21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU CERE EXPLICATII DIICOT – Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a chestionat-o pe adjuncta DIICOT Claudia Curelaru despre flagelul consumului de droguri in randul copiilor: “Spuneti clar si tare de ce e nevoie ca sa curatam scolile de droguri si de traficanti”. Procuroarea Curelaru a dezvaluit problemele cu care se confrunta DIICOT: “Sectia de combatere a infractiunilor de trafic de droguri nu se bucura de politisti detasati care sa acorde un suport efectiv acestei activitati”

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 June 2023 13:17
Vizualizari: 4277

Dupa ani de zile in care Romania a fost pur si simplu invadata de droguri, acestea putand fi cumparate la orice colt de strada si aproape in fiecare scoala, ministrul Justitiei Catalin Predoiu si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu acest flagel. Predoiu a chestionat-o pe procuroarea DIICOT Claudia Curelaru (foto) despre ce trebuie facut pentru a opri consumul si traficul de droguri in scoli, practic admitand ca pana in momentul de fata politica statului in ceea ce priveste acest aspect a esuat.


 

Cu ocazia interviului pe care l-a sustinut joi, 8 iunie 2023, la Ministerul Justitiei in vederea numirii in functia de adjunct al DIICOT pentru care candideaza, procuroarea Claudia Curelaru (in prezent delegata in functia de adjunct al DIICOT) a explicat, ca urmare a intrebarii adresate de Catalin Predoiu, problemele cu are se confrunta Directia in cazul combaterii traficului de droguri. In acest sens, Curelaru a dezvaluit ca DIICOT are nevoie urgenta de detasarea unor politisti specializati in combaterea traficului si consumului de droguri. Iar asta in conditiile in care, a precizat Curelaru, in momentul de fata Sectia de combatere a infractiunilor de trafic de droguri nu se poate baza pe politisti detasati care sa acorde un suport efectiv acestor activitati.


Iata dialogul dintre ministrul Justitiei Catalin Predoiu si procuroarea DIICOT Claudia Curelaru referitor la consumul de droguri in scoli (video de la min. 52:45):


Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: Doamna procuror, perceptia publica si nu numai perceptia publica, ci cred ca si realitatea, sunt in sensul ca scolile sunt pline de droguri. Cred ca nu mai departe de 1 km de acest punct in care ne aflam putem intra intr-o scoala si gasim droguri, la poarta scolii traficanti, in toalete droguri, si droguri periculoase, nu doar pastile, ci si droguri injectabile. Copiii au temeri sa vorbeasca despre acest lucru, deja s-au instalat in scoli retele, obiceiuri, ce se vede la televizor in filemele cu gangsteri se aplica a doua zi in scoli. Pare ca nimeni nu da de cap acestui fenomen. Ce facem, unde e problema, unde e problema care conduce la aceasta stare intorelabila? Guvernul, ministerul sunt gata sa ajute cu tot ce pot sa ajute. Ce ne lipseste ca sa curmam acest flagel. Si nu ma refer la DIICOT, ma refer la tot sistemul de aparare a legii, dar din perspectiva procurorului DIICOT spuneti clar si tare ce de ce e nevoie ca sa curatam scolile de droguri si de traficanti. Sunt insertii cu sistemul judiciar ale traficantilor, ale politiei, unde e problema de nu reusim sa ii dam de cap? Stiu, intr-adevar sunt actiuni, se vad unele dintre ele, dar par picaturi de apa intr-un desert. E clar ca e nevoie de ceva sistemic, de o politica nationala, avem strategii, impreuna am stat acum doi ani de zile toate institutiile la masa, avem sprijin din partea partenerilor externi, avem expertiza, am facut traininguri. Cum se spunea pe vremuri: pare ca avem tot ce ne trebuie si totusi ceva ne lipseste.

Procuroarea Claudia Curelaru: Din punctul meu de vedere este necesara suplimentarea sau ocuparea schemei de politisti detasati in cadrul DIICOT, si care sa fie specializati in combaterea si investigarea unor astfel de infractiuni. In ceea ce priveste Sectia de combatere a infractiunilor de trafic de droguri, nu se bucura de politisti detasati care sa acorde un suport efectiv acestei activitati. Din punctul meu de vedere este esential a fi detasati politisti care sa fie specilizati in acest domeniu, chiar mai mult decat in alte sectoare de activitate pentru a putea combate eficient si de a interveni ori de cate ori se constata astfel de infractiuni.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: Deci credeti ca daca se aloca politistii acestia judiciari se va vedea o diferenta, putem merge catre ceva gen daca nu stoparea fenomenului macar reducerea lui drastica?

Procuroarea Claudia Curelaru: Cu siguranta se va inregistra o scadere. Stopare nu o sa fie cred niciodata avand in vedere tranzitarea tuturor tarilor europene a unor astfel de substante psihoactive si droguri, intotdeauna o sa mai existe acest fenomen, insa poate fi redus prin alocarea unor forte care sa se implice activ in identificarea si constatarea unor astfel de infractiuni”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 11 June 2023 13:26 +3

Nu sunt unii și alții, nu sunt sedii de valoare, nu sunt pixuri și hârtie... nu că sunt pline instanțele de renunțări up. PS Și că tot se miră nea caisă de diverse.... marele dosar cu ceaiuri amazoniene nu așa că tot la cameră preliminară de 3 ani? Cum drac să vrei lucruri și exemple când tu ca stat arăți public dispreț pentru chiar propriile tale norme?

# jUSTie date 11 June 2023 15:25 +5

PREVENIRE (1) - COMBATERE (2) Procurorul este implicat doar in combaterea infractionalitatii. Daca asteptarile ministrului - oricare ar fi persoana care ocupa aceasta functie - sunt acelea ca un procuror sa stompeze acest fenomen, atunci sa stingem lumina si sa ne culcam. Poate ne trezim intr-o lume mai buna! Fenomenul consumului de droguri are in spate un cumul de factori - de la cei familiali pana la contextul educational si social al acestei tari! In plus, dpdv al combaterii, e nevoie de COOPERARE extinsa cu tarile care produc droguri (sursa primara) sau care importa in Europa (sursa secundara). Iar pentru asta, MJ trebuie sa asigure cadrul necesar: Bolivia, Columbia, Brazilia, Mexic, Afganistan, Spania, Olanda, etc! Ce lipseste? Simplu: oamenii competenti. Care sa stie ce sa faca in domeniul pe care functia respectiva il presupune! Aceasta este cheia si de aici trebuie pornit! Altfel, e un fel de a scrie versuri/strategii/programe de guvernare … cand NIMIC nu ai a spune!

# Alcoolul nu se poate consuma online..asta-i buba mare. date 11 June 2023 16:20 +1

Daca ar sta magistratii procurori la birou sa lucreze cine ar mai acoperi penuria nationala de alcolici cu staif? Solutia este simpla : la DIICOT si DNA lucreaza doar detasatii MAI al caror orizont juridic este artistic cel mult. De aici si fabulatiile din dosare. Din nefericire acele fabulatii sunt realitati crude pentru lucratorii DIICOT/DNA si aberatii juridice pentru toti ceilalti. Cu o remarcabila exceptie: magistratii judecatori. Acestia pot bea si la birou si acasa. Le lipseste din arsenal delegarea. Crunt le lipseste.

# santinela date 11 June 2023 16:28 0

Deci cel mai slab ministru al justitiei pe care l-a avut Romania vreodata(dupa cel de la USR) are el o revelatie si descopera ca in scoli este jale cu consumul de droguri. Te crucesti nu alta ! Cealalta,adjuncta, descopera si ea ca fara o politie puternica ei sant(parchetarii) pe nicaieri ca Vida Gheza. Peste toti troneaza CSM-ul,MI,si von Snitel,complet in afara problemei !

# Robert date 11 June 2023 18:19 0

predoiu trebuia s-o intrebe si cand se fac insamantarile de primavara la florile de butoniera si cand se mulg elefantii, ca parchetul are cu astea, tot atata treaba cat are si cu stoparea traficului de droguri!

# DODI date 11 June 2023 23:03 +1

O chestiune este clară: perdoiu nu face pe prostul!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva