4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREMIERUL PONTA POATE FI SUSPENDAT DE PRESEDINTE VIA DNA – Parchetul Anticoruptie a preluat dosarul "Fraudarii votului din Diaspora" si poate cere oricand anchetarea premierului si a unor ministri. Ponta este in pericol de a fi dat jos din functie de Presedinte. Potrivit art. 109 din Constitutie "daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 December 2014 16:45
Vizualizari: 10467

DNA poate sa il dea jos cu Constitutia pe Victor Ponta, al carui mandat in functia de premier expira in 2016. Acest lucru este posibil ca urmare a cererii pe care Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura Codruta Kovesi, a inaintat-o Parchetului General in care a solicitat preluarea dosarului "Fraudarea votului din Diaspora", in vederea reunirii celor doua cauze penale, dat fiind ca si la DNA exista in lucru un dosar cu acelasi obiect. Cererea DNA a fost aprobata de Parchetul General care a anuntat ca va dispune declinarea cauzei spre solutionare catre Directia Nationala Anticoruptie, urmand ca cele doua dosare penale de pe rolul PICCJ si DNA sa se conexeze. Astfel, DNA va putea poate cere urmarirea penala impotriva lui Victor Ponta, iar Presedintele Romaniei, fie ca vorbim de Traian Basescu sau Klaus Werner Iohannis, poate dispune suspendarea din functie a premierul Ponta.


Victor Ponta ar putea fi revocat in baza art. 109 din Constitutie, care da dreptul Presedintelui Romaniei sa il suspende din functia de premier

Acest lucru s-ar putea face in baza art. 109 din Constitutia Romaniei, care prevede urmatoarele: "(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia. (2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membri al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala".

Potrivit unor surse judiciare, premierul Victor Ponta va fi acuzat de faptul ca a ingradit dreptul de vota al romanilor din Diaspora prin mentinerea aceluiasi numar de sectii de votare ca si la ultimul scrutin, cu diferenta ca in capitalele europene numarul sectiilor ar fi fost diminuate si crescute numarul sectiilor din localitati in care nu exista niciun pericol sa creasca numarul de votanti.

Presedintele ales Klaus Iohannis s-a aratat revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa voteze se afla inca in functii

Interesant este ca inainte ca DNA sa solicite PICCJ dosarul privind "Fraudarea voturilor din Diaspora" si ca Parchetul General sa dispuna declinarea cauzei spre solutionare de catre Directia Nationala Anticporuptie, sub motivatia ca fapte de coruptie retinute atrag compententa acestui parchet, au aparut informatii care aratau ca scopul acestei "unificari" a dosarelor este de fapt revocarea din functia de prim-ministru a presedintelui PSD Victor Ponta.

Acest lucru este sustinut si de faptul ca desi au picat doi ministri ai Afacerilor Externe din cabinetul Ponta, respectiv Titus Corlatean si Teodor Melescanu, la scut timp ce a fost ales in functia de presedinte al Romaniei, Klaus Werner Iohannis s-a aratat "revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa-si exercit un drept fundamental sunt inca in functii", afirmand totodata ca asteapta cu "maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora".

Procurorul General Tiberiu Nitu a avertizat ca verificarile de la PICCJ sunt indreptate impotriva unor ministri

Pe de alta parte, la doar patru zile de la data la care Klaus Werner Iohannis a fost ales presedinte, Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a anuntat ca a fost declansata urmarirea penala pentru infractiunea de impiedicare a exercitarii dreptului la vot, explicand ca plangerile si sesizarile sunt indreptate impotriva unor ministri: "S-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta, s-au solicitat relatii la alte autoritati si ancheta se va desfasura in continuare. Au fost foarte multe sesizari inca din primul tur... Cu privire la fapta de impiedicare a exercitarii dreptului la vot prevazuta de art. 385 din Codul penal. Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor, celor care, in opinia petitionarilor au avut atributia de a organiza alegerile. Unele sunt venite din partea unor institutii, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor, sunt sesizari pe mail, cele mai multe trimise. Procurorul este cel care va aprecia daca a fost incalcata legea sau nu”.

Dosarele penale de la DNA si PICCJ au luat nastere ca urmare a plangerilor depuse la cele doua parchete dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie 2014 de catre diverse ONG-uri sau persoane fizice in care s-a reclamat ca nu le-au fost asigurate conditiile pentru exercitarea dreptului la vot sau ca voturile in Diaspora au fost fraudate. Atat PICCJ cat si DNA au demarat cercetari fata de acuzatiile aduse, Parchetul General dispunand inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale la alegerile prezidentiale, solicitand in acest sens Biroului Electoral Central si Ministerului Afacerilor Externe documente relevante pentru documentarea cauzei.

Reunirea celor doua dosare privind "Fraudrea votului din Diaspora" a avut loc ca urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie adresate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. La scurt timp dupa solicitarea DNA, Parchetul General a emis un comunicat de presa in care a informat ca va dispune declinarea cauzei spre solutionare catre Directia Nationala Anticoruptie. Urmeaza astfel ca cele doua dosare penale de pe rolul PICCJ si DNA sa se conexeze:

"In dosarul avand ca obiect modul de organizare si desfasurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 297 Cod penal (abuzul in serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenta in serviciu) si art. 385 Cod penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale).

Sectia de urmarire penala si criminalistica a efectuat acte de urmarire penala constand in obtinerea de la Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.

La data de 4 decembrie 2014, constatand ca faptele cu privire la care s-a inceput urmarirea penala sunt susceptibile de a fi incadrate si in dispozitiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norme care atrag competenta de investigare a Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus declinarea cauzei in favoarea acestei structuri".

Prezentam in continuare Comunicatul DNA nr. 1712/VIII/3 din 4 decembrie 2014 prin care Directia Nationala Anticoruptie a solicitat PICCJ reunirea celor doua cauze penale:

"Ca urmare a unor informatii aparute in mass media in cursul zilei de 04 decembrie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

La nivelul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei, in cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a inregistrat un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modalitatea de organizare si desfasurare a votului in Diaspora.

Procurorii anticoruptie, constatand ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla inregistrat un dosar penal cu acelasi obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei institutii cauza respectiva, in vederea reunirii celor doua cauze penale.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale cu privire la fapta nu are caracterul formularii unei acuzatii impotriva unei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta".

Comentarii

# Maxim date 4 December 2014 16:24 +29

Era de așteptat. Johannis trebuie să-și numească noul prim ministru- Băsescu Traian.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 4 December 2014 16:40 +24

daca ,,jhonny de la palm beach,,nu FACE CEVA CU JUSTITIA(el fiind ales chiar si fiind suspect ca si imperiul raului) o sa se ,,bucure,, SI DE MAI MULTA URA CA BASESCU

# unul din lumea cea mare date 5 December 2014 03:11 +6

acum il vad pe imperiul raului pe bitv,cu marea lui cuvintare.eu ast putea sa o traduc in citeva ,,dialecte,, sau si mai exact s/ar potrivi citeva vorbe romanesti.1) chelul isi pune mina in cap(nu ca imperiul raului nu/i chel)2) ,, vorbeste de funie in casa spinzuratului,,.el are tupeul sa/i spuna lui ponta ca si/a pierdut po******ritatea( si nu ca n/ar avea dreptate,dar tocmai el cu po******ritate 1 sau 2%. 3) vede paiul din ochii altuia dar nu vede birna din ,,ochii lui,,( ii da iarasi cu tamiie mcv/ului cu votul de arestare din parlament,dar nu vede nici o legatura cu el cu bica cu mcv/ul si cu jaful din justitie)4) o tine ca surda pe mormint,vorbind de votul din diaspora si el nici usturoi nu a mincat nici gura nu/i pute cu votul din 2009 de la acelasi paris.ponta!!!!!iti meriti soarta cu prisosinta(nu ca jonny pam beach este pe placul meu) ,,DREPTATE PINA LA CAPAT,,unde ai semanat perfect cu imperiul raului ,,SA TRAITI BINE,,

# nea caisa date 4 December 2014 18:57 +14

Maxim, nu e chiar simplu; potrivit constitutiei, locul premierului suspendat trebuie luat de catre un alt membru al guvernului. Foarte adevarat ca, odata premierul suspendat, mai multe voci ar putea incepe sa ceara demisia guvernului, exercitand presiuni foarte mari. Problema este ca, premierul odata suspendat, trebuie fie condamant repede, fie tarat procesul pana in 2016 pentru a avea efect electoral; daca premierul este suspendat si nu este condamnat, atunci actiunea politica iese la iveala. Reactia PSD trebuie sa fie aceea de rezistenta, din orice pozitie, chiar si din garaj si de la perdeluta, dupa modelul Traian Basescu, fiindca, pana la urma, oamenii isi vor da seama despre ce este vorba.

# sss date 5 December 2014 00:51 +4

nu cred, pentru ca s-ar decredibiliza de tot in fata celor care au fost dusi de nas ,dar mi-ar place sa vad asta. As rade si cu dosul :)))) Chiar mi-ar place. Cat de tare ar fi :)))

# LICA date 4 December 2014 16:48 +20

dar in anul 2009 de ce nu s-a sesizat nimeni ca votarea s-a facut la secunda?! Fraudarea votului in diaspora, daca s-a facut, s-a fraudat de catre sustinatorii lui Iohannis care au platit persoane sa creieze diversiunea cu impiedicarea dreptului la vot. Din 2004 si pana acum cum dracu de nici unul din diaspora nu a sesizat astfel de probleme. Cat de prost trebui sa fii si sa nu vezi ca toata aceasta DIVERSIUNE pusa la cale de ACL in diaspora s-a facut cu mult timp inainte, poqate chiar ajutati de INSI CU PUTERE din afara tarii.Era singura lor SCAPARE , a ACL-ului impreuna cu Macovei, Udrea Basinescu & company, s a scape de Ponta. Multi prosti si idioti avem in tara......dar fiind multi si prosti, o luam toti in barba.....

# bunelul date 4 December 2014 16:53 +22

Sunt de acord sa se faca cercetari. Sunt curios daca se vor face cercetari si cum au decurs alegerile in strainatate si in anul 2009.

# ss date 5 December 2014 00:43 +2

vei vedea si asta asta cand va face plopul mere si rachita micsunele :)))

# ss date 5 December 2014 00:47 0

vei vedea si asta asta cand va face plopul mere si rachita micsunele :)))

# von_klausewitz date 4 December 2014 19:07 +8

După arestarea coabitacului şi a moluştelor din aşazisul parlament urmează înfiinţarea de lagăre, cu biblia la intrare, în care vor fi cazaţi cei care au votat contra Fürerului de la Hermanstadt. La intrare lozinca demodată ”Arbeit macht frei” va fi înlocuită cu „abstimmen macht frei” (Votul pentru Fürer te eliberează).

# JONY date 4 December 2014 19:09 +5

BAZEXU ESTE POSIBIL SA AJUNGA VIITORUL PRIM MINISTRU IN NOUA LIBERALA, PENTRU LINISTEA DIASPOREI SI INTERNAUTILOR. :D :-*

# silvia date 4 December 2014 20:57 -7

Nu stiu ce sa cred despre voi cei care ati postat mai inainte. Ati ajuns in faza in care nu mai deosebiti adevarul de minciuna sau sunteti doar propagandisti. Chiar nu va este rusine fata de miile de persoane care au stat cu orele in frig si ploaie si nu au reusit sa voteze? Nu va este rusine fata de cei care au fost alungati de la sectiile de votare cu gaze lacrimogene? Chiar nu mai aveti nici un pic de bun simt, care sa indemne macar sa taceti odata din gura?

# unul din lumea cea mare date 4 December 2014 21:40 +5

ptr silvia// uite, ca sa ne intelegem de la inceput eu sint in diaspora din 1989 si am vazut destule.sint PENTRU VOTUL FIECARUI CETATEAN(este dreptul meu prin nastere!!!!!!!asa ca vadim si altii sa nu/mi spuna mie ca ma,, deposedeaza de cetatenie,, este un DREPT INALIENABIL- DOAR DACA CER IN MOD DIRECT POT SA FIU DEPOSEDAT DE CETATENIA DOBINDITA PRIN NASTERE)deci , trebuia gunoiasul al mic sa faca ceva cu votul prin corespondenta caci exista in multe tari(daca nu stie cum sa faca ii dau consultanta gratis-vezi cum voteaza din eretz ,,americanii,,) in alta ordine de idei cu gazele lacrimogene,ai auzit oare ca u grup,,de votanti,,au dat foc portii unei ambasade???oare erau ,,de la las palmas ,,(aluzie la palm beach)ai auzit de mani******ri pe net?(vezi ex revolutia iasomiei din tunis)asta/i un pct de vedere .nu trage!! este dreptul meu la opinie si corecta informare

# Pandispan date 4 December 2014 22:24 +1

Vai câtă suferință. Și ce coincidență, Ko_vesi anchetează fraudele de la referendum, iar acum fraudarea votului din Diaspora când au votat de două ori mai mulți români în străinătate decât la alegerile anterioare. Marmotă mică, noi suntem propagandiști. Insolvenții care v-au stârnit pe Facebook sunt formatori de opinie. Dacă nu se schimbă guvernul urgent, vine falimentul peste ei :lol:

# udrea date 5 December 2014 01:18 +2

daca ,nici acum ,nu te-ai prins ca esti un ,,instrument''al celor care au pe ordinea de zi mani******rea maselor,cu intentii ascunse pentru omul de rand-care esti si tu-si usor pampalau,atunci...traiasca Romania condusa de serviciior secrete in frunte cu mafia de la anumite ambasade care au ,,interesul'' ca tu ,silvia,sa traiesti intr-o tara democratica si c-o justitie normala

# cineva date 5 December 2014 11:55 +2

Totzi care au stat la rand si n-a putut vota au fost dirijati pentru asa ceva ca 'turist electoral' Nu aveau nici o legatura cu alegatorii

# Mariana date 4 December 2014 21:45 -2

Ponta e si parlamentar.

# avsen date 4 December 2014 21:52 +1

Nici peste o luna nici peste 200 de luni Basescu nu va fi Prim-ministru! Domnul in cauza va deveni istorie peste 18 zile sa fie f. clar ! REstul baliverne 

# ADEVARUL date 4 December 2014 22:18 +4

EU NU SUNT DE ACORD CU VOTUL PROSTILOR SI CONSIDER NECESAR UN TEST DE MINIMA INTELIGENTA,CINE AR FI DE ACORD CU SILVIA DE CE SA VOTEZE?DE CE SA SUFERE O TARA PENTRU NISTE AERIENI,DE CE SA FIM FURATI CA-N CODRU DIN CAUZA UNOR FIINTE PENTRU CARE APARENTELE SUNT MAI IMPORTANTE DECAT DOVEZILE UNOR FAPTE PRECUM HOȚIA,MINCIUNA SI CURVASĂRIA INSTITUȚIONALĂ?LASA-TE DE VOT SILVIA CA DIN CAUZA UNOR VOTANTI CA TINE AM AJUNS LA MANA CANALIILOR POLITICE...PĂREREA MEA.

# basicuta date 4 December 2014 23:25 +7

Ponta plateste pt ca nu a avut curaj ! cand ai sustinere de 70% nu inchei pact de coabitare cu dusmanul ca uite ce face ? te pacaleste, te minte si te ataca in fiecare zi si pierzi ca fraierul cand esti pe val !

# dana date 5 December 2014 03:16 0

Eu cred ca Ponta e prea tanar ptr a fi presedinte! Mai trebuie putina experienta! Aroganta l-a distrus! Parca traieste intro lume paralela!

# Civila date 5 December 2014 08:22 +3

In SUA,societatea civila a iesit in strada ,manifestind cu violenta impotriva achitarii unor politisti care,in exercitarea functiunii,au omorit trei americani de origine afro americana.Sa nu respecte americanii independenta justitiei,care in SUA este totusi independenta?La noi diferiti steini americani ne dau indicatii pretioase sa "respectam independenta justitiei"In ciuda unei justitii curupte la cel mai inalt nivel(cazul sefei DIICOT,cazul Berbeceanu,Implicarile in restituirile ilegale de terenuri si imobile,judecatori si procurori cu functii inalte arestati.Justitia a impus nerespectarea imunitatii demnitarilor(cu exceptia presedintelui),prevazuta de Constitutie,prin presiuni publice asupra Parlamentului,altfel incit ai impresia ca nu avem o Republica parlamentara ci una judiciara.Acum se pregateste executia lui Ponta,prin preluarea cazului alegerilor prezidentiale de DNA,in timpul in care cazul de incompatibilitate al alesului se va judeca la pastele calului si chiar de va fi gasit incompatibil(greu de crezut) se va gasi un obedient care sa-i asigure imunitatea totala.C-asa-i la noi.Copiem de la americani in stil balcanic.

# Mariana date 5 December 2014 11:18 +4

Oricat de nedreapta si mizerabila mi s-ar parea actiunea DNA, nu pot sa nu constat ca Ponta e pe cale sa plateasca, intr-un fel sau altul, pentru vina de a-si fi batut  joc de milioanele de romani care ne-am spus speranta in el pentru a scapa de Basescu. Ne-a servit proverbul ca se face frate cu dracu, ca sa treaca puntea. Iata ca DNA ii serveste lui proverbul "Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti."

# Mariana date 5 December 2014 12:43 -1

Oricat de nedreapta si mizerabila mi s-ar parea actiunea DNA, nu pot sa nu constat ca Ponta e pe cale sa plateasca, intr-un fel sau altul, pentru vina de a-si fi batut  joc de milioanele de romani care ne-am spus speranta in el pentru a scapa de Basescu. Ne-a servit proverbul ca se face frate cu dracu, ca sa treaca puntea. Iata ca DNA ii serveste lui proverbul "Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti."

# Valeriu Mangu date 5 December 2014 15:46 -2

Articolul "Încercarea Președintelui României de suspendare din funcție a primului-ministru, o acțiune care se poate solda cu eșec", pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu 

# avocat BB 53 date 5 December 2014 16:22 +1

Daca nu era avocat la "traditionalii" fara acte, Ponta ramanea SOMER, inrtrucat BOTA nu-l primea pe buna dreptate intrucat a zis  la congresul "traditionalilor"ca  noi nu santem legali desi avem acte de infiintare si atatea hot. judecatoresti pe care el a instigat sa nu fie respectate. sa vedem si pe Corlatean si Sova ce vor face ca daca intra in avocatura la meseria care o cunosc vor muri de foame sau merg la primarie sa ceara ajutorul minim garantat pe legea 416.  

# BeBe date 5 December 2014 16:47 -2

ai vb tu cu Bota ? Nu mai vb in numele lui !

# obiectiva date 7 December 2014 06:20 +1

am informatii ca cei care votau din diaspora se asezau iar la rand, ca sa ii impiedice pe ceilalti sa isi exercite dreptul de vot, ca de obiecei, romanul e si rau, si prost ! MAI ALES SECURISTII CARE MI-AU BANNAT IAR IP SI ID PE LUJU.........DINAINTE DE 2 NOV. 2014..... :-x

# elena date 7 December 2014 09:08 -4

Ponta spune ca a fost greșeală POLITICA dar minte deoarece greșeli politice erau pomenile electorale date legal - insa NU si încălcarea prevederilor Constituționale privind garantarea dreptului la vot

# cetatean date 8 December 2014 00:36 0

Votul recent din strainatate demonstreaza incapacitatea politicienilor ,mari si mici, in rezolvarea problemelor tarii. Nu sunt in stare nici sa plagieze prevederile votului din tari straine !!! Astfel daca un englez vrea sa voteze in Italia , anunta ambasada din Italia cu un nr. de zile inaintea votului si astfel ,insumind toate cererile, ambasada poate dimensionanr.sectiilor de votare !! Crede cineva ca romanii din Anglia nu cunosc povestea de mai sus ?? De ce romanii din strainatate si ziarele romanesti din strainatate nu au bonbardat BEC si Statul Roman cu cereri de votare ??? De ce SIE nu a informat cele de mai sus , dar si faptul ca provocatori grupati pe o anume sectie de votare sa faca scandaluri inclusiv atacul politistilor locali ??

# Dariat date 8 December 2014 20:21 0

Mi se pare cel putin de bun simt sa-l cheme sa dea cu subsemnatatul la DNA. Dupa cozile din diaspora din turul 1, s-a vazut limpede ca trebuiau deschise noi sectii de votare pentru turul doi. Legea ii permitea sa faca asta. Cred ca nimeni nu mai crede ca ce s-a intamplat a fost doar un accident, pana si un copil si-ar da seama ca totul a fost premeditat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva