18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REGLEMENTARI NECESARE PENTRU EVITAREA COLAPSULUI – Camera Consultantilor Fiscali din Romania solicita Parlamentului si Ministerului Finantelor adoptarea unui cadru normativ care sa stopeze abuzurile asupra societatilor romanesti din domeniul transporturilor si constructiilor: „Fiscalizarea diurnelor - din nou o problema cruciala pentru angajatorii romani”. Mingea este in terenul ministrului Dan Vilceanu

Scris de: L.J. | pdf | print

3 September 2021 17:40
Vizualizari: 3237

Camera Consultantilor Fiscali din Romania (CFF) face apel la Parlamentul Romaniei si Ministerul Finantelor pentru adoptarea unui act normativ similar Legii 209/2015 referitoare la anularea unor obligatii fiscale care sa prevada interdictia efectuarii de reincadrari ale indemnizatiilor in venituri salariale integral impozabile si sa anuleze obligatiile fiscale principale si accesorii stabilite de organele de inspectie fiscala in urma reincadrarii acestor indemnizatii pentru perioade controlate ulterioare datei de 1 iulie 2015.


 

Solicitarea CFF vine pe fondul pericolului de colaps in care se afla in prezent societatilor romanesti din domeniul transporturilor si constructiilor a caror activitate se caracterizeaza prin detasarea/delegarea sau mobilitatea angajatilor.


Intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei, Camera Consultantilor Fiscali din Romania, prin directorul executiv Doru Petru Dudas semnaleaza ca prin fiscalizarea diurnelor sunt pusi in dificultate angajatorii romani. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza lipsei unui cadru fiscal cert si predictibil care in final genereaza pierderi importante societatilor romanesti.


In sprijinul gasirii unor solutii fiabile si rapide acestor probleme, Camera Consultantilor Fiscali din Romania a transmis, la finalul lunii august 2021, o scrisoare ministrului Finantelor, Dan Vilceanu (foto stanga), dar si Camerei Deputatilor – Comisia pentru buget, finante si banci, prezidata de Bogdan Iulian Hutuca, o scrisoare in care aduce in atentia reprezentatilor Executivului si Legislativului necesitatate elaborarii unor reglementari cu privire la tratamentul fiscal al indemnizatiei de deplasare/detasare pe care operatorii economici din Romania o acorda personalului trimis sa isi desfasoare temporar activitatea intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat tert sau in interiorul tarii, in cadrul unor contracte incheiate cu beneficiari societati terte sau membre ale grupului de societati.


In cuprinsul scrisorii semnate de presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Dan Manolescu, se evidentiaza ca actualul cadru legislativ incadreaza angajatii societatilor din Romania care efectueaza transporturi internationale ca fiind delegati, conform definitiei prevazute de Codul Muncii si au implicit dreptul sa primeasca o indemnizatie de delegare care sa fie neimpozabila in limita plafonului prevazut de art. 76 alin. (2) litera k) din Codul Fiscal.


Or, fara a se specifica daca exista sau nu, un tratament distinct pentru transport de bunuri si/sau persoane efectuate intre Romania si un alt stat membrul sau teritoriul Confederatiei Elvetiene sau tratamentul ar trebui sa fie unitar indiferent de destinatia transportului, comunitara sau extracomunitara, in cadrul actiunilor de control fiscal se fac reincadrari ale indemnizatiilor, interpretand speculativ si abuziv tocmai legislatia muncii, „asupra careia in documente oficiale afirma ca nu ar avea dreptul sa se exprime, autoritatile fiscale nu isi asuma in mod public o opinie si nu traseaza un set de instructiuni, ghiduri, principii de bune practici pe care angajatorii romani sa le poata avea in vedere la stabilirea tratamentului fiscal al indemnizatiilor acordate”: Apreciem abuzive actiunile de control fiscal derulate la societati importante din Romania prestatoare de servicii de transport international de bunuri, in care s-a apreciat ca acesti angajati nu ar avea dreptul sa primeasca indemnizatii partial neimpozabile intrucat ei nu isi schimba temporar locul muncii, neavand un loc fix de activitate, in conditiile in care art. 9 din Legea 16/2017 precizeaza in mod expres ca acestia beneficiaza de indemnizatia de delegare prevazuta de art. 44 alin. 2 din Codul muncii, precizeaza CFF in scrisoare.


Neclaritatea acestor prevederi, dar si a altora expuse in cuprinsul scrisorii de 17 pagini a Camerei Consultantilor Fiscali necesita astfel o reglementare specifica, astfel incat societatile romanesti sa nu mai ajunga „carne de tun” pentru Statul roman.


Redam in continuare comunicatul Camerei Consultantilor Fiscali din Romania:

Fiscalizarea diurnelor - din nou o problema cruciala pentru angajatorii romani !

Camera Consultantilor Fiscali din Romania a propus, saptamana trecuta, Parlamentului Romaniei si Ministerului Finantelor, solutiile legislative pe care le apreciaza necesare si oportune pentru evitarea colapsului societatilor romanesti din domeniul transporturilor si constructiilor a caror activitate se caracterizeaza prin detasarea/delegarea sau mobilitatea angajatilor.

Solutiile propuse autoritatilor au la baza o ampla analiza a legislatiei din Romania care a avut o incidenta directa in modul de abordare al organelor fiscale cu privire la taxarea diurnelor platite angajatilor in perioada 2015 – 2021, in paralel cu analiza situatiei practice, de incertitudine si disperare in care se afla zeci de mii de angajatori romani din aceste sectoare.

Consideram ca, solutiile de amnistie pentru trecut si de claritate pentru viitor, sunt salutare pentru angajatorii romani care, in loc sa lupte din nou pentru supravietuire in instantele judecatoresti si sa isi relocheze activitatea in alte tari europene, cum de altfel au si inceput, trebuie lasati sa lupte pentru pozitia lor si a Romaniei pe piata foarte dura si incordata a acestor servicii, atat in Europa, cat si in intreaga lume.

Scrisoarea Camerei Consultantilor Fiscali catre autoritati (click aici)

Doru Petru Dudas

Director executiv CCF”

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva