16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Plata onorariilor avocatilor din oficiu, centralizata. Banilor vor fi dati de Ministerul Justitiei direct catre barouri

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

11 August 2011 16:29
Vizualizari: 5879

Recent la Ministerul Justitiei a avut loc o intalnire cu reprezentanti ai MAI, ICCJ si UNBR legata de un subiect destul de presant: plata centralizata a onorariilor avocatilor din oficiu, in sensul ca aceasta sa plece direct de la MJ la barouri. Deocamdata, sumele reprezentand aceste onorarii se duc in Titlul II destinat bunurilor si serviciilor. La aceasta discutie, secretarul general al MJ, Gabriel Tanasescu a sustinut propunerea institutiei pe care o reprezinta si anume ca aceste sume sa nu mai intre in Titlul II, iar plata sa se faca direct intre MJ si barouri.


Pe de alta pare, in cadrul acestor discutii s-au analizat si modalitatile de eficientizare a platii acestor onorarii. La ora actuala, sunt patru institutii, ordonatori principlai de credite, care beneficiaza de servicile avocatilor din oficiu: MJ pentru instante, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Ministerul Administratiei si Internelor.

Prin Ordonanta 10/2011 privind proaspata rectificiare bugetara, s-a dat posibilitatea virarii de credite necesare redistribuirii si acoperirii onorariilor avocatilor din oficiu. Din datele pe care le detinem, nu mai exista intarzieri de plata la instante, iar datoriile aferente lunii iulie 2011 au termen luna august 2011 si vor fi platite i intregime pana la finele acestui an. UNBR a fost de acord cu plata centralizata, propusa de catre Ministerul Justitiei.

La discutia de la MJ au participat Rodica Aida Popa, vicepresedinte al ICCJ, adjunctul procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea, decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu si secretarul general adjunct al MAI, Petre Toba.

Conform Ministerului Justitiei, intalnirea reprezinta debutul unui proces de consultare inter-institutionala care urmareste instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru serviciile de asistenta juridica prestate in cadrul sistemului ajutorului public judiciar si al asistentei juridice in materie penala si interventii punctuale asupra reglementarilor aplicabile in materia ajutorului public judiciar si a asistentei juridice in materie penala.

In cursul lunii septembrie a acestui an va avea loc o noua runda de discutii pe aceeasi tema sus-metionata, pana atunci urmand ca Parchetul Inaltei Curti, MAI si UNBR sa evalueze ce alte probleme trebuie solutionate la nivelul asistentei judiciare din oficiu, intrucat – din cate se stie – exista cazuri in care au fost intalnite diverse substituiri.

 

Comentarii

# barou date 11 August 2011 21:29 +3

bota este de acord? <img src=ops:' />

# Cristi P. Sturzu date 11 August 2011 22:38 +1

Cand s-o dezmetici total Catalin asta si Predoiu de la Buzau? Pe cand facea scoala la BP Hasdeu si tac'su era secretar de partid la PCR, era un om mai cu bun simt si mult mai conectat cu realitatea. Pe vreme a aia nu stia cu ce se mananca monopolul. Noroc cu Basescu- Boc, care i-au spalat creierul. Mic, putin, dar obedient. El, creierul.

# Ginerica date 12 August 2011 09:03 +1

Cataline, ce gagicutza shukar ai langa tine :D :D Stie tata socru ca-i faci ocheade?

# Mache date 13 August 2011 08:36 0

Gagicutza pe dracu'! Este DOMNISOARA Rodica Aida Popa, inalta de 1,48 m., de latime asisderea si continand numai fitze, venin si dorinta paranoica de marire cu orice pret. Iar pelticul Pedoiu nu priveste la ea cu admiratie si nesat, ci amandoi privesc - subaltern si admirativ - la Dictatchiorul care tocmai behaie (vezi cartonul de pe masa).

# mogul date 12 August 2011 12:19 0

lasa-l bre sa traga sforile cit mai poate ca acusi vin alegerile si-l trimitem la taticu socru. ia uite ce falcute a facut de cind maninca ciuperci.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva