2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA CONDAMNATA LA CEDO PENTRU INTERCEPTAREA ILEGALA A JUDECATOAREI ELENA POP BLAGA – Judecatorii europeni au constatat ca ascultarea telefoanelor de SRI, in baza unor mandate ale Inaltei Curti, a incalcat dreptul la viata privata si de familie a judecatoarei, care a fost trimisa in judecata pentru mita in 2002 de PNA Oradea. Judecatoarea Blaga a fost achitata defintiv si reabilitata (Decizia)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

27 noiembrie 2012 16:09
Vizualizari: 17019

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat Romania, marti 27 noiembrie 2012, pentru incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie in cazul judecatoarei Elena Pop Blaga, de la Tribunalul Bihor (foto - in prezent pensionara), care a fost arestata si trimisa in judecata abuziv de PNA Oradea, pentru o asa-zisa luare de mita, intr-un dosar instrumnetat de procurorii Ioan Moldovan si Dan Chirculescu. Incalcarea art. 8 din CEDO s-a retinut pentru faptul ca in timpul cercetarilor penale, judecatoarea Elena Pop Blaga a fost ascultata ilegal, in baza unor autorizatii de interceptare emise de procurori, dar si de Inalta Curte, in perioada 1999 – 2003, ascultari care au continuat si in 2005. Pe langa condamnarea Romaniei pentru incalcarea art. 8 din Conventie, judecatorii europeni au mai retinut si expunerea judecatoarei Blaga la rele tratamente pe perioada cat a fost tinuta in arest, dupa ce a fost plimbata de procurori cu catuse prin fata presei (vezi foto 2) pentru a fi expusa maximei umilinte.


Interceptarile ilegale au fost facute de SRI, pe siguranta nationala

Privitor la interceptarile ilegale, in plangerea de la CEDO, judecatoarea Elena Pop Blaga a acuzat faptul ca i-au fost ascultate ilegal convorbirile telefonice prin interceptarea acestora de catre SRI, in baza unor mandate de siguranta nationala (art. 13 din Legea 51/1991 privind siguranta nationala), cat si emise in baza art. 91, indice 1 din Codul de procedura penala. Judecatoarei i-au fost ascultate inclusiv convorbirile purtate cu sotul ei, si atentie, conform marturiilor acesteia, procurorul PNA Ioan Moldovan, care a arestat-o in 2002 (perioada in care procurorii inca mai puteau aresta): „Procurorul Ioan Moldovan i-a cerut judecatorului Virgil Cociubei, fostul presedinte al Tribunalului Bihor, sa ma viziteze acasa, sa-i ceara sotului meu sa divorteze de mine, pentru ca va urma o perioada lunga si grea pentru el, deoarece eu voi ispasi o pedeapsa privativa de libertate si totodata sa initieze actiunea de impartirea a bunurilor comune, oferindu-se chiar sa-l ajute pe sot sa ne vanda casa”.

CEDO a acordat daune simbolice, conform practicii sale potrivit careia simpla recunoastere a dreptului incalcat constituie o reparare a prejudiciului

Constatand incalcarea art. 3 (interzicerea torturii) si a art. 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventie, Curtea Europeana a obligat Romania la plata a 4.900 euro, cu titlu de daune, catre judecatoarea Elena Pop Blaga. Precizam ca in plangerea de la CEDO, judecatoarea solicitase 112.000 euro daune materiale si 1.000.000 euro daune morale, insa in practica CEDO din ultimii ani s-a mers pe acordarea de daune simbolice, considerandu-se ca simpla recunoastere a dreptului incalcat constituie o reparare a prejudiciului. Anterior deciziei CEDO judecatoarea Elena Pop Blaga, dupa ce a fost achitata in penal pentru mita care i s-a pus in carca de catre procurorii Moldovan si Dan Chirculescu – a actionat statul roman in judecata, pe cale interna, obtinand de la Tribunalul Timis sumele de 10.000 de euro daune morale, 4.280 de lei contravaloarea medicamentelor si a tratamentelor medicale si 2.318 lei cheltuieli de judecata.

Decizia integrala a CEDO din 27.11.2012 o puteti citi atasata la finalul articolului.

Istoria inscenarii dosarului de mita de catre procurorii anticoruptie 

Judecatoarea Elena Pop Blaga, de la Tribunalul Bihor, arestata in 2002 si trimisa ulterior in judecata de PNA Oradea pentru o presupusa infractiune de luare de mita, a fost achitata in 07.02.2005 de Curtea de Apel Brasov, care a considerat ca fapta nu exista. Dosarul impotriva ei a fost fabricat de seful PNA Oradea, Ioan Moldovan - cel care a confirmat rechizitoriul - si procurorul Dan Chirculescu. Dosarul judecatoarei Elena Pop Blaga (suspendata din functie pe durata arestarii si judecarii ei) a fost criticat de intreaga presa pentru modul in care procurorii PNA au inteles sa probeze "flagrantul" de luare de mita, prin trimiterea unui denuntator (costrans de anchetatori) sa lase o plasa cu 100 de milioane de lei, in bancnote tratate chimic, la locuinta matusei judecatoarei).

Toate acestea, impreuna cu lipsa de la dosar a casetelor cu inregistrarile in baza carora s-ar fi facut "proba" infractiunii au dus la un verdict previzibil: achitarea. Pentru a arata opiniei publice de ce monstruozitati au fost capabili procurorii si politistii PNA, doar pentru a raspunde unor comenzi ierarhice si a raporta finalizarea unui dosar care s-a dorit din cale afara de spectaculos, Elena Pop Blaga ne-a dat o in urma cu cativa ani o declaratie al carui continut il publicam integral.

Parada de catuse contrar legii

"Am fost arestata o luna de zile (24.05.2002 - 22.06.2002) de procurorul Ioan Moldovan, care contrar dispozitiilor legale a intocmit abuziv un Regulament special doar pentru persoana mea. Ca urmare a acestui regulament am fost purtata in catuse la toate termenele de judecata, respectiv la Curtea de Apel Oradea si la Curtea Suprema de Justitie, contrar Legii 23/1969, care interzice purtarea catuselor la femei. Nu am avut voie sa iau legatura cu aparatorii mei pentru pregatirea apararii, sa primesc pachet decat cu mult dupa data de 10.06.2002, ocazie cu care am schimbat avocatul. In acest sens am formulat din arest doua cereri cu nr. 51689 din 4.06.2002 si 54196 din 11.06.2002 prin care am cerut insistent procurorului general Ioan Rus sa inceteze abuzurile la care sunt supusa, insa aceste cereri au ramas fara rezolvare. Am sesizat si faptul ca voi intra in greva foamei insa acest aspect nu a contat deloc. Tot ce a interesat organele de urmarire penala a fost umilirea mea la modul cel mai jos posibil, precum si distrugerea mea fizica si psihica".

Tortura psihica

"In celula am fost tinuta cu femei de etnie rroma, contraveniente sau prostituate, adunate de pe strada si din Vama Bors, cu diversi paraziti (paduchi, purici si raie) si boli venerice. In celula erau in total sase paturi de fier, cate trei supraetajate, fara lumina naturala, mese si scaune, si un singur WC. Masa se servea de cele mai multe ori pe jos pe beton, deoarece in pat nu era comod, fiind celalalt pat supraetajat care deranja. Celula avea 5 metri lungime si 3 latime, iar geamurile erau acoperite cu trei randuri de sita groasa si deasa, plus gratii. Un bec de 25 sau 40 de wati functiona toata ziua si noaptea. De mai multe ori pe saptamana toate saltelele si lenjeria de pat erau trase jos in timp ce eram duse la plimbare intr-un tarc, iar la intoarcere era un praf in celula de nu vedeai bine si nu iti mai recunosteai salteaua si lenjeria, avand in vedere bolile venerice si parazitii amintiti la unele femei. In celula nu se primeau substante cu care sa se dezinfecteze WC-ul si sa se spele pe jos, si nici sapun. Dus se facea o singura data pe saptamana, respectiv sambata, timp de 10-15 minute pentru toate din celula. Toate femeile erau instruite de ofiterul Traian Surducan sa se poarte urat cu mine, sa creeze o atmosfera tensionata si urata pentru a-mi distruge rezistenta psihica. Dupa mai multe discutii avute cu acestea, ele imi relatau tot ce se intampla, precum si modul de instruire, si ma incurajau dandu-mi puterea de a merge mai departe. Ofiterul de politie Traian Surducan a facut presiuni psihice asupra mea pentru a recunoaste infractiunea de foloase necuvenite, spunandu-mi ca procurorul Ioan Moldovan va revoca mandatul de arestare si voi putea pleca acasa sa imi vad copiii, deoarece el este mana dreapta a acestuia si are permisiunea de a discuta cu mine cand doreste el. In perioada arestului, timp de o luna de zile nu mi s-a luat nici o declaratie in dosar, iar toate discutiile au fost purtate pe tema santajului psihic, pentru a-mi trada colegii si a recunoaste infractiuni ce nu au fost savarsite de mine. Tot acest ofiter mi-a cerut sa dau declaratii false despre colegii mei, in special despre cei care isi desfasurau activitatea in penal, insa am refuzat cu toate ca au promis ca vor revoca mandatul de arestare".

Instigare la divort si partaj

"Procurorul Ioan Moldovan i-a cerut judecatorului Virgil Cociubei, fostul presedinte al Tribunalului Bihor, sa ma viziteze acasa, sa-i ceara sotului meu sa divorteze de mine, pentru ca va urma o perioada lunga si grea pentru el, deoarece eu voi ispasi o pedeapsa privativa de libertate si totodata sa initieze actiunea de impartirea a bunurilor comune, oferindu-se chiar sa-l ajute pe sot sa ne vanda casa. Acest mesaj i-a mai fost transmis sotului meu si de avocatul Dorin Caba, tot din partea procurorului Ioan Moldovan, care cerea insistent sotului, prin intermediul avocatului sa recunosc infractiunea de foloase necuvenite. Imi este foarte greu sa imi rascolesc aceste amintiri urate din perioada arestului, dar cred ca am relatat suficient pentru informa opinia publica spre a se cunoaste modul de lucru al organelor de urmarire penala. Toate aceste aspecte au fost sesizate de mine la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, iar dosarul meu este la Camera a III-a. Tot ce am relatat corespunde adevarului".

* Cititi aici decizia CEDO in cauza „Elena Pop Blaga vs. Romania”, varianta in limba franceza

 

Comentarii

# Madalina date 27 noiembrie 2012 16:38 +24

Monstros.  I-au distrus viata femei.

# DOREL date 28 noiembrie 2012 10:26 +3

Sa nu utiam ca procurorul I. Moldovan a regizat si inscenarea judiciara mostruoasa impotriva judecatorului Mihai Viorel ! Mihai Viorel a fost condamnat nevinovat si trebuie sa i se faca dreptate ! Frumos si cinstit ar fi pentru magistratii Romaniei daca si-ar capata dreptatea mai inainte de CEDO ! Prerea mea ...

# carcotas date 30 noiembrie 2012 10:47 -1

apreciind ca este monstruos ca i-au distrus viata, spui de fapt ca ea nu are vreo vina;trebuie sa-ti spun ca judecatoarea noastra nefericita a scapat pentru ca procurorii care aveau dreptul de a autoriza ei interceptarea convorbirilor fiind direct implicati in organizarea flagratului au considerat ca nu are rost sa mai consume timp scriindu-si pentru ei o autorizatie.doamna lua bani de multa vreme

# Hihi date 27 noiembrie 2012 17:01 -18

A primit satisfactie. Atat. Incalcarea e aceeasi -cadrul legislativ, ca si la dumitru popescu c. Romaniei (baiatu cu chibriturile), nimic mai mult. Catusele, nu e prima oara,la fel. Nu vad ce rol are procuroru in schema. Curtea nu arata in hotarare. Ati luat voi de buna ce a zis reclamanta. Rusinica, pentru un alt atac la o institutie, care insa nu va prinde, decat la cei slabi de cedo si de judecata. Al vostru, cenzor

# A_L_I_E_N date 27 noiembrie 2012 17:42 +19

Tortionari. Bolnavi sufleteste, lipsiti de scrupule si ahtiati de "putere". Astfel de tortionari, oriunde in Eu, ar fi fost la beci. 2. Hihi - esti un specimen la fel de monstruos ca nemernicul de "procuror", fie doar si pentru ca incerci sa-i minimalizezi odiosul comportament. Cred ca esti de aceeasi teapa. Jalnice creaturi ca el si ca tine se gasesc doar in perioadele de trista amintire ale omenirii (inchizitia pogromurile, gulagul si kzlager). Frustrati nimicnici ca tine si ca acest tortionar au, intr-adevar, omonimi celebri : goebels, beria, stalin, hitler etc. Fanatismul, frustrarea si setea de putere va fac sa uitati ca fiinta umana trebuie sa fie prezumata a fi buna, nu vinovata, ab initio, de "ceva", doar ca un "procuror" o "acuza". Si procurorul, si tu, "hihi", sper sa primiti ce meritati. In viata si dupa. 3. Repet cu obstinatie : una dintre solutii trebuie sa fie legiferata : excludere de drept din profesie a magistratului ce a cauzat repetat, hot de cond a Ro la CEDO

# A_L_I_E_N date 27 noiembrie 2012 17:43 +13

P.S. Hihi, la cum scrii, sunt aproape sigur ca lucrezi la DNA ...

# Manuela date 27 noiembrie 2012 19:23 +15

Eu nu inteleg ce se intampla cu oamenii din aceasta tara. Parca s-ar hrani din suferinta altora (vinovati, nevinovati, tot om la suferinta este). Cred ca si in jungla un tigru mai iarta un iepuras. Jale. 

# Hihi date 27 noiembrie 2012 19:06 -12

Da-mi voie extraterestrule sa nu iti raspund, poate se va inchide robinetul urii tale oarbe. P.s. nu te flata singur, un procuror dna nu ti-ar raspunde tie

# A_L_I_E_N date 27 noiembrie 2012 22:35 +5

Sunt un om bun. Nu am facut NICIODATA vreun rau NIMANUI. Tie ti-as face cadou o oglinda, dar cred ca daca as nimeri unainzestrata cu lumina, suflet si obiectivitate, poate te-ai trezi din somnul vanitatii, urii, frustrarii si te-ai sinucide vazand cine esti de fapt. Asa ca ma abtin. Cauta insa sa vezi cat rau ai facut, cat bine ai facut, si unde ar trebui sa te situezi in viata. Ai muuuulte fapte bune de facut sa ajungi la speranta ca vei obtine iertare ...

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei......,, date 27 noiembrie 2012 17:18 +17

procurorul ION MOLDOVAN  și ofițerul de politie judiciară traian SURDUCAN  , să fie arestati, să plătească indesat abuzurile făcute, să le fie confiscată toata averea pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului .      Alo, domnule IACOB MARIUS, LA 27 11 2012 erați în funcție, Manica mare europarlamentar, Băsescu presedinte.         Pentru aceste merite deosebite a fost promovat MORARU interimar la Parchetul General ?          Moraru demisia chiar daca  atunci nu era seful PNA/DNA, la puscărie cum a stat aceasta judecătoare .

# zzzzzzzz date 27 noiembrie 2012 17:19 -4

e bine cand si magistratii ajung sa traiasca ca si cei pe care ii condamna. sper ca asta sa fie invatatura de minte pentru toti magistratii, sa fie mai atenti, mai responsabili si mai drepti atunci cand condamna 

# Hihi date 27 noiembrie 2012 17:30 +11

Draga zzzzzz. De unde stii tu ca reclamanta nu era judecator de civil. Ete pleosc, te-ai trezit si tu vorbind. Drama in speta e alta, un om nevinovat a suferit degeaba. De la asta pana la a infiera magistrati la midul general, e cale lunga. Inca o data, rusinica

# zzzzzzzzz date 28 noiembrie 2012 12:47 +1

Draga Hihi, am facut referire la magistrati. Ma doare pe mine la banana ca aia a judecat civil, contraventional, fiscal, penal sau recuzari. Ma bucur enorm cand o judecatoare sau un procuror ajung dupa gratii. Prea au ajuns toti sa se creada mici Dumnezei. Isi merita sortile !

# Andrei Grosu date 27 noiembrie 2012 17:42 +7

Astfel de lucruri ar trebui sa ne atraga atentia nu MCV-ul care e e pur politic intrucat ne-au primit prea devreme in UE si au avut nevoie de un biciulet nou.

# nu te mai plange date 27 noiembrie 2012 18:36 +11

Nu te teme d-na Blaga ca Moldovan Ioan -fostul sef al PNA/DNA nu a platit destul in lumea aceasta destul cand si-a violat fiica si apoi aceasta s-a spanzurat. Urmeaza sa plateasca fiul si nepotul pentru ceea ce ti-a facut tie si la multi altii. In ceea ce-l priveste pe Surducan -torsionarul PNA/DNA stai linistita ca are deja o povara cand merge acasa si se culca langa o vaca de nevasta si el este ca si un limbric.

# viata de dupa date 27 noiembrie 2012 18:50 +11

Dupa cum am mai spus ,o sa urmeze si alte condamnari cedo si tot noi platim pt fardelegile comise de acesti nemernici de procurori care raspund politic si ierarhic !!! ATENTIE CERBULE TI SE PREGATESTE CEVA !!! MACOVEI SI BASESCU O SA AJUNETI SI VOI IM SITUATIA ASTA , DAR PE VOI NU O SA VA BAGE NIMENI IN SEAMA PENTRU CAT RAU A-TI PUTUT FACE OAMENILOR NEVINOVATI !!! O SA PLATITI CU VARF SI-NDESAT PENTRU TOATE INSCENARILE PE CARE LE-ATI FABRICAT !!! 

# TITI GUTAN date 27 noiembrie 2012 19:12 +11

Cedo i-a facut dreptate doamnei,dar perioada traumatizanta petrecuta de dansa nu se poate despagubi nici macar cu suma ceruta de dumneaei ! Procurorii rusinii si ai mafiei trebuie sa plateasca in natura.Arestati si plimbati cu catusele prin pietele oraselor pentru a primi eventualele "felicitari"cotondente.De preferat pietre ,dar merge si un retevei metalic.Poate asa se vor invata minte si vorba lui pacalici daniletu,cu asemenea dovezi indirecte de ...adulare poate ca se vor tine de treaba si vor aplica legea asa cum suna in litera si spiritul ei!

# avsen date 27 noiembrie 2012 19:37 +8

Ce faci Vasilica, nu comentezi si matalica o tarica pi bloc? Asa mai moldovineste ! Parca ai fost si pe la Oradia si pila Cluj mare demnitar cu pleti si chica!!!

# hihi date 27 noiembrie 2012 21:34 -4

patetici sunteti cu totii, vai voua. asteptati ca pitpalacii pi****** mucegaita si mincinoasa a celor de la luju, pe care sa o rontaiti apoi fericiti si saraci cu duhul, improscand la sfarsit cu rahatul bine indoctrinat, inclusiv pe voi. meritati cu totii ceea ce vi se intampla. hai, pa

# Sorin date 27 noiembrie 2012 21:39 +3

Chiar asa, CSM-ii care tin in brate SRI-ul si DNA-ul nu ma baga niciun comentariu acum? Au amutit? Pacat ca Patriciu nu a procedat la fel pt ca si el a fost interceptat ilegal.

# POP BLAGA ELENA date 27 noiembrie 2012 21:52 +3

Va multumesc tuturor pentru comentarii! Va aduc la cunostiinta ca, candidez din partea PP DD Bihor pentru SENATUL ROMANIEI

# Legea 3 din 48 date 27 noiembrie 2012 22:04 +7

Felicitari d-nei judecator ! Beian, Pantea, Didu, Bota, Calmanovici, acestia sunt adevaratii luptatori ai justitiei romane care si-au sacrificat libertatea si viata pentru dreptate !

# un cetatean date 28 noiembrie 2012 00:07 +1

daca nu vor fi vigilenti,si nu vor lua atitudine, daca USL-ul castiga alegerile din decembrie, pe multi procurori si judecatori ii va astepta soarta acestei femei, fiind considerati basisti.

# Hihi date 28 noiembrie 2012 10:46 -3

Cetateanule, mai bine casca tu ochii si ciuleste urechile. Nu pune botu la tot ce auzi, nu mor caii cand vor cainii. Du-te la vot si voteaza schimbarea, si iri garantez ca nimic nu o sa se intample in romania. De fapt, nimic bun nu se va intampla in romania multa vreme de acum incolo, pentru ca alutul din care suntem facuti noi romanii in general, nu dospeste. Iar ce se scrie si posteaza pe acest site e cea mai vie dovada

# ion date 29 noiembrie 2012 21:27 0

si ce patesc procurorii de caz? nimic, evident. in schimb asa se intampla de fiecare data cand un judecator e prins pretins aiurea. somnul natiunii...

# gaza date 29 noiembrie 2012 21:45 0

Doamna judecator Blaga, am indurat multe mizerii din partea unor judecatori, care ticalosi, care nestiutori de carte, care ambele! Am prins multa ura pentru aceasta tagma care nenoroceste vieti. Cu toate astea, cititnd povestea dvs, mi-au dat lacrimile si m-am intrebat apoi ce fel de suflet si minte bolnava trebuie sa ai ca sa nenorocesti un om? Faptul ca aveti puterea de a candida, desi din partea unui partid...merita felicitari, sincere. Tot ce va rog este sa nu uitati si sa nu va opriti pana ce nu vor disparea din magistratura javrele care nenorocesc oamenii!

# viorica date 1 decembrie 2012 18:34 0

stati,pana dupa februarie cand o sa faca nastase plangere la cedo.nu ca nu ar merita sa stea si mai mult acolo. numa ca sentinta data in bataie de joc,il va face,cel mai bogat roman. o sa mai vedem noi!!!!!!

# Teodoru date 3 decembrie 2012 06:54 0

Profesionalism, ce sa spun. Procurorii de caz, dupa ce au falsificat casetele, le-au distrus si nu le-au mai prezentat in instanta, sa fie verificate de judecatori, cum prevede legea si eventual expertizate, cel putin asa rezulta din dosar. Li s-ar fii facut imediat, in timpul  dezbaterilor, dosar penal pt falsificare de probe, sa vedem ce mai au de spus !

# ana date 6 ianuarie 2014 21:49 0

 surducan moldovan gavra iancu popa (stie bihoru \")cine sunt .limita dintre infractori si ei este tare subtire si alocuri se intrepatrunde si ei distrug oameni ,familii ,lipsesc copii de mama sau tata doar ca doresc si urasc oamenii  .ei impartialii si incoruptibilii cu salarii de 80, 90 mil ei impart dreptatea ca la piata : dai 50 000 euro scapi sau oricum iau banii si te infunda sa nu poti vb nimic.pe ei sa -i ajunga pedeapsa divina si le plateasca tot neamul pt tot amarul celor nedreptatiti in tara asta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva