25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANII ISI APARA CONSTITUTIA – Mii de oameni au semnat petitia avocatului Adrian Toni Neacsu prin care cer Senatului sa nu elimine sanctiunea pentru magistratii care incalca deciziile CCR: „Obligatia de fidelitate e fata de popor, nu fata de politica partidului. Acest lucru se reflecta si-n juramantul pe care l-ati depus la validarea mandatului pe care il exercitati: sa respectati Constitutia, sa aparati democratia, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 October 2022 16:15
Vizualizari: 5402

Romanii nu asista impasibili la siluirea Constitutiei de catre parlamentarii pe care ei insisi i-au ales. Mii de oameni au semnat petitia adresata de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) Senatului pentru apararea legii fundamentale romanesti.



Este vorba despre petitia pe care avocatul a publicat-o pe Facebook sambata, 15 octombrie 2022, solicitandu-le senatorilor sa nu elimine din noua lege privind statutul judecatorilor si procurorilor abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei (abatere sanctionata de art. 99 lit. ș din actuala Lege nr. 303/2004). Amintim ca aceasta eliminare a fost operata de catre comisia parlamentara special constituita pentru legile justitiei (click aici pentru a citi).

Maestrul Neacsu le aminteste senatorilor ca la validarea mandatului, au depus un juramant de credinta, care se refera inclusiv la respectarea Constitutiei si la apararea democratiei. Or, posibilitatea ca magistratii sa nesocoteasca legea fundamentala contravine grav acelui juramant, subliniaza Toni Neacsu.

Mentionam ca pana la momentul redactarii acestui articol, petitia a fost semnata de peste 7.600 de persoane. O puteti face si dumneavoastra dand click aici.


Redam intregul text al petitiei:


Petitia poporului catre Senat pentru apararea Constitutiei Romaniei


Solicitam senatorilor Romaniei sa nu voteze eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea de catre judecatori si procurori a deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii ori in dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022).

Solicitam senatorilor Romaniei sa nu isi incalce juramantul depus la inceputul mandatului si sa apere prin votul lor Constitutia si suveranitatea Romaniei, asa cum au promis.

Solicitam senatorilor Romaniei sa isi asume la nivel de constiinta mandatul pe care il exercita in numele poporului roman si sa nu raspunda comenzilor pe linie de partid.

Solicitam fiecarui senator al Romaniei in parte ca pana la data votului privind L612/2022 sa isi asume public pozitia cu privire la suprematia sau nu a Constitutiei Romaniei in justitia nationala.


Cum s-a ajuns aici?


Este iminenta votarea in Senatul Romaniei a unor amendamente la Proiectul de lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (L612/2022) care anuleaza in mod direct ordinea juridica nationala construita in jurul suprematiei Constitutiei insesi.

Potrivit art. 1 alin. 5 din Constitutia Romaniei, respectarea Constitutiei si a suprematiei sale de catre toate autoritatile, institutiile si persoanele este obligatorie. Potrivit art. 147 alin. 4 din Constitutie, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii.

In vederea garantarii acestui primat al Constitutiei Romaniei in sistemul juridic romanesc, inca din 2012 in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost introdusa expres, la initiativa chiar a ministrului Justitiei de atunci, acelasi ca cel de acum, Marian-Catalin Predoiu, obligatia judecatorilor si procurorilor de a respecta deciziile Curtii Constitutionale, nesocotirea acestora fiind considerata abatere disciplinara (art. 99 lit. ș).

In mod complet surprinzator, prin noul proiect de lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (L612/2022), acelasi Catalin-Marian Predoiu propune eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii. Din expunerea de motive si din interventiile publice ale acestuia, reiese ca propunerea este facuta pentru a se garanta suprematia dreptului Uniunii Europene, respectiv a Hotararilor CJUE in fata Constitutiei si a legislatiei Romaniei. Altfel spus, in caz de conflict intre o norma europeana sau o hotarare judecatoreasca a CJUE si Constitutia Romaniei, judecatorii trebuie sa aiba posibilitatea sa nesocoteasca dispozitiile constitutionale nationale fara riscul de a fi supusi unei sanctiuni disciplinare. Constitutia Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale trebuie sa devina optionale pentru judecatori.

Propunerea de eliminare a abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale primeste aviz negativ de la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Superior al Magistraturii, ambele autoritati aratand ca este vadit neconstitutionala, si este respinsa categoric de institutiile din sistemul judiciar, inclusiv de catre ICCJ, de asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor ori de alte organizatii neguvernamentale.

Mai mult, la 2 iunie 2022, cu putin timp inainte de aceasta initiativa legislativa, o propunere identica (Pl-x nr. 89/2022) de eliminare a abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale fusese respinsa definitiv in Parlament, cu un vot covarsitor, doar parlamentarii USR votand pentru ea. Propunerea era intemeiata pe acelasi fals argument ca legislatia UE trebuie sa aiba prioritate fata de Constitutia Romaniei, iar judecatorii nu trebuie sa fie obligati sa aplice deciziile Curtii Constitutionale, trebuind sa aleaga ei, de la caz la caz, atunci cand prioritate are dreptul UE sau Hotararile CJUE. Si de data aceasta, Consiliul Legislativ si Consiliul Superior al Magistraturii avizasera negativ proiectul de lege si aratasera ca este profund neconstitutional.

In sfarsit, aceasta abatere disciplinara (fostul art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004) a facut obiectul controlului de constitutionalite, Curtea Constitutionala aratand expres in Decizia nr. 2/2012 ca un cadru legislativ care ar permite ignorarea, eludarea sau cenzurarea de catre instantele judecatoresti a deciziilor pe care ICCJ sau Curtea Constitutionala le pronunta in exercitarea competentelor lor constitutionale nu este compatibil cu principiile statului de drept enuntate de art. 1 din legea fundamentala.

In Camera Deputatilor, propunerea de eliminare a obligativitatii aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale si ale ICCJ nu este acceptata, astfel incat, printr-un amendament formulat chiar de coalitia majoritara PNL-PSD-UDMR-Minoritati, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale este introdusa in randul abaterilor disciplinare (devenind art. 271 lit. t din proiectul de lege).

In ultima sedinta a Comisiei speciale parlamentare pentru legile justitiei, in mod complet neasteptat si in perplexitatea deplina a reprezentantilor conducerii ICCJ, a CSM si a asociatiilor profesionale ale magistratilor, fara dezbateri si la propunerea PNL-USR (!?), s-a revenit la forma initiala a proiectului de lege, fiind eliminata abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor ICCJ.

In data de 17.10.2022 si 19.10.2022, Proiectul de lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (L612/2022) se afla pe ordinea de zi a Plenului Senatului (pct. 3), ca prioritate legislativa a Guvernului si in procedura de urgenta. Forma in care va fi supus acest proiect votului final senatorilor Romaniei este inadmisibila si constituie o grava si nereparabila eroare.


Ce solicitam fiecarui senator in parte?


Astfel fiind, fiecare senator are obligatia morala si datoria fata de poporul a carui suveranitate o exercita prin reprezentare sa impiedice siluirea Constitutiei si a principiilor sale, opunandu-se concret, prin vot public si asumat, inlaturarii raspunderii juridice a magistratilor pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor ICCJ date in interesul legii sau in rezolvarea unor chestiuni de drept.

In calitate de cetateni ai acestei tari, va reamintim ca potrivit art. 69 alin. 1 din Constitutie, 'In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului'.

Obligatia de fidelitate a Dvs. in calitate de Senator al Romaniei este fata de popor, iar nu fata de politica partidului pe lista caruia ati fost ales sau a instructiunilor de vot primite in grupul parlamentar din care faceti parte.

Acest lucru se reflecta si in continutul juramantului pe care l-ati depus in vederea validarii mandatului pe care il exercitati, Dvs. jurand solemn sa respectati Constitutia, sa aparati democratia, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Loialitatea constitutionala, valoare morala fundamentala a mandatului Dvs., reprezinta atasamentul fata de valorile constitutionale, respectarea Constitutiei in litera si in spiritul acesteia, indeplinirea cu buna-credinta a obligatiilor si respectarea drepturilor pe care Constitutia le prevede, dar si respectarea cu buna-credinta a obligativitatii deciziilor Curtii Constitutionale.

Va solicitam sa evaluati la nivel profesional si moral obligatiile care va revin din perspectiva datoriei de fidelitate fata de valorile Constitutiei Romaniei si de atasament pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale si sa aveti un comportament activ in vederea apararii suprematiei Curtii Constitutionale si a obligativitatii deciziilor Curtii Constitutionale in cadrul votului pe care il veti da pe PL 612/2022.

Va rugam si va somam sa votati pentru Constitutia Romaniei!”

Comentarii

# Darius Mateescu date 16 October 2022 18:42 +41

Niciodată nu a fost pusă suveranitatea țării în pericol ca acum.Cazanciuc și PSD ne spuneau acum câteva zile că nici gând să treacă așa ceva de parlament.Acum s-au răzgândit?Mergem peste ei că și-așa se anunța proteste!Rușine trădătorilor!Rușine Ciolacu,Cazanciuc !

# Iliescu Mihaela Monica date 16 October 2022 21:02 +2

Va solicitam sa evaluati la nivel profesional si moral obligatiile care va revin din perspectiva datoriei de fidelitate fata de valorile Constitutiei Romaniei si de atasament pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale si sa aveti un comportament activ in vederea apararii suprematiei Curtii Constitutionale si a obligativitatii deciziilor Curtii Constitutionale in cadrul votului pe care il veti da pe PL 612/2022.

# Voicu Liliana date 16 October 2022 21:53 +4

Cred că este o premieră .În sensul că nu-mi aduc aminte de o trădare mai mare în istoria noastră.Se pare că și PSD-ul nea dus cu zăhărelul .Afară cu drădătorii de nem și țară!

# Camelia date 16 October 2022 22:53 +2

Rușine tradatorilor. Legea e egală ptr toți

# Draguna Nicolae date 18 October 2022 08:21 0

Sunt de acord cu Toni Neacsu

# Georgeta Samoila date 19 October 2022 17:22 0

Buna ziua, Sunt de acord cu avocatul Toni Neacsu, semnez si eu aceasta petitie, cum pot ajunge la ea ? Multumesc !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva