Proprietarii turnului „Cathedral Plaza” au dat in judecata statul roman la CEDO pentru incalcarea dreptului de proprietate. Avocatul Ron Soffer recomanda autoritatilor sa nu puna in aplicare vreun plan de demolare, pana la verdictul judecatorilor europeni
Avocatii SC Millennium Building Development SRL (firma care a construit imobilul de 18 etaje de langa Catedrala Sf. Iosif din Capitala cunoscut sub numele „Cathedral Plaza”) au organizat vineri o conferinta de presa, in care au anuntat ca la 20 ianuarie 2012 au formulat plangere impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Avocatul Ron Soffer (aparator al multor cauze ale celebrului om de afaceri George Soros) care este specializat in actiuni la CEDO, a declarat ca: „Aceasta actiune se intemeiaza pe doua acuzatii aduse autoritatii statului romana si anume incalcarea dreptului la proprietate si a dreptului la un proces echitabil.”
Ron Soffer a precizat ca se asteapta ca CEDO, prin hotararea care o va da, sa spuna explicit cine are jurisdictie in Romania asupra unei autorizatii de construire, precum si a unei demolari, apreciind ca legea este neclara, interpretabila, iar instantele romanesti dau solutii contrare pe spete similare.
Avocatul a conchis: „Anularea autorizatiei de constructie, dupa ce cladirea a fost finalizata echivaleaza cu expropierea imobilului, care a fost construit in baza unei autorizatii valide, lucru confirmat printr-o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila. Aceasta imixtiune in drepturile de proprietate privata, nu se intemeiaza pe interesul general sau public, ci pe o disputa sterila referitoare la autoritatea competenta sa emita autorizatia de constructie si pe interpretarea unor legi incoerente. Printre autoritatile publice care si-au dat initial acordul cu privire la eliberarea autorizatiei de constructie si au considerat ca edificarea acestui imobil este in acord cu interesul public se numara primarul Sectorului 1, primarul general al Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ministrul Culturii si ministrul Transporturilor.”
In sprijinul argumentatiilor lui Ron Soffer a intervenit si avocatul Cezar Cozmaciuc, care a subliniat faptul ca in Justitia romana s-a incalcat principiul securitatii juridice, prin faptul ca o hotarare definitiva si irevocabila (cea de la Curtea de Apel Ploiesti care a apreciat ca nu s-a incalcat legea) a fost desfiintata pe o cale exceptionala de atac, de catre Curtea de Apel Suceava. Cozmaciuc a aratat ca grosul investitiilor si lucrarilor la imobilul de 18 nivele a fost efectuat in intervalul de dupa decizia Curtii de Apel Ploiesti, si ca Millennium a luat deja toate masurile pentru protejarea investitiei.
Procedura de urgenta la CEDO
Intrebat de Lumeajustitiei.ro ce se va intampla daca pana la momentul in care CEDO de la Strasbourg se va pronunta pe plangere – verdict care poate veni dupa 7 ani – iar in acest interval cladirea va fi demolata, avocatul Ron Soffer a spus ca spera sa nu se intample acest lucru, pentru ca altfel, in situatia in care i se va da castig de cauza, Millennium va avea indreptatirea sa solicite daune materiale importante autoritatilor romane. Atat pentru valoarea cladirii, care este apreciata conform valorii de impozitare la circa 20 milioane de euro, cat si pentru lipsa de folosinta. Ron Soffer a subliniat ca a formulat la CEDO si o cerere de judecare in regim de urgenta si ca spera ca acest caz sa fie solutionat in cateva luni. Pana atunci el a recomandat autoritatilor romane sa nu se grabeasca sa puna in aplicare vreun plan de demolare a cladirii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# coruptia
20 January 2012 16:27
+4
# curtea de apel ploiesti
20 January 2012 16:31
+2
# pitigoi
20 January 2012 21:49
+2
# steluta
21 January 2012 17:39
+2
# dan
29 January 2013 22:41
0
# dan
29 January 2013 22:49
0