3 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REMEMBER - Lista procurorilor militari care au ingropat in perioada 1990 – 1993 dosarele criminalilor din decembrie 1989, care au ucis 942 de persoane

Scris de: | pdf | print

10 December 2010 11:26
Vizualizari: 28142

Documente de importanta deosebita releva identitatea principalilor procurori militari gropari, din cauza carora au fost facuti scapati vinovatii de uciderea la Revolutie a 942 de eroi-martiri, dar si cum gandeau acestia in anii 1990 – 1993, cand pretindeau ca fac treaba in aceste dosare. Inca de atunci, procurorii stiau ca nu au existat teroristi, si ca elemente ale Armatei au fost implicate in marile crime din decembrie 1989. Toate acestea reies dintr-o serie de procese-verbale ale sedintelor de lucru din perioada 1990 – 1993 tinute de procurorii Directiei Procuraturilor Militare (DPM - actuala Sectie a Parchetelor Militare) din Parchetul General. Din procesele verbale intocmite in marea lor majoritate de fostul procurorul militar Silvestru Boeru, care indeplinea un fel de misiune de secretar de sedinta, reiese ca din colectivul de lucru pe dosarele Revolutiei faceau parte urmatorii:

 

- col. Mugurel Florescu, sef al DPM in perioada aprilie 90 – aprilie 93 (martor asistent la procesul sotilor Ceausescu de la Targoviste, avansat la gradul de general);

- gen. mr. Dan Ioan;

- col. Mircea Levanovici;

- lt. col. Dumitru Carp;

- lt. col. Mircea Tanase;

- lt.col. Mihai Popov;

- mr. Silvestru Boeru;

- lt. col. Ionel Slavoiu;

- lt.col. Nicolae Zaharia;

- col. Gheorghe Petrean;

- mr. Gheorghe Oancea;

- lt.col. Vasile Stanca;

- mr. Mircea Aron;

- col. Gheorghe Amivaru;

- mr. Mircea Marian;

- mr. Nicolae Smaranda;

- mr. Mihai Ghenus;

- mr. M. Marta;

Nu avem pretentia ca cei de mai sus sunt toti procurorii care au lucrat in dosarele Revolutiei in perioada 1990 – 1993. Mai sunt si altii care au “lucrat” dupa respectiva perioada - in special unii din actuala echipa a Sectia Parchetelor Militare condusa de col. Ion Vasilache. Unii dintre cei de pe lista de mai sus au fost corecti, insa cei mai multi au abdicat de la juramantul de magistrat, desi au avut toata libertatea sa scoata la lumina adevarul. Din ceea ce se discuta la sedintele de colectiv, reiese ca domniile lor stiau foarte bine ce implicatii social-politice aveau dosarele pe care le instrumentau. Stiau ca Armate e implicata si, important, seful lor de atunci - col. Mugurel Florescu le cerea aproape la fiece sedinta sa dea solutii rapide, “pe adevar” si “fara implicatii politice”.

Poate ca asemenea indemnuri au cauzat in aprilie 1993 debarcarea lui Mugurel Florescu de la sefia DPM (masura in spatele careia s-a aflat Ion Iliescu), care a fost pus la dispozitia Armatei, in pofida faptului ca a fost unul dintre participantii la executia sotilor Ceausescu.

Ramane un mister ce anume i-a determinat pe procurorii militari ca dupa discutiile din colectivele lor de lucru, sa procedeze invers. Adica sa tergiverseze dosare si sa dea pe banda rulanta solutii de neincepere a urmaririi penale pentru crimele de dupa 22 decembrie 1989 (cand au fost asasinati peste 80% din eroii-martiri de la Revolutie).

In majoritatea dosarelor cu autori cunoscuti, cei care au tras omorand si ranind alte persoane au fost scosi basma curata cu formula magica “s-au aflat in eroare de fapt”, in sensul ca nu si-ar fi dat seama ce faceau cu arma in iuresul acelor zile. In plus, procurorii s-au ferit ca dracu de tamaie sa inculpe pe cineva pentru infractiunea de genocid – singur condamnat (si executat) de aceasta fapta fiind Nicolae Ceausescu.

Ce gandea si discutau procurorii militari

Redam cateva fragmente relevante ale discutiilor procurorilor militari: “Trebuie solutionate majoritatea dosarelor in termen scurt. Eroarea de fapt trebuie verificata la persoana” (…) “Solutionarea dosarului 21/22 .12.1989 in Bucuresti va trebui sa rezolve problema: daca a tras Armata. Atentie, factorul militar la vedere MI, MApN” (…) “nu se va face politica pe dosare” (…) “Intreg colectivul DPM sa fie implicat in doctrina juridica relativ la dosarele CPEx... Si in viitor Procuratura Militara va fi tinta unoratacuri, insa este nevoie ca sa fim demni. Se multumeste intregului colectiv atat pentru munca depusa, cat si pentru tinuta fiecarui procuror in activitatea desfasurata” (…) “Desi dosarele se discuta si in alte directii din Parchetul General, raspunderea si solutionarea acestor dosare apartine Directiei Procuraturilor Militare... In aceasta saptamana se va lua legatura cu Directia de Cercetare a Armatei in legatura cu implicarea acesteia in evenimentele revolutionare” (…) “Se taraganeaza dosarele cu dezertori... Prin patrunderea de procurori civili in cadrul justitiei militare s-au strecurat unele greseli... Sunt dosare vechi in care nu se lucreaza. Sunt inca foarte multe lucruri de format in dosarele revolutiei. Numai sunt justificari de tergiversare a cercetarilor” (…) “Nu se prea solutioneaza dosare” (…) “In dosarele revolutiei trebuie stabilita modalitatea de solutionare si sa se dea solutie urgent: dosarele suspectilor; dosarele pe Legea 42/1990; dosarele revolutiei aflate la Procuratura Militara Bucuresti; dosarul Otopeni” (…) “Atentie la formularea in solutiile date. Implicatiile sunt foarte mari la solutionarea acestor dosare... In majoritatea dosarelor nu exista acte premergatoare... Fiecare solutie sa fie acoperita de probe”.

Romania se afla la un pas sa fie condamnata la CEDO de la Strasbourg pentru tergiversarea dosarelor crimelor din decembrie 1989. Chiar daca in primii ani de dupa Revolutie au existat cateva trimiteri in judecata (vezi cazul lotului CPEx), acestea s-au facut pentru fapte infractionale de reprimare a Revolutiei comise de fostii nomenclaturisti PCR. Pentru cei 942 de morti si mii de raniti inregistrati dupa data de 22 decembrie 1989, cand puterea in stat a fost preluata de catre grupul de “emanati” al lui Ion Iliescu, nimeni nu a fost tras la raspundere pana in prezent. Ocolit in prezent de procurorii Laurei Kovesi, Ion Iliescu isi permite sa iasa la rampa in fiecare luna decembrie din fiece an, pentru a minti despre implicarea lui in Revolutie, si a se erija in “primul revolutionar al tarii”. Ironia sortii face ca in timp ce asasinii sunt liberi si stiuti, iar familiile indoliate nu si-au aflat dreptatea, multi dintre procurorii militari enumerati mai sus se lafaie bine mersi la pensie, cu “pensii nesimtite” de sute de milioane de lei, pe masura faptelor lor.

De retinut ca pana in 1995, asa cum a declarat in repetate randuri fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, toti procurorii care au lucrat in aceste dosare au dat numai solutii de neincepere a urmaririi penale.

Comentarii

# ENE DRAGOS MARIAN date 10 December 2010 16:57 +1

O UNEALTA MURDARA A PD-ULUI,PE NUME MIRCEA POPA,DEVENIT PRINTR-O SIMPLA CERERE AVOCAT,CARE ALUCRAT IN SECURIATE,UN NEPOT AL LUI FOSTULUI PRESEDINTE ICCJ(NICOLAE POPA)SPUNEA IN FEBRUARIE 2004,CA PE LISTA RESPECTIVA AR MAI FIGURA JUDECATORUL EFTIMESCU (DAC IMI ADUC BINE MINTE)SI CARE PENTRU A ISI SPALA IMAGINEA A INTRAT IN AVOCATURA SI CHIAR I-A FOST AVOCAT.
DAN VOINEA ESTE SANTAJAT DE UNELTELE LUI BASESCU ,ASA CA DECLARA CE SPUNE PAPUSARUL !!!

# Mihai Eftimescu date 17 February 2011 19:53 +5

Eu am fost judecator la Sectia Militara a fostei Curti Supreme si am judecat unele dosare ale Revolutiei pana la 1 ianuarie 1992 cand am intrat in avocatura...am mai avut si alti pasi in cariera, dar asta nu e relevant.
Postarea Dvs nu e chiar limpede. Va rog sa fiti mai precis - mă acuzati de ceva ?
Ca sa stiu pentru ce va dau in judecata .

# Radu Tinu date 31 January 2013 21:08 0

:roll: Monser Eftimescu, asi vrea sa luam legatura....ma intriga nemernicia unora din porcurorii militauri implicati in masluirea probelor si ascundertea adevarului.Recent, mos Teaca al procuraturii, Dan Ioan, a scos o carte...Teroristii din 89...am crezut initial ca e scrisa de un client de la Spitaul 9 care foloseste ca pseudonim numele lu Dan, dar pe coperta 4 este o poza a unui decripit care seamana cu porcurorul in cauza...am tel. 0753301972, rog sa dai un semn.

# gica date 11 December 2010 15:45 -1

:-x TOTUL ERA CLAR DACA IN ROMANIA ERA O REVOLUTIE, ASA SE UMBLA CU FOFARLICA SA SE PASTREZE NOTIUNE ADUCATOARE DE MARI BENEFICII PENTRU UNII, MAJORITATEA DIN SPATELE FRONTULUI.
INTREBATI-VA NUMAI ATAT: CATI MILITARI AU CAZUT??? TOTI NEICA NIMENI CARE LUATI DE VAL AU FACUT SI AU DRES, CHIAR AU PARTICIPAT LA ATACURI ASUPRA UNOR OBIECTIVE

# Carmen Amza date 11 December 2010 18:39 0

Păcat de sângele vărsat!

# ANONIMUS date 5 February 2011 09:37 0

Domnilor de la "LUJU"nu mai "parcati"pe aceasta pagina imaginile celor ucisi la REVOLUTIE.Poate copilul unuia din cei aflati in cosciuge isi vede acolo parintele si ...s-ar putea sa aiba un cosmar.Va rog!

# anonimus date 17 February 2011 20:10 0

Nu apare in mod explicit numele dumneavoastra in articol,pe lista celor de la "LUJU" nu este numele dumneavoastra.De ce va simtiti atacat?
Nu credeti oare ca suntem cu totii tributari adevarului?Eu aveam 18 ani atunci,dar si azi imi pun intrebarea:de ce au fost atatia morti?
A existat un copil de cateva luni ucis de un glont ratacit,asa se zice.Cum in celebrul caz "ANCA" a fost descoperit adevaratul ucigas,asa ar trebui descoperiti ucigasii atator sute de romani,ucigasi care azi traiesc poate printre noi. Da, vrem sa stim cine a tras ,cu nume si prenume.Va rog sa nu va mai simtiti atacat,nu sunteti printre cei care au ucis.

# Mihai Eftimescu date 18 February 2011 09:14 +2

Numele meu apare explicit intr-o postare ...si am dat o replica acelei postari (care vorbeste in dodii despre spalarea imaginii mele), nu articolului.

Ma abtin sa fac comentarii cu privire la articol sau la subiect. Hotararile judecatoresti pe care le-am semnat (uneori cu opinie separata) exprima punctele mele de vedere de-atunci si
de-acum (doar ca acum sunt mai sceptic si mai circumspect...o multime de persoane dubioase scot un ce profit - banesc, politic - traficand eroismul si tragediile altora)

PS. Cu siguranta au fost cel putin doi copii impuscati mortal la Timisoara: unul pe care bunicii il culcasera intre ei (cred ca era o fetita) in dormitor, si unul foarte mic - 2-3 ani - aflat cu parintii la plimbare in zona Spitalului Judetean- departe de locurile unde demonstrantii se confruntau cu fortele de ordine. Nu exclud sa fi fost mai multi - dar pe acestia i-am tinut minte (cine ar putea uita?). M-a impresionat si declaratia unui bunic cu ochii in lacrimi: ”am lasat-o pe nepoata mea (13-14 ani) sa plece la demonstratie, a fost ranita grav, a scapat cu viata la limita si cu o invaliditate...totusi daca s-ar relua istoria si ar veni sa-mi ceara voie sa se duca sa protesteze AS LASA-O DIN NOU...”

# anonimus date 18 February 2011 11:43 +1

Da,comentariul cuiva pomeneste numele dumneavoastra ,dar nu pot sa inteleg ideea cu spalatul imaginii,in fond cred ca nu a fost cineva condamnat de dumneavoastra pe nedrept.Este adevarat, exista profit banesc serios ,intr-o vreme a existat si profit politic pe seama tragediei altora...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.12.2024 – Vasilica a fost iertat de fiica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva