14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFERENDUM - 80% din locuitorii de la Rosia Montana au votat la referendumul din 9.12.2012 pentru reluarea mineritului prin proiectul RMGC

Scris de: L.J. | pdf | print

12 December 2012 16:11
Vizualizari: 4623

 

La finele saptamanii trecute, odata cu alegerile parlamentare, la Rosia Montana a avut loc referendumul local prin care rosienii au votat, in proportie de aproape 80 la suta, pentru reluarea mineritului si crearea de noi locuri de munca. Astfel, oamenii de la Rosia Montana si-au exprimat clar vointa ca proiectul de exploatare sa aiba un viitor. Primaria Rosia Montana a transmis un comunicat in care transmite ”in ciuda vremii nefavorabile si a ninsorilor abundente care au tinut izolate multe catune de la munte, ingreunand accesul oamenilor catre sectiile de vot, comuna Rosia Montana a votat pentru minerit cu o majoritate de 78,86%”.


Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, cere autoritatilor si politicienilor sa tina cont de vointa oamenilor si sa ia cat mai curand o decizie cu privire la proiectul minier propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation:

Aproape 80% dintre rosieni au votat pentru locuri de munca in minerit, in Apuseni si la Rosia Montana. Ma bucur ca am organizat acest referendum pentru ca, asa, am aratat intregii tari, inca o data, ca oamenii din cele 16 sate ale comunei Rosia Montana vor minerit. Locurile de munca sunt principala problema din zona, iar oamenii isi leaga viitorul lor de minerit, singura ocupatie care poate crea mii de locuri de munca, aici, in Apuseni. Toata opozitia la proiectul minier s-a bazat pe demagogie, populism si, in mod special, pe minciuni ca rosienii se impotrivesc redeschiderii minei. Cu votul covarsitor de 80% am spus stop minciunii. Nu ii vom mai lasa pe altii sa decida in locul nostru. Astfel, le cerem autoritatilor si politicienilor sa tina cont de vointa oamenilor din comunitate si sa ia o decizie cat mai grabnic cu privire la proiectul minier. De decizia lor este legata soarta a mii de oameni din localitatea noastra si din intreaga zona a Apusenilor”.
Votul de duminica s-a desfasurat in conditii meteo extrem de severe. Multe sate si catune au fost blocate, ingreunand accesul oamenilor la sectiile de vot.
Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana si-a exprimat bucuria pentru rezultatul acestui referendum prin urmatoarea declaratie:
”Sunt foarte mandru de rosienii mei si vreau sa le multumesc tuturor celor care nu s-au speriat de nametii de peste 70 de cm pe alocuri, tuturor celor care au iesit din casa batatorind primii cararile spre sectiile de vot si care au votat DA pentru repornirea mineritului la Rosia Montana si in Apuseni. Este o reala victorie pentru noi toti. Votul rosienilor, alaturi de alte zeci de mii de locuitori din zona Apusenilor, este un semnal pe care comunitatile de aici il transmit politicienilor de la Bucuresti: vrem locuri de munca in minerit si un viitor pentru familiile noastre. Sper ca acest semnal sa fie inteles si sa ne bucuram de sprijinul factorului politic de la Bucuresti pentru ca proiectul minier din Rosia Montana sa inceapa cat mai repede, pentru a crea mii de locuri de munca pentru oamenii de aici si din imprejurimi”.

Comentarii

# franc date 12 December 2012 19:49 +6

Referendumul local organizat, duminica, in 35 de comune si orase din judetul Alba privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni a fost invalidat, in conditiile in care la acesta au participat 43,20 % din cetatenii cu drept de vot, fata de 50 la suta plus unu, cat era nevoie. Mi se facea rau vazand la toate televiziunile reclamele cu amaratii aia care cerseau voturi in favoarea mineritului asta pagubos pentru Romania. Ce de bani au bagat jegurile de la firma in asta. Si ce de bani au cheltuit in politicieni, in toata presa si ca sa cumpere voturi. MA BUCUR CA NU AU REUSIT! Voi (LUJU) de ce va bagati in ******tul asta?

# Anda date 12 December 2012 20:10 -2

franc, prezenta a fost totusi ridicata avand in vedere ca nametii in ziua aia s-au ridicat si la 70 de cm si multi votanti au ramas izolati.dar indiferent de prezenta, oamenii au ales mineritul, ceea ce ar trebui sa determine Guvernul sa vina mai repede cu o decizie cu care e dator de vreo 15 ani

# Vali date 13 December 2012 19:41 +4

Nameti de 70 de cm or fi fost prin varf de munte, dar acolo nu locuieste omul. Cel mult o mana de oameni. Nu 5000 cat va trebuiau voua ca sa aveti cvorum. Oricum, n-ati avut cvorum nici acolo unde erau 10cm de zapada. Dar imi place asta cu 70cm da bine. Doar ca e falsa.

# Alin date 14 December 2012 08:40 0

cei care au fost macar o data in viata in judetul Alba stiu ca sunt multe comunitati rasfirate pe dealuri, care raman izolate in conditii de vreme extrema, dar si ei fac parte dintr-un sat si o comuna. si ei au drept de vot. puteai sa te uiti la tv si vedeai ca zapada chiar a fost mare. si totusi, peste 40% din alegatori au reusit sa ajunga la urne si sa spuna clar ca vor minerit. asta te deranjeaza de fapt?

# mineru stan date 15 December 2012 12:54 0

STATUL ROMAN poate organiza exploatarea. Profit pentru RO, de ce nu? sunt platide deja comisioane prea mari si banii merg la A?

# Silviu date 16 December 2012 15:25 +1

statul roman o poate organiza si chiar o face, dar sa o sustina financiar, nu are de unde, de-aia a intrat in acest parteneriat public-privat. profitul pentru Romania va fi de 56%, direct si indirect, ca sa nu mai punem la socoteala jumatatea de miliard care a intrat deja in tara sau investitiile in mediu, patrimoniu, infrastructura

# cristi date 12 December 2012 23:56 +3

articolul este cel putin tendentios! referendumul a fost organizat in tot judetul Alba si nu doar in comuna Rosia Montana. Astfel cum spunea si franc acesta a fost invalidat, pentru o prezenta de doar 43%, dar ceea ce este si mai important este ca din cei care au votat 75% au spus nu poluarii! Nu vad care este sensul articolului....

# Calin date 13 December 2012 10:51 +2

In Rosia Montana 80% din cei care au votat au spus DA mineritului, in Apuseni, 63% din cei care au votat au spus DA mineritului, asa ca rezultatul referendumului e clar. Acum mai trebuie doar ca Guvernul sa le dea oamenilor un raspuns si sa porneasca proiectul de la Rosia 

# Anda date 13 December 2012 21:34 +2

de acord.rezultatele sunt clare, dar unora nu le convin.tot in seama Guvernului ramane decizia finala. Daca mineritul poate reporni intr-o zona miniera,eu mizez pe aceasta industrie!

# Iosif Kapal date 13 December 2012 01:47 +1

O jenanta tentativa de mai******re! :-x Am crezut ca luju.ro este un site obiectiv. Sper ca acest articol nu este decat un derapaj jurnalistic si nu reprezinta masura dupa care trebuie sa judecam si alte articole publicate de dvs.

# Durere la ONG-uri date 13 December 2012 09:12 +4

Ce sa pricepem, ca e mani******re pentru ca LUJU a publicat rezultatul referendumului? Va doare tare pe astia platiti de Soros sa ia el exploatarea, voi astia din ong-urile neprihanite :-*

# Alin date 14 December 2012 08:43 +1

observ si eu ca ii deranjeaza ca oamenii au ales mineritul, ca din cate stiu eu, ongistii strigau sus si tare ca oamenii nu ar vrea minerit! adevarul a iesit la iveala, chiar daca vremea nu a tinut cu motii!

# Calin date 13 December 2012 10:48 +1

Oamenii din Rosia Montana cer de ani de zile pornirea proiectului minier de la Rosia Montana, insa cei de la Guvern i-au ignorat mereu. Acum oamenii au cerut in mod oficial acest lucru, iar Guvernul trebuie sa demonstreze ca isi tine promisiunile si ca nu isi bate joc de votul oamenilor si sa le dea macar un raspuns, ca si acest lucru se amana de ani de zile! 

# Silviu date 16 December 2012 15:32 +1

raspunsul trebuie oferit, mai devreme sau mai tarziu, ca nu se poate s-o tot tinem intr-o amanare continua! si ma bucur ca vocea motilor s-a auzit in sfarsit, ca nu era normal ca motii sa tot vrea minerit si sa n-aiba cum sa-si faca auzita vocea!

# Da' Soros ce zice? date 13 December 2012 12:10 +1

Stie o planeta intreaga ca Soros finanteaza ong-urile si campaniile anti exploatare a zacamintului de la Rosia Montana. Asa ca discursurile ecologiste nu prostesc pe nimeni ( cu exceptia cui se lasa).        Asta nu inseamna ca aia de la Gabriel Corporation or fi mai buni, sau ca metoda lor de exploatare ar fi acceptabila.    Pur si simplu adevarul ii dezavantajeaza si pe unii si pe altii. 

# hmm date 13 December 2012 15:48 0

Poate de fatada pentru ca de fapt el are o firma ce se afla in spatele lui Gabriel Resources... care e in spatele RMGC. Si stie toata lumea ca "pretenasul" romanilor e implicat in afaceri cu exploatari de aur. Era pe net actionariatul celor de la Gabriel Resources si se vedea clar. Sper sa mai fie

# Stop otravurilor ! date 13 December 2012 15:42 0

Deci 57% nu sunt de acord. BRAVO ! Stop otravurilor !

# valer date 13 December 2012 20:58 +2

80% au votat pentru minerit. Scrie si in articol. Nu l-ai citit sau doar stai foarte rau cu matematica?

# Anda date 13 December 2012 21:37 +2

ce otravuri, comentatorule? cianurile? niste substante prime ca oricare altele? pardon, nu ca oricare altele. unele care s-ar folosi in tehnologia cea mai moderna valabila in aceasta industrie! sa spunem stop progresului? eh, cu asta nu sunt de acord!

# Gheorghe Anton date 13 December 2012 16:37 +2

Dar de fapt cine conduce Rosia Montana si cine ia benefitul de pe urma exploatarii.Astai clenciul, cine ia malaiul final.

# valer date 13 December 2012 20:54 +2

56% din profituri vin la bugetul de stat, fara sa scoatem niciun leu de la buget. In rest chiar nu mai conteaza, merge la investitori. Dar noi castigam, pe langa banii la buget, si locuri de munca, bani adusi in economie prin investitii, castigam si la patrimoniu investitii..

# Anda date 13 December 2012 21:57 +2

eu vad la beneficii si ecologizarea inclusa in proiect si deja inceputa prin instalarea unei statii de epurare a apei, jumatatea de miliard dcare a intrat deja in tara sau titlul pe care l-ar capata Romania de cel mai mare producator de aur de pe continent

# un nene date 17 December 2012 22:40 0

Daca problema tine de folosirea unei tehnologii periculoase pentru om si pentru mediu, de ce nu schimba tehnologia RMGC???? Nu ar mai fi profitabila, nu? Asa, exploatam cat merge, dupa care ne luam calabalacul si sa repare statul dezastrul ramas. Parca am mai vazut filmul asta. Ma intreb: daca "apele reziduale epurate" ( :-) ) s-ar varsa in Dambovita , care alimenteaza cu apa Bucurestiul, si din x motive (topirea zapezilor, ploi torentiale, alunecari de teren,...) cianurile ar ajunge la chiuveta, le-ar pasa celor 75% care au votat DA la referendum?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva