15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PDL reinvie Big Brother, in ciuda Curtii Constitutionale! Proiectul de lege privind stocarea timp de 6 luni, de catre operatorii de telefonie mobila, a datelor de trafic, a fost depus la Parlament, la doi ani dupa ce fusese declarat neconstitutional

Scris de: L.J. | pdf | print

4 November 2011 18:59
Vizualizari: 3283

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme (foto) si deputatul PDL, Adrian Badulescu, fost ofiter SRI, au depus la Parlament un proiect de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila. Conform Mediafax, in anul 2009, un proiect de lege asemanator, care prevedea stocarea tuturor convorbirilor telefonice si mailurilor timp de 6 luni, a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala, pe motiv ca "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare". Proiectul de lege depus in prezent in Parlament reia in mare parte prevederile vechii propuneri de act normativ, insa ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a sustinut ca a incercat sa elimine pasajele neconforme cu Constitutia.


Atacurile teroriste din Norvegia, motivul pentru care aceasta lege era necesara

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a mentionat, citat de Mediafax, ca, daca nu se adopta aceasta lege, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Pe langa cerintele partenerilor europeni, initiatorii sustin ca detinerea acestor informatii de catre autoritati le va ajuta in vederea prevenirii, cercetarii, descoperirii si urmarii penale a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate. In expunerea de motive, ministrul Comunicatiilor a precizat ca "necesitatea acestei legi deriva si in contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc in Norvegia in luna iulie a acestui an, impunandu-se astfel masuri pentru combaterea recrudescentei acestui fenomen". Daca legea va fi adoptata de Parlament in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarului celui spre care a fost redirectionat apelul, dar si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet - posta electronica si telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicarile prin telefon sau internet se vor retine data, ora initierii si incheierii comunicarii, ora conectarii si deconectarii de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.Badulescu a mentionat ca directiva se"aplica in toate statele UE cu exceptia Germaniei. Germania si Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata si plateste la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica". Deputatul PDL recunoaste insa ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. Initiatorul legii a sustinut insa ca "in lege apare ca va fi retinut si numarul destinatarului si al celui care apeleaza. Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numere, iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat".

 

Comentarii

# CI date 5 November 2011 08:05 +1

Cea mai rușinoasă decizie a Curții Constituționale! A susținut că nu putem face, ceea ce directive europene spun că trebuie să facem. Citiți și râdeți! Așa se întâmplă când pui agarici de magistrați asistenți să-ți motiveze hotărârile.Sunt două directive, una care spune că din rațiuni comerciale datele de trafic se stochează între 6 luni și, parcă, 2 ani să poți combate clientul care contestă factura și o altă directivă care spune că în anchetele penale, accesul organelor judiciare la astfel de date se face numai în anumite condiții. Logici europenii ăștia, nu? Curtea, printre alte prostii grave, a susținut că simpla stocare a datelor încalcă dreptul la viață privată. Ce idioți. Păi, toată lumea stochează date, că poți afla de unii după ce au comis o infracțiune și vrei să știi pe unde au fost, cu cine au vorbit, etc. Cum afli cu cine a vorbit la telefon Mohamed Atta după ce a intrat cu avionul în turnurile gemene? Care erau cunoștințele sale? Băi, nebunilor...Nicăieri în lumea asta nu este interzisă stocarea datelor de trafic. Problema e cum și în ce condiții ai acces la astfel de date. În plus: ”legea Big Brother” e o altă prostie, că nu se stochează conținutul convorbirilor telefonice!

# basesvu c traiam n\decebal date 5 November 2011 16:21 0

PENTRU CI,COMENTATORUL ANTERIOR:HAI SICTIR,SRI=STULE!

# CI date 5 November 2011 21:13 0

Cam așa se exprimă un fitecine, un cârpăncur, secat de argumente. Aș fi putut să-mi amintesc câteva vorbe despre mă-sa, dar n-a meritat să fac efortul ăsta.

# uneori e și așa! date 5 November 2011 17:15 0

Inclin să-i dau dreptate commentu-lui făcut de CI!Am mari probleme legate de corectitudinea unor operatori de telefonie,cablu,internet :cry:

# AA date 8 November 2011 12:59 0

new world order, varianta mioritica.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva