16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Pana la finele lunii martie, Politia Romana va implementa in totalitate noul Sistem National de Raportare a Incidentelor, incepand cu masinile furate. Prin SNRI, politistii din toata tara vor beneficia de o crestere a operativitatii, prin scurtarea timpului de reactie!

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

8 March 2012 17:08
Vizualizari: 12636

 

Prin intermediul noului Sistem National de Raportare a Incidentelor (SNRI) preluarea sesizarilor se va face in format electronic, profilele autorilor vor fi realizate mult mai usor, politistii avand astfel posibilitatea sa intocmeasca o “harta a infractionalitatii” la nivelul intregii tari. Prezent la conferinta de presa organizata de IGPR, joi, 8 martie 2012, pe aceasta tema, inspectorul general Liviu Popa (foto) a multumit fostului sef al IGPR, chestorul Petre Toba, pentru curajul pe care acesta l-a avut atunci cand s-a angrenat in punerea in practica a acestui proiect.



Sistemul National de Raportare a Incidentelor este primul proiect implementat cu succes la nivelul IGPR, prin utilizarea instrumentului de finantare Fonduri Structurale – Fond Social European – Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” (PODCA).

Contractul de finantare al proiectului a fost semnat la nivelul Autoritatii de Management – Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor la data de 16.09.2009. Perioada de implementare a proiectului a fost de 30 de luni, desi initial de vorbise de 24 de luni. Bugetul total este de 9.080.800 lei, fara TVA, din care 7.718.680 lei o reprezinta asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene (echivalentul a 85% din costurile totale), iar 1.362.120 lei cofinantarea proiectului, reprezentand 15 % din valoarea proiectului.

Utilizarea sistemului informatic SNRI, de catre toate structurile operative, incepand cu luna martie 2012, va conduce la o imbunatatire consistenta a activitatii Politiei Romane. Preluarea sesizarilor cetatenilor se va face prin inregistrarea acestora direct in format electronic; vor fi completate si arhivate rapoartele de activitate de catre politistii din teren, prin trecerea acestora de pe suportul de hartie pe cel electronic; se vor aloca sarcinile si vor fi trasate itinerariile de patrulare pentru agentii de ordine si siguranta publica, in urma analizei rapoartelor de activitate completate in format electronic; prin acest sistem se vor analiza datele rezultate in urma parcurgerii pasilor enumerati mai sus, avand ca efect direct si imediat evidentierea mult mai usoara a “zonelor fierbinti”.

Prin implementarea SNRI, urmarirea lucrarilor penale se va desfasura intr-un mod mult mai eficient, existand posibilitatea de a afla in orice moment care sunt performantele resurselor specifice implicate, precum si care este stadiul si evolutia unui anume dosar. Politistii vor avea parola si cod de acces astfel incat sa urmareasca un dosar fara a putea sa ia cunostinta de alte date care nu privesc activitatea lui.

Peste 12.000 de lucratori de politie au avut nevoie de instruire

De asemenea, la nivel de conducere, analiza rezultatelor va oferi o imagine exacta a activitatii in cadrul fiecarei unitati de politie, prin cuantificarea in timp real a volumului de lucrari sesizate si solutionate.

In urma completarii rapoartelor in format electronic si a analizei acestora, echipele de analisti ale Politiei Romane vor putea trasa “harta infractionalitatii”, subliniind astfel zonele cele mai afectate, intervalele orare in care se comit faptele penale, genurile de infractiuni, cat si bunurile vizate in fiecare dintre aceste zone. Nu in ultimul rand, activitatea politistilor in ce priveste identificarea suspectilor va fi mult usurata, profilele autorilor de infractiuni fiind intocmite mult mai exact ca rezultat direct al informatizarii. Pe parcursul etapei de implementare au fost instruiti de catre integratorul solutiei un numar de 15 administratori si 60 de analisti, care au fost pregatiti pentru administrarea, monitorizarea si interpretarea datelor gestionate de SNRI. De la inceputul operationalizarii sistemului si pana in prezent au fost instruiti intern, de catre cei 60 de analisti, un numar de 12.300 de lucratori de politie pentru utilizarea SNRI.

Conform declaratiilor facute de catre comisarul de politie Victor Apreutesei, seful Unitatii Centrale de Analiza a Informatiei, la finele lunii martie va fi pus in circuit modulul privitor la masinile furate, iar lucrarile penale vor fi introduse incepand cu al doilea semestru.

Comentarii

# uparot date 9 March 2012 11:03 0

seful politiei romane a spus la tv despre asa ceva asteptam, fara graba, dar  macar sa fie temeinic lucrul 

# garcea date 12 March 2012 07:21 0

e bine ca base s-a gandut sa gaseasca formua magicca prin care sa dea afara neavenitii care se cheama politisti din sursa externa, dar sa vada si cum au devenit unii subofiteri mari chestori in cativa ani, cat altii-n zece, bazandu-se doar pe pile si pe ni mic altceva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva