SAH MAT LA UNBR – Avocatul Ion Gabriel Anghelus propune o lege pentru asigurarea libertatii si independentei absolute a avocatilor impotriva abuzurilor UNBR. Prin "Legea tarifara avocatiala", Anghelus vrea sa aseze costurile si cheltuielile serviciilor, prin impunerea de niveluri minime obligatorii ale tarifelor si onorariilor activitatilor avocatiale. Anghelus i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in legatura cu Legea 51/1995 si Statul profesiei de avocat (Proiectul)
Avocatul Ion Gabriel Anghelus (foto), din Baroul Dambovita, a facut o noua mutare in "Jihadul cu UNBR", asa cum insasi a denumit actiunile pe care le face in ultima vreme fata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, codusa de avocatul Gheorghe Florea! Anghelus a intocmit un proiect de lege care se refera la masurile financiare ale profesiei de avocat, si care vine in completarea dispozitiilor art. 3 din Legea 51/1995. Mai exact, avocatul Anghelus a facut un proiect de lege despre care afirma ca "va asigura libertatea si independenta absoluta a Avocatilor din Romania impotriva abuzurilor de orice fel din partea Autoritatilor si chiar a UNBR", si va aseza oficial costurile si cheltuielile serviciilor avocatile, prin impunerea de niveluri minime obligatorii ale tarifelor si onorariilor activitatilor avocatiale ca aparatori alesi. Potrivit proiectului propus de avocatul Anghelus prin stabilirea acestor niveluri minime obligatorii ale tarifelor se va permite "libera negociere specifica pietei libere" si vor fi reiterate "costurile muncii avocatiale pentru munca avocatilor desemnati din oficiu". Avocatul sustine ca cel mai mare castig al legii este totala independenta, obiectiva de protectie a libertatii absolute a exercitarii profesiei de avocat in Romania, specifica statului de drept European.
Ion Gabriel Anghelus ne-a marturisit ca proiectul de lege, pe care il atasam la finalul articolului, a fost gandit in trei ore cu ocazia Aniversarii Zilei Avocatului din Romania - implinirea a 150 de ani de Avocatura in Romania – organizata in data de 24.06.2014: "Acest proiect de lege va asigura libertatea si independenta absoluta a Avocatilor din Romania impotriva abuzurilor de orice fel din partea Autoritatilor si chiar a UNBR - Proiect care respecta Pincipiul nr I din Carta CCBE si standardele UE - Proiect de Lege pe care UNBR nu a fost in stare sa il conceapa timp de 25 de ani in Romania".
Proiectul de lege numit "Legea tarifara avocatiala" privind masurile financiare ale profesiei de avocat, de completare ale dispozitiilor art. 3 din Legea 51/1995, impune "principiile retinerii si varsarii la sursa pe trei directii a impozitelor si cotelor profesiei prin plati/ viramente directe si anticipate, in termene scurte de 5 zile, atat a onorariilor catre avocati, dar mai ales viramentul impozitelor si cotelor profesiei, automat la incasarea onorariilor (5 zile) pe cele trei directii, varsaminte care se fac venituri instantanee la bugetele respective, bani care vor rula exclusiv prin intermediul trezoreriei statului si care vor ajunge automat la cei trei ordonatori de credite ale celor trei bugete: Fisc (ANAF), Barou-UNBR, Filiala judeteana CAA/CAA centrala, Bucuresti. (...) Simplitatea si automatizarea metodologiei fara interventia subiectiva umana, asigura imposibilitatea contrafacerii dovezilor de achitare a varsamintelor in trezorierie mai ales securitatii obiective a circuitului platilor si viramentelor catre destinatiile acestor venituri (care pe baza de modele matematice demonstreaza siguranta si constanta rulajelor) dar mai ales a gestionarii obiective si automate a bugetelor realizate din activitatile avocatiale, pe baza input-urilor si out-puturilor, asigurand din start o serie de date in mod obiectiv si constructiv in controlul si deciziile financiare privind viitorul profesiei".
Conform aceluiasi proiect, prin aplicarea acestor propuneri s-ar institui un rulaj rapid "impunand reflexul instantaneu al disciplinei financiare in profesia de avocat cu drepturile la stimulare dar si sanctiunile transante precizate in lege fata de veniturile profesiei, aplicabile fara distinctie tuturor categoriilor de onorarii avocatiale, pentru aceasta munca in profesia de avocat, de o inalta pregatire si experienta profesionala, care este ceruta cotidian corpului de avocati".
In opinia avocatului Anghelus, din Baroul Dambovita, "proiectul de lege vine ca o legiuire moderna de actualizare pe principii juridice si economice, indiscutabile, ale statului de drept European si ale economiei de piata europene in care Romania are nevoie de disciplina financiara si in profesia de avocat".
Iata cum explica, pe scurt, avocatul Anghelus proiectul sau de lege:
"Am decis sa continuam seria articolelor despre lumea avocatilor si relatia acestora cu clientii. Astazi ne vom ocupa, pe scurt, de problema tarifelor – un punct delicat pentru multi clienti. Spuneam in interventiile anterioare ca exista teama de a merge la avocat. Unul din motivele de ingrijorare pentru client este si aspectul financiar al problemei. Cat il va costa mersul la avocat? Voi incerca sa explic in mare sistemul de tarifare aplicabil in Romania si in Italia.
In Romania
In Romania, au existat incercari timide de a stabili un tarifar cu valori minime. Astfel, avocatii erau obligati sa-si calculeze onorariile respectand valorile minime stabilite de catre Barou. Din pacate, tarifele nu au fost actualizate astfel incat valorile minime au ajuns sa fie derizorii, iar pericolul de a stabili onorarii sub aceasta valoare a disparut cu desavarsire.
Nu exista in Romania o obligatie de a respecta valori maxime in stabilirea onorariilor. Astfel, cel putin teoretic, fiecare avocat are dreptul sa-si stabileasca onorariul la valoarea pe care o doreste. Desigur, regulile pietei si “puterea financiara” a clientului reusesc in oarecare masura sa limiteze excesele.
In ceea ce priveste recuperarea cheltuielilor de judecata, judecatorul are dreptul sa reduca onorariul avocatului. Ce inseamna in realitate asta? Clientul a platit deja avocatul sa zicem 1.000 Ron, iar judecatorul decide ca acest onorariu este excesiv si ca partea adversa va rambursa doar 500 Ron. Singurul care va fi fericit este partea adversa, intrucat cei 1.000 Ron au fost deja platiti, iar avocatul nu este tinut sa restituie diferenta nerecunoscuta de catre judecator cu titlu de cheltuieli de judecata.
In sistemul romanesc, pentru a putea solicita cheltuieli de judecata trebuie sa faci dovada ca aceste cheltuieli au fost sustinute efectiv – respectiv avocatul a primit onorariul si a emis factura si chitanta fiscala.
In Italia
Pana la Decretul Bersani, s-a aplicat sistemul tarifelor minime si maxime adoptat prin Decret Ministerial. Ultimul Decret Ministerial, in vigoare si astazi, este din 2004. Prin “Decretul Bersani” s-a dorit liberalizarea sistemului tarifelor pentru avocati. Daca pana acum, avocatii erau obligati sa respecte valorile minime si maxime impuse prin decretul ministerial, “Decretul Bersani” a stabilit ca valorile minime nu mai trebuie respectate. De asemenea, prin Legea 248/06 s-a decis ca “patto di quota lite”, nul pana atunci, este valabil. Despre “patto di quota lite” vom vorbi mai pe larg, intr-un articol viitor.
Tarifarul continua sa fie folosit in acordarea cheltuielilor judiciare de catre judecatori si poate fi folosit ca reper in stabilirea onorariilor avocatului, atunci cand avocatul nu stabileste altfel impreuna cu clientul sau.
Concluzie Indiferent unde ne gasim, in Italia sau in Romania, este bine sa clarificam cu avocatul problema onorariului de la inceput".
Audienta la Avocatul Poporului
Si nu este singurul demers facut de avocatul Gabriel Anghelus. Acesta i-a transmis, in data de 8 iulie 2014, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, o petitie prin care ii solicita sa reanalizeze memoriile transmise anterior prin care anunta ca "a sesizat institutiile europene fat de abuzurile UNBR si tratarea cu indiferenta de catre autoritatile romane a acestor grave fapte de dereglementare constitutionala si ale tratatelor si jurisprudentei europene in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in Romania".
In petitia transmisa Avocatului Poporului, Ion Gabriel Anghelus preciza ca "este inadmisibil sa se permite Consiliului Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania (111 consilieri) si Presedintelui UNBR, av dr Gheorghe Florea sa demanteleze Constitutia Romaniei, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Jurisprudenta CEDO, prin tot felul de edictari de 'acte normative' aberante care sa devina 'lege' sub standardele protectiei superioare conferite de legislatia fundamentala romana si europeana".
Anghelus i-a solicitat pe aceasta cale lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu controlul de constitutionalitate a dispozitiilor Legii 51/1995 si Statul profesiei de avocat.
In urma transmiterii acestei petitii, avocatul Ion Gabriel Anghelus a fost informat ca va fi primit in audienta la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, in data de 17 iulie 2014, la orele 13.00.
*Cititi aici integral proiectul de lege al avocatului Ion Gabriel Anghelus, din Baroul Dambovita
*Cititi aici petitia transmisa de avocatul Anghelus la Avocatul Poporului
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# GUY FAWKES 13 July 2014 11:06 0
# unul din lumea cea mare 13 July 2014 19:14 +2
# Mihaela Suditu (Montreal, Canada) 13 July 2014 14:03 -3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 13 July 2014 19:18 -2
# Valeriu Mangu 13 July 2014 14:57 -2
# ALBASTRU 13 July 2014 17:50 0
# chichi 14 July 2014 10:08 +1
# WC Constantin 14 July 2014 11:12 -1
# noi 14 July 2014 16:38 +1
# Avocatul31 13 July 2014 18:39 +8
# Mario Stoian 18 August 2014 11:47 +1
# Ultimul Charlot 13 July 2014 18:51 +5
# Ultimul Mohican 13 July 2014 19:18 +1
# Catalin Racaceanu 15 July 2014 07:01 0
# Gicu 13 July 2014 19:08 0
# Av. Popa T. Nicolae - popatnicolae@yahoo.com 13 July 2014 19:30 0
# GUY FAWKES 14 July 2014 12:00 +1
# Dan 13 July 2014 20:04 +3
# Av. Popa T. Nicolae - Baroul Tulcea 13 July 2014 20:40 0
# avi avi 13 July 2014 22:42 -5
# avi = WC Constantin coco stirbu 14 July 2014 15:46 -3
# unbr sa vina cu actul de infiintare la semnarea protocolului 14 July 2014 14:56 0
# si nu se va mai da spaga?!? naspa! vine DNA-ul? 14 July 2014 15:00 0
# tipatecu 14 July 2014 15:25 +2
# avi avi 14 July 2014 21:06 +1
# tipatescu 16 July 2014 08:14 0
# Tara formnei fara fond 15 July 2014 13:50 +1
# oarecare 2 August 2014 17:28 0