6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAPORTUL MCV DESFIINTAT IN PARLAMENTUL EUROPEAN – Europarlamentarul Emilian Pavel demasca ticalosia si dubla masura a Comisiei Europene, acuzand-o ca mentine MCV pentru a proteja economic statele din spatiul Schengen: "Din 2010, Romania nu mai are nicio obligatie fata de MCV. Nu aveti competenta de a institui astfel de mecanisme. Cine va da informatiile care stau la baza rapoartelor? O ingerinta directa si inacceptabila in ordinea constitutionala. Mecanismul este folosit politic"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 November 2018 13:41
Vizualizari: 14681

Exceptional discursul sustinut de europarlamentarul Emilian Pavel in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European. Luni seara, 26 noiembrie 2018, cu prilejul dezbaterilor Rapoartelor MCV pe Romania si Bulgaria din Parlamentul European, Emilian Pavel (foto) a avut o luare de pozitie care ar face mandru orice roman, constient de faptul  ca Romania este considerata o tara de mana a treia, tratata de reprezentatii Comisiei Europene ca o sluga a europenilor, care nu are dreptul sa se dezvolte. Solicitand cuvantul dupa prezentarea temei dezbaterii din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, Emilian Pavel a adresat reprezentatilor Comisiei Europene cea mai taioasa intrebare: „Incepand cu 2010, Romania nu mai are nicio obligatie juridica fata de MCV, asa ca va rog frumos sa imi indicati in baza carui articol din Tratat inca acest MCV exista?”


Emilian Pavel: „Acest mecanism este folosit politic de state membre care nu doresc ca Romania sa ajunga in Schengen, pentru ca le-ar crea probleme economice”

Intrebarea cu care si-a inceput discursul are la baza un lucru extrem de real, acela ca la 1 ianuarie 2010 a expirat clauza de salvgardare inclusa in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in cadrul caruia se impunea si Mecansim de Cooperare si Verificare. Pe cale de consecinta, de la acea data, MCV nu mai are baza legala, iar Romania, la fel ca restul statelor membre UE are dreptul de a accede la spatiul Schengen.

Acest lucru insa pare sa fie si miza mentinerii Raportului MCV pe Romania, europarlamentarul Emilian Pavel aratand ca „mecanismul este unul politic, folosit politic de state membre care nu doresc ca Romania si Bulgaria sa ajunga in Schengen, pentru ca le-ar crea probleme economice”. „Daca imi spune dvs mie aici ca nu este adevarat acest lucru, permiteti-mi sa nu va cred”, a conchis Emilian Pavel.

Pe de alta parte, analizand cuprinsul Raportului MCV din noimebrie 2018, Emilian Pavel a afirmat, credem noi intemeiat, ca prin mentiunile facute in cuprinsul documentului Comisia Europeana si-a depasit atributiile si a adus grave atingeri suveranitatii Statului roman.

In acest sens, Pavel a aratat cum reprezentatii Comisiei Europene si-au permis sa ceara Romaniei sa incalce legile, propria Constitutie si decizii Curtii Constitutionale, sa modifice Legile Justitiei si Codurile penale, desi acestea respecta cadrul si limitele constitutionale, sa isi desconsidere propriul Parlament, sa opreasca numirea Adinei Florea la sefia DNA si pastrarea lui Augustin Lazar la sefia PICCJ.

La randul lor, reprezentati Parlamentului European, desi constienti ca Raportul MCV a fost introdus in Romania, dar si in Bulgaria in ianuarie 2007, au continuat sa sustina ca in cele doua tari nu s-au facut progrese suficiente, motiv pentru care este necesara mentinerea acestui mecanism: "Este esential ca Romania sa combata coruptia si sa asigure independenta Justitiei", a afirmat unul dintre reprezentantii PE.

Prezentam in continuare discursul europarlamentarului Emilian Pavel sustinut in cadrul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European in data de 26 noiembrie 2018:

"Buna ziua, dragi colegi,

Vreau sa ii multumesc Comisiei pentru ca a venit astazi aici, dar vreau sa pot sa ii multumesc si la final daca ne raspunde concret si fara a raspunde cumva evaziv la intrebarile pe care le voi adresa.

Incepand cu 2010, Romania nu mai are nicio obligatie juridica fata de MCV, asa ca va rog frumos sa imi indicati in baza carui articol din Tratat inca acest MCV exista? Vreau sa imi spuneti ce cadru legal sta in spatele acestui mecanism astazi, in 2018?

In acest Raport, de aceasta data, Comisia Europeana si-a depasit cu mult prerogativele pe care le are prin Tratatele si acordurile europene. Oricum dvs nu aveti competenta de a institui astfel de mecanisme discretionar pentru doar doua state. Ar trebui, daca va place atat de mult acest mecanism si este atat de eficient sa fie valabil pentru toate cele 28 de state, in curand 27.

Faptul ca ati solicitat ca Romania sa nu aplice legile votate ale Parlamentului national si validate de Curtea Constitutionala este o ingerinta directa si inacceptabila in ordinea constitutionala a unui stat membru.

Dumneavoastra ati avut prin acest Raport o imixtiune directa in chestiuni ce tin exclusiv de suveranitatea Statului roman. Aveti in Raport mentiuni care vizeaza direct persoane. Si ma refer aici la procedeul de numire a sefului DNA, doamna Florea, unde solicitati incetarea acestei numiri, desi nu s-a pronuntat in final presedintele Romaniei. Mai solicitati suspendarea procedului de inlaturare a procurorului general, desi acesta respecta toate regulile si a fost organizat de catre ministrul Justitiei, punct cu punct, cum scrie in lege. Deci, iata, aparati o persoana si o discreditati pe cealalta.

Este inacceptabil ca Romaniei sa i se solicite astfel de lucru, si Germaniei nu, avand in vedere ca in Germania a fost demis procurorul general dupa o singura zi pentru ca l-a criticat pe ministrul german al Justitiei. Cum va explicati domnilor aceasta dubla masura? Si repet, vreau un raspuns ferm la aceasta intrebare.

Toate Legile Justitiei respecta cadrul si limitele constitutionale. Acest lucru dvs nu il respectati. Este inacceptabil ca reprezentantii Comisiei sa dea dispozitii CSM, pe care de altfel l-ati si laudat in luarea dumneavoastra de cuvant, si sa ii solicitati declansarea inlocuirii conducerii Inspectiei Judiciare, cand, stiti ca reactie dupa ce ati publicat acest MCV, CSM v-a raspuns printr-o scrisoare in care spune ca in felul urmator: 'noi am solicitat infiintarea acestei Inspectii Judiciare si am solicitat-o exact pentru a garanta independenta magistratilor'.

Cum explicati raspunsul dat de CSM, dupa ce ati publicat acest raport, aratand practic ca intr-un fel mintiti. MCV recomanda suspendarea Legilor Justitiei, pentru ca ar incalca independenta justitiei. In realitate, CSM, garantul independentei Justitiei, sustine ca in cadrul procedurilor privind adoptarea Legilor Justitiei CSM a avut o atitudine pozitiva, formuland numeroase propuneri menite sa imbunatateasca reglementarile legale in domeniu, multe dintre acestea fiind de altfel insusite in procesul legislativ. Dvs cerereti reluarea acestui proces si cereti o implicare mai puternica a CSM, si iata ce ne spune CSM: ca in acest proces care a stat la baza acestor modificari au jucat un rol important, au amendat aceste legi si foarte multe dintre propunerile lor au fost acceptate. Se contrazic.

Dragi colegi de la Comisia Europeana, va rog frumos sa imi spuneti cine va da informatiile care stau la baza acestor rapoarte? De ce ascultati doar anumite surse si nu ascultati ce spun exact institutiile pe care dvs le vreti mai puternice si mai vocale? Va rog sa imi spuneti exact ce informatii stau la baza acestor rapoarte care sunt discretionare la adresa a doua state membre. Aceste mecanism este unul politic, folosit politic de state membre care nu doresc ca Romania si Bulgaria sa ajunga in Schengen, pentru ca le-ar crea probleme economice. Si sa nu imi spuneti Comisia Europeana, din nou, ca acest raport nu are legatura cu Schengen pentru ca ceilalti lideri europeni care sunt in consiliu si se opun intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen exact acest lucru spun: cat timp avem MCV nici nu ne gandim sa votam in JAI intrarea in spatiul Schengen. Daca imi spune dvs mie aici ca nu este adevarat acest lucru, permiteti-mi sa nu va cred.

Am sa inchei prin inca un lucru pe care dvs il cereti Romaniei. Ii cereti tarii mele sa isi desconsidere propriul Parlament, sa incalce propria Constitutie si decizii Curtii Constitutionale si sa opreasca numirea unui candidat la sefia DNA. Asta cereti dvs. Sa incalcam legea intr-un MCV care sa garanteze respectarea statului de drept.

Aceste lucruri, dragi colegi, alimenteaza in tara mea un sistem antieuropean, un mesaj antieuropean. Noi suntem proeuropeni, dragi prieteni, dar oamenii vazand cum folositi acest mecanism intr-un mod politic, ii duc in directia gresita, in directia antieuropeana. Iar noi nu vrem acest lucru, vrem sa fim tratati egal si sa avem de acelasi comportament cum au si alte state membre, de aceleasi drepturi si obligatii.

Va multumesc".

Comentarii

# AdiP date 27 November 2018 14:08 +47

Un baiat care pune puctul pe i, ceea ce nu au putut face suficient de eficient romani de bine cu mult mai multa experienta. Acum realizez cat de slab suntem reprezentati la nivel european, cu toate ca banuiam. Toati europarlamentarii romani de buna credinta trebuiau sa fie incisivi si extrem de directi inainte ca tragedia sa fie inevitabila. E un alt semn al slabiciuni si serviabilitatii voite sau nevoite fata de streinanate. Eu am trait in Canada 25 de ani si nu mi-a fost frica sa pun problema franc si fara ocolisuri. Va asigur ca am castigat intotdeuna. Asta nu pricep romanii.

# tiras date 2 December 2018 09:38 +2

Felicitări acestui TÎNĂR deputat ROMÎN.Rușine deputaților romăni care au votat pentru aplicarea MCV.Întradevăr.Țările din acest spațiu separatist sînt un ghimpe împotriva Romaniei și Bulgariei. Frica de o dezvoltare economico-industrială,duce la o împotrivire ACERBA a acestui,,democrat,,grup.Dezvoltatea Romaniei și bulgariei ar duce încetinirea și chiar dispariția milioanelor de cetățeni din cele două state de a mai fi unii sclavii moderni ai coloșilor nemții,francezi&company.Cele două state sîn menținite la stadiul de subdezvoltare din cauza imensei piețe de dezvoltare a produselor alimenare de ceea mai slabă calitate,a obiceiurilor neortodoxe pe care le i9mpune,să NU uităm Romania și Bulgaria sînt ȚĂRII ORTODOXE,Ortodoxismul și catolicismul NU au FĂCUT și NU FAC casă bună ÎMPREUNĂ.Mai sînr și alte motive,dar le lăs pe mai tîrziu.PS.Romania este o OAZĂ de LATINITATE în mijlocul acestui sistem slavist și Germani.Să NU uităm asta.Brovo Marii Britanii că s-a despărțit de acest sistem Fa

# ^^ date 27 November 2018 14:12 +3

Oare acolo s-a dus si Werner de avea treaba mai importanta decat Centenarul? I-or fi iesit bube pe piele de la discursul asta?

# Viorel date 27 November 2018 14:33 +7

EXCELENTĂ LUARE DE POZIȚIE ! Sper să fie, în continuare, și alți parlamentări care să le spună, verde în față, care este situația reală în România și care este rezultatul acțiunilor partizane antiromânești. Această speranță mi-o exprim deoarece este știut faptul că, apariția unei singure flori nu înseamnă că a venit primăvara. ADEVĂRUL trebuie repetat până pătrunde în urechile inundate de minciunile unora sau acoperite de interesele meschine ale altora.

# DODI date 27 November 2018 14:34 +9

Ar trebui să ia lecții parlamentarii de la USR și PNL de la acest adevărat român. Trădătorii de neaț și țară din PNL (90% foști PDL) uită au fost trimiși acolo de POPORUL ROMÂN nu de multinaționale, nu de ciolanis sau hăhăilă. Interesele românilor trebuie să prevaleze în fața intereselor meschine individuale. Asta uită macovei, preda, sotolojan și toți cei care au urmă de chipiu securist. Nu ar strica să ia exemplu nici de la parlamentarii altor țări (Ungaria, Polonia, etc.), parlamentari care uită de interesele individuale sau de partid în fața interselor națiunii. Încă o dată se vede că înțerlepciunea nu vine cu vârsta, iar unii îmbătrânesc urât și vor sfârși în uitarea neamului.

# Maxim date 27 November 2018 14:34 +16

Europarlamentarul Emilian Pavel un roman, un patriot, un om care si-a inteles menirea in acest Parlament European. Respect!

# Cetatean date 27 November 2018 14:45 +5

Multumiri domnului Emilian Pavel. Poate,cand ne-or primi astia la pastele cailor in Schengen,poate vor renunta si americanii la vize.Personal,mi s-a luat de mult cu "civilizatii" astia.(acu' mi-a trecut prin cap,trebuia ca domnul Pavel, cand a rostit aceste cuvinte,sa fi purtat un pantof maro si unul negru,asa pentru credibilitate)

# Florin date 27 November 2018 14:56 +9

Bravo ,Emilian Pavel! De asemenea europarlamentari avem nevoie! Nu de ghiocei si tradatori!

# un mizantrop date 27 November 2018 16:02 -6

Pana la urma "rezolutia" aia e un samizdat pentru opozitia impotenta si securista, pe modelul: "nu-i lasa sa construiasca si daca reusesc sa puna catevs caramizi, denunta-i ca n-au autorizatie, sisteaza lucrarile si umple-i de laturi!" Ca pe Groapa lui Ouatu...E un blestem, astia toti lucreaza pentru Dragnea, cand ii vezi cat de rai si prosti sunt, n-ai alta optiune, macar, tzaranul asta pare ca e cu tzara si incearca sa miste cate ceva...Pe mine ma enerveaza ca, de atata galagie proasta, n-ai unde sa strecori adevaratele critici la adresa guvernului

# 1 date 27 November 2018 16:32 +3

Cum adica, suntem o tara de inapoiati???? MCV-ul nu mai este valabil din 2010???? Pai si betivul si mutul inca nu stiu??? :eek: :eek: :eek: :eek:

# livia date 27 November 2018 16:54 +6

Excelent! Au raspuns ceva bolnavii de sciatica cu pantofi in doua culori? Sau nu au putut articula nici un cuvant din cauza sciaticii, bat-o vina?

# Neanae date 27 November 2018 17:00 +11

Ma aliniez in cor: BRAVO EMILIAN PAVEL, BRAVO ???????????? Sa dea râia in cine o mai vota-o pe Monica Macovei și hahalerele ălelalte pentru ca sa ne reprezinte pe afara cu vomitatul lor in farfuria din care mânca! Platiti cu vârf și îndesat ca sa minta și sa facă țara de Rușine. Acasă madam la dat socoteala pentru câtă mârșăvie ești in stare. Tu și colegii tăi de șanț! Rufele murdare se spală in familie, veniți ca avem rezerve de DERO sa va frecăm pâna vi se usucă pielea de drac de pe voi. Luați aminte de la tânărul acesta, EMILIAN PAVEL! Știe ca avem multe de pus in ordine in țară, dar e PENTRU ȚARĂ, nu pentru distrugere ca voi. Și lupta pentru drepturi, nu scuipa pe ele ca voi. Vrea binele, nu răul ca voi. Haideti acasă, ori asigurați-va un servici la piața de zarzavaturi din Bruxelles, murături ce sunteți, acre și putrede. Avem cu cine sa va înlocuim, sunt mulți ca EMILIAN PAVEL ...

# iulia date 27 November 2018 18:13 +7

Ce presedinte grozav al tarii noastre ar putea fi!!! De ce nu candideaza oare asemenea barbati tineri, destepti si curajosi la cea mai inalta functie in stat? Am avea cu cine vota!

# Marse date 27 November 2018 19:02 +5

Bravo tinere! Un discurs excelent, de adevarat roman!

# Baran Gheorghe date 27 November 2018 19:13 0

Imi pare rau ca suntem trimisi la coada cu biletul in mana !!!

# Dorel date 27 November 2018 19:17 +3

Felicitări domnule Europarlamentar Emilan Pavel, pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Celorlalți Europarlamentari le sugerez să ia exemplu și să ia atitudine apărând drepturile României, că de aceea au fost aleși și trimiși în Parlamentul European să ne reprezinte, nu să ne blameze ca și națiune...

# belgianca date 27 November 2018 19:18 +7

CHAPEAU MINUNAT .TREBUIE SPUS TOT ADEVARUL IN FATA CELOR CITI VA TRADATORI SI MINCATORI DE CACAO . SI CARE IUBESCCC MULT PLACUTA SUEZDEZA SA LE DAT DE TOTE SA TRAIASCA BINE PE BANI ROMANILOR SI EI CE FAC SA DIOSTREZA PE SEAMASI NERVI ROMANILOR EU TRAESC IN BELMGIA DE F MULTI ANI DAR CRED CA DACA UN PARLAMANTAR BELGIAN AR FI FACUT ASA CEVA CE A FACUT MAFIA LUI MACOVEI SI FAITA LOR PLATITA DE STIM NOI BINE CINE ERA ZBURAT CA O MASEA STRICATA .DE CE NUSE POTE FACXE CEVA PT ACESTI TRINTORI SI MINCATORI DE FONDURI SI BANI ROMANESTI ..CIND AI CURAJUL SA SPUI ADEVAVARUL ESTI ASCULTAT DAR TREBUIE SA ITI IMLPUI VOINTA SI SA DOVEDESTI CA AI DREPTATE EU STIU CA AICI DE CITE ORI AM AVUT DREPTATE AM FOST ASCLTATA SI AJUTATE DIN TOATE PARTILE NU SA FACUT NICI ODATA DIFERENTA CA EU SINT NATIONALIZATA BELGIANCA SAU ALTUL ESTE NASCUT BELGIAN DECI MULT CURAJ CU DOVETI VETI REUSIO MULT CURAJ SI MULTA VOINTA CU DREPTATE SI ADEVAR DOVEDIT VETI INVINGE INCA O DATA CHAPEAU TINER ROMANI SINT MINDRI

# Felicitari ! Iata ca mai sunt si romani adevarati . date 27 November 2018 20:28 +4

Bravo domnului Emilian Pavel , excelent ! Nu mai mergeti pe acolo cu caciula-n mana , ca de aceea ne trateaza ca pe unii de mana a doua !

# Cadea date 27 November 2018 20:58 +2

Felicitări domnule Pavel ! În fața dvs.ma plec cu respect.

# Tanase Tiberiu date 27 November 2018 21:30 +2

Domnul dintr o masa avem un europarlamentar care xice ceva restul?, cam ciudat mecanism si modalitate

# Sus date 27 November 2018 22:48 +4

Felicitări. Sunteti un roman al tuturor românilor. Plâng de bucurie, văd si europarlamentari curajoși.. corecți și drepti. BRAVO...FELICITĂRI pt Emilian PAVEL!!!!

# santinela date 28 November 2018 09:13 0

Comparati pe acest tinar cu JEGURILE alea 9 care au votat impotriva Romaniei,mai ales cu "liberalii" Stolojan si Preda !!

# TEFAN date 28 November 2018 13:02 +2

TE ROG SA FACI UN PAS MIC PT.TINE SI UNUL ENORM PT.ROMANIA ,DEPUNANDU-TI CANDIDATURA LA PRESEDINTIE. AVEM NEVOIE DE TINE CA DE AER. TOTI ROMANII ADEVARATI TE VOR VOTA. SUCCES, IN CONTINUARE!

# Pintilei date 28 November 2018 15:01 +1

Felicitări ! Expunerea este deosebita , ROMAN adevărat .

# Adi date 29 November 2018 22:18 0

Gooooooooooolllllll. In sfarsit a marcat si romania .. Oare are vreo legatura cu faptul ca e PSD-ul la guvernare.... intreb si eu pt un prieten. Pana acum romania a stat doar in aparare, se pare ca de cand tot... pe "dragnea", mai mergem si in atac, chiar dam si goluri. Va rog... Mai... pe "dragnea" poate castigam campionatul

# petre date 30 November 2018 12:19 +1

Nu cunosc culoarea politica a acestui tanar.Felicitari pentru pozitia luata.Sper ca Macovei si Preda sa invete ceva din comportamentul acestui roman.Sper ca si profesorul IOHANIS sa invete de la acest roman cum trebuie iubita ROMANIA.

# petre date 30 November 2018 12:23 +1

Nu cunosc culoarea politica a acestui tanar.IL FELICIT PENTRU ATITUDINEA LUATA.De la el poate invata ceva MACOVEI si PREDA care sunt contra ROMANIEI.DE LA EL POATE LUA LECTII SI PROFESORUL IOHANIS>

# Ilie date 30 November 2018 19:06 0

Felicitari

# batrnul date 4 December 2018 13:51 0

Tinere m-ai facut sa plang. un batran te saruta pentru adevarul spus. Acolo e greu sa fi patriot roman

# COSTACHE date 6 December 2018 10:22 0

Bravo tinere europarlamentar ,este bine ca trădătorii de țară ar trebui pedepsiți nu prin împușcare ,deoarece glonțul costă ,ci ar trebui omorâți prin lapidare ,procedeu cunoscut în piața universității ca să-i vadă toată lumea .Poate așa vom curăâa această țară de nemernici și trădători

# Ioan date 15 December 2018 20:55 0

Consideratie domnule Emilian PAVEL! Adevar, echilibru, verticalitate si, nu in ultimul rand, iubirea de Tara, ar fi doar cateva valori ce va recomanda pentru un exceptional presedinte al ROMANIEI! Indrazniti domnule PAVEL, pentru ca asta ar insemna un sacrificiu pentru dumneavoastra si un beneficiu pentru Romania. Cu admiratie, Ioan Cotropai

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva