RESPONSABILITATE, DOMNILOR POLITICIENI – Asociatia Magistratilor din Romania cere sa se puna capat nominalizarii contra-naturii a electricianei Guseth: “Magistratii acestei tari solicita actorilor implicati in procesul de formare a noului Guvern, in ceea ce priveste portofoliu de la Justitie, sa revizuiasca in mod responsabil si imediat nominalizarea formulata”
Semnal extrem de important venit din partea celei mai importante asociatii profesionale a magistratilor din Romania. Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Gabriela Baltag a dat publicitatii un comunicat in care solicita politicienilor care vor construi Guvernul Ciolos sa inceteze imediat mascarada nominalizarii pentru portofoliul Justitiei a electricienei Cristina Guseth (foto centru), care pe langa faptul ca nu are studii de Drept, nu a fost in stare sa raspunda unor intrebari elementare ce i-au fost adresate de parlamentarii din Comisia Juridica a Senatului.
In afara faptului ca a activat in ONG-uri finantate de miliardarul George Soros si ca este cunoscuta ca o buna prietena a fostei ministrese Monica Macovei, dar si o sustinatoare infocata a unor personaje controversate precum sefa DNA Laura Kovesi si fosta sefa a CSM Oana Haineala, nominalizata la Justitie a produs indignare si revolta in majoritatea mediilor magistratilor.
Semnalul AMR este unul foarte serios si releva o posibila absurditate a situatiei, si anume sa se ajunga la situatia ca in cazul numirii la Ministerul Justitie a Cristinei Guseth – prietena la toarta cu Monica Macovei – sa asistam la episoade tragi-comice dar mai ales la o fractura de comunicare intre ministresa si magistratii acestei tari. Publicam in continuare integral comunicatul AMR.
COMUNICAT AMR
“Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) critica nominalizarea formulata pentru portofoliu de la Ministerul Justitiei, una dintre cele mai complexe institutii, cu implicatii deosebite, nu doar in privinta sistemului judiciar, ci si asupra societatii in ansamblu. Suntem nevoiti sa descoperim in fiecare zi ca vehicularea promovarii unor valori incontestabile, a unor specialisti in gestionarea destinului justitiei, invocarea interesului concret pentru un sistem de justitie puternic au fost si raman promisiuni fara fond, fara legatura cu realitatea.
Nu contestam succesul profesional al persoanei recomandate, in prezent, pentru Ministerul Justitiei, dar avem datoria sa recunoastem ca nu suntem dispusi si nici nu este oportun sa facem experiente supuse esecului, cu auxiliari ai domeniului.
Magistratii acestei tari solicita tuturor actorilor implicati in procesul de formare, definitivare a noului Guvern, in ceea ce priveste portofoliul de la Justitie, sa revizuiasca in mod responsabil si imediat nominalizarea formulata, pana cand nu vom fi nevoiti sa constatam, prea tarziu, cu regret, ca, fiecare dintre noi - de la cetateanul de rand, teoreticienii sau practicienii dreptului, pana la clasa politica, in mainile careia sta astazi soarta sistemului judiciar - avem o vinovatie colectiva prin tacere, supunere ori alte aspecte de culise, si o raspundere pentru care viitorul nu ne va cruta, fata de nesocotirea idealurilor, a principiilor, pentru esecul unei reforme a carei soarta am avut sansa de a o gestiona corespunzator.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) considera ca, fata de multitudinea si complexitatea problemelor cu care se confrunta, in prezent, sistemul judiciar - determinate, pe de o parte, de modificarile legislative succesive ale normelor de drept substantial si procedural, urmate de schimbari ale practicii judiciare si de diversitatea opiniilor doctrinare si jurisprudentiale, iar, pe de alta parte, de deficiente ale organizarii sistemului - nominalizarea, pentru demnitatea de Ministrul al Justitiei, a unei persoane ce nu are studii juridice, constituie o optiune in evident dezacord cu necesitatile imediate ale sistemului.
Aspectele care influenteaza negativ activitatea magistratilor si actul de justitie - relevate de AMR, prin pozitiile punctuale pe care le-a exprimat repetat - cer, in mod obiectiv, cunoasterea tuturor punctelor vulnerabile ale sistemului, din interiorul acestuia, adica o cunoastere nemijlocita, nefiind, nicidecum, suficienta, o luare la cunostinta a acestor aspecte pe cale mediata, prin parghii din afara sistemului. Prin urmare, avand in vedere actualele realitati, AMR considera ca persoana ce va exercita atributiile de Ministrul al Justitiei trebuie sa se fi confruntat, in mod direct, cu problemele sistemului si sa fi fost pusa in postura de a gasi solutii, in desfasurarea activitatii sale in interiorul acestui sistem. Concluzia tine seama inclusiv de obiectivul luptei impotriva coruptiei care presupune, cu atat mai mult, cunoasterea chestiunilor juridice, in detaliu si in profunzime, iar un astfel de rezultat nu se poate obtine decat in cadrul institutional anterior relevat.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) refuza sa accepte ca promisiunea ,specialistului' in domeniu judiciar, invocata ca singura carte de vizita a reformei institutionale, poate prinde contur in varianta propusa. Responsabilitate, domnilor politicieni, pentru tot ce s-a cladit pana in prezent, dar mai ales pentru viitor!”
judecator Gabriela Baltag
Presedinte Asociatia Magistratilor din Romania
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avi avi
17 November 2015 01:03
-4
# dudu
17 November 2015 01:31
+13
# Golan
17 November 2015 02:50
+8
# Observator 001!
17 November 2015 10:30
+4