25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A ANUNTAT PRIMUL RECHIZITORIU PE 2024 – Deputatul Daniel Gheorghe Rusu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si participatie improprie la fals intelectual in legatura cu fapte pe care le-ar fi comis cand era primar: “Ar fi dispus ca in timpul programului mai multi angajati ai institutiei pe care o conducea si angajati ai Filialei Judetene Alba a Comunelor sa desfasoare, folosind utilaje ale primariei, lucrari de construire la imobile care apartineau edilului”

Scris de: L.J. | pdf | print

4 January 2024 14:19
Vizualizari: 2959

Primul dosar anuntat de DNA in 2024 vizeaza un deputat. Si anume pe Daniel Gheorghe Rusu (foto), deputat neafiliat, dar inscris in partidul Forta Dreptei fondat de Ludovic Orban.


 

Parchetul anticoruptie a anuntat joi, 4 ianuarie 2024, trimiterea in judecata a deputatului Rusu pentru pretinse fapte de abuz in serviciu si participatie improprie la fals intelectual. Fapte care ar fi fost comise pe cand acesta era primarul comunei Spring, din judetul Alba.

Una dintre acuzatiile DNA priveste modul in care actualul deputat ar fi folosit angajati si utilaje ale primariei in interes propriu. Mai exact, ar fi dispus ca, pe o perioada de aproximativ sapte luni, mai multi angajati ai Primariei Spring sa lucreze in timpul serviciului la constructia a doua imobile care ii apartineau.

In acelasi dosar, alaturi de deputatul Rusu, au mai fost trimisi in judecata alti doi inculpati, printre care si o societate comerciala.


Iata acuzatiile DNA:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

RUSU DANIEL GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Spring, judetul Alba, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 in forma continuata),

- participatie improprie la fals intelectual, in forma continuata,

SC TRANSILVANIA TOTAL INVEST SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

S.F.N., administrator al SC Transilvania Total Invest SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

in perioada 2016-2020, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe, in calitate de primar al comunei spring, judetul Alba, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara, in contextul in care, in mod nelegal:

- ar fi dispus, pe o perioada de aproximativ sapte luni, ca in timpul programului de lucru mai multi angajati ai institutiei pe care o conducea si angajati ai Filialei Judetene Alba a Comunelor din Romania (delegati sa-si desfasoare activitatea in cadrul Primariei comunei spring) sa desfasoare, folosind utilaje ale primariei, lucrari de construire la trei imobile, dintre care doua apartineau edilului. Ulterior, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe ar fi determinat o subordonata sa consemneze, fara vinovatie, date necorespunzatoare adevarului, cu ocazia completarii foilor colective de prezenta desi cunostea faptul ca numarul de zile lucrate de catre angajatii respectivi, mentionate la rubrica 'zile lucrate', nu ar fi corespuns adevarului;

- ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentand contravaloarea unor servicii de curatare pasuni in conditiile in care activitatile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunand de resursa umana si utilajele necesare executarii acelor obligatii contractuale;

- ar fi dat spre folosinta unei persoane o suprafata de 8,5 hectare de pasune pe termen nelimitat si gratuit;

- ar fi inchiriat de la o societate comerciala o suprafata de teren de 6.326,5 m.p. pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce apartineau primariei comunei Spring.

Prin demersurile mentionate mai sus a fost produs primariei comunei Spring si Filialei Judetene Alba a Comunelor din Romania un prejudiciu total de 175.376 lei.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin celor trei inculpati.

Primaria comunei Spring si Filiala Judeteana Alba a Comunelor din Romania s-au constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Alexandru date 4 January 2024 14:28 +3

Este trimis în 2023, la ICCJ a fost înregistrat pe 15 decembrie.

# DODI date 4 January 2024 18:23 +1

În județul în care PD lui petrov făcea legea te mai miri că un primar care vota atunci cu stânga acum votează cu dreapta (unită)? Conform politicii petroviene nu contează mâna cu care votezi ci cât de afund o bagi în bugetul statului. Exemplul peștilor împuțiți din fruntea statului (petrov și ciolaniSS) este grăitor și strigător la cer. Dar cine să-i audă?

# santinela date 5 January 2024 07:25 0

Dosar "greu de tot",direct de competenta ciumpalacilor de la DNA.De rasul curcilor !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.07.2024 – Patru judecatori cu patalama de „inapt psihic”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva