14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RASPUNDEREA PARTIDELOR PENTRU PROGRAMELE POLITICE – Partidul Noua Revolutie propune o analiza inedita: „Cum ar fi daca 20.000.000 de cetateni din Romania ar da in judecata partidele?... Trebuie sanctionate si juridic partidele care fac promisiuni nereale, populiste sau pur si simplu nu isi indeplinesc obligatiile din programele lor... Cetatenii Romaniei pot cere daune-interese sau executarea propriu-zisa a contractelor, adica a programelor politice”

Scris de: L.J. | pdf | print

13 November 2015 16:40
Vizualizari: 3275

Un nou partid a aparut pe scena politica din Romania. Este vorba despre Partidul Noua Revolutie, inregistrat oficial, in 4 septembrie 2015, la Tribunalul Bucuresti. Reprezentatii formatiunii si-au facut deja public programul politic, acesta cuprinzand multe dintre cerintele oamenilor iesiti zilele trecute in strada.

Partidul Noua Revolutie ne-a trimis la redactie o analiza privind raspunderea partidelor politice. Este vorba insa de o analiza inedita, facuta din punct de vedere juridic.


Practic, Partidul Noua Revolutie se intreaba daca exista vreo sanctiune juridica pentru nerespectarea programului politic de catre partide. Iar concluzia formatiunii este aceea ca cetatenii Romaniei pot cere daune-interese, partidele trebuind sa fie sanctionate si din punct de vedere juridic atunci cand fac promisiuni nereale, populiste sau nu isi indeplinesc obligatiile din programele politice.

Prezentam analiza efectuata de Partidul Noua Revolutie:

Raspunderea partidelor pentru programele politice.

Cum ar fi daca 20.000.000 de cetateni din Romania ar da in judecata partidele politice?

Din anul 1990 pana in 2015, inclusiv, fiecare politician, fiecare partid, fiecare formatiune politica promite ceva prin programul politic.

Ne punem intrebarea fireasca: Exista vreo sanctiune juridica pentru nerespectarea programului politic de partide?

Raspunsul clasic pentru aceasta intrebare ar fi ca vor fi sanctionati de alegatori, la viitoarele alegeri.

Totusi, ne permitem sa analizam si din punct de vedere juridic nerespectarea programului politic publicat.

Din punct de vedere juridic, orice program politic publicat si insusit de alegatori este o oferta de a contracta. Articolul 1166 Cod civil defineste contractul ca fiind 'acordul intre doua sau mai multe persoane cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic'. Putem observa ca definitia cuprinsa in noul cod civil reia in parte definitia contractului din art. 942 al vechiului cod civil.

Diferenta adusa de noua reglementare este data de faptul ca printre efectele contractului, pe langa constituirea si stingerea, a fost introdusa si modificarea unui raport juridic. In plus, definirea contractului drept acord de vointe este justificata intrucat nu se poate vorbi despre un acord de vointa, ca in trecut, deoarece un contract nu implica o vointa, ci doua sau mai multe vointe. Intalnirea vointelor este un proces psihologic complex, in cadrul caruia sunt relevante in special cauza si consimtamantul, ca elemente de fond ale contractului.

Oferta de a contracta reprezinta manifestarea 'perceptibila', externa, a consimtamântului partii de a incheia un anumit contract. Potrivit prevederilor art. 1188 'o propunere constituie oferta de a contracta daca aceasta contine suficiente elemente pentru formarea contractului si exprima intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii ei de catre destinatar'. Articolul anterior indicat mai prevede faptul ca oferta poate proveni de la persoana care are initiativa incheierii contractului, care ii determina continutul sau, dupa caz, care propune ultimul element esential al contractului. Dispozitiile referitoare la consimtamant, ca element esential pentru formarea contractului, aplicabile inclusiv contractului de societate, cuprinse in articolele 1182‐1203, se aplica in
mod corespunzator si atunci cand imprejurarile in care se incheie contractul nu permit identificarea ofertei si a acceptarii.

Codul se refera doar intr-o situatie cand nu se considera oferta de a contracta Propunerea adresata unor persoane nedeterminate, chiar si in ipoteza in care ar fi precisa, nu are valoarea juridica a unei oferte, ci doar, in functie de imprejurarile concrete, are valoarea unei solicitari de oferta sau intentie de negociere. In mod exceptional totusi, propunerea adresata unor persoane nedeterminate valoreaza oferta, daca aceasta concluzie rezulta din lege, cutuma sau reiese, in mod cert, din imprejurari concrete. Articolul 1191 alin. 1 Cod civil prevede ca oferta cu termen este irevocabila. Acest caracter poate fi atribuit ofertei si atunci cand el rezulta din 'acordul partilor, al practicilor statornicite intre acestea, al negocierilor, al continutului ofertei ori al uzantelor'.

Putem observa cu claritate particularitati specifice dreptului civil si al
afacerilor, si anume oferirea de valoare juridica 'practicilor statornicite' intre partile contractului. in articolul 1193 alin. 1 Cod civil este reglementata oferta fara termen de acceptare, adresata unei persoane absente, textul de lege prevazand faptul ca aceasta oferta trebuie mentinuta un termen rezonabil, in functie de imprejurari, pentru a permite destinatarului sa o primeasca, sa o analizeze si sa expedieze acceptarea. Spre deosebire de oferta fara termen de acceptare adresata unei persoane absente, acelasi gen de ofera, insa adresata unei persoane prezente, nu produce efecte daca nu este acceptata de indata.

Situatia este aceeasi si in cazul ofertei trasmise prin telefon, fax, e‐mail sau alte mijloace moderne de comunicare la distanta. Prin urmare, daca un partid politic prezinta public un anumit program politic, cu termene si date precise si apoi, in urma acestui program se inscriu membri in respectivul partid sau sunt numiti in functii publice, atunci din punct de vedere juridic s-a incheiat un contract.

Contractul este incheiat in momentul in care acceptarea a ajuns la ofertant (prin faptul de devin membri ai partidului respective sau accepta functii publice bazate pe acel program politic), chiar daca acesta nu ia cunostinta de ea din motive care nu ii sunt imputabile. De asemenea, contractul se considera incheiat si atunci cand destinatarul ofertei savarseste un act sau un fapt concludent, fara a‐l instiinta pe ofertant, daca, in temeiul practicilor dintre parti, al naturii afacerii, acceptarea se poate face in acest mod (art. 1186 Cod civil).

Pentru ca orice contract are forta obligatorie intre parti – partidul ofertant si publicul acceptant al ofertei - atunci cetatenii Romaniei, care au acceptat respectiva oferta pot cere daune-interese sau executarea propriu-zisa a contractelor (adica a programelor politice).

In America, de exemplu, exista astfel de litigii cand partidele politice pot fi obligate sa respecte promisiunile facute sau chiar pot fi obligate la daune-interese.

Vom vedea daca in Romania exista o astfel de initiativa, dar trebuie sanctionate si juridic partidele care fac promisiuni nereale, populiste sau pur si simplu nu isi indeplinesc obligatiile din programele lor politice”.

Analiza efectuata de Partidul Noua Revolutie poate fi citita si pe pagina de Facebook a formatiunii: https://www.facebook.com/Partidul-Noua-Revolutie-1487495608238331/.

Comentarii

# Vladi Mir date 14 November 2015 12:54 +5

Ceva imi spune ca, Legea raspunderii partidelor politice va fi promulgata o data cu Legea raspunderii magistratilor. Mai precis, intr-o zi de joi, dupa Miercurea Ciuc. Si tot atunci, institutiile de forta vor parasi "campul tactic" si isi vor vedea de treaba pentru care sunt platite. :P

# sogiologul pixeleanu date 15 November 2015 16:38 0

Am vazut, zilele trecute, niste politruci cu tupeu specific, insirand niste cerinte pentru viitorul PM. La prima mana, totul pare ok. Dar, vazand ,,autorii,, nu am putut sa nu ma intreb: De ce, timp de 25 de ani, voi nu ati facut nimic din ceea ce cereti acum? Credeti ca, va mai crede cineva? Credeti ca, minciunile si promisiunile desarte o sa va mai tina mult in politica?

# Gabriel date 15 November 2015 18:20 0

"Gabriel" In sfarsit,avem unguvern,si sper sa nu fie"GUVERNUL MEU" ci GUVERNUL ROMANILOR. Tara aceasta ,"ROMANIA",asteapta de mult timp sa aiba un guvern care sa lucreze pentru interesele natiunii,ci nu pentru interese personale,dati dovada,stimati guvernanti,si lucrati cu mintea si priceperea pentru aceasta netie,si aduceti bucurie si buna stare infiecare familie,cautati printot ce faceti,sa uniti aceasta natie,ca de mult timp,parca cineva a avot interes sa ne desbine.Si daca va fi asa,ve-ti intra in istoria acestui popor,cu litere de aur,si daca va fi invers,si veti fi sirventii serviciilor oculte,ve-ti iesi pe usa din spate,cu calificativul de tradatori,ceea ce nu vreau sa se intample.Nu a-s vrea sa luati exemplul,aceluia care a vrut sa faca aceasta schimbare,pentru ca acum stie toata natia ca a fost la fel ca multi ceilalti care au vrut,si au inselat aceasta natie,prin falsuri,impunand-usi puterea functiei.Mi-as dori,ca la finalul mandatului d-tra,sa va spunem MAI STATI.......

# Gabriel date 15 November 2015 21:01 0

"Gabriel" Dragi tineri.vad ca va erijati in re prezentantii "ROMANIEI"eee..nu-i asa,2s-au 3 milioane de tineri,nu pot hotara impotriva a 17 milioane,asa zice "DEMOCRATIA".Daca nu cunoasteti toate acestea,v-as ruga sa studiati mai bine toate aceste legi ale democratiei,si dupa aceea sa vorbiti,dar va rog sa o faceti la vot ,daca indepliniti conditiile.Pana una alta ,CONSTITUTIA ROMANIEI stipuleaza,ca toti cetateni acestei tari au dreptul la vot,incepand cu varsta de 18 ani,dar nu specifica pana la ce varsta au voie sa voteze.Aaa ,mai sant cateva categorii,care sant excluse de la vot,daca vreti sa stiti mai mult,vo rog cititi mai in profunditate,si va ve-ti,convinge catot ca vreti acum,sint legile ANARHIEI,care sant ABOLITE de mult,aceste legi le aplica ABURIGENII,sau mai bine zis,cei care traiesc in JUNGLA,care fiecare face regula lui.Noi pensionarii santem obligati de situatie sa ne alegem reprezentantii care ne apara drepturile,si anume dreptul la asistenta medicala,si la pensie...

# Gabriel date 16 November 2015 18:30 0

"Gabriel"Stau ,si ma intreb,cand voi auzi un demnitar al acestu-i popor,"ROMAN",ca este presedintele acestei tari,s-au premierul,deasemeni a-l aceste natiuni ROMANE(spun presedinte,si premier,a-l acestei natii ROMANE),pentru ca sant numiti prin votul ROMANILOR,dar in schimb,fac jocuri oculte,si impotriva acestei natii ROMANIA,caci observ ,ca atunci incepem sa ne redresam,economic si social,parca cineva din umbra zice,PANA AICI ;NU SE POATE CONTINUA ASA,de ce si cu-i servesc .Si acum intrebarea ,cand vor pronunta:JUR SA SERVESC PRIN TOT CE_MI STA IN PUTINTA,ROMANIA,STAT UNITAR SI INDEPENDENT,aceste cuvinte nu le-am auzit din "89" pana in prezent,pentru ce?,cineva ne interzice,santem o colonie,ce santem,ca un stat unitar si independent,nu cred ca santem,si spun aceasta,pentru ca nici odata,politicieni acestei natii nu au luat decizii singuri,ci totdeauna,au asteptat sa vada daca cineva de afara,le da acordul.Ce pacat,santem mintiti,santem umiliti de propri nostri concetateni,PACAT......

# Gabriel date 16 November 2015 22:31 0

"Gabriel" Vazand,dezbaterile in comisiile de validare a ministrilor,a-m ramas stupefiat,vazad persoana care va deveni ministrul justitiei,yo in locul acestei persoane i-mi ceream scuzele de rigoare,comisiei,si maretrageam din aceasta functie,functie foarte importanta,intrun stat de drept,dar aici o vina nu opoarta aceasta persoana,ci parlamentari care i-au dat votul,rusine CORUPTILOR,nici in ultima clipa nu ganditi la aceasta natie,cu atata istorie,unde este TEPES,ca ar umple o strada cu tapuse tinand capetele voastre.Nu uitati ca va ramane un an,s-au nici atat sa ne reprezentati,rusine voua tradatori ce santeti.Prin tot acest comportament sa va luati adio,ca in viitor va vom da votul,sa ne reprezentati.VEDETI PENTRU TOATE ACESTE LUCRURI;LUMEA NU VA MAI VREA,caci nu intereseaza de noi.D-le Iohanis va plce tot ce s-a intamplat,RUSINE TUTUROR!!!!!!!!

# Gabriel date 16 November 2015 23:09 0

"Gabriel" D-le presedinte,i-mi pare foarte rau pentru d-stra,va dati seama ce-ati facut,aveti guvernul d-stra un guvern ridicol,de fapt,un guvern asemanator d-stra,nici unul,s-au cel putin asa,nu este tehnocrat,si spun acest lucru,bazanduma pe cele vaute,cel putin un pic de respect pentru aces popor,care o perte din acestia v-au acordat votul,poate nemeritat,ci toti stim ca vi la dat,razbunanduse pe PONTA,iar acum acestia i-si dau seama ca au gresit,ca nu meritati,palaria este prea mare pentru d-stra.

# Gabriel date 17 November 2015 00:22 0

"Gabriel"V-am vazut d-le Iohanis,nu va spun presedinte,pe motivul ca nu mi-a facut placerea,yo vroiam un "ROMAN"de-al meu,scuzatima ca folosesc cuvintele d-stra(eu vreau guvernul meu),dar nu despre aceasta vreau sa comentez,ci despre guvernul dumitale,caci este foarte ridicol,ca si tatucul sau.Pentru acest guvern de ridicol ai distrus un guvern care fnctiona foarte bine.si daca,unele persoane aveau probleme cu legea,un presedinte care se spune ca este mediator,trebuia sa va comportati ca un mare politician,pardon aceasta calitate,va lipseste cu desavarsire,ma iertati,dar locul d-stra nu este pentru aceasta functie,intrun cuvant,ESTE O PALARIE PREA MARE PENTRU CAPUTUL d-stra!!!!!!

# Gabriel date 17 November 2015 01:10 0

"Gabriel" V-am vazut d-le Iohanis,la TvR,foarte zambarel,santeti multumit,stati putin,ca nu s-a terminat,balul na inceput,pregatitiva de surprize,caci stiti cum se zice la noi la ROMANI,CINE RADE LA URMA RADE MAI BINE,asa ca nu va grabiti cu rasul,caci greul acuma vine.nu a-ti inteles nimic,de fap nu aveti abilitati de on om politic,pardon era sa ma zauit,d-stra santeti untehnocrat,si daca nu ma insel,infizica,dar dupa cate stiu,legile fizici nu se schimba,si de aceea trebuia sa fiti mai retinut in ceea ce a-ti facut,si anume ,UN RAU ACESTUI POPOR ca asa de drag i-mi este sa spun "ROMAN",din care faceti parte si d-stra,dar vad ca nu-l respegtati,si aici m-as referi la inselarea statuluicu:-neplata impozitului pe venitul gastigat prin predarea orelor de fizica,cred ca aceasta este pregatirea d-stra,-falsuri in acte pentru revendicarea unui imobil,aici poate i-mi raspundeti ca nu d-stra,ci sotia d-stra,aici nu este scuza,s-au acum o rezolvati aceasta problema cu noul ministru de justitie

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva