator voluntar, pe care cu atata larghete mi le adresati, va spun sincer, ca le preferam pe ale dumneavoastra, mult superior in verb, spontaneitate si savoare.

# nuibai date 3 March 2017 20:45 +1

Pe mine nu m-a deranjat nimic, nu ştiu ce e cu această sită a postărilor, mie nu-mi place, sincer, iar redacţia nu m-a întrebat vreodată despre asta. Îi spun acum, fără să mă întrebe, cu prietenie, tuturor.

# Vladimarrr...!!! date 4 March 2017 09:02 +1

OK !

# Pif date 3 March 2017 17:15 -2


Citeza pe nuibai
Şi încă: De internauţi agresivi n-am avut parte.
Nici nu trebuie sa va laudati cu asta pt. ca le puteti da idei ca-i invitati sa va incerce. Intr-o comunitate virtuala po******ta in majoritate de oameni cu pregatire juridica, probabil ca invitatia dvs. de a fi contactat pe mail n-ar fi prea riscanta, sa se mobilizeze doar idiotii, cu lozinci si sabloane in repertoriu. In ce priveste speta cu agresivul cauzas,daca i-ati fi atribuit divortatei casa, probabil ca divortatul ar fi avut grija sa aveti un accident mortal cu masina ori v-ar fi otravit cainele sau pisica in lipsa unei alte idei mai crunte de razbunare , astfel incat sa nu poata fi acuzat, cu dovezi irefutabile, ca a vrut sa va afecteze prin raul facut.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2024 – Decizia judecatorilor ICCJ dintr-un dosar istoric, mentinuta in revizuire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva