Presedintele Romaniei a terfelit public Curtea Constitutionala: “Este o institutie penibila!”
Seful statului, Traian Basescu, a declarat, joi, intr-o intalnire cu reprezentantii investitorilor straini in Romania ca deciziile judecatorilor de la Curtea Constitutionala, care “au interferat masiv politica economica a Guvernului” au fost unele luate “fara temei legal si constitutional”, care au transformat institutia Curtii Constitutionale in una “penibila”. Presedintele Romaniei a explicat de asemenea ca din cauza deciziilor CCR, Romania a avut “probleme extrem de serioase in discutiile cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala”. Mai mult, presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe membrii Curtii Constitutionale ca au decis in functie de interesele lor personale, nu in functie de interesele Romaniei, facand referire la declararea, de catre CCR, ca neconstitutionala a Legii Educatiei. Atacul lansat de seful statului la adresa unei institutii extrem de importanta a fost de o duritate fara precedent, mai ales prin momentul critic in care se afla economia si societatea romaneasca, dar si prin locul in care a facut aceasta declaratie.
Basescu: “Este evident cat de penibila poate fi o institutie” admite criteriul contributivitatii pentru pensii, excluzand categoria din care face parte
Presedintele Traian Basescu a sustinut ca: “Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal au interferat masiv politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune da, facem pensiile dupa contributie, dar la o singura categorie, nu, cea in care sunt si eu. Sau da, ar fi buna legea educatiei, dar se afecteaza profesorii, pai si noi suntem profesori, unul decan, altul lector”. Practic, seful statului i-a acuzat pe judecatorii de la Curtea Constitutionala ca au dat in mod ilegal decizii care au incalcat Constitutia, si s-au folosit de functia lor pentru a-si pastra beneficiile.
Se ridica intrebarea daca presedintele, in atacul sau, s-a referit si la judecatorii pe care el i-a numit la Curte!? Articolul 142 din Constitutia Romaniei prevede: Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei. Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.
In ceea ce priveste aprecierile facute de seful statului, despre lipsa de temei legal si constitutional in momentul luarii anumitor decizii de catre judecatorii de la CCR, Constitutia Romaniei spune urmatoarele, la articolul 145, despre independenta si inamovabilitatea magistratilor Curtii Constitutionale:„Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia”.
Seful statului: „S-au luat decizii pe criterii de oportunitate, nu pe criterii de constitutionalitate”
Presedintele Traian Basescu a continuat atacul la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale, sustinand ca: “Faptul ca s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate, pune Romania inr-o situatie extrem de dificila. A fost un lucru explicit exprimat si la nivel politic, si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania. Este o problema pe care Romania n-a rezolvat-o si trebuie s-o rezolve foarte rapid. Institutiile abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul, si nu alte institutii". Seful statului nu a precizat insa un lucru esential: ca Guvernul si Parlamentul or fi abilitate sa ia masuri pe timp de criza, doar daca aceste hotarari sunt in conformitate cu legile in vigoare!
De altfel, articolul 146 din Constitutie, prevede ca atributii pentru Curtea Constitutionala, pronuntarea “asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora (…); hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial (...)”.
Ponta: “Basescu nu intelege ca judecatorii CCR nu trebuie sa fie angajatii lui”
Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a reactionat imediat dupa declaratia sefului statului. Ponta i-a reamintit „domnului Traian Basescu faptul ca majoritatea judecatorilor de la Curtea Constitutionala sunt numiti de el sau de PDL, inclusiv printr-un abuz cunoscut la Camera Deputatilor, la candidatura lui Valer Dorneanu. (…) Traian Basescu nu intelege si nu va intelege niciodata ca judecatorii Curtii Constitutionale nu trebuie sa fie angajatii lui, ci sa vegheze la respectarea Constitutiei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# racaceanu catalin
11 November 2010 16:18
+8
# pompiliu bota
11 November 2010 16:55
-1
# Florin Nita
11 November 2010 17:57
+7
# nikky
12 November 2010 06:58
-5
# racaceanu catalin
12 November 2010 10:25
+7
# Nae
12 November 2010 18:17
+2
În ea CC îşi dă cu stângu-n dreptu' .
Recunoaşte dreptul Guvernului de asumare a răspunderii, căruia nu i se poate opune nimic. Apoi tot CC zice că lipsesc 5 condiţii !?!
“1….nu subzista conditia urgentei … masurile prevazute in proiectul de lege intra in efectivitate incepand cu anul scolar 2011-2012″
FALS – bugetul învăţământului trebuie inclus în bugetul de stat, iar Legea bugetului trebuie promulgată până la sfârşitul anului ăsta.
“2… art.75 din Constitutie nu stabileste nici un termen cu privire la … caracterul rezonabil al termenului in care se finalizeaza procesul legislativ.”
FALS – Senatul stă pe lege din 21.05.2010, opoziţia cere măsuri urgente pentru bugete, şi de 6 luni s-a ars gazul degeaba.
“3. nu a fost identificat nici un demers al Guvernului, adresat Senatului, pentru dezbaterea proiectului de lege in procedura de urgenta.”
FALS – în mai 2010 când s-a depus nu era urgentă, dar din cauza sabotării legii a devenit urgentă. Art.114 Constituţie nu nu prevede nici o procedură prealabilă gen “urgentare”.
“4. Nu exista … dovada vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege in discutie”
FALS –
“5. s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare”
FALS – se încadrează în procedura prevăzută de Art.114 Constituţie, iar Parlamentul acceptă sau respinge legea prin moţiune de cenzură. Atâta era competenţa Parlamentului în acest caz, şi şi-a exercitat-o.
Întrebarea este Cine, şi când a modificat Constituţia în sensul folosit de magistraţii CC? Cine şi cum le-a aprobat-o?
Ce text de Constituţie de trib exotic i-a "luminat" pe unii dintre înalţii magistraţi. Ruşine!