PRESEDINTELE, SINGURUL OM CARE POATE COMITE ORICE INFRACTIUNE FARA SA RASPUNDA – Curtea politica a lui Zegrean a trecut peste hotararile precedente CCR si a acordat imunitate totala presedintelui Romaniei: „Presedintele nu poate fi supus niciunei proceduri judiciare penale, cu exceptia situatiei prevazute de art. 96 din Constitutie – inalta tradare”. Art. 16 din Constitutie a fost batjocorit, intrucat un infractor care prezinta pericol pentru societate trebuie sa poata fi oprit prin lege
Presedintele Romaniei a devenit oficial singurul om din stat care poate sa comita orice infractiune, fara a fi tras la raspundere. Curtea Constitutionala a Romaniei, condusa de Augustin Zegrean (foto 2), a decis ca presedintele nu poate fi supus niciunei proceduri penale judiciare, cu exceptia celor prevazute de art. 96 din Constitutie, in legetura cu punerea sub acuzare pentru inalta tradare. Exista insa si o parte buna a lucrurilor: CCR a confirmat ca pe perioada in care un dosar penal este suspendat se suspenda si prescriptia. Ceea ce inseamna ca, spre exemplu, dosarele lui Traian Basescu (foto 1), suspendate in perioada celor doua mandate, vor putea fi reluata dupa 21 decembrie 2014, fara sa fi intervenit prescriptia.
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea CCR prin care a fost respinsa exceptia de neconstitutionalitate privind art.312 alin.2 din Codul de procedura penala, conform caruia „suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana”. Exceptia a fost ridicata de senatoarea PSD Gabriela Firea, prin avocatul sau maestrul Lucian Bolcas, in dosarul in care aceasta il acuza de amenintare si santaj pe Traian Basescu, dosar suspendat de PICCJ pe motiv de imunitate.
CCR a batjocorit art. 16 din Constitutie care stipuleaza ca nimeni nu este mai presus de lege
Solutionand aceasta exceptie, in pofida precedentelor hotarari in care a statuat ca presedintele are aceeasi imunitate precum senatorii si deputatii, adica doar pentru opinii politice, acum CCR a decis ca presedintele Romaniei se bucura de imunitate absoluta. Cu alte cuvinte, presedintele Statului, oricare ar fi el, poate comite orice infractiune, chiar si o crima, fara sa fie tras la raspundere decat dupa terminarea mandatului. Singurul moment in care imunitatea presedintelui inceteaza este, in opinia CCR, dat de art. 96 din Constitutie. Acesta prevede ca presedintele poate fi pus sub acuzare pentru inalta tradare:
“ARTICOLUL 96
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.
(4) Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare”.
Practic, judecatorii politici de la CCR au batjocorit un alt articol din Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 16, potrivit caruia “cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” si ca “nimeni nu este mai presus de lege”.
CCR: “Presedintele nu poate fi supus niciunei proceduri judiciare penale, cu exceptia situatiei prevazute de art. 96 din Constitutie”
Curtea Constitutionala afirma cat se poate de clar, in Decizia 678 din 13 noiembrie 2014, ca presedintele Romaniei nu poate supus niciunei proceduri penale, deci nu poate fi anchetat sau trimis in judecata:
„Prin urmare, Presedintele Romaniei nu raspunde juridic pentru opiniile politice exprimate in exercitarea functiei de demnitate publica, nici pe durata mandatului si nici dupa expirarea acestuia, ca efect al iresponsabilitatii mandatului de Presedinte al Romaniei, insa, asa cum s-a retinut in jurisprudenta Curtii Constitutionale, titularul mandatului ramane raspunzator, conform legii, pentru toate actele si faptele care nu au legatura cu opiniile sale politice si care au fost savarsite inainte sau in perioada in care a exercitat functia publica. Cu privire la aceste acte si fapte, Presedintele este raspunzator, potrivit dispozitiilor constitutionale si legale, sub rezerva suspendarii pe perioada detinerii mandatului a tuturor procedurilor de cercetare penala, ca efect al inviolabilitatii mandatului de Presedinte al Romaniei.
In concluzie, din analiza dispozitiilor legale si constitutionale referitoare la imunitatea Presedintelui Romaniei, precum si a jurisprudentei Curtii Constitutionale in materie, Curtea retine ca Presedintele Romaniei, in exercitarea atributiilor sale, se bucura de imunitate (art. 84 alin. (2) din Constitutie), sub cele doua aspecte ale acesteia: iresponsabilitatea pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, si inviolabilitatea, cu limita prevazuta de art. 96 din Constitutie - punerea sub acuzare pentru fapte de inalta tradare. In virtutea inviolabilitatii de care se bucura mandatul prezidential, pe perioada exercitarii acestuia, Presedintele nu poate fi supus niciunei proceduri judiciare penale, cu exceptia situatiei prevazute de art. 96 din Constitutie. Asa fiind, dispozitiile art. 312 alin. (2) din Codul de procedura penala sunt incidente in cazul urmaririi penale declansate impotriva persoanei care ocupa functia de Presedinte al Romaniei, impedimentul legal temporar care determina suspendarea urmarii penale fiind constituit in aceasta situatie de prevederile art. 84 alin. (2) din Constitutie referitor la imunitatea Presedintelui Romaniei. Mai mult, acestea reprezinta transpunerea la nivelul legii procesual penale a prevederilor constitutionale care circumscriu regimul juridic al mandatului prezidential, care, in lipsa unei dispozitii legale exprese, aveau o aplicabilitate directa in practica judiciara. Prin urmare, sustinerea autoarei exceptiei, potrivit careia dispozitiile art. 312 alin. (2) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale in masura in care sunt aplicabile si Presedintelui Romaniei, nu numai ca nu este intemeiata, dar nu isi gaseste suportul in nicio prevedere constitutionala. Curtea apreciaza ca, din contra, aceste dispozitii consacra la nivel infraconstitutional efectul juridic pe care imunitatea Presedintelui Romaniei il produce asupra procesului penal aflat in desfasurare, proces in care persoana care ocupa temporar aceasta functie de demnitate publica are calitatea de suspect sau inculpat”.
Veste proasta pentru Traian Basescu
Asa cum afirmam, exista insa si o parte buna a hotararii CCR. Curtea a confirmat faptul ca pe perioada suspendarii unui dosar penal se suspenda si prescriptia. In acest sens, CCR a facut trimitere la art.156 din Codul penal: “Mai mult, dispozitia legala criticata constituie temeiul juridic al suspendarii prescriptiei raspunderii penale in ceea ce priveste persoana in cauza, aplicabile fiind dispozitiile art. 156 alin. (1) din Codul penal, potrivit carora "Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal”.
In aceste conditii, se clarifica o problema ridicata in mod fals in anumite medii, conform careia in cei doi ani de mandat de presedinte ai lui Traian Basescu, prescriptia a curs in cazul dosarelor acestuia. Ei bine, iata ca practic CCR confirma faptul ca dupa 21 decembrie 2014, ultima zi de mandat de presedinte, Traian Basescu poate fi cercetat in toate dosarele penale deschise pe numele sau, care au fost suspendate in ultimii 10 ani.
*Cititi aici integral Decizia CCR privind imunitatea lui Basescu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dora
10 December 2014 15:30
+21
# unul din lumea cea mare
10 December 2014 15:49
+14
# unul din lumea cea mare
10 December 2014 16:12
+10
# Radu
10 December 2014 23:23
-1
# Dora
11 December 2014 00:53
+4
# avocat BB 53
10 December 2014 16:13
-12
# Adrian83
10 December 2014 20:27
+4
# Dora
11 December 2014 00:58
+4
# avocat BB 53
10 December 2014 16:15
-12
# brustureanu
10 December 2014 17:02
+8
# Obs
10 December 2014 18:33
+5
# visu
10 December 2014 22:40
+2
# TITULESCU
10 December 2014 22:54
+6
# Vladi Mir
11 December 2014 07:55
+4
# Adrian83
11 December 2014 10:55
+4
# ANONIMUS
11 December 2014 11:14
+6
# barbu
11 December 2014 11:42
-12
# VIKY
11 December 2014 13:32
+6
# IO
14 December 2014 11:49
-2