20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ramane cum a stabilit!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

6 January 2014 15:14
Vizualizari: 8230

Suspendatul repus in scaunul de la Cotroceni de Curtea Constitutionala s-a aratat azi la CSM ca sa-si exercite rolul de „conducator”. S-a inarmat cu un zambet sec precum Feteasca neagra ca sa intampine victorios primele huiduieli ale anului 2014 la adresa sa. Huiduiala, restransa ce-i drept, la poarta CSM-ului, este, insa, un prim semn rau pe 2014. E semn ca lumea s-a saturat de fatarnicie, de ranchiuna, ura, minciuna si, in general, de sfidarea de care au avut parte de-a lungul ultimilor ani.


Sa trecem la ziua Bobotezei. Prezent la comanda navei ”CSM„, presedintele Traian Basescu nu a rezistat sa nu aiba un rol proactiv in locul celui de moderator, si s-a apucat sa dea sfaturi despre cum si ce crede el, ca inginer, sa se rezolve in Justitie. Dar, mai important decat ce-a zis in CSM, este ce a declarat public Traian Basescu referindu-se la mandatul de un an pentru functiile de conducere din Consiliu. Presedintele ar vrea un mandat mai lung decat cel de un an de zile, considerand ca aceasta chestiune este „o lacuna legislativa„. Cum de i-a venit ideea asta exact dupa ce un procuror a ajuns, prin manevre obscure, presedinte al CSM? Poate ca, in sinea lui, presedintele o dorea in continuare, sef la CSM, pe Oana Haineala. In fine, fiecare cu dorintele sale...Insa pentru sistemul judiciar nu asta este lacuna...

In opinia mea, nu durata mandatelor de sefi ai CSM e prea mica, ci durata mandatului de membru CSM e prea mare. Sase ani in CSM e prea mult. Si asta pentru ca, odata ajunsi acolo, procurori sau judecatori, greu se mai intorc la lipsa de privilegii pe care o confera o astfel de functie. In fond, acolo, la parchetele sau instantele de unde provin, nu prea te plimbi cu masini de lux si cu avionul toata ziua-buna ziua, nici nu faci turism international pe banii statului, asa ca in sase ani de super-putere se formeaza niste obiceiuri si o rutina burgheza de care cu greu se mai pot debarasa cei care au fost membri CSM! Dar, ce sa-i faci! Pentru ca acest mandat de sase ani al membrilor CSM sa fie micsorat, asa cum si durata mandatului de presedinte si vicepresedinte CSM sa poata fi mai mare, cum vrea Basescu, ar trebui sa avem o noua Constitutie care sa modifice articolul 133. Numai ca referendumul pentru noua Constitutie nu va fi organizat decat dupa ce vor avea loc alegerile prezidentiale din cauza jocului facut chiar de Traian Basescu atunci cand a promulgat legea referendumului in 14 decembrie 2013, la orele 23.56, asa ca pana atunci toate discutiile legate de mandatele CSM-istilor si conducatorilor lor sunt inutile. Drept urmare, o fi vrand Basescu mandate mai mari pentru sefi CSM, dar el insusi, prin jocul facut, a dat cu piciorul posibilitatii ca romanii sa aiba mai repede o noua Lege fundamentala!

Daca tot suntem la capitolul ”lacune”, o alta modificare importanta din legile Justitiei ar trebui sa tina de modul de promovare a procurorilor direct ca judecatori supremi. Daca politicienii ar fi fost interesati sa se termine cu aceasta practica murdara, prin care procurorii subordonati politicului sa mai fie unsi direct la Inalta Curte ca judecatorul ar fi schimbat legea in asa fel incat sa se stipuleze clar ca procurorul care vrea sa devina judecator este obligat sa aiba acelasi traseu ca orice judecator, adica sa inceapa de jos, de la nivel de judecatorie, pentru a promova pas cu pas catre Inalta Curte daca il vor tine mintea, memoria si profesionalismul! USL-istii puteau face aceasta modificare...

Mai sunt si alte „lacune” care ar trebui reglate ca sa mearga bine Justitia. Spre exemplu, limitarea perioadei de delegare intr-o functie de conducere doar la trei luni, fara posibilitate de prelungire, pentru ca trei luni e un termen mai mult decat rezonabil pentru ca postul sa fie ocupat de un sef care sa aiba stabilitate pe functie si, automat, si independenta.

Desigur, legile pot fi schimbate, dar multe dintre cele mai importante modificari au nevoie si de schimbarea Constitutiei. Asa ca, orice ne-am dori de la 2014, nu putem sa avem o Constitutie noua decat la finele acestui an sau in 2015. Pana atunci trebuie sa ne inarmam cu rabdare!

Comentarii

# leo date 6 January 2014 16:04 +11

intr-adevar e mare nevoie de o noua constitutie, insa si proiectul nou are nevoie de ajustari... ;-)

# livia date 6 January 2014 16:24 +19

Si perioada de 9 ani membru CCR este exagerat de mare. 2,3 ani ar fi de ajuns.

# ara date 8 January 2014 15:28 +5

Daca se comenteaza mult pe tema perioadei de ocupare a functiilor,se poate ajunge sa fie declarate atat la ICCJ cat si la CConstit.pe \"VIATA\".iar la CSM cat incape.Multa nerusinare si nesimtire in tot ce fac acesti 4pezi.

# visu date 6 January 2014 23:04 +5

Daca ne lasam prada aberatiilor institutionale chiar ca nu se mai intampla nimic. Constitutia se poate schimba si privat nu neaparat cand vor dioptriile sau mahmureala cuiva. Cei ce pot, sa faca ceva, caci sunt solutii!

# Mircea Stan date 8 January 2014 02:17 +6

Stimata doamna, in sfarsit am observat ca ati inteles ce se intampla cu sistemul de justitie si ati spus-o deschis vorbind despre baietii mai destepti decat cei destepti. Inca mai aveti retineri sa spuneti ca e vorba de servicii, in special de SRI? Asa se controleaza sistemul si doar asa se poate ca toti sa recite aceeasi poezie. Si aici nu mai e vorba doar despre justitie, ci despre un joc de putere major prin care aceste servicii devin centre de putere autonome anihilind puterea politica democratica (chiar daca deficitul de democratie este major), dar profund corupta. S-a ajuns aici si datorita faptului ca nu s-a gasit niciun alt mecanism care sa stopeze coruptia uriasa din randul clasei politice. Un alt motiv este acela al vulnerabilitatilor magistratilor. Asa ca odata denuntat mecanismul securist de control al justitiei trebuie denuntata si coruptia politica atotcuprinzatoare. Altfel nu facem decat sa ne situam intr-una dintre tabere: a securistilor sau a politicienilor corupti.

# Dan date 8 January 2014 10:26 +7

De ce conducerea din justitie trebuie numita de cineva care ,efemer ,conduce statul? Cred ca ei intre ei se cunosc f bine si ar putea sa faca asta!

# hic date 8 January 2014 15:06 +4

asa ar trebui in mod normal dar ce e normal in tara asta??

# Istratie date 11 January 2014 07:28 -2

*Ori să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se modifice primesc, dar să se schimbe câte ceva, și-anume prin părțile esențiale* Hai că merge și-așa.  

# geo date 17 January 2014 10:50 +1

e bine ca mai exista si presa rationala. anul acesta va fi plin de povesti...judiciare, asa ca fiti cu ochii ari si mintea limpede ca pana acum.

# Borat date 17 January 2014 23:56 0

Luju e presa rationala; nooooot (vezi Borat).

# avocat traditional date 18 January 2014 12:03 -2

LUJU,astept conectarea.Nu credeti ca este cam lunga perioada restrictionarii?cred ca v-ati dat seama ca mai am si alte Ip-uri,asa ca as putea si de la acestea sa postez.Repet,cred ca deconectarea/restrictionarea celor doua IP-uri se raporteaza la persoana mea si nu la ceea ce am postat(macar la ultimul IP).

# Șelaru Constantin-Ștefan date 24 April 2014 11:29 0

Premergător depunerii documentelor necesare acționării împotriva lui Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, Doamna Senator Gabriela Firea a ținut să precizeze public faptul că, pentru personal l-ar fi iertat pe preșeinte însă pentru lezarea gravă a funcției de senator al Parlamentului României și implicit, a imaginii Domniei Sale în calitate de ocupant al acestei înalte funcții, nu îl poate ierta și nici nu are dreptul să o facă ! Am însă în vedere nenumăratele jigniri grave și posibile calomnii adresate public Premierului României dar nici una dintre ele nu s-a soldat cu vreo reclamație ori acțiune în justiție care să fie formulată împotriva autorului. Să fie oare funcția de Premier situată atât de jos față de aceea de senator încât protejarea ei împotriva invectivelor să nu se justifice ? 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva