28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRIMA MASURA A LUI TIBERIU NITU - Ministerul Public cere modificarea O.U.G.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Procurorul General al Romaniei vrea ca procurorii sa dispuna o singura data cu privire la dreptul de circulatie pana la finalizarea dosarelor ce privesc accidente de acest gen

Scris de: L.J. | pdf | print

9 June 2013 10:09
Vizualizari: 6220

 

La finele saptamanii, Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu (foto) i-a trimis ministrului de Interne Radu Stroe o propunere de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Propunerea are la baza evaluarile recente asupra eficientei sistemului judiciar care semnaleaza existenta a numeroase atributii non-judiciare ce afecteaza organizarea muncii procurorilor si urmareste necesitatea simplificarii procedurilor, ca raspuns al recomandarilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare privind volumul de munca in sistemul judiciar. In documentul transmis de Ministerul Public sunt vizate dispozitiile art. 111 alin. 6 din actul normativ, care se refera la prelungirea periodica (la un interval de 30 de zile) a dreptului de circulatie a conducatorului auto implicat intr-un accident de circulatie, de catre procuror sau instanta de judecata, in functie de faza procesuala in care se afla cauza, pana la solutionarea definitiva a acesteia. Ministerul Public subliniaza ca aceasta propunere de modificare a O.U.G. 195/2002 urmareste degrevarea procurorului care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori a instantei de judecata investita cu solutionarea cauzei, in sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulatie o singura data, pana la adoptarea unei solutii in faza de urmarire penala, respectiv ramanerea definitiva a solutiei, cu posibilitatea reexaminarii actului din oficiu, la cererea partilor sau la sesizarea organelor de politie.


Modificarea legii privind circulatia rutiera are drept tinta usurarea muncii procurorilor. Spre exemplu, in cazul unui accident soldat cu victime in urma caruia se intocmeste dosar penal, procurorii ar trebui sa poata prelungi o singura data dreptul de circulatie al celor cercetati pentru intreaga durata a efectuarii cercetarilor. Conducerea Parchetului General a ajuns la concluzia ca unul dintre motivele pentru care sistemul judiciar nu este eficient este ca procurorii au si atributii non-judiciare, care le afecteaza munca astfel ca propunerea vizeaza degrevarea procurorului care efectueaza urmarirea penala in cazurile de accidente grave cu raniti de prelungirea, o data la 30 de zile, a dreptului de circulatie al celui anchetat. "Procurorul sau judecatorul, dupa caz, ar trebui sa aiba posibilitatea sa dispuna cu privire la dreptul de circulatie doar o singura data, pana la adoptarea unei solutii in faza de urmarire penala, respectiv ramanerea definitiva a solutiei", existand insa posibilitatea reexaminarii actului din oficiu, la cererea partilor sau la sesizarea organelor de politie. La ora actuala, magistratii prelungesc o data la 30 de zile dreptul de circulatie a celui cercetat, la cererea acestuia. Conform noii reglementari propuse, procurorul poate dispune prelungirea dreptului de circulatie pentru toata durata efectuarii cercetarilor, in faza urmaririi penale, respectiv pe toata durata judecarii. In cazul in care organul judiciar crede ca este necesara revizuirea in urma unor sesizari (din oficiu, la cererea partilor sau la sesizarea politiei), atunci procurorul poate prelungi de mai multe ori dreptul de circulatie. Ministerul Public subliniaza, intr-un comunicat, ca „Motivarea propunerii noastre are in vedere pe de o parte, necesitatea degrevarii magistratilor de efectuarea unor acte procedurale care nu reflecta o procedura bazata pe elemente noi, eventualitatea incetarii prelungirii dreptului de circulatie fiind posibila printr-o procedura expresa, a reexaminarii”. In cursul anlui trecut, procurorii au trimis in judecata 14.328 de persoane pentru incalcarea legilor rutiere, si au solutionat prin neinceperea urmaririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmarire penala 14.567 cauze.
* Cititi aici propunerea de modificare a O.U.G.195/2002 a Ministerului Public

 

Comentarii

# keke date 9 June 2013 17:51 0

daca l-a pus iar pe vasilache, o sa fie iar codosenia in floare la parchete! asta linge urechile pe unde trebuie mereu, si pac, iar face pe seful. un neispravit. prahova il cnoaste mai bine!!!!!

# Cineva date 9 June 2013 23:58 0

Saracul de tine! Ai un singur neuron si ala pe jumatate mort! Puneti mana la munca si lasati comentariile! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva