25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESA GREACA NE CRITICA PENTRU CONDAMNARILE FORTATE – Mass media din Grecia avertizeaza: „Instantele italiene si belgiene au refuzat sa execute mandatele europene de arestare emise de autoritatile romane pe numele omului de afaceri israelian Benny Steinmetz... Condamnarea a fost motivata politic, incalcandu-i dreptul la aparare”. Presa greaca ii mentioneaza pe afaceristul Dragos Savulescu si pe Nela Ignatenko, condamnata in acelasi dosar unde au fost executati Steinmetz si avocatul Robert Rosu

Scris de: L.J. | pdf | print

1 February 2022 13:58
Vizualizari: 4281

Dupa scandalul national si chiar cu reverberatii in afara Romaniei izbucnit in urma condamnarii avocatului Robert Rosu (achitat in fond, condamnat in apel si achitat in calea extraordinara de atac, pe aceleasi probe care aratau ca nu facuse altceva decat sa-si exercite profesia), Romania intra din nou in atentia presei straine. De data aceasta, mass media din Grecia ne critica si pentru alte solutii ale caror hotarari au fost neconvingatoare.



Este vorba in primul rand despre condamnarea omului de afaceri Benjamin (Benny) Steinmetz (foto 1), in urma deciziei pronuntate in decembrie 2020 de catre „Completul negru” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul „Ferma Baneasa”, acelasi in care a fost executat avocatul Rosu. Luni, 31 ianuarie 2022, site-ul Liberal.gr a publicat un articol intitulat „Clopotul coruptiei in Romania – O noua palma din Belgia si Italia”. Materialul avertizeaza asupra caracterului indoielnic al condamnarii dispuse de catre judecatorii ICCJ Florentina Dragomir, Ionut Matei si Ioana Alina Ilie fata de Benny Steinmetz, in conditiile in care autoritatile din Grecia au refuzat sa puna in executare mandatul international de arestare emis de catre cele din Romania pe numele lui Steinmetz si astfel sa-l extradeze pe afacerist.

In al doilea rand, este vorba despre fosta consiliera guvernamentala Nela Ignatenko, nascuta Pavaloiu (foto 2), condamnata tot in dosarul „Ferma Baneasa”. Portalul Liberal.gr subliniaza ca si in cazul ei a fost refuzata punerea in executare a mandatului international de arestare si extradarea in Romania (de catre autoritatile belgiene). Cazurile Steinmetz si Ignatenko au ca element comun suspiciunea incalcarii dreptului la un proces echitabil – mai exact, a dreptului la aparare.

Nu in ultimul rand (chiar daca este vorba despre un dosar diferit), portalul grecesc il mentioneaza pe omul de afaceri Dragos Savulescu, a carui extradare a fost refuzata de catre autoritatile din Italia. Lumea Justitiei a scris in detaliu despre cazul Savulescu (click aici si aici pentru a citi).


Iata ce scrie site-ul Liberal.gr despre cazurile de mai sus (vezi facsimil):

 



Clopotul coruptiei in Romania – O noua palma din Belgia si Italia


Doua noi hotarari judecatoresti italiene si belgiene ies la iveala cu privire la mandatele de arestare emise de Romania, unul dintre statele membre UE cu cea mai mare coruptie in Justitie, potrivit Transparency International.

In deciziile lor, instantele italiene si belgiene au refuzat sa execute mandatele europene de arestare emise de autoritatile romane, solicitand extradarea acestora in Romania, judecatorii vorbind despre riscul incalcarii drepturilor lor.

Iar situatia aminteste de aventura recenta a omului de afaceri israelian Benny Steinmetz.

La inceputul lunii decembrie, in timpul vizitei sale in Grecia, autoritatile elene il arestasera pe omul de afaceri pentru ca impotriva lui exista un mandat de arestare emis de catre Interpol. Steinmetz a fost eliberat in cele din urma, in urma inlaturarii unui 'aviz rosu' emis la solicitarea autoritatilor romane, Interpolul publicand un raport foarte dur asupra starii justitiei in Romania.

Acesta citeaza dovezi potrivit carora condamnarea lui Steinmetz a fost motivata politic si ca drepturile sale la aparare au fost incalcate.

O imagine similara se aplica si in cazul unei femei care a fost chemata recent la o instanta din orasul Leuven din Belgia, precum si intr-un caz similar solutionat de Curtea de Apel din Bologna din Italia. In ambele situatii, instantele au refuzat extradarea in Romania a persoanelor cautate.

Cele de mai sus se pot adauga la o serie de decizii de respingere pronuntate de instantele europene impotriva 'fabricii' de mandate de arestare care functioneaza de mult timp in Romania. Caracteristic este faptul ca numai in 2019 tara a emis 1.373 de astfel de mandate, performanta care o plaseaza pe locul doi in randurile statelor-membre UE.


Cazul Ignatenko si drepturile omului


Un caz tipic este cel al Belgiei, care a vizat-o pe Nela Ignatenko, acuzata de autoritatile romane de coruptie si spalare de bani prin emiterea unui mandat european impotriva ei. Justitia belgiana, dupa ce a solicitat in repetate randuri informatii de la autoritatile romane, a decis ca cererea de extradare pentru Ignatenko este nefondata, dand inca o lovitura justitiei romane.

Potrivit instantei din Leuven, motivele refuzului executarii mandatului se bazeaza pe informatii obiective, demne de incredere si exacte, intrucat exista suspiciunea atat a unui tratament nepotrivit aplicat persoanei cautate in Romania, cat si a incalcarii dreptului acesteia la un proces echitabil, cu incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Aceeasi hotarare subliniaza incapacitatea autoritatilor romane de a furniza informatii clare cu privire la o serie de aspecte legate de respectarea drepturilor lui Ignatenko, instanta constatand ca impotriva condamnarii erau pe rol diverse cai de atac.


Inchisoare intr-o celula mai mica de 3 mp


In alta speta, Curtea de Apel Bologna a respins cererea persoanei cautate in Romania (dosar nr. 10003/2022 – 24.01.2022), pe motiv ca in penitenciarele romanesti conditiile de locuire sunt inacceptabile. Desi Romania este membra a UE, conditiile de inchisoare se spune ca amintesc de scenele din 'Midnight Express' (n.r. film american care infatiseaza conditiile dure dintr-o inchisoare turceasca).

In precizarile transmise de autoritatile romane instantei italiene, ele au recunoscut ca persoana cautata urma sa-si ispaseasca pedeapsa intr-o celula mai mica de 3 metri patrati, cu incalcarea articolului 3 din Conventia EDO.


Cazul Savulescu


Alt caz discutat in trecutul recent este cel al actorului si omului de afaceri Dragos Savulescu, impotriva caruia autoritatile romane emisesera un mandat european.

Savulescu se afla in Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a respins cererea de extradare. Totusi, in Grecia a existat un raspuns asemanator din partea justitiei, cand in august 2021 Savulescu si partenera sa se aflau in vacanta in Mykonos. In baza vechiului mandat emis de Romania, politia elena l-a arestat, insa Curtea de Apel a Marii Egee a decis sa respinga cererea de extradare a lui Savulescu in Romania.


In top 3 al celor mai corupte state


Singurul lucru cert este ca justitia belgiana si cea italiana au tras din nou semnalul de alarma privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului in fosta tara comunista, care se afla printre cele mai corupte trei state din UE (Raportul Transparency International 2021).

De remarcat este faptul ca in 2019, in urma presiunilor insistente ale institutiilor europene asupra Romaniei pentru respectarea infaptuirii justitiei, a fost inaintat Consiliului Superior al Magistraturii din Romania un raport privind cazurile de coruptie.

Plenul CSM, in urma examinarii raportului, a ajuns la concluzii care constituie o marturisire directa a infrangerii statului de drept. Potrivit CSM, exista, printre altele, indoieli serioase cu privire la impartialitatea procurorilor in desfasurarea procedurilor penale.

Raportul arata ca peste 1.900 de judecatori romani au fost vizati de Directia Nationala Anticoruptie, pentru a face presiuni asupra lor si a manipula justitia.

Concluziile Consiliului Superior al Magistraturii descriu un mecanism bine conceput, care, in esenta, a ghidat cursul procedurilor judiciare, menit sa rastoarne independenta judecatorilor si procurorilor si sa priveze partile de dreptul la un proces echitabil”.


sursa foto Steinmetz: The Times of Israel

Comentarii

# Nu exista condamnari fortate...ca totul e convingere intima date 1 February 2022 14:25 +263

Deci, daca in mod intim judele a fost convins ca e rost de condamnare...aia e. Vrajelile cu articole din legi si constitutie sunt doar un esafodaj ce tine prizonier "condamnabilul" si nu ii permit sa vada ca va fi executat pe stil mafiot. La noi in colonie se condamna practic pe CREZ.nu pe cercetare.

# CARCOTAS date 1 February 2022 19:32 +2

Conceptele îndoială rezonabilă, prezumție de nevinovăție, dubiu, drept la apărare, loialitate procesuală sunt doar niște mofturi, memorate pe de rost pentru examenele de promovare profesională și atât. În rest, avem peste 80% admitere căi de atac formulate de parchete, avem aproape 100% mandate de supraveghere admise precum și o rată de condamnare de peste 90%. Dar ce seminarii frumoase știm să organizăm, ce lucrari originale de doctorat! Iar la ICCJ, se știe asta, ajung numai vârfuri profesioniste.

# Quetzalcoatl date 1 February 2022 23:55 +1

...Iar odată ajuns la ICCJ ne sfătuiește ca soluțiile sale date acolo să nu fie luate de bune tot timpul pentru că zice că nu e bine să se opună practicii.

# Noe date 3 February 2022 18:05 0

Grecia are presă? :lol: ???????????????? Mâncătorii de capre ar fi trebuit să zbiere când în mirifica Eladă popii au început să preaslăvească "beneficiile" vacsinării și când, prin lege, globaliștii lor au decis înțeparea obligatorie pt neproductivii de peste 60 de ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva