14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, propune ca magistratii sa acceada in avocatura fara a mai sustine examenul de definitivat: “Horatius Dumbrava a fost presedinte de instanta. Nu mi se pare normal ca un magistrat cu atatia ani vechime sa se aseze cot la cot cu absolventii facultatilor de Drept". Decanul Baroului Bucuresti Ilie Iordachescu vede “deosebita” initiativa lui Sima

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 September 2013 17:16
Vizualizari: 5868

Prevederile Legii 51/1995, privind statutul profesiei de avocat, ar putea fi curand modificate in cazul in care corpul magistratilor se va pune de acord cu avocatii cu privire la modalitatea de accederea in profesia de avocat. Cel putin, astea sunt intentiile presedintelului Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima (foto), care propune ca magistratii care indeplinesc vechimea corespunzatoare sa poata fi admisi in profesia de avocat definitiv fara sustinerea examenului, asa cum este prevazut in prezent. Propunerea procurorului Sima este la acest moment la nivel de intentie, ea nefiind concretizata in cadrul unui proiect, insa se bucura deja de sustinerea avocatilor.


Avocatul Ilie Iordachescu: "M-a surprins reprezentantul asociatiei procurorilor care a venit cu o idee deosebita in sensul ca dansul doreste ca accesul in profesia de avocat a procurorilor sa se faca liber"

Presedintele Baroului Bucuresti, avocatul Ion Ilie Iordachescu, se afla pe lista sustinatorilor ideii inaintate de Constantin Sima, si afirma ca propunerea presedintelui APR este "deosebita": "M-a surprins reprezentantul asociatiei procurorilor care a venit cu o idee deosebita in sensul ca dansul doreste ca accesul in profesia de avocat a procurorilor sa se faca liber, fara examinare, in conditii similare si pentru avocati de a intra in procuratura tot fara examen, bineinteles, indeplinind anumite conditii si anumite limite de varsta".

Constantin Sima despre examenul sustinut de Horatius Dumbrava pentru admiterea in avocatura : "Nu mi se pare normal ca un magistrat cu atatia ani vechime si ocupand functii atat de importante sa se aseze cot la cot cu absolventi de facultati de Drept"

La acest moment, Legea prevede ca accesul in profesia de avocat definitiv sau stagiar sa se faca pe baza de examen, indiferent de functia detinuta de un anumit candidat in aparatul de justitie pana la momentul sustinerii examenului sau de vechimea pe care o are in sistemul judiciar. Din acest motiv, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, a propus in cadrul unui Congres al Avocatilor ca procedurile sa fie simplificate pentru magistratii care indeplinesc conditia de varsta - pe care Consiliul Superior al Magistraturii ar urma sa o stabileasca - si sa nu mai fie nevoiti sa sustina examenul de admitere in profesia de avocat organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

Presedintele APR Constantin Sima a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca este anormal ca un magistrat care a ocupat de-a lungul carierei sale functia de presedinte de instanta sa fie nevoit sa sustina examenul de definitivat pentru admiterea in avocatura. In acest sens, Constantin Sima invoca situatia judecatorului Horatius Dumbrava membru in CSM si fost presedinte al Curtii de Apel Targu Mures, care zilele acestea sustine examenul de admiterea in profesia de avocat definitiv:

"Nu mi se pare normal ca un magistrat care are 20 de ani vechime, care a ocupat inalte functii in aparatul de justitie sa mearga la un examen pentru intrarea in profesia de avocat, in conditiile in care in strainatate, dupa ce ai 20 de ani de avocatura poti intra in magistratura.

In principiu, eu sunt de acord ca intrarea in magistratura a avocatilor cu vechime sa se faca fara examen, asa cum si intrarea magistratilor cu vechime sa se faca in avocatura fara examen, urmand ca asupra acestui aspect privind vechimea sa se exprime Consiliul Superior al Magistraturii. Eu nu am realizat un proiect in acest sens, am exprimat punctul meu de vedere, cum ca ar fi bine sa se intample asa. Vom face astfel de propuneri in momentul in care se va modifica legea privind statutul avocatilor.

Am citit pe site-ul dumneavoastra ca Horatius Dumbrava, fostul presedinte al CSM, da examen la Brasov pentru intrarea in avocatura. Mie nu mi se pare normal ca un magistrat cu atatia ani vechime si ocupand functii atat de importante sa se aseze cot la cot cu absolventi de facultati de Drept. Horatius Dumbrava a fost presedinte de instanta, are o pozitie, are o experienta. Parca nu e normal...

Cred ca ar trebui sa avem o anumita intelegere. Nu inseamna ca orice avocat, nu inseamna ca orice judecator, dar... Deocamdata nu ni s-a cerut un punct de vedere cu privire la acest aspect, dar la momentul potrivit ne vom expune parere".

Comentarii

# duralex date 25 September 2013 17:32 +1

dar un avocat cu vechime da examen sa ajunga procuror, ei de ce sa aiba acces fara examen?

# Jack date 25 September 2013 21:48 +1

Dupa cate examene a promovat un magistrat in cariera sa, acestea fiind draconice in comparatie cu ce i se cere unui avocat, cel de intrare in barou, paralel sau perpendicular, este o joaca. Dar de ce sa nu le dam putin magistratilor peste nas cand ei ne-au dictat in intreaga noastra cariera de avocati?!

# adrian date 27 September 2013 06:27 0

Sigur ca da, sa intre... Numai ca, 20 de ani ca magistrat, care sta pe leafa trebuie comparati cu cei 20 de ani ai avocatului care traieste numai daca da cate un examen cu fiecare dosar luat in lucru.. Doar atunci cand magistratii vor fi putea fi dati afara pentru incompetenta!

# Pol date 26 September 2013 09:05 0

Daca si pana acum 2 ani au intrat la liber in avocatura ,de ce sa nu intre in continuare? La fel trebuie facuta prevederea si pentru juristii, notarii si alte functii assimilate prin lege, care au o vechime de peste 5 ani in profesii juridice....Poate ar trebui si invers, asa, ca sa nu discriminam vreo categorie profesionala....

# sa facem niste distinctii date 25 September 2013 18:08 +4

Nu o fi normal insa asta nu pentru ca domnul Dumbrava ar fi fost presedinte de instanta sau sef de CSM. In general un judecator sau procuror indiferent de functie (ca doar nu functia ne defineste calitatea de magistrati ci cariera PROFESIONALA) nu ar fi normal sa dea un astfel de examen. Avocatii cu 5 ani vechime in profesie intra ca magistrati definitivi dupa examen. Daca tot suntem juristi sa avem unitati de masura egale.

# manifest date 25 September 2013 18:19 0

Lipsa examenului este motivul pentru care unii propcurori şi judecători nu văd lipsa actelor de înfiinţare ale barourilor tradiţionale şi hotărârile judecătoreşti care au statuat că aceste barouri nu au acte de înfiinţare şi nu funcţionează legal?

# paula date 25 September 2013 18:51 0

daca sunt atat de presedinti  si de destepti de ce le e frica de examen? Niste nulitati in magistratura vor sa imputa si avocatura ! Sunt destule si in avocatura ,dar lg e buna in prezent ! cam multe nazuri  au magistr,in frunte cu Sima ,o nulitate in ale Dreptului....

# Dan date 25 September 2013 20:15 +5

Abordările de tipul echivalenței pentru pătrundere în profesie nu țin seama de cel puțin două aspecte. Primul se referă ca concurența enormă pentru accederea în magistratură, incompatibilă cu intrarea directă din avocatură pe baza unor simple criterii de vechime. Al doilea se referă la experiența enormă a unui magistrat care judecă mii de cauze anual spre deosebire de avocat, care cu toată bunăvoința, poate să aibă câteva zeci. Nu au rost discuțiile ref la competentele fiecărei profesii, oricum examenul e doar un inconvenient, nu o piedică pentru magistrați, să fim serioși.

# Pol date 26 September 2013 09:09 -2

Stimata d-na \"paula\", cred ca va referiti doar la adevaratii magistrate, adica la judecatori, atunci cand vorbiti despre mii de cazuri annual! Asta pentru ca procurorii nu se inghesuie cu munca, ci doar cu aranjamentele, mai ales cei de la Curtile de Apel sau Tribunale...Cei de la judecatorii mai alearga ( a se intelege - citesc) in cateva dosare pe an, asa ca nu este cazul sa ii caiman , saracii de ei!

# p iacob date 25 September 2013 20:39 +3

Sima ăsta, după cum arată, cam trebuia să iasă la pensie de multișor. Acum, s-o fi gândit el că - pe lângă pensie - ar mai putea face de-o măslină dacă ar intra în avocatură, doar că nu-l duce capul să susțină un examen, s-a ramolit de mult. Așa că, de ce n-ar încerca o mică diversiune ... 

# p iacob date 25 September 2013 20:41 -1

erată: demultișor

# CI date 25 September 2013 21:14 +1

Dacă ai fost preşedinte de instanţă atunci ştii carte...iar examenul nu face decât să-ţi dea prilejul să arăţi câtă carte ştii! Nu sunt de acord cu prezumţiile de competenţă...Nu vă faceţi griji, Dumbravă nu se va duce la nici un examen...a făcut circ! Şi nu-l mai băgaţi în seamă pe Sima, că nu aveţi de ce...

# Dan date 25 September 2013 21:35 0

Abordările de tipul echivalenței pentru pătrundere în profesie nu țin seama de cel puțin două aspecte. Primul se referă ca concurența enormă pentru accederea în magistratură, incompatibilă cu intrarea directă din avocatură pe baza unor simple criterii de vechime. Al doilea se referă la experiența enormă a unui magistrat care judecă mii de cauze anual spre deosebire de avocat, care cu toată bunăvoința, poate să aibă câteva zeci. Nu au rost discuțiile ref la competentele fiecărei profesii, oricum examenul e doar un inconvenient, nu o piedică pentru magistrați, să fim serioși.

# Gigi kento date 26 September 2013 09:16 0

Poate nu stiati d-le Dan, insa \"concurenta enorma pentru accederea in magistratura\" exista doar pentru ca e salariul baban garantat, indifferent daca muncesti sau te ocupi de altceva aducator de profit sau daca pronunti solutii proaste, indifferent de denumirea lor: sentinte sau rezolutii....Apoi vor sa intre in avocatura dupa ce sunt exclusi din magistratura, cei mai multi dintre ei pentru spagi sau alte acte nedemne....Sau dupa ce ies la pensie cu 10.000 lei/luna, la 55 de ani! Si mai vor inca sa inghita si cate o felie ca onorarii....BAH!

# Dr.Vasile Botomei date 25 September 2013 22:51 -2

CSM a aprobat recomandarea stiintifica din teza de doctorat Botomei Vasile privind participarea magistratilor in comisiile de examen pentru admiterea in profesia de avocat, ceea ce echivaleaza cu admiterea in profesia de avocat a magistratilor cu scutire de examen.Citeste teza cu anexele publicate pe www.unbr.info. Cu stima pentru magistrati, Dr.Vasile Botomei 

# rudotel di botomiel date 26 September 2013 00:01 -1

Ceea ce inseamna ca nu mai poti escroca pe nimeni, agramat bolnav ! Cu stima pentru retardati ca tine !

# george date 25 September 2013 22:52 +3

Lasand orgoliile la oparte cred ca reciprocitatea accesului in magistratura/avocatura/notariat/ex judecatoresc/consilier juridic ar trebui reintrodusa

# www.unbr.eu date 25 September 2013 23:23 -1

www.unbr.eu www.unbr.eu

# gogu date 26 September 2013 06:26 +2

Dar de ce sa fie asa? Examenul este o formalitate pt un magistrat! Sau nu? :lol: PS: Sa puna mana pe carte, ca au intrat in magistratura cu repartitie si titlul de magistrat nu le-a adus si ceva carte. Cine stie o sa promoveze, cine nu.....

# Dan date 26 September 2013 19:36 0

Care repartiție domnule? Sunteți înțepenit în vremuri demult apuse. De mult nu se mai fac repartiții după terminarea facultății de drept.

# INTREBARE PENTRU CEI MAI INTELIGENTI MAGISTRATI date 26 September 2013 11:17 +2

Daca un \\\\\\\"om\\\\\\\" de exemplu felix ,se straduieste 22 de ani sa acumuleze 25-50 de ani de puscarie de care sa se bucure la batranete si un nenororcit de judecator corupt REFUZA SA-I ACORDE ,NU SE POATE ASIMILA ACEST REFUZ CU UN FURT ? Pentru furtul a 25 de ani din viata unui om ...JUDECATORUL NU AR TREBUI CONDAMNAT ? CEA MAI CORECTA PEDEAPSA AR FI SA FACA EL ANII DE PUSCARIE PE CARE I-A REFUZAT LUI FELIX !

# avocat BB 52 date 26 September 2013 11:19 +2

cel mai bine si mai democratic ar fi ca cei din profesiile juridice (avocat, notar, executor, consilier juridic) care sunt definitivi in una din profesiile acestea sa poata sa se transfere/sa intre/sa schimbe) profesia fara examen deoarece toti au aceiasi pregatire si toti au desfasurat o vechime profesionala juridica pana sa devina definitiv in profesia anterioara. Sau alta varianta ar fi ca LEGIUITORUL printrun act normativ sa uneasca aceste profesii si orice jurist cum sunt ei impartiti la ora actuala in mai multe profesii sa desfasoare orice activitate juridica(notar/ex. jud. avocat/cons. juridic). Adica aceste activitati juridice/profesii sa fie liberalizate si orice jurist sa poata desfasura aceste profesii si sa nu mai fie impartite si \"tinute/pastrate\" artificial numai ptr. o categorie de \"priveligiati\" /nepoti/cei care dispun de surse materiale sa dea spaga la intrare in profesia respectiva. De ce profeia de notar/executor/etc. nu ar putea fi desfasurata practic si de un jurist care isi are sediul la \"marginea pamantului/tarii\" si trebuie sa vina la oras unde pe o raza teritorial administrativa isi desfasoara doar 3/4 notari/execut. jud. profesia? Raspunsul este clar sunt interse pecuniare de natura coruptibila la nivel inalt ca sa profeseze si sa castige numai \"ai lor\" In ceea ce priveste profesia de magistrat cred ca orice magistrat care a profesat o prioada de 2 ani sau este definitiv este bine sa treaca/transfere fara examen in avocatura/notariat/ex. jud. intrucat acestia au la baza pregatirea teoretca si practica necesara dupa o anumita vechime. Avand in vedere ca si judecatorul si procurorul dar si ceilalti juristi(avocat/notar public. ex. jud. etc au terminat aceleasi studii juridice cred ca ar fi necesara aparitia unei institutii a transferului intre aceste profesii fara prea multa birocratie si ingradeli.

# si tiganela flocea ? date 26 September 2013 11:23 0

Si tiganela Flocea de unde isi mai ia spaga si zeciuiala ? Macar Bota nu cere nicio taxa lunara.

# avocat BB 52-PTR> INTREBARE..... date 26 September 2013 11:29 +1

Nu este vorba de furt in sens juridic, in sens \"plastic\" poti numi si asa. este vorba de abuz ins erviciu, neglijenta in cel mai usor coroborate cu acte de coruptie etc. Inteleg perfect ce spui si ar fi bine sa apara o lege/un act normativ pe principiul \"compensatiei\" ca acel magistrat sa fie pedepsit penal cu cel putin anii de puscarie pe care cel nevinovat ia facut din cauza lui iar din pct. de vedere material ar trebuii ca acel magistrat sa plateasca el cu tot neamul lui daunele civile cu penalitati, dobanzi, plus valoare ptr. activitatea pe care condamnatul ilegal putea sa o desfasoare pe perioada cat acel om a fost condamnat fiind nevinovat. a condamana un om in penal dar si in civil fara probe concludente, certe, este un lucru foarte grav intrucat el ramane fara libertate, de multe ori fara viata sociala, economica, i se confisca averea ptr. care a muncit din greu o viata intreaga. Dar la noi in Romania momentan nici dreptul de a te gandi la asa ceva nu il ai.

# Dan date 26 September 2013 19:39 0

Cea mai tare chestie ar fi să se schimbe reglementarea și să-l oblige să-și aleagă maestru. Am intra și mai adânc în domeniul absurdului.

# Mda, avocatura deja este cimitirul elefantilor date 26 September 2013 23:53 +2

ratati din magistratura, militie, SIPA etc. Daca se mai scoate si examenul de admitere in profesie, devine o groapa comuna. :-x

# basencu date 27 September 2013 09:59 +2

Domnule Procuror, Nu poti sa treci dintr-un corp profesional in altul fara examen. Corpul dumneavastra cred ca are multe avantaje fata de cel al judecatorilor. Dvs. doriti sa fiti judecator, se poate usor, aterizati lin in alta profesie. Apropo invers de ce nu se inghesuie numeni. Dvs. doriti sa fiti avocati   dupa iesirea la pensie (si ce pensie) sau daca va zboara din sistem sa aterizati lin in alta profesie. La examen tataie.

# BTS date 27 September 2013 15:27 +2

Magistratii care au 20 ani vechime sa stea sa-si incaseze pensiile babane si nu sa intre in avocatura... Dar daca vor sa intre in avocatura,atunci sa le fie suspendate pensiile cat timp profeseaza ca avocati...Este normal,nu-i asa? In timp ce tinerii avocati se zbat pt.clienti,deoarece din avocatura traiesc,acesti mahari din magistratura incaseaza si pensia si fac si pe avocatii,ceea ce nu este corect. Ori cu pensia SPECIALA,ori cu profesia de avocat. 8)

# esti amuzant date 30 September 2013 16:49 0

pai daca omul e mai bun ca tine, nu vad de ce sa nu profite de asta...tu te plangi ca iti fura si clientul :))) bravo lui, daca poate, sa o faca

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva