PARLAMENTARII AU CARPIT CODUL PROBLEMA - Camera Deputatilor a adoptat si trimis la promulgare legea de modificare si completare a noului Cod de procedura penala. Se modifica 13 prevederi si se introduc 7 noi dispozitii. Actul normativ repune in acord cu Constitutia 7 articole declarate neconstitutionale, prin care sunt reglementate 3 institutii: controlul judiciar, camera preliminara si admisibilitatea in principiu a cererii de recurs in casatie (Legea)
Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat, miercuri 6 aprilie 2016, si transmis presedintelui Klaus Iohannis in vederea promulgarii, Legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea noului Cod de procedura penala. Actul normativ cuprinde 20 de puncte prin care se modifica sau se completeaza Codul de procedura penala, dintre care 7 vizeaza articole sau solutii legislative procesual penale declarate neconstitutionale. Legea repune in acord cu Constitutia mai multe institutii gandite si redactate prost de autorii noilor coduri penale, precum controlul judiciar (art. 215, durata controlului judiciar), camera preliminara (masurile premergatoare - art. 344, procedura - art. 345, solutiile - art. 346 si contestatia cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor - art. 347) si admisibilitatea in principiu a cererii de recurs in casatie (art. 440 alin. 2).
Concret, prin Legea de aprobare a OUG nr. 82/2014 se modifica 13 prevederi procesual penale – art. 138 alin. (1) lit j); art. 152 alin. (1); art. 205 alin. (1); art. 216 alin. (3); art. 344 alin (2)-(4); art. 345; art. 346 alin. (1)-(2); art. 347 alin. (1) si (3); art. 348 alin. (2); art. 367 alin. (8); art. 440 alin. (1)-(2); art. 476 alin. (2); art. 524 – si se introduc 7 dispozitii noi: art. 154 alin. (7/1); art. 207 alin. (7); art. 208 alin. (5); art. 215/1; art. 346 alin. (4/1) si (4/2); art. 347 alin. (4); art. 523 alin. (1) lit. b1).
Deputatii n-au tinut cont de opinia sefei ICCJ, Livia Stanciu
Printre dispozitiile procesual penale modificate de actul normativ se numara si art. 152 alin. (1), care, dupa adoptarea legii, va prevedea ca obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului trebuie sa indeplineasca, cumulativ, o serie de conditii pentru ca datele solicitate sa constituie probe, printre care si existenta unor temeiuri „justificate”.
Modificarea art. 152 alin. (1) Cpp a nascut unele controverse in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, nefiind de acord cu sintagma „temeiuri justificate” stipulata in cuprinsul art. 152 alin. (1) Cpp, fiind de parere ca era suficient „temeiuri”. La finalul dezbaterii din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, din 15 martie 2016, cand legea a fost aprobata de Comisia juridica, sefa instantei supreme le-a declarat jurnalistilor ca vechea sintagma, „temeiuri”, ii era suficienta judecatorului: „Din punctul nostru de vedere, era suficienta existenta temeiurilor, pentru ca in multe alte dispozitii ale Codului de procedura penala nu veti gasi o sintagma similara celei care a fost adoptata (n.r. - 'temeiuri justificate'), el nu modifica cu nimic. Judecatorului, atunci cand face analiza, ii era suficienta sintagma exista temeiuri”.
Asa cum reiese din actul normativ adoptat, parlamentarii au ignorat opinia sefei ICCJ, apreciind ca este musai ca legea sa prevada expres ca organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, sa poata solicita date de trafic si localizare prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului daca exista temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe.
Articole din NCPP declarate neconstitutionale pana la aceasta ora
Inainte de a prezenta modificarile si completarile operate in Codul de procedura penala, sa mai facem o trecere in revista a dispozitiilor procesual penale declarate neconstitutionale de la intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala (1 februarie 2014) si pana astazi.
-art. 3 alin. (3) teza II;
-art. 142 alin. (1) - sintagma „ori de alte organe specializate ale statului”;
-art. 211;
-art. 212;
-art. 213;
-art. 214;
-art. 215;
-art. 216;
-art. 217;
-art. 222;
-art. 222 alin. (10);
-art. 223 alin. (2) - sintagma „o infractiune de trafic de stupefiante”;
-art. 250 alin. (6) - solutia legislativa care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata;
-art. 318;
-art. 335 alin. (4);
-art. 341 alin. (5);
-art. 341 alin. (6) lit. c);
-art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d);
-art. 341 alin. (10);
-art. 344 alin. (4);
-art. 345 alin. (1);
-art. 346 alin. (1);
-art. 347 alin. (1);
-art. 347 alin. (3);
-art. 374 alin. (7) teza II;
-art. 399 alin. (3) lit. d) - constitutional „in masura in care se refera numai la masurile educative neprivative de libertate”;
-art. 431 alin. (1);
-art. 440 alin. (2) - sintagma „daca cererea este vadit nefondata”;
-art. 453 alin. (1) lit. f);
-art. 459 alin. (2);
-art. 484 alin. (2);
-art. 488;
-art. 488/4 alin. (5);
-art. 549/1 alin. (2);
-art. 549/1 alin. (3);
-art. 549/1 alin. (5).
Prevederilor procesual penale neconstitutionale li se adauga alte 3 dispozitii din Codul penal neconstitutionale: art. 301 alin. (1) - sintagma „raporturi comerciale”, art. 308 alin. (1) - sintagma „ori in cadrul oricarei persoane juridice”, art. 336 alin. (1) - sintagma „la momentul prelevarii mostrelor biologice”.
Prezentam in continuare modificarile si completarile ce vor fi operate in Codul de procedura penala dupa promulgarea si publicarea Legii de aprobare a OUG nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala:
1. La articolul 138 alineatul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«j) obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.»
Forma actuala: «(1) Constituie metode speciale de supraveghere sau cercetare urmatoarele: (...) j) obtinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, altele decat continutul comunicatiilor, retinute de catre acestia in temeiul legii speciale privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.»
2. La articolul 152, denumirea marginala si alineatul (1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Art. 152 - Obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.
(1) Organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, pot solicita date de trafic si localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la art. 139 alin. (2) sau a unei infractiuni de concurenta neloiala, de evadare, de fals in inscrisuri, infractiuni privind nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor nucleare si al materiilor explozive, a unei infractiuni privind nerespectarea dispozitiilor privind introducerea in tara de deseuri si reziduuri, a unei infractiuni privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infractiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri, si infractiuni referitoare la operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive asemanatoare celor determinate de substantele si produsele stupefiante sau psihotrope;
b) exista temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe;
c) probele nu ar putea fi obtinute in alt mod sau obtinerea lor ar presupune dificultati deosebite ce ar prejudicia ancheta ori exista un pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare;
d) masura este proportionala cu restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale, date fiind particularitatile cauzei, importanta informatiilor ori a probelor ce urmeaza a fi obtinute sau gravitatea infractiunii.»
Forma actuala: «Art. 152 - Obtinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, altele decat continutul comunicatiilor, si retinute de catre acestia
(1) Organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, pot solicita unui furnizor de retele publice de comunicatii electronice sau unui furnizor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului transmiterea datelor retinute, in baza legii speciale privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, altele decat continutul comunicatiilor, in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe, pentru categoriile de infractiuni prevazute de legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.
(2) Judecatorul de drepturi si libertati se pronunta in termen de 48 de ore cu privire la solicitarea organelor de urmarire penala de transmitere a datelor, prin incheiere motivata, in camera de consiliu.
(3) Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului care colaboreaza cu organele de urmarire penala au obligatia de a pastra secretul operatiunii efectuate.»
3. La articolul 154, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7/1), cu urmatorul cuprins:
«(7/1) Dispozitiile alin. (1)-(7) se aplica in mod corespunzator si cu privire la datele informatice, inclusiv la datele referitoare la traficul informational, stocate prin intermediul unui sistem informatic care se afla in posesia sau sub controlul altor persoane.»
(art. 154 - Conservarea datelor informatice, n.r.)
4. La articolul 205, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 205. - (1) Impotriva incheierilor prin care judecatorul de camera preliminara de la instanta sesizata cu rechizitoriu dispune asupra masurilor preventive, inculpatul si procurorul pot formula contestatie, in termen de 48 de ore de la pronuntare sau, dupa caz, de la comunicare. Contestatia se depune la judecatorul de camera preliminara care a pronuntat incheierea atacata si se inainteaza, impreuna cu dosarul cauzei, judecatorului de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara, in termen de 48 de ore de la inregistrare.»
Forma actuala: «Art. 205 - Calea de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in procedura camerei preliminare
(1) Impotriva incheierilor prin care judecatorul de camera preliminara dispune asupra masurilor preventive inculpatul si procurorul pot formula contestatie, in termen de 48 de ore de la pronuntare sau, dupa caz, de la comunicare. Contestatia se depune la judecatorul de camera preliminara care a pronuntat incheierea atacata si se inainteaza, impreuna cu dosarul cauzei, judecatorului de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara, in termen de 48 de ore de la inregistrare.»
5. La articolul 207, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
«(7) Judecatorul de camera preliminara, in cursul procedurii de camera preliminara, verifica, din oficiu, periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune sau daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice mentinerea acestei masuri. Dispozitiile alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.»
(art. 207 - Verificarea masurilor preventive in procedura de camera preliminara, n.r.)
6. La articolul 208, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
«(5) In tot cursul judecatii, instanta verifica, prin incheiere, din oficiu, periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune sau daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice mentinerea acestei masuri. Dispozitiile art. 207 alin. (3)-(5) se aplica in mod corespunzator.»
(art. 207 - Verificarea masurilor preventive in cursul judecatii, n.r.)
7. Dupa articolul 215 se introduce un nou articol, articolul 215/1, cu urmatorul cuprins:
«Art. 215/1 - Durata controlului judiciar
(1) In cursul urmaririi penale, masura controlului judiciar se poate dispune de catre procuror sau de catre judecatorul de drepturi si libertati pe o durata de cel mult 60 de zile.
(2) In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile.
(3) Dispozitiile alin. (2) sunt aplicabile si in cazul in care masura a fost luata de catre judecatorul de drepturi si libertati.
(4) Ordonanta procurorului prin care, in conditiile alin. (2) sau (3), s-a prelungit masura controlului judiciar, se comunica in aceeasi zi inculpatului.
(5) Impotriva ordonantei procurorului prin care, in conditiile prevazute la alin. (2) si (3), s-a prelungit masura controlului judiciar, inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, dispozitiile art. 213 aplicandu-se in mod corespunzator.
(6) In cursul urmaririi penale, durata masurii controlului judiciar nu poate sa depaseasca un an, daca pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 5 ani.
(7) Judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, sau instanta, in cursul judecatii, poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat pe o durata ce nu poate depasi 60 de zile.
(8) In cursul judecatii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 5 ani de la momentul trimiterii in judecata.
(9) La expirarea termenelor prevazute la alin. (8), instanta de judecata poate dispune luarea unei alte masuri preventive, in conditiile legii.»
8. La articolul 216, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(3) Dispozitiile art. 212-215/1 se aplica in mod corespunzator.»
Forma actuala: «(3) Dispozitiile art. 212 - 215 se aplica in mod corespunzator.»
(art. 216 - conditii generale [controlul judiciar pe cautiune], n.r.)
9. La articolul 344, alineatele (2)-(4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«(2) Copia certificata a rechizitoriului si, dupa caz, traducerea autorizata a acestuia se comunica inculpatului la locul de detinere ori, dupa caz, la adresa unde locuieste sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedura. Inculpatului, celorlalte parti si persoanei vatamate li se aduc la cunostinta obiectul procedurii in camera preliminara, dreptul de a-si angaja un aparator si termenul in care, de la data comunicarii, pot formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Termenul este stabilit de catre judecatorul de camera preliminara, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, dar nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(3) In cazurile prevazute la art. 90, judecatorul de camera preliminara ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu si stabileste, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, termenul in care acesta poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, care nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(4) La expirarea termenelor prevazute la alin. (2) si (3), daca s-au formulat cereri sau exceptii ori daca a ridicat exceptii din oficiu, judecatorul de camera preliminara stabileste termenul pentru solutionarea acestora, cu citarea partilor si a persoanei vatamate si cu participarea procurorului.»
Forma actuala: «Art. 344 - Masurile premergatoare
(1) Dupa sesizarea instantei prin rechizitoriu, dosarul se repartizeaza aleatoriu judecatorului de camera preliminara.
(2) Copia certificata a rechizitoriului si, dupa caz, traducerea autorizata a acestuia se comunica inculpatului la locul de detinere ori, dupa caz, la adresa unde locuieste sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedura, aducandu-i-se totodata la cunostinta obiectul procedurii in camera preliminara, dreptul de a-si angaja un aparator si termenul in care, de la data comunicarii, poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Termenul este stabilit de catre judecatorul de camera preliminara, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, dar nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(3) In cazurile prevazute de art. 90, judecatorul de camera preliminara ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu si stabileste, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, termenul in care acesta poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, care nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(4) La expirarea termenelor prevazute la alin. (2) si (3), judecatorul de camera preliminara comunica cererile si exceptiile formulate de catre inculpat ori exceptiile ridicate din oficiu parchetului, care poate raspunde in scris, in termen de 10 zile de la comunicare.»
10. Articolul 345 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Procedura in camera preliminara
Art. 345. - (1) La termenul stabilit conform art. 344 alin. (4), judecatorul de camera preliminara solutioneaza cererile si exceptiile formulate ori exceptiile ridicate din oficiu, in camera de consiliu, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a oricaror inscrisuri noi prezentate, ascultand concluziile partilor si ale persoanei vatamate, daca sunt prezente, precum si ale procurorului.
(2) Judecatorul de camera preliminara se pronunta in camera de consiliu, prin incheiere, care se comunica de indata procurorului, partilor si persoanei vatamate.
(3) In cazul in care judecatorul de camera preliminara constata neregularitati ale actului de sesizare sau in cazul in care sanctioneaza potrivit art. 280-282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii ori daca exclude una sau mai multe probe administrate, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare si comunica judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.»
Forma actuala: «Procedura in camera preliminara
Art. 345 - (1) Daca s-au formulat cereri si exceptii ori a ridicat din oficiu exceptii, judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra acestora, prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a inculpatului, la expirarea termenului prevazut la art. 344 alin. (4).
(2) In cazul in care judecatorul de camera preliminara constata neregularitati ale actului de sesizare, in cazul in care sanctioneaza potrivit art. 280 - 282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii ori daca exclude una sau mai multe probe administrate, incheierea se comunica de indata parchetului care a emis rechizitoriul.
(3) In termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare si comunica judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.»
11. La articolul 346, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Art. 346. - (1) Daca nu s-au formulat cereri si exceptii in termenele prevazute la art. 344 alin. (2) si (3) si nici nu a ridicat din oficiu exceptii, la expirarea acestor termene, judecatorul de camera preliminara constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si dispune inceperea judecatii. Judecatorul de camera preliminara se pronunta in camera de consiliu, fara citarea partilor si a persoanei vatamate si fara participarea procurorului, prin incheiere, care se comunica de indata acestora.
(2) Daca respinge cererile si exceptiile invocate ori ridicate din oficiu, in conditiile art. 345 alin. (1) si (2), prin aceeasi incheiere judecatorul de camera preliminara constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si dispune inceperea judecatii.»
Forma actuala: «(1) Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a inculpatului. Incheierea se comunica de indata procurorului si inculpatului.
(2) Daca nu s-au formulat cereri si exceptii ori nu a ridicat din oficiu exceptii, la expirarea termenelor prevazute la art. 344 alin. (2) sau (3), judecatorul de camera preliminara constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si dispune inceperea judecatii.»
(art. 346 - solutiile [camera preliminara], n.r.)
12. La articolul 346, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (4/1) si (4/2), cu urmatorul cuprins:
«(4/1) In cazurile prevazute la alin. (3) lit. a) si c) si la alin. (4), judecatorul de camera preliminara se pronunta prin incheiere, in camera de consiliu, cu citarea partilor si a persoanei vatamate si cu participarea procurorului. Incheierea se comunica de indata procurorului, partilor si persoanei vatamate.
(4/2) In cazul prevazut la alin. (3) lit. b), restituirea cauzei la procuror se dispune prin incheierea prevazuta la art. 345 alin. (2).»
Forma actuala: «(3) Judecatorul de camera preliminara restituie cauza la parchet daca:
a) rechizitoriul este neregulamentar intocmit, iar neregularitatea nu a fost remediata de procuror in termenul prevazut la art. 345 alin. (3), daca neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecatii;
b) a exclus toate probele administrate in cursul urmaririi penale;
c) procurorul solicita restituirea cauzei, in conditiile art. 345 alin. (3), ori nu raspunde in termenul prevazut de aceleasi dispozitii.
(4) In toate celelalte cazuri in care a constatat neregularitati ale actului de sesizare, a exclus una sau mai multe probe administrate ori a sanctionat potrivit art. 280 - 282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii, judecatorul de camera preliminara dispune inceperea judecatii.»
13. La articolul 347, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Art. 347 - (1) In termen de 3 zile de la comunicarea incheierilor prevazute la art. 346 alin. (l)-(42), procurorul, partile si persoana vatamata pot face contestatie. Contestatia poate privi si modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor.
(3) Contestatia se solutioneaza in camera de consiliu, cu citarea partilor si a persoanei vatamate si cu participarea procurorului. Dispozitiile art. 345 si 346 se aplica in mod corespunzator.»
Forma actuala: «Art. 347 - Contestatia
(1) In termen de 3 zile de la comunicarea incheierii prevazute la art. 346 alin. (1), procurorul si inculpatul pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3) - (5).
(3) Dispozitiile art. 343 - 346 se aplica in mod corespunzator.»
14. La articolul 347, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
«(4) In solutionarea contestatiei nu pot fi invocate sau ridicate din oficiu alte cereri sau exceptii decat cele invocate sau ridicate din oficiu in fata judecatorului de camera preliminara in procedura desfasurata in fata instantei sesizate cu rechizitoriu, cu exceptia cazurilor de nulitate absoluta.»
15. La articolul 348, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) In cauzele in care fata de inculpat s-a dispus o masura preventiva, judecatorul de camera preliminara de la instanta sesizata cu rechizitoriu sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, verifica legalitatea si temeinicia masurii preventive, procedand potrivit dispozitiilor art. 207.»
Forma actuala: «Art. 348 - Masurile preventive in procedura de camera preliminara
(2) In cauzele in care fata de inculpat s-a dispus o masura preventiva, judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia masurii preventive, procedand potrivit dispozitiilor art. 207.»
16. La articolul 367, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(8) Daca inculpatul se afla in arest la domiciliu sau este arestat preventiv ori fata de inculpat s-a dispus masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 208.»
Forma actuala: «Art. 367 - Suspendarea judecatii
(8) Daca inculpatul se afla in arest la domiciliu sau este arestat preventiv, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 208.»
17. La articolul 440, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Art. 440 - (1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita, fara citarea partilor si fara participarea procurorului.
(2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si art. 438, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie.»
Forma actuala: «Art. 440 - Admiterea in principiu (a recursului in casatie, n.r.)
(1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita.
(2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si 438 ori daca cererea este vadit nefondata, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie.»
18. La articolul 476, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) Prin incheierea prevazuta la alin. (1), cauza poate fi suspendata pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. In cazul in care nu s-a dispus suspendarea odata cu sesizarea, iar cercetarea judecatoreasca este finalizata inainte ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra sesizarii, instanta suspenda dezbaterile pana la pronuntarea deciziei prevazute la art. 477 alin. (1). In cazul in care inculpatul se afla in arest la domiciliu sau este arestat preventiv, ori daca fata de acesta s-a dispus masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 208 pe toata durata suspendarii.»
Forma actuala: «Art. 476 - Procedura de judecata
(1) Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre completul de judecata dupa dezbateri contradictorii, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 475, prin incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac. Daca prin incheiere se dispune sesizarea, aceasta va cuprinde motivele care sustin admisibilitatea sesizarii potrivit dispozitiilor art. 475, punctul de vedere al completului de judecata si al partilor.
(2) Prin incheierea prevazuta la alin. (1), cauza poate fi suspendata pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. In cazul in care nu s-a dispus suspendarea odata cu sesizarea, iar cercetarea judecatoreasca este finalizata inainte ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra sesizarii, instanta suspenda dezbaterile pana la pronuntarea deciziei prevazute la art. 477 alin. (1). In cazul in care inculpatul se afla in arest la domiciliu sau este arestat preventiv, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 208 pe toata durata suspendarii.»
19. La articolul 523 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
«b1) obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului;»
Forma actuala: «Art. 523 - Activitatile ce pot fi efectuate in procedura urmaririi
(1) In vederea identificarii, cautarii, localizarii si prinderii persoanelor date in urmarire pot fi efectuate, in conditiile prevazute de lege, urmatoarele activitati:
a) supravegherea tehnica;
b) retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor;
c) perchezitia;
d) ridicarea de obiecte sau inscrisuri.»
20. Articolul 524 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 524 - Supravegherea tehnica, retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor, perchezitia si obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului in procedura darii in urmarire
(1) Supravegherea tehnica, retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor, perchezitia si obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului pot fi dispuse, la cererea procurorului care supravegheaza activitatea organelor de politie care efectueaza urmarirea persoanei date in urmarire de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta competenta, daca acesta apreciaza ca identificarea, cautarea, localizarea si prinderea persoanelor date in urmarire nu pot fi facute prin alte mijloace ori ar fi mult intarziate.
(2) Dispozitiile art. 138-144, respectiv art. 147, art. 152 si art. 157-160 se aplica in mod corespunzator.»
Forma actuala: «Art. 524 - Supravegherea tehnica, retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor si perchezitia in procedura darii in urmarire
(1) Supravegherea tehnica, retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor si perchezitia pot fi dispuse, la cererea procurorului care supravegheaza activitatea organelor de politie care efectueaza urmarirea persoanei date in urmarire, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta competenta, daca acesta apreciaza ca identificarea, cautarea, localizarea si prinderea persoanelor date in urmarire nu pot fi facute prin alte mijloace ori ar fi mult intarziate.
(2) Dispozitiile art. 138 - 144, respectiv art. 147 si art. 157 - 160 se aplica in mod corespunzator.»
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
11 April 2016 13:03
+4
# dan
11 April 2016 13:47
-1
# DODI
11 April 2016 16:58
+2
# zn-zn
11 April 2016 17:20
+3
# pelin
11 April 2016 17:39
+6
# Tache Măcelaru jurist CAP
11 April 2016 17:43
+3
# Un jude "zui"
11 April 2016 18:02
+3