RETROSPECTIVA REFORMELOR DIN DREPT - Specialisti din sistemul judiciar au contorizat in cadrul Conferintei „Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul Noilor Coduri asupra Dreptului afacerilor” efectele noilor reglementari in materie civila si penala. Ministrul Cazanciuc: „A fost o decizie buna pana la urma cu toata greutatea data in acesti ani de a avea si in materie penala si in materie civila o reforma aproape de la A la Z”
Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in colaborare cu SCA Piperea si Asociatii, Editura CH Beck si Asociatia Henri Capitant au organizat la finalul saptamanii trecute Conferinta „Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor”. In cadrul conferintei, la care au participat peste 350 de persoane - judecatori, avocati, juristi, practicieni in insolventa, doctoranzi, studenti - au avut loc dezbateri pe marginea noutatilor generate de intrarea in vigoare a Noilor Coduri civile si penale, in dreptul societar si in dreptul insolventei. Conform unui comunicat de presa al Editurii CH Beck, din data de 12 mai 2014, printre invitatii speciali s-au numarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si profesorul universitar dr. Stanciu D. Carpenaru.
Conform comunicatului, deschiderea conferintei a fost facuta de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), care a afirmat ca Justitia are datoria de a sprijini economia, precizand ca Noile Coduri civile au fost elaborate ca urmare a „semnalelor” transmise de mediul economic si juridic, apreciind ca intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila a fost o decizie buna:
"Justitia are o datorie fata de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instante specializate, prin termene rezonabile, prin solutii predictibile, asa cum si Guvernul are datoria de a elabora si mentine cadrul normativ coerent si predictibil. Fara o economie sustinuta in acest fel este foarte dificil sa avem resurse pentru sanatate, educatie si, de ce nu, si pentru justitie. Noile coduri civile au fost elaborate in mare parte datorita semnalelor venite din viata reala, din mediul economic si juridic. Cred ca la un an de la intrarea in vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastra constatati ca a fost o decizie buna pana la urma cu toata greutatea data in acesti ani de a avea si in materie penala si in materie civila o reforma aproape de la A la Z".
La randul sau, profesorul universitar doctor, Denis Mazeaud, Université Paris II, "Panthéon-Assas" Paris, a vorbit despre reforma dreptului contractelor in Franta, realizand o paralela cu prevederile din noul Cod civil roman, fiind urmat de Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, impreuna cu dl. Alexandru Serban Ratoi, avocat SCA Piperea si Asociatii au abordat tema “Societatea fictiva in contextul noilor reglementari relative la simulatie”.
Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, partener fondator SCA Piperea si Asociatii, a vorbit despre "Terorismul contractual", asa-numita libertarte a puternicilor economiei. Conf. univ. dr Mircea Bob a adus in centrul discutiei "Asocierea intre soti si consecintele succesorale ale acestora", iar Conf. univ. dr. Florin Aurel Motiu a vorbit despre despre "Insolventa in contextul noilor coduri”.
Un moment important al Conferintei a fost marcat de lansarea Editiei a V-a a cartii "Legea societatilor. Comentarii pe articole", aparuta la Editura CH Beck care, potrivit domnului Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru, reprezinta "o prezentare „la zi”, sub aspect legal, deopotriva jurisprudential, a regimului juridic al societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, in conditiile noului Cod civil".
Potrivit comunicatului de presa al Editurii CHBeck, in cea de-a doua parte a evenimentului, au fost atinse teme precum „Protectia creditorilor in noul Cod penal", prezentata de Conf. univ. dr. Radu Chirita, de la Facultatea de drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, partener coordonator SCA Chirita si Asociatii, in timp ce "Nulitatile absolute in Codul de procedura penala in vigoare" a fost dezbatute de Lect. univ. dr. avocat, Aurel Ciobanu, de la Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Conf. univ. dr. Cristina Rotaru, de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a vorbit despre "Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii", iar subiectul ce a vizat "Penalizarea dreptului afacerilor. Privire asupra raspunderii penale a persoanei juridice" a fost abordat de asistent universitar doctor Andra Roxana Ilie, de la Departamentul de Drept Penal Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, avocat colaborator senior SCA Stoica si Asociatii.
O tema extrem de interesanta, atat prin actualitatea sa, dar si prin importanta sa practica, a fost prezentata de Conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a vizat “Influente ale noilor Coduri asupra standardelor de comportament in afaceri.”
Cea de-a treia parte a Conferintei „Dreptul Afacerilor” s-a desfasurat sambata, 10 mai 2014, ocazie cu care presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI) Simona Milos a tinut un discurs despre aparitia noului Cod al Insolventei – “Destinul sinuos al codului insolventei: intre aspiratii si realitate”, care a vizat aspectele nou introduse de Codul insolventei, dar si viziuni noi ce pot fi implementate atat in temeiul Legii nr. 85/2006, cat si in temeiul Codului insolventei.
Discursul Simonei Milos a fost urmat de cel al avocatului Alexandru Dimitriu, partener SCA Piperea si Asociatii, care a vorbit despre “Divizarea si fuziunea ca modalitati de reorganizare judiciara”, fiind facuta o analiza comparativa intre normele din dreptul societar si cele din Codul Insolventei. Tema ce a urmat, prezentata de Prof. univ. dr. Radu Catana Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a tratat un subiect extrem de important, intitulat „Eficienta si eficacitate in procedura insolventei”.
Conferinta a fost inchisa de judecatoarea dr. Nicoleta Tandareanu, Presedintele sectiei a II-a Civila a Curtii de Apel Craiova, cu o tema extrem de interesanta ce a imbinat noutatile aduse de Noul Cod civil, Noul Cod de procedura civila si Noul Cod al insolventei – „Intreruperea cursului prescriptiei prin cererea de deschidere a procedurii insolventei din perspectiva prevederilor art. 2537 pct. 2, 2539 si 2541 NCC si art. 689-695, 705-710 NCPC”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# visu
13 May 2014 15:46
+1
# nuibai
13 May 2014 17:14
+1
# obiectiva
13 May 2014 17:44
0