18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Radiografia unui recensamant ANULABIL. Orice cetatean poate sesiza Avocatul Poporului! Cititi considerentele! In Cehia si Ungaria nu se cere CNP-ul la recensamant

Scris de: L.J. | pdf | print

27 October 2011 17:26
Vizualizari: 14832

Controversele din societatea romaneasca cu privire la intrebarile si limitele informatiilor cerute prin recensamantul care se desfasoara in prezent la nivel national reprezinta un subiect de maxim interes. Avocata Cristina Uzuna (foto) ne-a trimis la redactie o analiza juridica pe tema recensamantului pe care o publicam in continuare. Luati aminte! Fata de suprematia legii in contextul afirmatiilor purtatorului de cuvant al Institutului National de Statistica cu privire la optiunea facultativa a declararii codului numeric personal, lucrurile nu stau deloc asa daca ne uitam mai bine atat in legislatia noastra cat si in regulile stabilite la nivel comunitar. Iata si de ce.


La nivel comunitar, Directiva Consiliului 95/46/EC a Parlamentului European si a Consiliului European din 24 octombrie 1995 cu privire la protectia persoanelor referitoare la procesarea datelor personale si la libera circulatie a acestor date este documentul care stabileste principiile si obligatiile ce trebuie respectate de catre institutiile europene atunci cand prelucreaza date cu caracter personal. Activitatea de recenzare la nivel comunitar este reglementata de Regulamentul (CE) nr. 763/2008 coroborat cu Regulamentul (CE) nr. 1201/2009 al Parlamentului European si al Consiliului privind Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, publicat in JOL 329 din 15.12.2009, regulament ce stabileste specificatiile tehnice pentru tematicile de recensamant si pentru defalcarea lor.

Astfel, sunt stabilite tematicile obligatorii (pentru recenzarea populatiei) dupa cum urmeaza:

- nederivate: locul domiciliului habitual, sexul, varsta, starea civila legala, tara/locul nasterii, tara cetateniei, locul domiciliului anterior si data sosirii la domiciliul actual sau domiciliul cu un an inainte de recensamant si legaturile de rudenie dintre membrii familiei.

- derivate: populatia totala, localitatea, statutul gospodariei, situatia familiala, tipul nucleului familial, marimea nucleului familial, tipul gospodariei private si marimea gospodariei private.

La nivel national,prelucrarea datelor cu caracter personal este reglementata de dispozitiile imperative ale Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Activitatea de recenzare desfasurata in aceasta perioada trebuie realizata cu respectarea obligatiilor ce decurg din lege cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.In acest sens, comisiile judetene de recensamantcolecteaza, centralizeaza si prelucreaza datele din chestionarele de recensamant (inclusiv datele cu caracter personal) la nivelul Directiilor Judetene de Statistica urmand ca - ulterior - acestea sa fie centralizate la nivelul Comisiei centrale de recensamant constituita la nivelul Institutului National de Statistica

Tinand cont ca Institutul National de Statistica are depusa cerere de notificare din 12/01/2007 la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal,si avand in vedere ca Directiile Judetene de Statistica, din organigrama I.N.S., sunt entitati cu personalitate juridica, intrucat recenzorii, mandatati de Directiile Judetene de Statistica, actioneaza in calitate de imputerniciti ai acestor entitati,

Dar si pentru ca informatiile solicitate in chestionarele privind recensamantul populatiei si locuintelor din Romania in anul 2011 exced cel putin limitelor stabilite prin prezumata autorizare a I.N.S. cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, in temeiul dispozitiilor art. 22 din Legea nr. 677/2001, Directiile Judetene de Statistica ar fi trebuit sa solicite in prealabil autorizarea si sa notifice A.N.S.P.D.C.P. anterior inceperii recensamantului. Aceasta notificare si implicit autorizare ca operator date caracter personal este realizata de toate celelalte servicii publice deconcetrate cum sunt directiile judetene de sanatate publica, inspectoratele teritoriale de munca, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, institutiile prefectului etc, date ce pot fi consultate in registrul on-line al A.N.S.P.D.C.P. la adresa http://www.dataprotection.ro/notificare/cautari.do.

Iata ce puteti solicita in sesizarea catre Avocatul Poporului!

Tinand cont de toate aceste aspecte, e cat se poate de clar ca nu se justifica introducerea CNP si a numelui/prenumelui in chestionare, realizandu-se astfel o corelare indubitabila si o identificare nepermisa. In alte state europene, vezi cazul Ungariei si Cehiei (fisiere anexate) nu se solicita CNP complet – in cazul Cehei, iar in cazul Ungariei nu se solicita numele si prenumele,aceasta doar ca exemplificare in a demonstra ca nu se administreaza date care sa coroboreze CNP cu numele si prenumele persoanei recenzate.

De asemenea, nu se justifica si sunt nelegale informatiile solicitate privind: locul de munca, situatia familiala, date privind bunurile detinute, date cu caracter personal care denota convingerile religioase ale persoanelor vizate ori date cu caracter personal care denota apartenenta la o organizatie religioasa.

Drept urmare, Recensamantul poate fi considerat anulabil.

Asa fiind, se poate solicitasesizareaAvocatului Poporului,care sa vizeze urmatoarele fapte:

- lipsa autorizarii ca operator date cu caracter personal de catre Directiile Judetene de Statistica,

- excederea competentelor oferite de prezumata autorizare pentru I.N.S., prin solicitarea de informatii/date ce nu trebuiau incluse in chestionare.

*** in situatia in care se va constatata ca nu exista autorizare pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, declansarea procedurilor legale impotriva recenzorilor si a celor implicati in recenzare

  1. Solicitarea catre I.N.S. si separat Directiile Judetene de Statsitica - in temeiul Legii nr. 544/2004 privind liberul acces la informatii publice - de a prezenta public, cu celeritate, copii dupa autorizarile obtinute de la A.N.S.P.D.C.P. ca operator date cu caracter personal.
  1. Solicitarea adresata Inspectoratelor Teritoriale de Munca a unor situatii ce sa reflecte daca au fost sau nu incheiate angajamente de confidentialitate de catre recenzori, recenzori sefi si alti terti implicati in Recensamantul 2011, potrivit art. 20 lit.d si art. 26 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicata.
  1. Analizarea concordantei datelor solicitate obligatoriu de catre autoritatea nationala in materie statistica I.N.S. si cele din tematicile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 763/2008, si, in contextul prevalentei dreptului comunitar in fata dreptului national, sesizarea forurilor comunitare pentru declansarea procedurii de infringement.
  1. Constituirea unei comisii de ancheta parlamentare care sa analizeze modalitatea de pregatire a recensamantului prin raportare la recensamantul de proba, coroborat cu cheltuielile efectuate si neclaritatile si balbaielile actorilor din acest proces.

 

Mediatic, daca I.N.S. a calculat numarul necesar de recenzori cu repartizarea normata a activitatii, prin neinregistrarea CNP la un numar de aproximativ 30% din populatia deja recenzata apar urmatoareleintrebari:

Cum se cuantifica, in timp, resurse umane si financiar, efortul suplimentar pentru revenirea anuntata public pentru completarea cimpului CNP?Juridic, pentru persoanele pentru care recenzarea s-a finalizat fara mentionarea CNP, formularele pot fi considerate incheiate, ele fiind semnate in fapt de recenzor, orice modificare fiind de fapt o noua activitate. Si atunci, care e urmarea?

Comentarii

# bine punctat.bravo! date 27 October 2011 17:30 +8

foarte bine argumentat, bine documentat. bravo domana avocat, bravo luju!

# DOREL date 28 October 2011 10:02 +9

Problema e ca datele din formularele de recensamant, pe langa incalcare Legii nr. 677/2001, nu sunt securizate de nici un fel si pot intra pe mana oricui, inclusiv pe mana clanurilor (Butoane, Sadoveni, Camatari, ...) ! Concluzia este simpla, clara si de actualitate: trebuie refuzata furnizarea datelor personale protejate de lege si scris acest lucru, raspicat, in formulare ! Asta pentru ca, la o adica sa ne putem apara daca vor voi sa ne amendeze si, daca da, sa le cerem noi lor daune ! Romani, treziti-va, vi se pregateste din nou ceva, nu va lasati iar pacaliti, altfel sclavia ne asteapta !

# lu dorel date 31 October 2011 22:36 +1


Citeza pe DOREL
Romani, treziti-va, vi se pregateste din nou ceva, nu va lasati iar pacaliti, altfel sclavia ne asteapta !
dorele, vezi sa nu ai si cipul plantat sub piele cu pasaportul biometric

# lu dorel date 31 October 2011 23:13 0


Citeza pe bine punctat.bravo!
domana avocat,
nu stiu daca a meritat efortul sa faceti o asemenea pledoarie "pro bono" sau cine stie, poate nu! mai bine ati face o altfel de dizertatie, de exemplu ce ar trebui sa faca avocatii pentru ca justitia sa se infaptuiasca mai rapid sau cum sa putem obtine hotarari judecatoresti fara sa te "cunosti" cu judecatorul, caruia tocmai ce i-a mai rasarit o casa (construita in regie proprie) sau tocmai ce s-a intors dintr-o bine meritata vacanta din ... Thailanda? zic bine, ca nu stiu cum se pronunta?

# revelare date 28 October 2011 01:10 -8

MINCIUNA!!! Locuiesc in cehia, a fost recensamant in apmartie aprilie, inca se mai gaseste la INS-ul lor model de formular de recenzare completat. Vedeti aici: http://www.czso.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/scitaci_list_osob_predvyplneny/$File/lo_vypl_vzor.pdf Imediat la inceput aveti: Prijimeni, Jmeno adica nume si prenume apoi gasiti Rodne cislo adica CNP. Nu va mai consumati energia in lupte inutile, cu moprile de vant. Fiti disciplinati civic si o sa castigati macar liniste sufleteasca...

# Ceh date 28 October 2011 16:08 +4

Si inca ceva pentru domnul cunoscator in cele ale recesamantului din Cehia, asta in afara de faptul ca informatiile le- ai luat de pe wikipedia, pentru CNP, daca vrei sa il dai in Cehia, nu treci ultimele trei cifre. Asa ca mai citeste dle. Revelare

# revelare date 28 October 2011 18:38 -2

daca te uiti la link, iti dai seama ca nu e de pe wikipedia, dar vesti n un cool semidoct. CNP a fost pbligatoriu...

# Ceh date 28 October 2011 23:16 +3

Mai prietene Relevare, inainte de a te da stiutor iar si citeste in engleza asta asa pentru tine, ca in mod clar nu stii ceha. Ia un link in egleza (http://notes2.czso.cz/sldb2011/eng/redakce.nsf/i/translations_of_census_questionnaires_and_explanatory_notes_to_other_languages) citeste cu atentie in special acolo unde scrie ca "Leave the last field empty" si poate te prinzi si tu. In rest numai de bine si cauta o oferta ieftina de zbor la Praga poate te lamuresti la fata locului.

# Ceh date 28 October 2011 23:08 +2

Si inca ceva pentru domnul cunoscator in cele ale recesamantului din Cehia, asta in afara de faptul ca informatiile le- ai luat de pe wikipedia, pentru CNP, daca vrei sa il dai in Cehia, nu treci ultimele trei cifre. Asa ca mai citeste dle. Revelare

# revelatie date 28 October 2011 08:16 +5

:lol: :lol: :lol: pai daca ai fost fraier....nu se da CNP-ul. si altii locuiesc in cehia si nu au completat asa ceva ptr ca nu era obligatoriu, ci facultativ!

# revelare date 28 October 2011 18:39 0

Se vede ca nu locuiesti Cehia, dupa afirmatiile de necunoscator

# auditur date 31 October 2011 09:57 +1

Cre ca nu ati inteles ce este cu acest "recensamanat". Este o comanda politica a sefului statului, facuta de INS in locul Securitatii, care e aceeasi ca acum peste 21 de ani. Ce atata mare inginerie. Mai urmeaza sa ne "cipuiasca" pentru o usoara urmarire prin GPS si gata-i treaba. Pana si rusii ne vor invidia. Care va fi scaparea noastra? Chinezii, desigur.

# Andreas date 31 October 2011 16:06 +2

In US, SSN (echivalentul CNP-ului romanesc) e cat se poate de secret. Il dai doar atunci cand ti se verifica creditul, vrei sa cumperi ceva, vrei sa iei credit sau platesti facturi. Dar in niciun caz nu se cere tot numarul (9 cifre) ci doar ultimele 4 cifre. Iar recensamantul din 2010 din US a avut 10 intrebari (legate de nationalitate si numarul de locuitori in casa / apartament) - in niciun caz nu a indraznit nimeni sa ceara SSN. 

# lu dorel 2 date 31 October 2011 22:58 +1


Citeza pe Andreas
Dar in niciun caz nu se cere tot numarul (9 cifre) ci doar ultimele 4 cifre 
bai dorele 2 (a se vedea dorel 1 de mai sus), primele cifre sunt data nasterii, locul nasterii (cu cod, ceva), etc. cele mai "secrete" sunt tocmai ultimele 4.

# ba fratilor date 31 October 2011 22:49 +2

bai, la recensamant, nu dati numele? nu va mai ganditi, raspund eu: ba da! nu dati adresa? idem: ba da! nu dati data nasterii? ba da! pai si atunci sa nu dati CNP ca nu vi-l afla nimeni! duceti-va repede la orice banca, la orice posta si la orice firma care va cere cartea de identitate! sa fiti siguri ca toate persoanele la care cu buna stiinta (si draga inima) le-ati dat CNP au certificat de acces la bazele de date personale! si sunt si bine intentionate! sa fiti voi sanatosi pe la cate erste-uri, gsg-uri, unicredit-uri sau ing-uri nu figurati goi-goluti cu CNP in frunte

# anca date 1 November 2011 16:58 +2

sunteti chiar naivi daca va inchipuiti ca CNPul poate fi obtinut doar prin recensamant Vorbe goale ce din coada dau sa sune sau hai sa mai scriem un articol Forma fara fond :-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva