4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPOZITIE IN UNBR FLOREA - Barourile Dolj, Gorj si Olt resping initiativa UNBR de impartire a avocatilor definitivi in trei categorii profesionale. Avocatul Mihaita Bubatu, decanul Baroului Olt: „Propunerile de modificare ale art. 23 si art. 24 din Legea 51/1995 nu au la baza o nota de fundamentare si nu servesc unui interes legitim corpului de avocati”. Pe Internet, petitia impotriva Hotararii UNBR a strans peste 1.200 semnaturi (Document)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

27 January 2014 15:53
Vizualizari: 7479

La numai cateva zile dupa lansarea petitiei online „Nu accept modificarea art. 23 si art. 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat”, postata pe 16 ianuarie 2014 pe site-ul www.petitieonline.net si semnata, pana la aceasta ora, de 1.247 de persoane, au aparut si primele reactii oficiale din partea barourilor din tara. Barourile Dolj, Gorj si Olt, conduse de decanii Ion Turculeanu, Florin Homescu, respectiv Mihaita Bubatu, s-au pronuntat in sensul respingerii proiectului Consiliului UNBR in forma prezentata in Hotararea nr. 885 din 14 decembrie 2013, prin care Uniunea condusa de Gheorghe Florea intentioneaza impartirea avocatilor definitivi in trei categorii, in functie de competente profesionale si de experienta, masura care, in opinia avocatilor, le-ar aduce atingere atat lor, prin restrictionarea dreptului de a pleda la anumite instante, cat si clientilor lor, care nu vor mai putea avea un singur aparator de-a lungul unui proces.


Astfel, potrivit unui comunicat al Baroului Dolj, condus de avocatul Ion Turculeanu (foto 2), in sedinta din 23 ianuarie 2014, la exact o saptamana de la aparitia petitiei online mai sus-amintite, Consiliul a decis respingerea propunerilor de modificare a Legii 51/1995:

Consiliul Baroului Dolj, in sedinta din data de 23.01.2014, in urma analizarii Hotararii nr. 885/14.12.2013, adoptate de Consiliul UNBR, privind propunerile de modificare si completare a unor prevederi ale Legii nr. 51/ 1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si consultand opinia majoritatii avocatilor din Baroul Dolj, a respins modificarile si completarile art. 23 si art. 24 din lege referitoare la organizarea de catre UNBR prin INPPA si in colaborare cu Institutul National al Magistraturii a Examenului de dobandire a dreptului de a pune concluzii la curtile de apel, la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Curtea Constitutionala, precum si modificarea tabloului avocatilor baroului”.

In aceeasi zi, Baroul Gorj, al carui decan este Florin Homescu (foto 3), a respins la randu-i initiativa Consiliului UNBR, cu unanimitate de voturi: „In sedinta de consiliu a Baroului Gorj din data de 23.01.2014, Consiliul Baroului Gorj cu unanimitate de voturi a respins propunerea de modificare a legii 51/1995, respectiv a art. 23 si 24 asa cum au fost prezentate in Hotararea nr. 885 din 14.12.2013”.

O hotarare similara a luat Baroul Olt, condus de avocatul Mihaita Bubatu (foto 1), care considera ca propunerile de modificare ale articolelor 23 si 24 din Legea 51/1995, asa cum au fost elaborate, nu au la baza o nota de fundamentare si nu servesc unui interes legitim corpului de avocati. In plus, avocatii din Olt considera propunerea de modificare a legii ca fiind discriminatorie: Urmare a propunerilor de modificare si completare a prevedeilor art. 23 s 24 din Legea 51/1995 elaborate de Comisia desemnata de Consiliul UNBR si adusa la cunostinta avocatilor Baroului Olt prin afisare la instante si pe web site-ul baroului va comunicam urmatoarele: punctul de vedere al avocatilor din Baroul Olt exprimat in scris si inaintat Consiliului Baroului este acela ca: propunerile de modificare ale art. 23 si art. 24 din Legea 51/1995, asa cum au fost elaborate de catre Comisia abilitata, nu au la baza o nota de fundamentare si nu servesc unui interes legitim corpului de avocati. Pe cale de consecinta, reprezentantii Baroului Olt in Consiliul UNBR au fost mandatati sa nu sustina propunerea de modificare a legii pe care avocatii o considera discriminatorie”.

Florea asteapta raspunsurile de la Barourile din tara pana in 28 ianuarie 2014

Propunerile de modificare a articolelor 23 si 24 din Legea 51/1995 au fost transmise de presedintele UNBR Gheorghe Florea, pe 10 ianuarie 2014, catre toate barourile din tara. Potrivit documentului, alineatul (3) al articolului 23 se va modifica si va avea urmatorul cuprins: “Avocatul definitiv are dreptul de a acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si de a pune concluzii la toate instantele, cu exceptia curtilor de apel, a ICCJ si a CCR, unde va putea acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si a pune concluzii daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv pentru curtile de apel si 5 ani pentru ICCJ si CCR si daca se inscrie si a fost declarat admis la examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante".

Gheorghe Florea le-a cerut decanilor barourilor din tara, printr-o scrisoare, sa ii trimita observatiile in legatura cu propunerile de modificare a Legii 51/1995 nu mai tarziu de 28 ianuarie 2014:

"Va reamintim ca prin Hotararea Consiliului U.N.B.R. din 14 decembrie 2013 s-au aprobat, in parte, cu modificari, propunerile elaborate de Comisia constituita de Consiliul UNBR pentru intocmirea unui proiect de modificare a legislatiei privind profesia de avocat.

In legatura cu propunerile ce vizeaza modificarea art. 23 si art. 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, s-a decis ca acestea sa fie inaintate la barouri pentru a fi puse in dezbaterea avocatilor astfel incat, pe baza propunerilor acestora, Comisia Permanenta a U.N.B.R. din 31 ianuarie 2014 sa finalizeze proiectul in raport de optiunea de politici profesionale de perspectiva agreata de Corpul profesional al avocatilor.

Va inaintam alaturat propunerile de modificare a prevederilor art. 23 si art. 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, supuse spre examinare in sedinta Consiliului U.N.B.R. din 14 decembrie 2014, a caror adoptare a fost amanata pentru consultarea avocatilor.

Va rugam ca cel mai tarziu la 28 ianuarie 2014 sa comunicati eventualele propuneri ale barourilor in legatura cu materialul mentionat mai sus".

Avocatii acuza ca li se refuza dreptul la exercitarea profesiei

Propunerile privind modificarea articolelor 23 si 24 din Legea 51/1995 au provocat un val de indignare in randul avocatilor din intreaga tara. Nemultumirile acestora cu privire la propunerea Consiliului UNBR s-au materializat la 16 ianuarie 2014, cand a fost lansata pe Internet petitia "Nu accept modificarea art. 23 si art. 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat".

Autorii petitiei subliniaza ca proiectul ar urma sa-i imparta pe avocatii definitivi in trei categorii si ca deja unii avocati si-au aratat dezacordul fata de aceste propuneri, considerand ca li se refuza dreptul la exercitarea profesiei. In opinia acestora, cei mai afectati vor fi clientii, care nu vor mai putea avea un singur avocat de-a lungul unui intreg proces.

Prezentam continutul petitiei, care poate fi semnata pe site-ul www.petitieonline.net:

"Avocatii din Romania vor fi impartiti in 4 categorii de competenta profesionala, pe baza de examen:

In legatura cu propunerile ce vizeaza modificarea art. 23 si art. 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, s-a decis ca acestea sa fie inaintate la barouri pentru a fi puse in dezbaterea avocatilor astfel incat, pe baza propunerilor acestora, Comisia Permanenta a U.N.B.R. din 31 ianuarie 2014 sa finalizeze proiectul in raport de optiunea de politici profesionale de perspectiva agreata de Corpul profesional al avocatilor.

Zilele trecute, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a transmis catre toate barourile din tara solicitarea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la initiativa pe care UNBR o are de a modifica Legea 51/1995 cu privire la competentele profesionale ale avocatilor.

Potrivit propunerii formulate de catre comisia constituita de Consiliul UNBR, propunere aprobata prin hotararea Consiliului Uniunii din 14 decembrie 2013, drepturile avocatilor privind exercitarea atributiilor profesionale ii vor impartii pe acestia in trei noi categorii, pe langa cea de avocati stagiari.

Astfel, vor exista trei categorii de avocati definitivi: cei care vor putea pune concluzii doar la judecatorii si tribunale, cei care vor putea pune concluzii si la instantele curtilor de apel, si – categoria cea mai "avansata” - cei care vor putea pune concluzii la toate instantele, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala a Romaniei.

Un avocat va putea pune concluzii la curtile de apel daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv, iar la ICCJ si CCR doar dupa o vechime de 5 ani, a doua conditie fiind aceea de a se inscrie si a fi declarat admis la un examen de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante superioare.

Examenul va fi organizat de Consiliul UNBR, prin INPPA, in colaborare cu INM. Din comisiile de examen ar urma sa faca parte cel putin un judecator de la instanta corespunzatoare, un cadru didactic universitar de la o facultate de drept acreditata sa organizeze studii doctorale (conferentiar sau profesor) si avocati desemnati pe baza propunerilor barourilor.

Barourile ar trebui sa-si exprime punctul de vedere al membrilor referitor la aceste propuneri pana cel tarziu pe data de 28 ianuarie 2014, astfel incat Comisia Permanenta a U.N.B.R. din 31 ianuarie 2014 sa finalizeze proiectul in raport de optiunea de politici profesionale de perspectiva agreata de Corpul profesional al avocatilor.

Deja, unii avocati si-au aratat dezacordul fata de aceste propuneri, considerand ca li se refuza dreptul la exercitarea profesiei si ca, de fapt, cei mai afectati vor fi clientii, care nu vor mai putea avea un singur avocat de-a lungul unui intreg proces, acestia fiind nevoiti sa-si schimbe avocatii la instantele superioare".

*Cititi aici propunerile de modificare a articolelor 23 si 24 din Legea 51/1995

Comentarii

# noi v-am avertizat ca luati teapa date 27 January 2014 16:15 +9

colegi avocati adevarati, noi v-am avertizat pe site ca nea florea o sa va altoiasca cu regimul sau dictatorial si habotnic dupa bani. a distrus tagma mediatorilor care acum sunt zero barat, va asmute contra colegilor din baroul bota ca sa nu vedeti realitatea, va ridicat taxele aberante si pe de alta parte va interzice sa va faceti reclama ca sa nu aveti clientela. mai mult vrea sa va interzica sa nu mai pledati la bara  va insceneaza un examen de toata jalea pe care nu-l veti trece fara sa cotizati. acum ati inteles manevra de tip securist? oricum are aici un adept intitulat oarecare alias avocat traditional care a scris tot felul de aberatii elogiindu-l pe taica florea. luati pozitie si la pensie cu domn florea si acolitii, altfel o sa faceti avocatura cind o zbura girafa.

# avocati nu ........ date 28 January 2014 22:48 0

Numa la neika botaa merge fara nimica, trebuie participat la conf.profes.

# Liviu Scrapi date 30 January 2014 15:40 0

Escrocii se acopera cu tot felul de \"prevederi\" pentru a-si intari dictatura, a-si spori profiturile ilegale prin vanzarea de influenta si pentru a tine in genunchi intreaga casta a avocatilor. Jos escrocilor! S-a umplut paharul!

# Valeriu Mangu date 27 January 2014 16:31 0

Articolul “Cand urmeaza sa intre in vigoare viitoarea lege de revizuire a Constitutiei? Revizuirea din 2003 este in pericol (I), (II)” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# DOREL date 27 January 2014 17:54 +3

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D dragi avocati traditionali, eu DOREL v-am avertizat ca Dumnezeu nu bate cu Parul!!!!!! mai aveti putin si TATUCUL FLOCEA o sa va puna cipuri si tinichea in ureche ca la cinii vagabonzi ca sa va poata exploata mai bine.......roata se intoarce si ura pe care o purtati colegilor asa zisi ,, botisti,, legali se va intoarce ca un blestem impotriva :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz voastra. TREZITI-VA SI UNITI-VA IMPOTRIVA CELOR CARE VA STAU IN FRUNTE SI VOR PUR SI SIMPLU  SA VA DISTRUGA!!!!! Macar in al doisprezecelea ceas fiti baiati destepti!!!!!!! Treziti-va si Uniti-va!!!!!!!DESTEPTAREA!!!!!

# LOL date 27 January 2014 18:28 +3

Avocatii se impart in 2 categorii: cei care practica in UNBR cu acte de infiintare si care practica in UNBR cu povesti frumoase in loc de acte de infiintare :lol:

# TITULESCU date 27 January 2014 19:02 +7

Niste FARFURIDI care nu stiau ce sa mai faca sa se pupu-n f.... cu judecatorii si sa le mai dea si niste mita mascata ,ar trebui sa se duca direct la puscarie initiatorii propunerii care numai avocati nu sunt ,sunt niste persoane straine de problemele avocaturii si care prin asemnenea propuneri ne dovedesc de ce Caragiele e nemuritor si de ce ei sunt FARFURIDI,BRONZOVENESCU SI CATAVENCU din zilele noastre. Propune excluderea lor din avocatura sa-i faceti lingai de judecatori!

# manifest date 27 January 2014 19:11 0

Ora estimata: Complet: C01 civil Tip solutie: Alte soluţii Solutia pe scurt: Disp. nr. 4960/ Şed. din camera de consiliu din data de 13.12.2012 Constată că a fost admisă excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Tg-Jiu cu privire la cererile pentru constatarea nelegalităţii funcţionării Baroului Gorj şi a taxelor încasate de acesta, înregistrate, după disjungere, în dosarul nr. 19901/318/2012. Dispune înaintarea cererilor înregistrate în dosarul nr. 19901/318/2012 la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului Gorj pentru competentă soluţionare. cu recurs o dată cu hotărârea de declinare. Document:

# awa pentru manifest date 30 January 2014 14:53 0

@Manifest  -intrebare: Cum e posibil sa va judecati cu Baroul X cand acesta nu are capacitate de folosinta si de exercitiu, nefiind persoana juridica?

# manifest date 27 January 2014 19:12 0

Ora estimata: 09:00 Complet: CAF F04 Tip solutie: Amână cauza Solutia pe scurt: Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate de ONG Lupta împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului şi ONG Lupta împotriva corupţiei, crimei organizate şi terorismului intern şi internaţional. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul Baroul Gorj. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta SC INFOROMTUR SRL în contradictoriu cu pârâtul Baroul Gorj. Obligă pârâtul să comunice reclamantei SC INFOROMTUR SRL actele care reglementează organizarea şi funcţionarea Baroului Gorj. Respinge celelalte capete de cerere. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Gorj.

# manifest date 27 January 2014 19:14 0

Ora estimata: Complet: C01 civil Tip solutie: Alte soluţii Solutia pe scurt: Disp. nr. 4960/ Şed. din camera de consiliu din data de 13.12.2012 Constată că a fost admisă excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Tg-Jiu cu privire la cererile pentru constatarea nelegalităţii funcţionării Baroului Gorj şi a taxelor încasate de acesta, înregistrate, după disjungere, în dosarul nr. 19901/318/2012. Dispune înaintarea cererilor înregistrate în dosarul nr. 19901/318/2012 la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului Gorj pentru competentă soluţionare. cu recurs o dată cu hotărârea de declinare. Document:

# Dan date 27 January 2014 20:19 +3

Voi ăştia care chipului conduceţi UNBR, sunteţi de fapt nişte ticăloşi, care vă gândiţi numai la voi, aţi făcut din profesia de avocat cenuşereasa profesiilor juridice, sunteţi în stare să vă vindeţi şi mamele numai să vă fie vouă bine. Aţi bătut palma cu notarii, acum vreţi să vă puneţi bine şi cu magistraţii. Vă bateţi joc tot de avocaţii care cotizează ca să trăiţi voi bine.

# eu date 28 January 2014 11:31 0

florea si-a trimis rudele si la mediere inca din 2006 deci stia ca aceasta ramura va patrunde pe piata si trebuia sa pape si din acest mic cozonac. iar banutii din cotizatii se duc si pe deplasare in China,va dati seama,ne infratim cu ei ca pe vremea comunistilor.oare ce probleme importante in folosul avocatilor s-au discutat in China,cu ce ne ajuta aceasta deplasare? http://www.avfloreagheorghe.ro/index.php?object=visitor&method=Index&forprint=1&catid=5&artid=0 http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2013-12-30/Viitorul+profesiei+de+avocat+dezbatut+in+cadrul+Congresului+UIA+de+la+Macao

# eu date 28 January 2014 11:45 -1

alea iacta est-deja s-au impartit pe ,,clase\", consultarea barourilor din tara e apa de ploaie.http://www.litigators.ro/

# gelu date 28 January 2014 11:47 +1

Adevarul a iesit la suprafata. Mincinosul e in baroul lui avocat traditional -sluga perfecta. Asta avea grija lui bota in timp ce fondurile lor au fost jefuite de acesti lideri unsi presedinti de tutankamon. Cum este dragi colegi, ati vazut stilul securist cum functioneaza? V-a asmutit florea impotriva  unor nevinovati in timp ce el face legi pentru binele lui si a familiei. Voi sunteti simpli cotizanti buni de plata. Hai sa judecam corect si sa facem din avocatura o profesie liberala si piata sa dicteze cine ramine in avocatura.

# menumorut date 28 January 2014 19:43 0

Ce vorbesti,gelule?ne-a asmutit Florea impotriva voastra?Poti sa ne spui care fonduri au fost jefuite de liderii nostri?Dar care sunt acesti lideri?Vrei profesie liberala?Daca avocatura nu este profesie liberala,fa-te croitor.Vreti concurenta?Atunci intra in avocatura si o vei avea.Nu putem face concurenta cu asa zisi avocati facuti pe donatii de un barou inventat si care nu respecta legea avocaturii.Am semnaT MENUMORUT pentru ca daca semnam oarecare iar va dadeati la mine. :lol: :lol: :lol:

# Traian date 29 January 2014 00:22 0

\"menumorute\", noi, spre deosebire de tine si multi alti spagari, chiar suntem avocati si suntem singurii care am dobandit aceasta calitate respectand cu adevarat legea avocaturii. Entitatea voastra nu a dobandit, dupa revolutie, personalitatea juridica, motiv pentru care voi nu sunteti avocati. Asadar, in ciuda acestui aspect, bucura-te ca sunteti protejati de un urias sistem mafiot. :P

# Diana date 28 January 2014 18:03 +1

Decanul Baroului Hunedoara (Sorin Cristian) refuza sistematic sa se alature Barourilor Dolj, Gorj si Olt care au respins initiativa UNBR de impartire a avocatilor definitivi in trei categorii profesionale, in pofida solicitarilor avocatilor care l-au ales. O demisie de onoare ar fi binevenita!!!

# Cristian ? date 28 January 2014 18:23 0

Cristian a fost toata viata un li ngau!

# flo date 28 January 2014 22:57 0

E timpul ca Florea sa plece, cat mai repede...e timpul pentru o revolta cum nu a mai fost! Rapid o data cu codurile !

# avocat Bucuresti date 29 January 2014 13:15 +1

Lui Florea oricum ii inceteaza mandatul anul viitor.Noul presedinte(eu il stiu) nu se va mai purta cu manusi cu botistii.Asa ca lasati voi fitilele cu revolta noastra si invatati baieti,invatati!Cat de curand nici urma de ,,avocati,,botisti nu va mai fi prin instante.Normal ar fi ca voi sa faceti revolta si sa va alegeti sefi capabili sa va sustina interesele.Poate,poate,veti reusi ceva.

# Cora date 23 February 2014 20:20 0

Avucatule Bucuresti, esti prea prost daca minteata se reduce la acest subiectivism golit de continutul legii fundamentale. Cand ati luat voi fiinta si ce acte au stat la baza constitutirii entitatilor voastre pre mult spus persoane juridice, dar evazioniste si inexistente de jure ?

# Ei nu au decat carnet de pcr-isti date 23 February 2014 20:30 0

Avocatul traditional este un fel de securist,daca va amintitiprocesul lui ceausescu,tot asa a ramas,oportunist si mancator de firimituri,tolerat al instantelor,aidoma unui batran fara buletin         si identitate,in societatea contemporana.Noroc ca il cunosc judecatorii-altfel era al nimanui,fiul ploii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva