Sanatatea, o dedicatie speciala pentru cei bogati! Puterea vrea cu orice pret adoptarea rapida a Legii sanatatii prin care vor aparea pe piata 11 mari “jucatori” privati. Pentru cota obligatorie platita de angajator si angajat la CNAS, vor exista servicii minime! In rest, banul jos!
Liderii Coalitiei aflate la Guvernare au decis ca grupurile parlamentare de la Putere sa analizeze proiectul Legii sanatatii, elaborat de Comisia prezidentiala pentru politici in domeniu, au decis, luni, liderii coalitiei de guvernare. Participantii la sedinta de luni, 28.11.2011, a Coalitiei au precizat ca proiectul pornit de la Presedintie a ajuns in analiza Ministerului Sanatatii, Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, precum si a Ministerului Finantelor Publice. Textul de lege, asa cum a fost el pritocit la Presedintie, prevede instituirea unor polite obligatorii de asigurari de sanatate private, gestionate de case de sanatate private, care sa primeasca fonduri de la CNAS. Spitalele ar urma sa aiba posibilitatea transformarii in fundatii, pentru a putea acorda medicilor salarii mai mari, in functie de performanta. Noua lege va intra in dezbatere publica, si deja Opozitia a criticat o parte din prevederile acesteia. Prin noua Lege a sanatatii se pastreaza actualele contributii la sanatate (5,2% angajatul si 5,5% angajatorul), insa permite si asigurari suplimentare care in functie de serviciile cuprinse pot ajunge pana la 50 de euro (cca 220 lei) pe luna. Spitalele vor putea deveni fundatii sau societati comerciale. Un procent de peste 90% dintre contributiile colectate vor trece, din 2013, in administrarea unor companii private.
CNAS va reduce oferta la minim, in schimbul aceleiasi cote retinute angajatului si angajatorului!
Noua lege a sanatatii va intra in vigoare in 2012, presedintele Traian Basescu declarand ca daca va fi nevoie de asumarea raspunderii, aceasta se va face. Pana atunci toate datoriile din sanatate vor fi platite, astfel incat pe piata sa li se faca loc asiguratorilor privati. Principalele prevederi ale legii tin de introducerea asigurarilor complementare si a caselor private de sanatate, modificarea listei de compensate si gratuite, infiintarea unor spitale-fundatie. Cei care vor dori mai mult decat un control medical de rutina vor trebui sa se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro (43-65 lei) pe luna. Va imaginati, asadar, cam cati cetateni din Romania isi vor putea permite sa aloce o astfel de suma lunara pentru a beneficia de mai mult decat un consult de rutina!
Asigurarile complementare de sanatate nu vor fi obligatorii. In schimb, toti cetatenii vor fi obligati sa se asigure in sistemul de stat, adica sa plateasca "RCA"-ul la sanatate (contributia de 5,5% din salariu). Ei vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat in comparatie cu ce primeau pana acum. Intr-un fel, statul va imbogati Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca aceasta va percepe aceeasi taxa din salariu, dar va da in schimb mult mai putin pentru asiguratii ei. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sange (trigliceride, colesterol, glicemie), urgentele medicale (rezultate in urma unui accident de munca sau de masina), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc), radiografiile (RX pulmonar). Problema este, insa, ca in multe din spitalele Romaniei, aparatura cu care se efectueaza astfel de analize este veche sau are perioade in care nu functioneaza si atunci cetateanul este obligat sa scoata bani din buzunar si sa le efectueze in regim privat, costurile ajungand la cateva sute de lei (milioane lei vechi). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica), retete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltratii), vor fi valabile doar asigurarile complementare de sanatate ale privatilor sau persoana care le solicita, bolnavul, va baga mana in buzunar doar la nevoie.
Costul asigurarilor medicale complementaredau migrene!
Pachetele de servicii medicale oferite de privati vor costa de la 10 euro pana la cateva sute de euro pe luna. Ofertele vor varia de la un asigurator la altul. Vor fi in total 11 mari jucatori in piata, care vor lucra atat cu spitale publice, cat si cu spitale private, fiecare avand dreptul sa aleaga furnizorii de sanatate cu care va colabora. Ei vor primi un buget de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in functie de cati clienti vor reusi sa isi atraga in portofoliu si in functie de patologia acestora. Cei care vor avea multi clienti, printre care si pacienti cronici (bolnavi de inima, pacienti cu cancer), vor fi finantati mai bine. Indiferent de problema de sanatate a unui om (cancer, hepatita, boli cardiace), nici un asigurator nu va avea dreptul sa il refuze.
La inceputul anului de la data la care ar intra in vigoare legea, fiecare cetatean care doreste o asigurare complementara de sanatate va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul. Acesta ii poate prezenta oferta, respectiv spitalele si medicii cu care lucreaza, precum si serviciile oferite. Posibilitatea de a schimba contractul va exista abia dupa un an. Nu se stie inca daca asiguratorii vor putea incheia contract direct cu medicii, adica daca ii vor putea plati in acord cu munca prestata.
In cazul celor care nu sunt asigurati, ei pot deveni co-asigurat, daca va fi preluat pe asigurarea unei rude de gradul 1 (sot/sotie, parinti/copii) sau, mai are posibilitatea de a se duce la un spital-fundatie care este finantat de stat si care va ave a posibilitatea de a primi sponsorizari.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cool!
28 November 2011 18:50
+5
# jj
28 November 2011 19:49
+5
# Mache
28 November 2011 20:35
+5
# exterminare!
29 November 2011 11:12
+1
# Vlad Craioveanu
29 November 2011 13:41
+2
# livia
29 November 2011 15:44
+4
# popovici
1 December 2011 13:40
0