PONTA ATACA CCR DIN CAUZA CODULUI INSOLVENTEI – Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sustine evaziunea fiscala, dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea Codului insolventei: “Este un sprijin pentru evazionistii fiscali.... CCR nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscala... Mesajul a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam”
Premierul Victor Ponta a lansat un atac extrem de dur la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei, la o zi dupa decizia CCR, potrivit careia noul Cod al insolventei este neconstititional. Prim-ministrul acuza CCR ca sprijina evaziunea fiscala si ca prin hotararea de marti, 29 octombrie 2013, judecatorii Curtii obstructioneaza autoritatile in combaterea evaziunii fiscale.
Prezent la Fabrica Coca Cola din Ploiesti, miercuri, 30 octombrie 2013, Victor Ponta s-a declarat, potrivit Realitatea Tv, dezamagit de decizia CCR privind Codul insolventei: “Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe”.
Victor Ponta a continuat atacurile la adresa CCR si dupa declaratiile de la Ploiesti. Premierul a acuzat CCR ca prin decizia de marti ii sprijina pe evazionisti: “Decizia de ieri a Curtii Constitutionale este un sprijin pentru evazionistii fiscali si este o lovitura importanta, nu doar pentru Guvernul actual, pentru toate Guvernele de acum in acolo care vor incerca sa aiba venituri mai mari la buget si vor incerca sa prezinte companiilor corecte, care isi platesc taxele, faptul ca nu sunt dezavantajate. Eu am fost si astazi de dimineata, voi merge si maine, la inaugurarea unor noi linii de productie a unor companii care platesc sute de milioane de euro taxe. Din acele taxe noi platim scoli, spitale, drumuri. In acelasi timp, cand vad companii care au sute de milioane datorii la bugetul se stat - si iata, prin decizia de ieri a Curtii Constitutionale sunt in continuare protejate sa nu plateasca taxe si impozite – nu pot decat sa constat o decizie care afecteaza grav dezvoltarea Romaniei in continuare si impartirea Romaniei intre firme corecte – care platesc taxe – si smecheri - care nu platesc taxe si care sunt protejati de Curtea Constitutionala - , cred ca e o impartire extrem de nociva pentru societatea romaneasca”.
Ponta: “Mesajul de ieri, a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam - ceea ce e ingrozitor, ca sa spun foarte direct”
Pe de alta parte, Victor Ponta a precizat ca actuala lege a insolventei este una proasta si ca este decis sa o schimbe. Premierul nu a stiut sa spuna insa ce se va intampla dupa decizia CCR, daca se va reveni la vechiul Cod al insolventei: “Sincer sa fiu - ca sa fiu foarte sincer – nu stiu ce a decis Curtea, pentru ca nimeni nu stie ce a decis. Pana la urma avem, iata, opt luni de zile de cand nu stim daca avem sau nu referendum, ca nu ne spune Curtea Constitutionala daca avem sau nu referendum, avem noua luni de zile de cand incercam sa salvam - de insolventa - si sa salvam locurile de munca si investitiile in Romania - la Rompetrol - si nu ne spune Curtea Constitutionala ce se intampla, acum, mesajul de ieri, a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam - ceea ce e ingrozitor, ca sa spun foarte direct”.
CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului
Amintim ca CCR a decis marti, 29 octombrie 2013, ca noul Cod al insolventei este neconstitutional. Practic, a fost admisa sesizarea Avocatului Poporului care a vizat articolul 81 alineatul 3 si articolul 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, fiind invocata lipsa conformitaţii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie:
“In ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 81 alin. (3) si ale art. 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. In urma deliberarilor, Curtea Constituţionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstituţionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este neconstitutionala”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# POLO.NICU
30 October 2013 16:21
+2
# unul din lumea cea mare
31 October 2013 10:27
+1
# Danaletzul reshapat
30 October 2013 17:15
+2
# anti Zegrean
30 October 2013 18:46
+5
# gogu
30 October 2013 20:02
-1
# fifinel
30 October 2013 20:18
+7
# Ponta o dai de garduri (Dan)
30 October 2013 20:35
+6
# vasile
31 October 2013 09:04
-2
# cotcodac
31 October 2013 16:15
+1
# Suparatu
31 October 2013 09:34
+1
# cotcodac
31 October 2013 16:11
+1
# copilu
31 October 2013 20:17
0
# ionela
1 November 2013 13:15
0