29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLUTIONARII SAR LA BEREGATA NOULUI SEF AL CSM – Judecatorul Mircea Aron, somat sa isi explice trecutul de procuror militar din anii '80. Teodor Maries: "Asociatia 21 Decembrie 1989 nu cunoaste acum nici raporturile lui Mircea Aron cu securitatea ori cu partidul comunist... Cu Mircea Aron in fruntea CSM probabil ca trebuie sa ne luam grija ca se vor mai face demersuri la CSAT pentru deconspirarea colaboratorilor securitatii si ai serviciilor secrete din Justitie"

Scris de: E.D. | pdf | print

6 January 2016 16:01
Vizualizari: 7556

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, ii cere noului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Mircea Aron (foto), sa raspunda unei serii de intrebari privitoare la trecutul sau, mai exact despre activitatea pe care a desfasurat-o in perioada anilor '80 cand ocupa functia de procuror militar. In comunicatul "Un procuror militar din anii '80 ajunge presedintele CSM in 2016!" transmis redactiei Lumeajustitiei.ro si semnat de Teodor Maries, Asociatia 21 Decembrie 1989 afirma ca CSM a ajuns, in 2016, sa fie condus de un procuror militar care este cunoscut publicului din dosarul BEREVOIESTI - 1991, fiind procuror de caz impreuna cu Mircea Levanovici. Asociatia 21 Decembrie 1989 precizeaza ca nici in prezent nu cunoaste modul in care procurorul Mircea Aron "si-a incheiat alte conturi cu trecutul si cat de implicat a fost in Dosarele Revolutiei ori Mineriadelor sau in ingroparea adevarului in cazul Berevoiesti!" sau care au fost "raporturile lui Mircea Aron cu securitatea ori cu partidul comunist". Cert este insa ca, sustine Asociatia 21 Decembrie 1989, "pana si Virgil Magureanu director in exercitiu al SRI era silit sa accepte ca sinistrul "Caz Berevoiesti ne-a umplut de rusine pe toti" (Declaratie Virgil Magureanu,emisiune TV, 11 aprilie 2006).


In opinia Asociatiei 21 Decembrie 2015, in mandatul judecatorului Mircea Aron de sef al CSM "trebuie sa ne luam grija ca se vor mai face demersuri la CSAT pentru deconspirarea colaboratorilor securitatii si ai serviciilor secrete din Justitie".

In acest context, Asociatia 21 Decembrie 1989 evidentiaza ca nu rezulta de nicaieri daca Mircea Aron "a fost sau nu cenzor in anul 1990 al dosarelor membrilor fostului CPEx al partidului comunist, urmeaza sa ne spuna din jiltul prezidential din CSM, desi nu pare si nu este un prieten al transparentei".

Pe de alta parte, Teodor Maries acuza CSM ca si-a modificat, in 22 decembrie 2015, Regulamentul, abrogandu-l pe cel din anul 2005 impus prin legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile justitiei si proprietatii, care introducea o masura fara precedent - repartizarea aleatorie a dosarelor! Conform comunicatului Asociatiei, noul regulament al instantelor adoptat de CSM ar "transforma intr-o caricatura repartizarea aleatorie si le readuce presedintilor de sectii si de instante, puterile pe care le pierdusera in anul 2005, si pentru care o regretau pe Rodica Stanoiu ai pe favoritele sale de la Tribunalul Bucuresti ca si pe cei din camarilele comuniste cuibarite prin Ministerul Justitiei".

Prezentam in continuare comunicatul Asociatiei 21 Decembrie 1989 din data de 6 ianuarie 2016:

"Un procuror militar din anii '80 ajunge presedintele CSM in 2016 !

Miercuri 6 ianuarie, CSM si-a programat alegerea Presedintelui. Alegeri CSM cu candidat unic, asa cum numai Securitatea, PCR si continuatorii FSN/adica PSD, stiu sa faca. Candidatul unic este un procuror militar din anii '80, Mircea Aron, 63 de ani, aflat la putere la varsta la care colegii sai din Directia procuraturilor militare sunt deja in rezerva, pensionari linistiti cu pensii de cateva mii de euro, precum rezervistii din sindicatul proputinist condus de Mircea Dogaru.

Candidatul unic la presedintia CSM 2016 este cunoscut publicului din dosarul BEREVOIESTI - 1991, care a ingropat si mai mult documentele securitatii, fiind procuror de caz impreuna cu Mircea Levanovici. Dosarul nr. 30/P/1991 deschis din cauza presei care a dezvaluit opiniei publice operatiunea ilegala a Diviziunii B a SRI savarsita de niste oarecare Bordeianu si Spataru, ofiteri de securitate preluati de noua structura, a fost insa ingropat ca si dosarul revolutiei.

Mircea Aron i-ar urma in functia de presedinte al CSM, judecatorului Adrian Bordea, fiul fostului sef al Directiei I – Politic a Securitatii Statului, Aron Bordea, potrivit dezvaluirilor existente si in presa, despre cum acesta facea prin 1985 rapoarte despre Doina Cornea. Si Adrian Bordea a fost ales presedinte al CSM in 2015 candidand tot de unul singur, dupa ce anterior exercitase fara glorie un mandat de vicepresedinte.

Ca un facut, majoritatea documentelor de la Berevoiesti erau anterioare datei de 22 Decembrie 1989, aveau caracter de secret de stat si apartineau fostei Directii I a securitatii, adica tocmai acolo unde intre 1980-1986 fusese sef Aron Bordea, tatal presedintelui de ieri al CSM, Adrian Bordea. Iar procurorul ales (anume desemnat?) si trimis de Directia procuraturii militare la Berevoiesti sa-i intimideze pe ziaristii Romaniei libere, este nimeni altul decat Mircea Aron, care asa cum aratam a preluat cazul ...

Ancheta Romaniei libere din 1991 la groapa din Berevoiesti arata: "am gasit alaturi de documente de dinainte de 1989 si altele din 1990, de la PNL si PNTCD. Certificau participarea noilor sereisti la mineriada si urmarirea demonstrantilor din Piata Universitatii. Un document datat 18 mai 1990 dezvaluia urmarirea din ora in ora a "obiectivelor". Era evident ca politia politica isi continua activitatea"

Asociatia 21 Decembrie 1989 nu cunoaste acum nici modul in care procurorul Mircea Aron si-a incheiat alte conturi cu trecutul si cat de implicat a fost in dosarele revolutiei ori mineriadelor sau in ingroparea adevarului in cazul Berevoiesti ! Cert este insa ca pana si Virgil Magureanu director in exercitiu al SRI era silit sa accepte ca sinistrul "Caz Berevoiesti ne-a umplut de rusine pe toti" (Declaratie Virgil Magureanu,emisiune TV, 11 aprilie 2006).

Asociatia 21 Decembrie 1989 nu cunoaste acum nici raporturile lui Mircea Aron cu securitatea ori cu partidul comunist si doar o cautare aprofundata prin arhive ar putea spune cum stau lucrurile, desi cele cunoscute publicului sunt semnificative.

Nu rezulta cu claritate nici daca acest procuror militar a fost sau nu cenzor in anul 1990 al dosarelor membrilor fostului CPEx al partidului comunist, urmeaza sa ne spuna din jiltul prezidential din CSM, desi nu pare si nu este un prieten al transparentei.

Ca exemplu, pe 22 Decembrie 2015, fara dezbateri si consultari publice, Consiliul Superior al Magistraturii si-a votat un alt regulament, abrogandu-l pe cel din anul 2005 impus prin legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile justitiei si proprietatii, care introducea o masura fara precedent - repartizarea aleatorie a dosarelor!

Noul regulament al instantelor adoptat de CSM in ziua cand se implineau 26 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, transforma intr-o caricatura repartizarea aleatorie si le readuce presedintilor de sectii si de instante, puterile pe care le pierdusera in anul 2005, si pentru care o regretau pe Rodica Stanoiu ai pe favoritele sale de la Tribunalul Bucuresti ca si pe cei din camarilele comuniste cuibarite prin Ministerul Justitiei.

S-a spus ani de-a randul ( si aici e si taina tergiversarii dosarelor revolutiei si mineriadelor) ca in 1990, Stanculescu, dupa ce i-a predat din putere lui Iliescu si acolitilor acestuia, "si-a facut procuratura" punad sub obedienta Directia procuraturilor militare!

A facut parte si procurorul Aron din gruparea dominata de condamnatul pentru represiunea asupra Timisoarei, Victor Atanasie ... sau din cea dominata de celalalt militar, Virgil Magureanu inca necondamnat, dar pus sub urmarire penala si in dosarul revolutiei si in dosarul mineriadei ?

A ramas Mircea Aron legat [doar] de niste amintiri si prietenii de familie?

E timpul ca din jiltul de presedinte al CSM sa raspunda public la aceste intrebari, pentru ca , intr-un stat de drept si democratic, justitiabilii au dreptul constitutional la informare.

Si totusi, BEREVOIESTI ramane un motiv pentru care candidatul unic trebuie sa faca niste destainuiri speciale! Pentru ca iata ce spunea ancheta din 1991, a jurnalistilor de la Romania libera, pe care Consiliul Superior al Magistraturii cu tot cu membrii de drept, Ministrul Justitiei si Presedintele Romaniei, pare sa o fi dat uitarii:

<Mai-marii SRI ne-au reprosat atunci ca n-am avut "respect fata de arhive". Noi desfaceam cu penseta ce ingropasera ei in pamant si tot noi nu tratam cu respect "secretele statului nostru". Ba, prima reactie a SRI a fost ca obligatia noastra, la descoperirea gropii de la Berevoiesti, era de a informa SRI si chiar de a cere aprobarea pentru a face publice documentele pe care ei au facut eforturi serioase sa le distruga. Asadar, vinovatia apartinea celor care i-au dat in vileag pe cei care au savarsit ilegalitatea>

Continuarea anchetei jurnalistice este insa aici:

m.romanialibera.ro/special/investigatii/cazul-berevoiesti-15-ani-de-tacere-51526

De asemenea, nu am inteles nici de ce procurorul Bogdan Gabor sau chiar judecatorul Cristi Danilet ori un alt tanar procuror ori judecator, nu si-a depus candidatura pentru presedintia CSM; La CSM pare ca miercuri va fi ca la alegerile prezidentiale din Romania anului 2000: electorii aleg intre Iliescu si ... Iliescu mai mic (adica intre Iliescu si Vadim) ?!

Astfel, cu Mircea Aron in frunte, dupa Adrian Bordea, probabil ca trebuie sa ne luam grija ca se vor mai face demersuri la CSAT pentru deconspirarea colaboratorilor securitatii si ai serviciilor secrete din Justitie, asa cum cereau judecatorul Dana Girbovan sau membrul CSM Horatius Dumbrava, daca demersul acestuia nu a fost doar formal.

Cum cineva ar trebui sa riste sa se autodenunte sau sa-si denunte fostii colegi, probabil ca nici Parchetul si nici CSM nu se va mai preocupa in vreun fel de cei care au tergiversat 25 de ani solutionarea justa a dosarelor din perioada infractionala Decembrie '89 - Iunie '90 si nici de redeschiderea dosarului revolutiei si poate ca vor si ascunde pentru 45 de ani numele procurorilor care i-au favorizat pe asasinii din decembrie '89 sau din iunie '90!

Luand act de cele de mai sus si nu numai, institutiile europene si ambasadele straine din Romania vor avea de ce sa fie ingrijorate ca la CSM, in pofida prevederilor art.1 din Constitutie si a idealurilor Revolutiei din Decembrie 1989, restauratia comunista se asterne la CSM incet-incet, ca zapada din aceste zile ...

Nu stim daca miercuri de Boboteaza la CSM va fi lipsa de cvorum, cum a fost luni in Parlamentul de la Chisinau, si nici daca membrii CSM s-au gandit la cele scrise mai sus.

Ceea ce stim cu certitudine este ca partenerii nostri euroatlantici nu vor privi cu ani buni o reintoarcere in timp, in anii '80 tocmai la varful Consiliului care are rolul de asigura independenta Justitiei.

E timpul ca Presedintele Romaniei sa intervina ca mediator intre institutiile si puterile Statului.

Asociatia 21 Decembrie 1989

Presedinte

Teodor Maries"

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 6 January 2016 16:46 +11

DA!!!!!! O SA SE RUPA IN EXPLICATII!!!!!!!!oricum breasla bucatarilor chinezi ai injustitiei de mult nu mai au respect pentru cei care/i platesc cu taxele crescinde din ce in ce mai mult

# diana date 6 January 2016 23:51 +8

Kovesi este o coada de topor basista - sluga ambasadei SUA -numita POLITIC Makovista Pruna o va reinvesti pe KOVESI deoarece a spus ca va face selecția în funcție de "integritate si NU de competenta" in emisiune astăzi la Digi24 când reporterul a întrebat-o ce criterii de selecție poseda traducatoarea bruxeleza învoita de PPE sa pună umărul la "câmpul tactic" acest termen "integritate" prepune criterii subiective netransparente și nemăsurabile în raport cu criteriul competenta ușor de măsurat precum în cazul Guseth E clar de ce ambasadorul SUA Klemm a fost instruit în SUA la audieri de un senator lobbyst sa aibă grija de Kovesi ... dovedind ca nu le este rușine sa se amestece in JUSTITIA din România deși ne mint ca Justiția este independenta nu câmp tactic al securiștilor și lobbystilor

# mitica date 7 January 2016 09:59 +8

Parca este singurul, primul sau ultimul securist cu fonctii? Ex. tipic Macovei, ce este? :P :cry:

# Critic fotograf date 7 January 2016 16:40 -1

Ati fi putut sa-i gasiti o poza mai decenta.

# Nima'n drum date 7 January 2016 21:38 +1

Circul, fatarnicia, ipocrizia de mana cu setea imbecililor pentru functii de putere in statul roman de azi, imi aminteste de Itzig si Moritz, care, pe un pariu provocator(10 lei), au mancat(inghitit) cate un broscoi, si morala si-au tras-o singuri, zicand asa: - Eu mancat, si tu mancat cate un broscoi spurcat, apoi amandoi saturat, si banii inapoi luat(unul dela celalalt)/ Na spune tu, nu-i asta profit curat?! :-x :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva