28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCESUL RAIFFEISEN LEAKS (III) – Raiffeisen Bank a fost obligata sa execute ordinul ANPC privind aducerea la parametrii initiali a contractelor in franci elvetieni, lei si euro incheiate in 2006-2008. Judecatorul CAB Vasile Bicu a respins ca neintemeiata cererea bancii de anulare a ordinului ANPC. Piperea: „Zecile de mii de debitori vizati vor putea sa ceara bancii sa le restituie banii... Daca procurorii chiar sunt independenti, ar trebui sa puna intrebari despre inselaciuni cu caracter penal”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 July 2019 15:06
Vizualizari: 23275

Raiffeisen Bank Romania (RBRO) – condusa de Steven van Groningen (foto 1), cel care protesta in februarie 2017 in Piata Victoriei impotriva Guvernului – va trebui sa readuca la parametrii initiali contractele de credit incheiate in perioada 2006-2008 pentru franci elvetieni (CHF), lei si euro. Asta daca va ramane definitiva sentinta pronuntata vineri, 12 iulie 2019, de catre judecatorul Vasile Bicu, de la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal. Magistratul a respins contestatia formulata de banca fata de ordinul prin care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor obliga RBRO sa refaca acele contracte. Lumea Justitiei v-a prezentat aici si aici intreaga istorie a scandalului Raiffeisen Leaks, pornit de la scurgerea in spatiul public a unor documente interne datand din 2006-2007, ce aratau cum banca ar fi planuit majorarea unilaterala a dobanzilor, fara a-si informa clientii si fara a se raporta la conditiile pietei financiare.


Redam minuta hotararii nr. 2195/2019 pronuntate de CAB in dosarul nr. 8763/2/2017:

Respinge cererea ca neintemeiata. Admite cererile de interventie accesorie. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. In cazul declararii, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin grefa instantei, azi 12.07.2019.

Cererile de interventie accesorie au fost formulate de catre o persoana fizica si de Asociatia Parakletos, ONG-ul avocatului Gheorghe Piperea (foto 2).

De altfel, maestrul Piperea a declarat pentru Lumea Justitiei vineri, 12 iulie 2019, ca greul nu s-a terminat pentru debitorii vizati (al caror numar se ridica la circa 20.000-25.000, potrivit unor estimari neoficiale). Mai exact, in ipoteza in care eventualul recurs al Raiffeisen Bank Romania va fi respins de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, debitorii vor putea sa-i ceara bancii – fie pe cale amiabila, fie in instanta – despagubiri constand in diferentele de dobanzi date de cursul valutar.

Pe de alta parte, Gheorghe Piperea a sugerat ca procurorii ar trebui sa se autosesizeze cu privire la presupuse fapte de inselaciune.

Iata declaratia avocatului Gheorghe Piperea pentru Luju.ro:

Este o veste neasteptata pentru mine, tinand cont de ultimele lovituri primite de la sistemul judiciar. Am si spus ieri (n.r. joi) ca incep sa-mi pierd increderea in justitie. Din fericire, exista aceasta hotarare si aceasta curte de apel – sectia contencios. Din fericire, exista acest judecator atent, care a pronuntat hotararea de fata. Sunt de-a dreptul incantat.

Raiffeisen este o banca ce pare a fi sustinuta cu dintii de intregul sistem. Este o banca ce pare a fi cam singura care a reusit sa castige cate ceva la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce noi am castigat de sute de ori pe clauze abuzive. A fost candva un complet (pe care in momentul de fata nu mai avem de ce sa-l consideram un pericol pentru noi, deoarece membrii lui s-au pensionat) care a schimbat in totalitate, la 180 de grade, solutii pronuntate in sute de dosare. Si ma temeam ca si aici o sa fie aceeasi intimidare a justitiei fata de aceasta 'sfanta' a sistemului nostru bancar – Raiffeisen. Iata ca din fericire avem si judecatori curajosi si corecti.

Este important de subliniat ca hotararea de acum, dupa respingerea recursului, va fi executorie. Mai precis, Raiffeisen va avea obligatia in primul rand sa modifice toate contractele care sunt in derulare (in asa fel incat sa implementeze ce a spus ANPC in acel ordin de incetare) – adica sa aduca inapoi dobanzile la nivelul din 2006-2008 si sa inghete cursul de schimb la nivelul sau istoric, din perioada incheierii contractului. Iar in al doilea rand, Raiffeisen va fi obligata sa le restituie debitorilor sumele pe care acestia le-au platit bancii, desi nu i le datorau.

Mai mult decat atat: este vorba si despre despagubiri care urmeaza sa fie achitate, insa in acest punct ordinul nu avea cum sa fie atat de precis. Aici este treaba fiecaruia dintre cei vizati (si vorbim despre zeci de mii de debitori) sa ceara bancii pe cale amiabila sa le restituie despagubirile constand in diferentele de dobanzi date de cursul valutar. Iar daca Raiffeisen nu va fi de acord (si va garantez ca nu va fi) nici sa modifice contractele, nici sa restituie banii, atunci urmeaza sa inceapa zeci de mii de procese impotriva acestei banci.

Si chiar sunt bucuros sa va spun ca este o consecinta pe care trebuie sa o atraga legea atunci cand tu nu te supui masurilor dispuse de autoritati, care nu au numai caracter de sanctiune, ci si de preventie. Mai precis: daca nu se pune in aplicare o astfel de hotarare, atunci toti concurentii Raiffeisen vor avea tentatia sa faca acelasi lucru, pe motiv ca – iata – legea sau hotararile judecatoresti nu sunt eficiente. Ca sa fie facute eficiente, toti cei care au incheiat contracte de credit in perioada 2006-2008 trebuie sa formuleze cereri de restituire a sumelor respective fie pe cale amiabila, fie in instanta.

Aici este o chestiune extrem de grava, pe care banca trebuie sa o gestioneze cumva. Nu e vorba doar de practici comerciale incorecte, ci si despre niste inselaciuni cu caracter chiar penal. Ar trebui ca cineva din parchet (daca procurorii chiar sunt independenti, asa cum se lauda) sa puna niste intrebari din punctul acesta de vedere. Unele dintre aceste practici chiar pot sa imbrace caracter penal.

Cititi mai jos precedentele episoade din serialul Raiffeisen Leaks:

- episodul I

- episodul II

Sursa foto van Groningen: Mediafax

Comentarii

# Raiffeissen Romania nu e o bancă ci doar o gașcă de jeguri date 12 July 2019 16:39 +9

Raiffeissen Romania nu e propriu zis o bancă ci doar o gașcă de jeguri umane, ahtiați de bani. La pușcărie cu ei! Că deh, senila Merkel o să le ceară bani ptr campaniile ei electorale, șefilor din Germania ai băncii

# Mihaela Alexe date 12 July 2019 18:10 +4

Să sperăm că decizia va rămâne definitivă și irevocabilă!

# Zanfir Stefan date 13 July 2019 07:30 +2

:lol: ce veste bunaaaa

# Maria date 13 July 2019 09:21 +5

Dumnezeu face dreptate. Cei care ne-au furat cu acordul BNR vor fi pedepsiți.Sper să vină și pedeapsa divină pentru mafiotul instalat din nou la conducerea BNR. Sper să vină vremea băncilor cinstite.

# Facaoaru Cornel date 13 July 2019 12:34 +3

Raiffeissen bank a obligat tori clientii sa lichideze depozitele in US$ prin schimbarea lor in lei ori prin tranferul la alte banci, bineinteles prin incasarea unor comisioane de transfer uriase. Nu stiu cat este dobanda la credite in dolari sau euro, dar la depozite dobanda este de 0.1%. Excrocherie 100%. Sugerez tuturor clientilor sa se fereasca de Raiffeissen. Excrocherie la nivel european.

# gogo date 22 July 2019 13:53 0

n-am inteles in ce consta victoria??? in 2008 aveam dobanda 3,9, acum e 3,88. deci care e victoria???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva