PREMIERA - Avocata Crenguta Leaua a fost numita vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj, devenind primul roman care ocupa o functie de conducere in cadrul acestei institutii: "Este pentru prima data cand in lista vicepresedintilor Curtii Internationale de Arbitraj ICC Paris se regaseste un jurist dintr-o tara din Europa de Est, alta decat Rusia... Legea romana a arbitrajului a ajuns in topul primelor 10 legi aplicabile in arbitrajul ICC"
Avocata Crenguta Leaua (foto) va ocupa, incepand din 1 iulie 2015, una dintre cele 17 functii de vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris, devenind, astfel, primul arbitru roman care face parte din consiliul de conducere al celei mai importante institutii arbitrale la nivel global. Numirea a fost decisa de Consiliul Mondial al Camerei de Comert Internationale cu ocazia congresului anual care a avut loc la Torino, in perioada 09-11 iunie 2015.
Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris, cu sediul central la Paris si birouri teritoriale in New York si Singapore, asigura administrarea arbitrajului cu respectarea drepturilor partilor si cu scopul asigurarii recunoasterii si executarii hotararilor pronuntate de tribunalele arbitrale, avand in componenta sa membri numiti dintre candidatii desemnati de peste 80 de state. Un numar semnificativ de proceduri arbitrale ICC au loc anual pe teritoriul Romaniei sau cu participarea juristilor romani.
In cadrul congresului anual care a avut loc de curand la Torino, Consiliul Mondial al Camerei de Comert Internationale a desemnat si presedintele Curtii, acesta fiind Alexis Mourre (Franta). Alaturi de el, cei 17 vicepresedinti vor conduce institutia in mandatul 2015-2018, acoperind teritorial toate continentele.
Crenguta Leaua: "Reputatia juristilor romani prezenti in arbitrajul ICC Paris fie ca avocati, fie ca arbitri este recunoscuta international"
Primul roman care a obtinut o functie de conducere in cadrul acestei importante institutii, Crenguta Leaua – un avocat cu ampla experienta in arbitrajul comercial international si in arbitrajul privind investitiile straine – sustine ca, din punct de vedere al frecventei utilizarii, legea romana a arbitrajului a ajuns in topul primelor 10 legi aplicabile in arbitrajul ICC Paris: „Este pentru prima data cand in lista vicepresedintilor Curtii Internationale de Arbitraj ICC Paris se regaseste un jurist dintr-o tara din Europa de Est, alta decat Rusia. Aceasta numire vine dupa incheierea unui mandat de 3 ani ca membru al Curtii, perioada in care m-am straduit sa am o implicare concreta si semnificativa in activitatea acestei institutii arbitrale. Reputatia juristilor romani prezenti in arbitrajul ICC Paris fie ca avocati, fie ca arbitri este recunoscuta international. Din punct de vedere al frecventei utilizarii, legea romana a arbitrajului a ajuns in topul primelor 10 legi aplicabile in arbitrajul ICC. Imi propun pe durata mandatului sa realizez o platforma ampla de cooperare intre profesionistii din domeniul arbitrajului din tarile Europei de Est in mod special, datorita problematicii economice similare. Totodata, doresc sa susţin şi colaborarea dintre aceştia şi colegii din toate celelalte tari in care este reprezentata ICC Paris”.
Crenguta Leaua, managing partner in cadrul „Leaua & Asociatii”, este conferentiar universitar titular la Academia de Studii Economice Bucuresti si cadru didactic asociat in cadrul programului de masterat in Arbitraj Comercial organizat de Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este arbitru cu experienta in peste 100 de cazuri, fiind inclusa pe listele de arbitri ale curtilor de arbitraj de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Austria, Polonia, Bulgaria si Slovenia, precum si din Kuala Lumpur si Shanghai.
De asemenea, este listata ca arbitru la Centrul de Arbitraj si Mediere al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (Geneva). Este membra a International Council for Commercial Arbitration (Haga), a Chartered Institute of Arbitrators CIArb, a London Court of International Commercial Arbitration LCIA si a Swiss Arbitration Association ASA.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# capsoman
22 June 2015 18:40
-1
# chisca
23 June 2015 07:54
+1
# Munteanu Ecaterina
23 June 2015 11:12
+1
# Dan
29 June 2015 01:19
+1