14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SANCTIUNE EUROPEANA – Camera Deputatilor a adoptat tacit proiectul de lege care ii lasa fara pensia de serviciu pe magistratii corupti. Nu vor beneficia de pensie nici judecatorii si procurorii condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie, despre care CSM apreciaza ca aduc atingere prestigiului Justitiei (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

22 October 2013 16:30
Vizualizari: 4635

 

Magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie vor ramane fara pensii. Camera Deputatilor a adoptat tacit marti, 22 octombrie 2013, proiectul de lege care prevede ca procurorii, judecatorii si personalul de specialitate care au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie, chiar si dupa ce au fost eliberati din functie, sa nu mai poata beneficia de pensia de serviciu. Legea adoptata marti de parlamentarii din Camera Deputatilor, care este camera decizionala, prevede ca vor ramane fara pensie si magistratii care au fost condamnati definitiv pentru alte infractiuni comise cu intentie, despre care Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca aduc atingere prestigiului justitiei. Proiectul adoptat de Camera Deputatilor este in concordanta cu prevederile legislative europene, dar si din Statele Unite ale Americii.


Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, in luna august 2013, proiectul de Lege privind completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul introducerii unui nou articol care sa prevada ca magistratii condamnati definitiv sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu.

Prin introducerea articolului 97 indice 1 la Legea 303/2004 s-a urmarit reglementarea clara a regimului pensiilor de serviciu pentru magistratii condamnati penal, considerandu-se absolut necesar sa fie stabilite situatiile in care un judecator, procuror, magistrat asistent sau asimilati ai acestora sa nu mai obtina "recompense" in urma unei condamnari definitive pentru fapte de coruptie:

"(1)Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii;

(2)Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita cu intentie inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public.

(3)Daca se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public, incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

(4)Dispozitiile alin.(3) se aplica in mod corespunzator in situatia in care judecatorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor a fost condamnat pentru o infractiune intentionata, alta decat cele prevazute la alin.(1), iar Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei".

Ministerul Justitiei: "Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu"

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca, desi in mod rational rezulta ca un magistrat odata condamnat nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, intrucat nu mai detine calitate de magistrat, nu erau reglementate situatiile in care pensionarea intervine anterior condamnarii si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu:

"Pensia de serviciu reprezinta un beneficiu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezinta un interes deosebit pentru societate, ca o recunoastere a activitatii lor meritorii desfasurate pentru o perioada lunga de timp, ca o recompensa a riscurilor si sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a functiei respective. Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu".

Pana la acest moment, legea nu reglementa situatiile in care pensionarea intervine anterior hotararii judecatoresti de condamnare a magistratului si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu. Spre exemplu, nu erau acoperite situatiile in care:

-exista o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusa in plata pana la data condamnarii;

-magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese solutionata pana la momentul eliberarii din functie ca urmare a condamnarii;

-magistratul depune cererea de pensionare intre data condamnarii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a decretului de eliberare din functie.

*Cititi aici proiectul de lege privind eliminarea pensiilor pentru magistratii corupti

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 22 October 2013 18:40 +13

ei vedeti!!!!!!tocmai despre asta/i si vorba!!!!!!!!!unii gindesc ca mine,sau mai bine zisEU GINDESC CA SI EI!!!!!!!!! foarte bine fara pensie si spaga,ca daca avea spaga nu/l mai interesa pensia,el mergea la serviciu pentru spaga !!!!!!!si mai trebuie o chestie rezolvata!!!!!!!!PROCURORII NU/S MAGISTRATI sa se termine cu porcaria asta!!!!!ca si din cauza asta se simt multi dumnezei si trebuie gasita si o formula de control a ,,dumnezeilor,,!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 22 October 2013 18:44 +11

isi mai aduc unii aminte ce injuraturi mi/au tras si cita frasuiala ca in sua nu li se iau pensiile????!!!!!!!!ei acum aveti dovada ca ati sarit ca schiopii in cirja,vi se spune negru pe alb ca asa se intimpla in sua,asa ca ,,vasilica botul mic,,(si nu ma refer la ticalosul de la csm ci la modul general)

# Dr.Vasile Botomei/www.unbr.info; date 22 October 2013 20:27 +2

Bravo Premierului Victor Viorel Ponta! Bravo Parlamentari! Dr.Vasile Botomei este autorul recomandarilor stiintifice publicate la teza de doctorat pentru introducerea conceptului de raspundere administrativa a magistratilor care incalca normele de drept material.Citeste teza pe www.unmbr.info;

# motobei socola trei date 22 October 2013 22:08 -5

Bravo premierului COPY PASTE! Yuraaaaaa, Yuraaaaaa, Yuraaaaa!!!!

# Dora date 23 October 2013 00:40 +11

Marsh la excrementul zilei si labe unu.

# saracu ,,dottore,, lobotomiei date 22 October 2013 20:47 -4

saracu doctor (fara doctorat !) rudotel botomel ! Mai are cateva zile de libertate si se da doctor si inventator de legi !

# manifest date 22 October 2013 21:19 -1

Acest articol nu se va aplica, cei care soluţionează cauzele în care sunt judecaţi magistraţi sunt tot magistraţi. \"Corb la corb nu îşi scoate ochii.\"

# unul din lumea cea mare date 22 October 2013 21:35 +4

pentru manifest//sint obligati sa/l aplice altfel o sa fie ei cei fara pensie pe linga ceilalti.nu mai tine aici cu zicala romaneasca se aplica alta zicala decit sa plnga mama mai bine plinge ma/sa

# manifest date 22 October 2013 22:08 +3

De şapte ani aştept să văd un magistrat că răspunde pentru că a soluţionat cu rea credinţă o cauză, a aplicat retroactiv legea, a refuzat să primească o cerere de recuzare care îl privea, a consemnat în hotărârea judecătorească contrar celor petrecute în şedinţa de judecată, a fost părtinitor, a recalificat în urma calificării calea de atac...... Şi tot de şapte ani judecătorii se scapă unul pe altul, iar justiţiabilii nu pot să facă nimic. Inspecţia Judiciară îi apără pe magistraţi, în cazul unei plângeri împotriva magistraţilor nu se efectuează o anchetă eficientă.

# Prevederea este neconstitutionala date 22 October 2013 23:08 +1

pentru ca violeaza principiul constitutional al egalitatii in fata legii, instituind o sanctiune suplimentara pentru magistratii-inculpati - comparativ cu alte categorii profesionale ce ar fi condamnate pentru fapte de coruptie.

# Marcu date 24 October 2013 01:20 +3

Care egalitate, constituționalistule ? Magistrații sunt singurii beneficiari ai unor pensii de serviciu ! Ai uitat ce a făcut Boc din legile salarizării și pensiilor ?

# unul din lumea cea mare date 23 October 2013 01:30 +2

pentru Prevederea este neconstitutionala//atunci cind scursura de sticla a justitiei cerea si infiera faptul ca nastase nu/i exclus din barou nu era NECONSTITUTIONAL????(este constitutional 2 pedepse pentru aceiasi greseala???sau sa lasi fara drept de munca???).in sua este foarte constitutional ca judecatorul sa plateasca pentru ce greseste si PLATESTE!!!!!!(SI NU NUMAI JUDECATORUL!!!!!! ci toti cei care gresesc)stiti care/i culmea in sua???!!!!CA JUDECATORII/S MULT MAI DRASTICI CU STATUL!!!LA NOI CA DRACU CIT MAI MULTA CLEMENTA PENTRU STAT.......SI DE ASTA SINTEM IN GAURA !!!!!!(gaura gazelor de sist .de asta STATUL si functionarii lui corupti isi fac de cap si coruptia/i generalizata)

# anneke date 23 October 2013 03:36 -2

bun, un magistrat nu poate fi din servicii, dar nimic nu impiedica un lucrator din servicii sa fie magistrat ;-), asa ca nu vad rostul discutiei

# livia date 23 October 2013 09:11 +6

Mai trebuie un articol de lege, obligatoriu. Cand Romania este condamnata la CEDO, despagubirea materiala sa fie platita de cel/ cea care a dat solutia si nu de statul roman.

# Marijus date 23 October 2013 10:22 +6

Sunt de acord cu reglementarea, în ceea ce priveşte faptele de corupţie şi cele în legătură cu serviciul! Dar nu văd legătura, privitor la alte infracţiuni...care afectează prestigiul justiţiei! Ce are....una cu alta? Poţi greşi în trafic, de exemplu, de ce să nu primeşti pensia specială pentru care ai cotizat? Că oricum plăteşti daune şi alte despăgubiri...Este prea mare aria...şi în ceaţă totală!

# unul din lumea cea mare date 23 October 2013 11:56 +2

pentru marijus//tichetele din trafic sint asimilate faptelor de coruptie???tu intelegi ce citesti???ce are bara cu plenara si pendula cu prefectura?

# unul din lumea cea mare date 23 October 2013 12:05 +3

tot pentru marijus//cred ca daca un judecator,procuror,politist,ofiter din servicii este prins beat la volan,daaaaaaa sint de acord sa/l asimileze la fapta DEOSEBIT DE GRAVA,caci ei nu sint fite cine sa zica ca nu stiu legea,(si nimeni nu/i exonerat)dar la ei este cu agravanta!!!!!!!!!lumea trebuie sa INTELEAGA,alegi cariera publica te supui unor restrictii(caci esti platit din banii prostului de contribuabil)deci unele beneficii dar si restrictii,NU TE DAI IN STAMBA CA ESTI JUDECATOR,PAPICI,SAU OFITER SIE,SRI SI DRACU MAI STIE.NU ESTI DUMNEZEU!!!!!TOT CU AGRAVANTA SI PIERDERE DE PENSIE SI BENEFICII SI PENTRU POLITICIENI AJUNSI PE BANII PUBLICI!!!!!!!

# ADEVARUL date 23 October 2013 13:41 +4

ACTUALA EMBLEMA A JUSTITIE ROMANE ESTE JUDECATOAREA ALCOLIZATA,ALEGETI UNA DINTRE MULTELE PRINSE CONDUCAND IN STARE DE EBRIETATE SI INLOCUITI ORICE ALTCEVA DIN CEEA CE STITI VOI.SUNT DOAR NISTE GUNOAIE ASA ZISII NOSTRII MAGISTRATI,NISTE NOMENCLATURISTI CARE FOLOSESC LEGEA EXCLUSIV IN INTERES PROPRIU,IN DAUNA ROMANIEI SI A ROMANILOR,ASTORA SA LE DAM PENSIE SPECIALA,EU ZIC MUIE SPECIALA.

# BTS date 23 October 2013 19:09 +5

In sfarsit o lege clara si necesara. Trebuia sa ne sanctioneze UE pt. a putea adopta o lege f. buna. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva