29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARLAMENTUL A CALCAT STRAMB, PARLAMENTUL SA REPARE – Avocatul Adrian Toni Neacsu le cere deputatilor sa modifice urgent Legea 55/2020, astfel incat instantele sa fie obligate a solutiona definitiv actiunile impotriva restrictiilor pandemice in timp util, inainte de emiterea unor noi acte, precum hotarari de Guvern si de CNSU sau ordine de ministri, care sa prelungeasca restrictiile starii de alerta: „CCR a constatat ca legea nu ne garanteaza dreptul de acces efectiv la instanta” (Scrisoarea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 October 2021 13:04
Vizualizari: 3686

Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost din start scrisa gresit, Parlamentul uitand sau nevrand sa introduca in actul normativ prevederi care sa oblige instantele a solutiona rapid actiunile cetatenilor impotriva restrictiilor pandemice. Ne referim la solutii definitive care sa fie pronuntate in timp util, inainte de aparitia unor noi hotarari de Guvern sau de CNSU ori a unor ordine de ministri care sa prelungeasca restrictiile pandemice.



De aceea, avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) le-a trimis duminica, 24 octombrie 2021, o scrisoare deschisa deputatilor, prin care le cere sa amendeze urgent Legea 55/2020, astfel incat actul normativ sa contina perioade scurte in care instantele sa fie obligate a solutiona actiunile de mai sus. In acest sens, maestrul Neacsu le aminteste deputatilor atat faptul ca ei sunt in serviciul poporului roman (conform art. 69 alin. 1 din Constitutie), cat mai ales faptul ca prin Decizia nr. 392/2020, Curtea Constitutionala a obligat Parlamentul sa legifereze solutionarea in timp util a actiunilor in instanta depuse in temeiul Legii nr. 55/2020. In lipsa acestei legiferari, romanilor le este incalcat dreptul constitutional de acces efectiv la instanta, a aratat CCR in respectiva decizie.

Avocatul pune problema si concret, nu doar la modul general: le aminteste deputatilor ca nu mai putin de 6 dintre cele 10 HG-uri de prelungire a starii de alerta au fost anulate in prima instanta (de catre mai multe curti de apel din Romania), insa anularea lor definitiva este practic imposibila, din moment ce nimic nu impiedica Inalta Curte de Casatie si Justitie sa stabileasca termene nerezonabile pentru inceputul judecarii recursului – de exemplu, dupa 1 ianuarie 2020. Deci la mult timp dupa Guvernul va fi emis deja noi si noi hotarari de prelungire a starii de alerta.

Mentionam ca scrisoarea lui Adrian Toni Neacsu le este adresata deputatilor, iar nu senatorilor, intrucat Legea nr. 55/2020 face parte dintre legile organice in cazul carora Camera Deputatilor este prima camera sesizata.


Iata intreaga scrisoare deschisa semnata de avocatul Toni Neacsu:


Stimate Domnule Deputat,


Va adresez un apel public de a va asuma si prin fapte respectarea principiilor fundamentale in baza carora va exercitati mandatul constitutional de demnitar in serviciul poporului.

Va rog in concret sa aveti o initiativa legislativa, individuala sau in comun cu alti colegi, de punere in aplicare a Deciziei nr. 392/08.06.2021 a Curtii Constitutionale, care v-a creat obligatii de conformare la principiile constitutionale, asa cum voi arata.

Permiteti-mi inainte sa va readuc aminte ceea ce cunoasteti – si anume: ca, potrivit art. 69 alin. 1 din Constitutie, 'In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului'.

Obligatia de fidelitate a dumneavoastra este fata de popor, iar nu fata de politica partidului pe lista caruia ati fost ales sau a instructiunilor de vot primite in grupul parlamentar din care faceti parte.

Acest lucru se reflecta si in continutul juramantului pe care l-ati depus in vederea validarii mandatului pe care il exercitati, dumneavoastra jurand solemn sa respectati Constitutia, sa aparati democratia, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Loialitatea constitutionala, valoare morala fundamentala a mandatului dumneavoastra, reprezinta atasamentul fata de valorile constitutionale, respectarea Constitutiei in litera si in spiritul acesteia, indeplinirea cu buna-credinta a obligatiilor si respectarea drepturilor pe care Constitutia le prevede, dar si respectarea cu buna-credinta a obligativitatii deciziilor Curtii Constitutionale in intregul lor, ca unitate a considerentelor si dispozitivului.

In manifestarea loialitatii fata de Constitutie, principalul drept politic pe care il aveti, acela de initiativa legislativa, poate constitui corelativ si principala dumneavoastra obligatie, cel putin din punct de vedere al eticii mandatului reprezentativ pe care il exercitati, cat timp fara comportamentul dumneavoastra activ Constitutia ar ramane siluita.

Prin Decizia nr. 392/08.06.2021 (publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 12 iulie 2021), Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat ca Legea nr. 55/2020 privind starea de alerta nu garanteaza cetatenilor Romaniei dreptul de acces efectiv la instanta de judecata in vederea apararii drepturilor si intereselor lor legitime (art. 21 din Constitutie), ca incalca drepturile constitutionale ale persoanei vatamate de o autoritate publica (art. 52 alin. 1 din Constitutie) si ca incalca obligatia constitutionala de garantare a controlului judecatoresc asupra actelor administrative ale autoritatilor publice (art. 126 alin. 6 din Constitutie).

Pentru a hotari astfel, instanta suprema constitutionala a constatat ca legislatia nationala – inclusiv Legea nr. 55/2020, Legea contenciosului administrativ ori Codul de procedura civila – nu contine prevederi de procedura care sa permita si sa oblige instantele de contencios administrativ sa solutioneze actiunile in justitie impotriva actelor administrative normative emise in starea de alerta (Hotarari de Guvern, Ordine si instructiuni de ministri, hotarari CNSU s.a.) in intervalul in care acestea produc efecte, adica in maxim 30 de zile.

Curtea Constitutionala a stabilit in sarcina Parlamentului Romaniei obligatia de remediere a viciului de neconstitutionalitate, spunand explicit ca:

'pentru asigurarea unei reglementari clare, ca sa garanteze in mod efectiv si eficient accesul la justitie al persoanelor ale caror drepturi sau interese au fost incalcate prin emiterea de acte administrative normative in temeiul Legii nr. 55/2020, Parlamentul trebuie sa reglementeze o procedura al carei continut sa fie usor identificabil, clar si previzibil sub aspectul consecintelor si care sa asigure posibilitatea solutionarii cauzelor in regim de urgenta, intr-un termen foarte scurt, astfel incat hotararile pronuntate sa fie apte sa inlature in mod concret si eficient consecintele actelor administrative atacate, in perioada in care acestea produc efecte (sm)' [par. 49]

Curtea Constitutionala a reiterat aceasta obligatie a Parlamentului prin Decizia nr. 416 din 10 iunie 2021 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 814 din 25 august 2021):

'reglementarea concreta a elementelor care determina efectivitatea accesului la justitie in cazul contestarii hotararilor Guvernului prin care se instituie, se prelungeste sau inceteaza starea de alerta si a actelor subsecvente reprezinta o obligatie pozitiva ce intra in competenta legiuitorului, acesta fiind obligat sa intervina prin adoptarea unui cadru legislativ (sm), care sa respecte principiul proportionalitatii restrangerii exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale.' [par.63]

Ca urmare a omisiunii Parlamentului de pana acum (incepand cu 12 iulie 2021), cetatenii romani sunt privati de aplicarea a 3 principii fundamentale ale Constitutiei, termenele de judecata in cererile care privesc actele administrative normative emise in starea de alerta fiind foarte lungi, iar hotararile judecatoresti pronuntate avand caracter mult prea intarziat.

Pentru a va da un exemplu, 6 din cele 10 Hotarari de Guvern privind prelungirea starii de alerta emise in cursul anului 2021 (H.G. nr. 432, 531, 636, 730, 826 si 932, toate din 2021) au fost anulate in contenciosul administrativ, total sau partial, insa doar in prima instanta, in cele mai multe cazuri recursurile urmand sa se solutioneze in 2022. O justitie in atat de mare masura tardiva, cu mult dupa iesirea din vigoare a actelor administrative pe care le sanctioneaza, este de fapt absenta justitiei si lasarea cetateanului de izbeliste in fata abuzurilor autoritatilor publice, asa cum a aratat si Curtea Constitutionala.

De asemenea, prin omisiunea Parlamentului de a legifera este afectat in acelasi timp regimul constitutional al unei alte puteri in stat, puterea judecatoreasca, careia practic ii este abolit rolul constitutional de control judecatoresc al actelor administrative ale Guvernului si al altor autoritati publice.

Intrucat Parlamentul Romaniei nu este o structura abstracta sau doar o cladire (fie ea si monumentala), ci este suma deputatilor si senatorilor care exercita fiecare in parte, individual, mandatul reprezentativ in serviciul poporului roman, este evident ca obligatiile de corectitudine fata de Constitutie si de remediere a ordinii constitutionale prin initierea unui proiect legislativ in sensul aratat de Curtea Constitutionala revin fiecarui senator si deputat, deci inclusiv Domniei Voastre. Atasamentul fata de statul de drept si fata de valorile fundamentale ale democratiei constitutionale nu se dovedeste prin discursuri politice ori prin acte de disciplina fata de partid, ci prin actiuni concrete in apararea Constitutiei Romaniei si a drepturilor si libertatilor fundamentale, in numele carora ati depus juramantul, care trebuie sa dea un continut real mandatului pe care dumneavoastra il exercitati.

Astfel fiind, va rog sa evaluati la nivel profesional si moral obligatiile care va revin din perspectiva datoriei de fidelitate fata de valorile Constitutiei Romaniei si de atasament pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, si sa aveti un comportament activ in vederea remedierii viciilor de constitutionalitate, prin initierea si sprijinirea unui proiect legislativ avand ca obiect aplicarea Deciziei 392/2021 a Curtii Constitutionale.


24.10.2021

Cu deosebita consideratie,

Adrian Toni Neacsu, avocat si cetatean roman”.

Comentarii

# marin date 25 October 2021 13:49 +10

Respect PATRIOTILOR care se ridica pentru romani - chiar si pentru cei care dorm bine inca in case si nu ies in strada pentru propriile lor drepturi (pe care cred ca nici nu le cunosc si nici nu vor sa le cunoasca) - riscandu-si propria cariera si chiar viata - Dna Senator Sosoaca un exemplu. Felicitari si Respect!

# maxtor date 25 October 2021 14:39 -57

TREBUIE SEDINTA PUBLICA SOLEMNA PENTRU JUDECATA SI PRONUNTARE!(adica mascarea contravine partii cu "solemna",nu e adunare ******k,ritual satanic,orgie,pedo sau zoofilie IN SPATELE USILOR INCHISE!).dealtfel aceste aspecte-public,solemn-tin de cel mai inal de (dez)organizare a unei societati-altfel apelati la stabor,la tribunal sharia sau la "tribunalul poporului",la pofta gloatei(vezi mineriadele).s-au auto-descalificat,s-au auto-degradat,declasat(batjocura a fost maxima:se prevedeau exceptii pentru sali de sport,restaurante!):asta e natura acestei puteri a statului-publica si solemna!si stiti ce?demnitatea nu se etaleaza,nu se poate etala-demnitatea SE AROGA prin desfidere:DIN CONTRA injustitia si nedreptatea se arunca prin SFIDARE,prin abuz,prin batjocura de catre cei FARA DREPT,mai scrieti voi mult ca au fost sedinte publice,mai spuneti voi mult ca au fost sedinte publice!

# Viorica date 25 October 2021 16:51 +75

Chiar dacă nu există DEMOCRAȚIE. Parlamentul AR TREBUI să demisioneze din Partide şi să facă alegeri anticipate URGENT NU VOTAȚI GUVERN"MILITAR" că o să mâncați JALE. :lol: Se vede CLAR că EXISTĂ un MARE PLAN ce duce spre dizolvarea TUTUROR Contituțiilor Statelor şi a TUTUROR Drepturilor Omului. [În ACEST CAZ La ce dreaku se mai respectă legile? :-x ] *Dacă nu se trezeşte pul*mea... la anul va fi prea târziu... în toată Mascarada Asta NU e vorba de sănătate medicală ci despre un Reset DICTATORIAL după care Toți vor pierde TOT adică orice drept şi orice proprietate sub pretextul unui venit Universal care se va transforma în muncă forțată ???? adică locul de muncă şi stilul de viața nu va mai fi ales de indivizi deoarece toți vor fi FĂRĂ DREPTURI 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva