14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECT IN DEZBATERE - Legea privind malpraxisul in domeniul sanatatii capata o noua infatisare. Cititi care sunt situatiile in care personalul medical nu raspunde pentru daunele si prejudiciile produse pacientului in exercitarea profesiei. Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei vor stabili limitele maxime ale daunelor morale prin Ordin comun! (Document)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

24 June 2013 12:26
Vizualizari: 4832

La finele saptamanii trecute, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere proiectul de Lege privind abrogarea Titlului XV Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii imedicale, sanitare si farmaceutice al Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Definitia malpraxisului sta la baza acestor modificari si reprezinta "un comportament profesional neglijent, inadecvat sau incompetent in exercitarea actului medical, inferior unor standarde profesionale de pregatire si pricepere acceptate de comunitatea medicala nationala si/sau internationala, ce cauzeaza riscuri suplimentare pentru pacient ce se materializeaza prin suferinta ce putea fi evitata, vatamare a sanatatii ori a integritatii corporale sau deces, implicand raspunderea civila a personalului medical".


Proiectul de lege prevede obligativitatea asigurarii asistentei medicale si stipuleaza faptul ca personalul medical (medic, dentist, asistent medical, moasa) are obligatia de a accepta pacientul, de a-l consulta/investiga pentru a determina daca starea sa reprezinta o urgenta, de a-i asigura tratamentul corespunzator sau transferul la o unitate sanitara care poate asigura tratamentul necesar acestuia. Interesant este faptul ca, in conformitate cu art.652, "personalul nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament si diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament sau viciilor ascunse ale materialelor sanitare din dispozitivelor medicale, substantelor medicale si canitare folosite". In Romania, din aceste cauze au avut loc grave imbolnaviri sau chiar decese, pentru ca multe dintre unitatile spitalicesti sunt cu un secol in urma la capitolul dotare precum si conditiile de munca sunt sub standardele europene, astfel ca de multe ori pacientii au suferit in urma infectiilor nosocomiale sau a substantelor medicale folosite (n.red.- unele expirate, iar altele care au produs socuri anafilactice). In astfel de cazuri, conform proiectul de lege privind malpraxisul, unitatile sanitare sau private, in calitate de furnizori de servicii medicale, raspund civil potrivit dreptului comun doar in anumite situatii. Limitele maxime ale daunelor morale, conform noului proiect, vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii si cel al Justitiei, printr-un Ordin comun.

Criterii de stabilire a raspunderii civile a unitatilor sanitare publice sau private

Raspunderea civila a unitatilor sanitare publice sau private e atrasa, coform art.653 din noul proiect de lege, doar cand acestea sunt consecinta:

a) infectiilor nosocomiale, cu excepția cazului cand se dovedeste o cauza externa ce nu a putut fi controlata de catre institutie;

b) defectelor necunoscute ale dispozitivelor si ale aparaturii medicale folosite;

c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si sanitare, dupa expirarea termenului de valabilitate a acestora sau expirarea perioadei de viata a dispozitivelor utilizate conform indicatiilor producatorilor, dupa caz;

d) acceptarii de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, substanțe medicamentoase si sanitare de la furnizori, fara asigurarea prevazuta de lege, precum si subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fara asigurare de raspundere civila in domeniul medical;

e) conditiilor probate ca necorespunzatoare de acordare a serviciilor medicale disponibile in unitatea sanitara

Pentru prejudiciile produse, unitatile sanitare raspund in solidar cu persoalul medical angajat.

Conform prevederilor Capitolul VI din proiectul de lege, asigurarea de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale este obligatorie, precum si cea de raspundere civila a furnizorilor de servicii medicale dar si a producatorului pentru furnizorii de produse si dispozitive medicale. Despagubirile in baza politei se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei sau persoanelor pagubite ca urmare a stabilirii unui caz de malpraxis, care poate avea drept efect inclusiv vatamarea corporala ori decesul. In caz de deces, despagubirile se acorda succesorilor in drepturi ai pacientului care au solicitat acestea. Despagubirile se acorda si atunci cand asistenta medicala nu s-a acordat, desi starea persoanei, sau persoanelor care au solicitat, sau pentru care s-a solicitat asistenta medicala, impunea aceasta interventie.

Despagubiri pentru persoanele care nu au platita contributia la sistemul public de sanatate

In ce priveste daunele morale, la art.667 se prevede ca limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de catre pacienti vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei prin ordin comun, iar organizatoiile profesionale au datoria de a-si informa periodic membrii cu privire la aceste limite maxime, recomandandu-le incheierea de asigurari de raspundere civila profesionala de natura sa acopere aceste limite. La articolul 669 se prevede faptul ca si persoanele care nu au platit contributia datorata la sistemul public de sanatate pot solicita si li se vor plati despagubiri. Totusi, la art.671 se arata ca "despagubirile nu se recupereaza de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei cand asistenta medicala s-a facut in interesul partii vatamate sau a decedatului, in lipsa unei investigatii complete ori a necunoasterii datelor anamnezice ale acestuia, datorita situatiei de urgenta, iar partea vatamata sau decedatul nu a fost capabil ori a neglijat, datorita circumstantelor, sa coopereze cand i s-a acordat asistenta". Acesta ar putea fi un articol care va suscita dezbateri aprinse pentru ca intr-o astfel de situatie se pot afla multe persoane, cum ar fi cele aflate in stare de inconstienta (in urma unui accident rutier, etc) ce ajung la Urgenta fara a avea alaturi un apartinator, o ruda si care se afla in imposibilitatea de a comunica cu personalul medical.

Si mediatorii pot negocia cuantumul prejudiciului!

Evaluarea si stabilirea erorii profesionale savarsita in exercitarea actului medical se va face de experti medicali, Ministerul Sanatatii fiind cel care aproba o lista nationala de astfel de experti in fiecare specilaitate. Acest expertri trebuie sa aiba cel putin 8 ani vechime in specialitate si sa fi absolvit un program acreditat de perfectionare al Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti in domeniul managementului situatiilor de malpraxis. De semnarea expertilor medicali in cadrul procedurii amiabile se face de catre parti (parte vatamata, asigurat si asigurator) prin acord unanim sau prin tragere la sorti pe domeniile de competenta implicate si, eventual, cu participarea unui expert medico-legal. Si mediatorii autorizati au dreptul de a rezolva cazuri de malpraxis, in cadrul medierii fiind negociat cuantumul prejudiciului, dupa ce expertii stabilesc printr-un raport existenta unei situatii de malpraxis.

* Cititi aici noul proiect de lege privind raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice

Comentarii

# janette date 24 June 2013 12:34 +2

ADICA SA ITELEG CA DACA CONDITILE DINTR-UN SPITAL SUNT PRECARE, ASTA E, SA FIM...SANATOSI IN CERURI...despagubiri ioc!???? :-x

# Gica date 24 June 2013 19:20 +2

Citeste inca o data. E vorba doar de raspunderea personalului medical. Adica, personalul medical nu poate fi tras la raspundere pentru problemele aparute/agravate din cauza conditiilor precare din spital. Cu ce sunt vinovati medicii/asistentele ca trebuie sa lucreze in conditii de secol XIX? N-ai decat sa ceri despagubiri reprezentatilor statului, vinovati pentru starea in care se afla multe dintre spitalele noastre. Pe medici/asistente pot sa-i tragi la raspundere pentru greselile lor, nu pentru nesimtirea celor care conduc tara.

# Jean date 24 June 2013 13:44 0

Si pe cand o lege care sa sanctioneze malpraxisul la avocati? Vezi cateodata prin instante niste specimene....

# ADEVARUL date 24 June 2013 14:59 0

INSPECTIA JUDICIARA A CSM-ULUI SI COLEGIUL MEDICILOR SE POT LUA DE MANA SI ARUNCA IN APA.LIMITAREA DAUNELOR MORALE SI MATERIALE,IN AMBELE CAZURI,NU ESTE CONSTITUTIONALA,DAR CUM PROIECTUL CU PRICINA SE REDACTEAZA DE COMUN ACORD,PE MASA DE OPERATIE,NU CONTEAZA,PROCURORII FIIND SI EI PARCA LEGATI LA OCHI SARACII.DAR ESTE FOARTE PENIBILA SI ACEASTA SITUATIE.SA NU VA MAI AUD CA EXISTA JUSTITIE IN ROMANIA,EXISTA DOAR NISTE PROFESIONISTI CARE II EXECUTA PE OAMENI.

# VASILE date 24 June 2013 16:08 +4

MALPRAXISUL JUDICIAR CAND VA FI INCRIMINAT PRIN LEGE ?? DEOARECE PESTE 15% DIN CEI AFLATI IN DETENTIE SUNT TOTAL NEVINOVATI IN VREME CE ADEVARATII TALHARI SUNT IN LIBERTATE IAR CEDO A STABILIT PLATA DE DAUNE JUDICIARE DE PESTE 42 DE MILIOANE DE EURO CARE NORMAL SI LEGAL AR TREBUI SA FIE ACHITATE DE MAGISTRATII HAHALERE , INSA SE IMPUN IN BUGETUL NATIONAL SI JAFUL JUSTITIEI CONTINUA NESTINGHERIT.

# Adrian date 24 June 2013 17:13 0

Ce legatura este intre existenta asigurarii de raspundere civila si atragerea raspunderii? Formularea este cel putin ciudata si pare sa ne spuna ca, simpla subcontractare la firme ce nu au asigurare atrage raspunderea civila, chiar daca firmele respective au depus toate diligentele in vederea unei activitati medicale la standarde. Pe de alta parte, aceeasi formulare pare sa induca ideea ca, daca are asigurare de raspundere civila, prestatorul poate furniza si un serviciu de mai slaba calitate. Oameni buni, discutam de acte normative, care trebuiesc citite si de nespecialisti in Drept! Asta, ca sa nu va mai amintesc ca juristii din CNAS si CJAS-uri nu sunt neaparat genii, ci tipici functionari, care se limiteaza, in 99% din cazuri, la a gasi un articol care pare sa-i impuna a nu face nimic, si eventual a te opri sa faci ceva, orice, fara importanta daca e pozitiv sau negativ.

# iuhas rodica date 24 June 2013 21:00 +1

Nici un dr. nu isi recunoaste vina,sunt ajutati de colegiul medicilor ca sa scape,acolo este un jurist care ar trebui sa explice pacientilor ce drepturi si ce obligatii are.Ei spun ca ai doua posibilitati cea judecatoreasca sau sa mergi la dr. sa repare ce a gresit.Eu nu am putut face asta pt. ca am facut atac de panica si depresie.Expertul medical trebuie sa te vada personal nu in documente intocmite pe placul lor.Expertul trebuie sa fie ca Toma necredinciosul,nu cred pana nu pun degetul si dupa accea sa semneze si sa raspunda.Sunt mai multe observatii cum functioneaza asta.DR.nu accepta ca sunt printre ei care nu au ce cauta in sistem.wwwbloguldanei wordpress.com

# Rodica nu te supara de esti foarte naiva date 24 June 2013 21:10 +2

Tu crezi ca ai 0,00001 la suta sanse sa obtii ceva util pentru tine de la Colegiul Medicilor din Romania?Saraca de tine,nu ai nici o sansa.Intreaba-i direct si iti v-or confirma spusele mele.Iti rad in fata,cum sa faca ei asa ceva,exista vre-un precedent?

# eco date 24 June 2013 22:48 0

Cu faptul ca sunt foarte multe cazuri de mallpraxis sunt de acord. Din pacate sunt si multe cazuri in care pacientul, (sau apartinatorii) nu face absolut nimic pentru a-si ameliora starea de sanatate, ajunge intr-o stare jalnica la spital, si apoi incepe sa urle ca medicii sunt de vina pentru starea lui, pe care chiar el a neglijat-o ani intregi. Ca cunoscator in domeniu (p.s- nu-s medic), va pot spune ca acest gen de situatii, sunt intens mediatizate. Conculuzia este ca \'\' este mai bine sa previi decat sa tratezi.\'\'

# eco date 24 June 2013 22:52 0

Cu faptul ca sunt foarte multe cazuri de mallpraxis sunt de acord. Din pacate sunt si multe cazuri in care pacientul, (sau apartinatorii) nu face absolut nimic pentru a-si ameliora starea de sanatate, ajunge intr-o stare jalnica la spital, si apoi incepe sa urle ca medicii sunt de vina pentru starea lui, pe care chiar el a neglijat-o ani intregi. Ca cunoscator in domeniu (p.s- nu-s medic), va pot spune ca acest gen de situatii, sunt intens mediatizate. Conculuzia este ca \'\' este mai bine sa previi decat sa tratezi.\'\'

# parausanu mirela date 26 June 2013 15:50 0

Cauzele de raspundere a personalului medical sunt aproximativ exacte ,exista si situatia in care copilul nou nascut desfigurat in urma manevrelor obstetricale este last sa moara si dat cu fastum gel pt. a fi intoxicat, infractiunile cu intentie directa pt a acoperi urmele nu sunt sti******te expres . Acoprirea urmelor reprezinta falsificarea expertizelor IML aceste fapte nu sunt posibile decit cu acordul autoritatilor. Noi cei mutilati in maternitati nu dam bine nici pt stat nici pt presa nimanui nu-i pasa dr. ARAFAT nu este de gasit , MS are atibutii de control pt o parte din romani copii lagati la Buzau,ranitii din Muntenegru etc. Sper ca intro zi si presa sa spuna adevarul si sa se aplece si asupra cazurilor foarte grave din maternitati si noi suntem oameni si avem drepturi nu numai cei mediatizati nu stiu pe ce criterii. In cazul meu nimeni nu are atributii poate doar Dumnezeu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva