28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR Stefan Deaconu: "Cred cu tarie ca arbitrajul comercial se va revigora in anii care urmeaza... Strategia Curtii de Arbitraj pe urmatorii ani va presupune implementarea unei serii de actiuni menite sa determine mediul de afaceri sa apeleze la arbitrajul comercial ca la o forma rapida si eficienta de rezolvare a litigiilor dintre ei”

Scris de: E.D. | pdf | print

19 February 2017 15:59
Vizualizari: 7856

Infiintata in urma cu peste 60 de ani, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei este condusa in prezent de unul dintre cei mai specializati doctori in drept pe care tara noastra ii are. De mai bine de un an, prof.univ.dr. Stefan Deaconu (foto) se afla la conducerea Curtii de Arbitraj Comercial International si in mandatul sau si-a propus ca arbitrajul si activitatea celor 98 de arbitri sa devina cunoscuta la scara larga in mediul de business si nu numai si sa reprezinte in mod real solutia alternativa la instantele judecatoresti pentru solutionarea litigiilor patrimoniale.


Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei prof.univ.dr. Stefan Deaconu pentru a afla care sunt intentiile sale in ce priveste arbitrajul, dar si care sunt obiectivele pentru aceasta jurisdictie in mandatul sau.

Prezentam in continuare interviul realizat cu prof.univ.dr. Stefan Deaconu:

Domnule presedinte pentru a face cunoscut arbitrajul comercial este important ca lumea sa inteleaga exact ce reprezinta acesta, astfel ca va intreb: ce este arbitrajul comercial?

Arbitrajul comercial reprezinta o forma de jurisdictie alternativa la jurisdictia instantelor judecatoresti si asa cum prevede art. 542 din Codul de procedura civila "persoanele care au capacitate deplina de exercitiu pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, in afara de acelea care privesc starea civila, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorala, relatiile de familie, precum si drepturile asupra carora nu pot sa dispuna". De asemenea, atat statul, cat si autoritatile publice si persoanele juridice de drept public care au in obiectul lor de activitate si activitati economice pot incheia conventii arbitrale daca legea le permite. Asadar, prin arbitraj pot fi solutionate orice tipuri de litigii decurgand din sau in legatura cu un contract, inclusiv litigii referitoare la incheierea, executarea ori desfiintarea unui contract (cu foarte putine exceptii, enumerate expres de Codul de procedura civila).

Clauza de arbitraj recomandata de Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru a fi inclusa in contractele comerciale este urmatoarea: "Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, inclusiv referitor la incheierea, executarea ori desfiintarea lui, se va solutiona prin arbitrajul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei in conformitate cu Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, in vigoare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Cine poate fi arbitru?

Poate fi arbitru orice persoana, cetatean roman sau strain, care are capacitatea deplina de exercitiu al drepturilor sale, se bucura de o reputatie nestirbita si are o inalta calificare si experienta profesionala in domeniul dreptului privat, relatiilor economice interne si internationale si arbitrajului comercial. De asemenea, orice avocat sau consilier juridic, independent de vechimea in profesie, poate pleda in arbitraj, partile putandu-se reprezenta chiar si singure.

Sa fii arbitru nu este o profesie in sine, ci o activitate prestata ocazional. Aceasta deoarece partile aleg arbitrii potriviti in fiecare caz in parte. Acest lucru face ca activitatea de arbitraj sa nu aiba un caracter economic si sa nu fie considerate ca activitate care urmareste obtinerea de profit asa cum prevede art. 616 din Codul de procedura civila.

Ce este Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei?

Infiintata in anul 1953 si cu o traditie de peste 60 de ani, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (denumita in continuare Curtea de Arbitraj) este o institutie abilitata prin lege sa solutioneze litigii comerciale interne sau internationale.

De-a lungul celor peste 60 de ani de existenta, Curtea de Arbitraj si-a format si mentinut o foarte buna reputatie prin arbitrii pe care i-a avut si ii are si prin calitatea hotararilor arbitrale date. Astfel, principalele elemente de consolidare a credibilitatii acestei institutii sunt date de: calitatea hotararilor arbitrale, fapt dovedit de o rata extrem de mica de desfiintare a lor de catre instantele judecatoresti; buna reputatie profesionala a arbitrilor care au pronuntat hotarari in cadrul Curtii de Arbitraj (atat arbitrii romani, cat si arbitrii straini); stabilitatea institutionala a Curtii de Arbitraj pentru ca in domeniul arbitrajului comercial partile au nevoie sa stie ca daca inscriu o clauza arbitrala in contract, peste cativa ani cand vor apela la serviciile Curtii, aceasta este functionala, si nu doar la momentul solutionarii litigiului, ci si la momentul punerii in executare a sentintei arbitrale.

Potrivit Regulamentului privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj, aceasta ofera urmatoarele servicii: arbitraj, consultanta procedurala, cooperare internationala, studii si cercetare in domeniul arbitrajului si cooperare interna in cadrul sistemului arbitral cameral roman.

In cazul arbitrajului pentru solutionarea litigiilor internationale si interne, competenta este stabilita in baza intelegerii convenite de comercianti in contracte sau acte aditionale; consultanta procedurala este asigurata gratuit de personalul de specialitate al Curtii de Arbitraj la sediul Curtii, iar cooperarea internationala se realizeaza prin participarea la/si organizarea de conferinte, reuniuni, forumuri si seminarii internationale cu institutii si organizatii similare de arbitraj din alte tari, in vederea stabilirii sau dezvoltarii unor relatii de conlucrare.

Cine poate apela la serviciile Curtii de Arbitraj?

Partile pot apela la serviciile Curtii de Arbitraj daca au inclus o clauza contractuala in baza careia sa ii confere Curtii competenta de solutionare a litigilor dintre ele. Hotararea arbitrala are aceeasi forta juridica si valoare ca si o hotarare judecatoreasca emisa de instantele judecatoresti statale.

Asadar, activitatea Curtii de Arbitraj reprezinta, practic, o alternativa privata la justitia statala, cu o competenta ce acopera toate litigiile comerciale interne si internationale.

Care sunt avantajele arbitrajului comercial?

Arbitrajul comercial ofera o serie de avantaje fata de justitia statala, avantaje care tin de:

-posibilitatea partilor de a-si desemna arbitrii care sa solutioneze litigiul;

-celeritate in rezolvarea litigiilor (media fiind intre 3 si 6 luni);

-specializarea sau uneori ultra specializarea arbitrilor in domeniul pentru care se solicita solutionarea litigiului;

-disponibilitate mult mai mare de timp din partea arbitrilor in analiza si solutionarea dosarelor arbitrale, fata de judecatorii de la instantele statale care sunt mult prea incarcati de numarul mare de dosare pe care trebuie sa le solutioneze;

-confidentialitatea dezbaterilor si a datelor furnizate de parti pe parcursul solutionarii dosarului arbitral;

-flexibilitate in procedura arbitrala prin posibilitatea pe care o ofera partilor de a interveni in aceasta procedura (stabilirea termenelor de judecata, stabilirea unei proceduri rapide de solutionare a litigiului, posibilitatea de esalonare a platii taxelor arbitrale, etc);

-costuri mai mici in comparatie cu taxele judiciare percepute de instantele statale, mai ales in privinta dosarelor cu valori mari si foarte mari.

Astfel, fiecare parte isi poate desemna un arbitru, iar cei doi arbitri desemnati de catre parti desemneaza la randul lor un supra arbitru. Exista o competenta specializata a arbitrilor, arbitrii Curtii de Arbitraj fiind specialisti cu inalta calificare in domeniul dreptului si relatiilor comerciale internationale.

Exista de asemenea, o confidentialitate a sedintelor de judecata acestea nefiind publice, nicio persoana, in afara de parti, neavand acces la informatiile privind activitatea de solutionare a litigiilor, ceea ce confera un avantaj major fata de justitia de la instantele judecatoresti statale, deoarece oamenii de afaceri, in general, nu doresc sa se cunoasca public anumite informatii comerciale din interiorul societatii lor care ar putea fi utilizate ulterior de catre competitori.

Celeritatea procedurilor arbitrale este un alt avantaj, procedura arbitrala desfasurandu-se, de regula, pe parcursul a cel mult 12 luni, in arbitrajul international si 6 luni in cel intern. Nu in ultimul rand reiterez faptul ca hotararile arbitrale au aceeasi valoare ca si hotararile pronuntate de instantele de judecata statale, ele fiind definitive si obligatorii pentru parti si bucurandu-se de o larga recunoastere internationala deoarece Romania, alaturi de alte peste 100 de state, a ratificat Conventia Natiunilor Unite incheiata la New York, in 1958 cu privire la recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine.

In comparatie cu alte institutii de arbitraj comercial romane Curtea de Arbitraj are o serie de avantaje date de:

-reputatia institutionala verificata in timp, fiind cea mai veche si stabila institutie arbitrala;

-calitatea arbitrilor;

-calitatea hotararilor arbitrale;

-cooperarea cu institutii arbitrale internationale;

-posibilitatea Curtii de a oferi si servicii de arbitraj comercial international, nu doar intern.

Cum este perceputa Curtea de Arbitraj in relatia cu alte institutii arbitrale straine?

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei are o reputatie consolidata in timp de institutie arbitrala legata de dreptul roman si teritoriul Romaniei, celelalte institutii arbitrale pronuntand hotarari arbitrale cu aplicarea dreptului roman sau pe teritoriul Romaniei numai sporadic, are o jurisprudenta bogata in arbitraj cu aplicarea dreptului roman si are o baza materiala pe teritoriul Romaniei, eficienta pentru desfasurarea procedurilor arbitrale.

Care este strategia de dezvoltare a arbitrajului comercial in urmatorii ani?

Strategia Curtii de Arbitraj pe urmatorii ani va presupune implementarea unei serii de actiuni menite sa determine mediul de afaceri sa apeleze la arbitrajul comercial ca la o forma rapida si eficienta de rezolvare a litigiilor dintre ei. Focusul va fi pe adaptarea serviciilor de arbitraj la cerintele pietei. Astfel, ne propunem sa atragem arbitri specializati pe diverse domenii de dezvoltare ale mediului economic cum ar fi: arbitri specializati in domeniul dreptului IT, in domeniul dreptului constructiilor, in domeniul dreptului transporturilor in general – maritim, aviatie, etc, dreptul asigurarilor in domeniul proprietatii intelectuale, dreptului energiei, mediului, concurentei etc.

De asemenea, ne propunem atragerea unor arbitri care sa cunoasca sisteme de drept comparat si diverse limbi straine. Globalizarea economica determina investitii straine diverse in Romania, iar potentialii clienti pot alege sa se judece in diverse limbi sau dupa diverse sisteme de drept. Acesta este si motivul pentru care avem in vedere dezvoltarea arbitrajului si in alte limbi decat limba romana. Spre exemplu, crearea unor sectii de limba engleza, germana sau franceza in care sa se desfasoare procedura arbitrala poate constitui o oportunitate pe care Curtea de Arbitraj sa o ofere potentialilor clienti. Atunci cand partile unui contract iau in calcul inscrierea unei clauze compromisorii in contractul lor si aleg sa se judece, avantajele pe care Curtea de Arbitraj trebuie sa le ofere sunt: servicii la acelasi standard inalt ca si cel oferit de o curte de arbitraj internationala recunoscuta, dar la un pret mai mic.

Totodata, avem nevoie sa atragem in continuare pe lista arbitrilor oameni integri, competenti, devotati arbitrajului si care pot intari partilor convingerea ca este bine sa apeleze la serviciile Curtii de Arbitraj. Calitatea arbitrajului este data de calitatea arbitrilor si a hotararilor pe care ei le pronunta.

Care sunt obiectivele viitoare pentru Curtea de Arbitraj?

Principalele obiective in perioada urmatoare vor consta in:

-dezvoltarea atractivitatii procedurii arbitrale in comparatie cu procedura in fata instantelor judecatoresti statale si a altor institutii arbitrale;

-mentinerea si dezvoltarea atractivitatii costurilor procedurii arbitrale in comparatie cu celelalte institutii arbitrale nationale si internationale, precum si in comparatie cu cele de la nivelul instantelor de judecata statale;

-mentinerea unei liste de arbitri cu o inalta competenta profesionala, integrii, care sa determine increderea in arbitraj si care sa contribuie la popularizarea activitatii Curtii de Arbitraj;

-instituirea unor reguli clare privind gestionarea conflictelor de interese, a incompatibilitatilor, neutralitate si impartialitate in exercitarea activitatii arbitrale;

-modernizarea bazei materiale a Curtii;

-modernizarea permanenta a serviciilor furnizate de catre Curtea de Arbitraj;

-promovarea activitatii Curtii in randul mediului de afaceri si nu numai;

largirea spectrului modalitatilor de solutionare alternativa a litigiilor dincolo de arbitraj.

Cred cu tarie ca arbitrajul comercial se va revigora in anii care urmeaza, iar Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei isi va consolida pozitia de institutie credibila cu oameni integrii si profesionisti.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva