9 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RUSINEA INCHISORILOR – Statul roman ocupa primele locuri la condamnarile obtinute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In 2017, Romania se situa pe locul 4 in clasamentul statelor condamnate pentru incalcarea drepturilor fundamentale. Peste noi, doar Rusia, Turcia si Ucraina! Romania isi mentine pozitia si pe clasamentul ultimilor 58 de ani: 437 de condamnari pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil si 226 pentru tratamente inumane ori degradante

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 March 2018 12:10
Vizualizari: 8834

Cu "Decizia pilot" deasupra capului pentru tratamente inumane ori degradante, autoritatile din Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru a evita plata a milioane de euro pentru conditiile improprii din penitenciare. Mai ales, daca tinem cont ca, in prezent, aproape 20% din cererile pendinte de la CEDO vin din Romania, iar cu siguranta denuntarea conditiilor inumane din inchisori reprezinta un principal cap de cerere. Statisticile recente ale Curtii Europene a Drepturilor Omului sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in ultimii ani, Romania a cunoscut o crestere a condamnarilor pentru incalcarea drepturilor fundamentale, ajungand in primele locuri in clasamentele CEDO, alaturi de state greu incercate de incidente violente si schimbari de regimuri, precum Rusia, Turcia sau Ucraina.


Curtea Europeana a Drepturilor Omului a publicat o statistica generala a activitatii Curtii, care arata ca la 31 ianuarie 2018, pe rolul CEDO se aflau 57.350 de cereri in asteptare, dintre care 10.050 erau impotriva Romaniei. Adica, din totalul de cauze care urmaza sa ajunga, intr-o zi, spre a fi judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, nu mai putin de 17,5% reprezinta spete provenite din Romania. Cel putin la finele lunii ianuarie 2018.

Iata graficul:


O alta statistica CEDO, mult mai ampla, arata ca, in 2017, Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in nu mai putin de 69 de cauze, cele mai multe pedepse, 20, fiind aplicate pentru tratamente inumane ori degradante, urmat de condamnari pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea pronuntand 11 hotarari in acest sens.

Clasamentul pe 2017 arata cam asa:

Rusia – 305

Turcia – 116

Ucraina – 87

Romania – 69

Bulgaria – 39

Iata clasamentul la nivelul tarilor UE:

(Poate fi accesat si AICI)


De-a lungul timpului insa, mai exact in cei 58 de ani de activitate ai Curtii Europene a Drepturilor Omului, Romania a fost condamnata in nu mai putin de 1.352 de cauze. Dintre acestea, cele mai multe condamnari au fost incasate pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, 437 de condamnari, si pentru tratamente inumane ori degradante, 226 de condamnari.

Potrivit clasamentului realizat de CEDO, pe care il publicam integral mai jos, Romania ocupa locul 4 (patru) in ce priveste numarul de condamnari obtinute pentru incalcarea drepturilor omului in perioada 1959-2017.

Mai exact, clasamentul CEDO cu primele 5 locuri arata astfel:

Turcia – 3.386

Italia – 2.382

Rusia – 2.253

Romania – 1.352

Ucraina – 1.213

Iata tabelul integral:

(Poate fi accesat si aici)




Comentarii

# RAlu date 25 March 2018 13:58 +1

Romania este rusinea tuturor tarilor in toate domeniile. Institutiile statului platiti din banii publici trateaza romanii ca pe niste carpe fara nici o valoare. Toate condamnarile de 10 ani de zile trebuiesc Anulate. De ce? Logic . Sunt NULE SI ILEGALE. justitia romaneasca din 2005 pana in prezent judeca ILEGAL. SUNTEM O RUSINE PLANETARA. O RUSINE SA ZICI CA ESTI ROMAN numai din cauza acestor institutii SRI DIICOT DNA ANAF ANP. DE ce nu se iau masuri urgente avand in vedere ca justitia se face ILEGAL ???? Aici nu e vorba doar de abuzuri, e vorba de o infractiune extrem de grava, un PERICOL URIAS LA SIGURANTA CETATENILOR. NIMIC NU E MAI GRAV CA O JUSTITIE CARE SE FACE ILEGAL, PE PROTOCOALE ILEGALE, pe legi interpretabile si neconstitutionale. Mafie in absolut toate institutiile statului fara ABSOLUT NICI O EXCEPTIE.

# Carcotas date 25 March 2018 16:23 +1

Nu raportați cazurile românești la vechimea Curtii de 58 de ani, pentru ca noi am aderat la Conventie abia in 1994 prin legea 30. 

# free date 25 March 2018 16:29 -1

in mod real, suntem pe primul, loc, trebuie raportat numarul de cereri admise la numarul de locuitori

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.09.2024 – Conduceti preventiv cu drogatul Vlad Pascu!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva