14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PONTA ATACA CCR DIN CAUZA CODULUI INSOLVENTEI – Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sustine evaziunea fiscala, dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea Codului insolventei: “Este un sprijin pentru evazionistii fiscali.... CCR nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscala... Mesajul a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam”

Scris de: L.J. | pdf | print

30 October 2013 16:14
Vizualizari: 3379

Premierul Victor Ponta a lansat un atac extrem de dur la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei, la o zi dupa decizia CCR, potrivit careia noul Cod al insolventei este neconstititional. Prim-ministrul acuza CCR ca sprijina evaziunea fiscala si ca prin hotararea de marti, 29 octombrie 2013, judecatorii Curtii obstructioneaza autoritatile in combaterea evaziunii fiscale.


Prezent la Fabrica Coca Cola din Ploiesti, miercuri, 30 octombrie 2013, Victor Ponta s-a declarat, potrivit Realitatea Tv, dezamagit de decizia CCR privind Codul insolventei: “Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe”.

Victor Ponta a continuat atacurile la adresa CCR si dupa declaratiile de la Ploiesti. Premierul a acuzat CCR ca prin decizia de marti ii sprijina pe evazionisti: “Decizia de ieri a Curtii Constitutionale este un sprijin pentru evazionistii fiscali si este o lovitura importanta, nu doar pentru Guvernul actual, pentru toate Guvernele de acum in acolo care vor incerca sa aiba venituri mai mari la buget si vor incerca sa prezinte companiilor corecte, care isi platesc taxele, faptul ca nu sunt dezavantajate. Eu am fost si astazi de dimineata, voi merge si maine, la inaugurarea unor noi linii de productie a unor companii care platesc sute de milioane de euro taxe. Din acele taxe noi platim scoli, spitale, drumuri. In acelasi timp, cand vad companii care au sute de milioane datorii la bugetul se stat - si iata, prin decizia de ieri a Curtii Constitutionale sunt in continuare protejate sa nu plateasca taxe si impozite – nu pot decat sa constat o decizie care afecteaza grav dezvoltarea Romaniei in continuare si impartirea Romaniei intre firme corecte – care platesc taxe – si smecheri - care nu platesc taxe si care sunt protejati de Curtea Constitutionala - , cred ca e o impartire extrem de nociva pentru societatea romaneasca”.

Ponta: “Mesajul de ieri, a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam - ceea ce e ingrozitor, ca sa spun foarte direct”

Pe de alta parte, Victor Ponta a precizat ca actuala lege a insolventei este una proasta si ca este decis sa o schimbe. Premierul nu a stiut sa spuna insa ce se va intampla dupa decizia CCR, daca se va reveni la vechiul Cod al insolventei: “Sincer sa fiu - ca sa fiu foarte sincer – nu stiu ce a decis Curtea, pentru ca nimeni nu stie ce a decis. Pana la urma avem, iata, opt luni de zile de cand nu stim daca avem sau nu referendum, ca nu ne spune Curtea Constitutionala daca avem sau nu referendum, avem noua luni de zile de cand incercam sa salvam - de insolventa - si sa salvam locurile de munca si investitiile in Romania - la Rompetrol - si nu ne spune Curtea Constitutionala ce se intampla, acum, mesajul de ieri, a fost pentru firme: faceti evaziune fiscala ca noi va protejam - ceea ce e ingrozitor, ca sa spun foarte direct”.

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului

Amintim ca CCR a decis marti, 29 octombrie 2013, ca noul Cod al insolventei este neconstitutional. Practic, a fost admisa sesizarea Avocatului Poporului care a vizat articolul 81 alineatul 3 si articolul 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, fiind invocata lipsa conformitaţii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie:

In ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 81 alin. (3) si ale art. 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. In urma deliberarilor, Curtea Constituţionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstituţionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este neconstitutionala”.

Comentarii

# POLO.NICU date 30 October 2013 16:21 +2

Bai Ponta - ca domn nu esti - incepe sa-mi fie dor de Boc... de la ala n-am avut nici o asteptare da de la voi...

# unul din lumea cea mare date 31 October 2013 10:27 +1

pentru polo.nicu//la fel ca si tine chiar daca/s semnele cu rosu,diferenta/i ca NU/MI ESTE DOR DE CELALALT TEMBEL.ca si tine am avut MARI ASTEPTARI!!!!!de la tembelii ,,astia,,noi.asteapta pina vor realiza taranii ca ponta le/a mai facut o poanta ADICA LE/A INTRODUS IMPOZITUL PE VENITUL AGRICOL.romanica o sa fie repede in strada cind se vor prinde taranii(fermierii)si eu ma inscriu la tarani!!!

# Danaletzul reshapat date 30 October 2013 17:15 +2

Mai \"PoloNicule) !,iti cam place evaziunea,nu-i asa ??? (pupa-l pi zegrean in The Popou)

# anti Zegrean date 30 October 2013 18:46 +5

Zegrean l-a aparat si pe Parzzulescu , a dat si ,,ERATE\" ilegale si cate magarii nu a facut aceasta CURRTE, nu ma mai mira nimic, a primit ordin si s-a executat.

# gogu date 30 October 2013 20:02 -1

Magistratii regreta ca nu fac desemnarile practicienilor.. De ce oare?

# fifinel date 30 October 2013 20:18 +7

Ce anume din Codul Insolventei ar fi stopat evaziunea? In primul rand, insolventa nu are sau nu prea are legatura cu evaziunea. In al doilea rand, nu legea este problema, ci lipsa de consistenta a afacerilor. Evaziunea este cunoscuta de absolut toata lumea, insa este sursa de finantare pt pt politicieni si atunci este tolerata pe spatele ..poolimii.

# Ponta o dai de garduri (Dan) date 30 October 2013 20:35 +6

Evaziunea fiscala e prevazuta si pedepsita de legea 241/2005 modificata si se pedepseste cu amenda sau inchisoare care poate ajunge pana la 15 ani... un fost procuror doctor in drept nu ar trebui sa manipuleze opinia publica...te-am votat domnule Ponta si incepe sa imi para rau ca am facut-o..te-am votat tocmai pentru ca ma gandeam ca nu poate ajunge oricine procuror si presupuneam ca ai ceva in cap..dar uite ca se poate...

# vasile date 31 October 2013 09:04 -2

O firma care avea datorii mari la stat, TVA neachitat, contributiile pe asigurari de sanatate si la pensii neachitate, alte obligatii fata de banci, ca sa nu le mai plateasca intrau in insolventa. In aceasta situatie ea nu mai era obligata sa-si plateasca datoriile si statea in insolventa 5-6 ani. Ordonata dadea o noua reglementare.

# cotcodac date 31 October 2013 16:15 +1

Mai Valilica - daca o bagi in faliment in loc de insolventa ce rezolvi ? Ai auzit de SRL adica raspundere limitata - adica nuraspude decat cu capitalul social ? Insolventa nu are decat rolul de a mai da o sansa sa fie recuperati banii . De celelalte scapari sunt vinovati , legiuitorii si statul corupt care nu-i prinde la timp pe evazionisti .

# Suparatu date 31 October 2013 09:34 +1

Curtea asta nu poate sa fie obligata prin Lege ca intr-un termen anume sa publice hotararea si motivarea ei ? De exemplu, le cade pixul daca sunt obligati ca in maximum 15 zile sa o publice? Ei, componentiii acestei Curti nu pot fi trasi la raspundere pentru efectele tergiversarilor lor? Cum pot fi lasate probleme vitale ale tarii in seama unor oameni ce nu stiu de nicio frica? Legea functionatii CCR e data de Dumnezeu? Nu poate fi schimbata? Si dece termenul de 9 ani pentru judecatorul de acolo, cand au sute de experti si trepadusi (!?) care cauta prin Legi. 2 ani si sase luni n-ar fi deajuns? Dupa care sa fie luati la chelfaneala pentru eventuale abuzuri? 9 ani e o viata de om. Un nenimerit ales acolo om s-a facut el si neamul lui.

# cotcodac date 31 October 2013 16:11 +1

Dovvada ticalosiei lui Ponta este separarea licentelor de media fata de alte licente - discriminare ce nu are suport juridic . Ponta nu are nici o scuza privind tratamentul discriminator al licentelor din media . Doar licentele din media audiovizuala devin nule de drept pana la aprobarea planului de reorganizare nu si cele din transporturi , extractie ... etc

# copilu date 31 October 2013 20:17 0

Coca Cola asta e din America sau din Ciorogarla? Pontado Cattani a vorbit : Dam tot pentru america, tot pentru victorie, o mana mica de cianura pe un vapor de aur!

# ionela date 1 November 2013 13:15 0

decizia CCR privind OUG 91/2013 s-a redactat, e postata pe site CCR, dar nu  s-a publicat inca in Monitorul Oficial http://www.ccr.ro/files/products/Decizia_447-2013_opinie.pdf

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva