20 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDALUL "PACANELELOR" (2) – Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, ii avertizeaza pe initiatorii proiectului de lege privind jocurile de noroc: "Daca exista ratiuni de sanatate publica ce reclama restrictionarea pacanelelor, aceste masuri trebuie aplicate in egala masura operatorilor privati si Loteriei Romane”. Tentativa Novomatic de a plasa 10.000 de aparate tip VLT in spatiile Loteriei Romane ar prejudicia statul, anual, cu 20 milioane euro

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

21 May 2014 12:40
Vizualizari: 4502

Organizatia Nationala a Jocurilor de Noroc, condusa de Odeta Nestor, nu este singurul for institutional care a luat atitudine pentru a preveni instaurarea unui monopol pentru Loteria Romana, cu efectul prejudicierii grave a bugetului de stat, prin controversatul proiect de lege de modificare a OUG nr. 77/2009 privind jocurile de noroc initiat de un grup numeros de parlamentari, majoritatea din PSD. Recent, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu (foto), a avertizat ca masurile care urmeaza a fi adoptate prin initiativa parlamentara trebuie aplicate in mod egal operatorilor privati si Loteriei Romane, pentru a se evita practica anticoncurentiala si tratamentul inegal: Exista o initiativa legislativa in Parlament care urmareste sa interzica private, permitand doar Loteriei sa desfasoare acest tip de activitate. Punctul nostru de vedere este ca, daca exista ratiuni de sanatate publica care reclama interzicerea sau restrictionarea , aceste masuri trebuie aplicate in egala masura operatorilor privati si Loteriei Romane. Din punct de vedere concurential, videoloteria si jocurile de pacanele sunt alternative pentru consumator si, ca atare, trebuie tratate in mod similar”.


Atentionarea lansata de seful Consiliului Concurentei nu a ramas fara ecou. Romanian Bookmakers, unul dintre marii operatori privati din piata de profil, a reluat opinia exprimata de Bogdan Chiritoiu si a dat publicitatii un comunicat, vineri 16 mai 2014, pentru a atesta ca proiectul legislativ care vizeaza organizarea jocurilor de slot-machine, in mod restrictiv, doar in spatiile Loteriei Romane are un vadit caracter anticoncurential.

In forma propusa de initiatori, proiectul de lege ar face ca statul sa piarda anual 500 de milioane de euro si 30.000 de angajati ai operatorilor de „pacanele” sa ramana fara locuri de munca

Asa cum Lumeajustitiei.ro a semnalat in repetate randuri, in spatele practicilor anticoncurentiale si al tratamentului inegal pe care le-ar genera adoptarea in forma actuala a proiectului legislativ se ascund efecte cu un impact economic si social devastator: prejudicierea bugetului de stat cu peste 500 de milioane de euro anual si cresterea alarmanta a somajului, mai mult de 30.000 de salariati ai operatorilor privati urmand sa-si piarda locul de munca. Aceasta deoarece proiectul de act normativ, care in esenta prevede ca „incepand cu intrarea in vigoare a acestei legi, jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate si sa functioneze legal doar in Cazinouri sau Agentii apartinand CN Loteria Romana”, ar face ca 70.000 de aparate de tip slot-machine detinute in diverse locatii de cei aproximativ 400 de operatori privati nu vor mai putea functiona legal decat pana la expirarea autorizatiilor existente, valabile cel mult un an.

De altfel, initiativa legislativa a facut obiectul unei Mese Rotunde cu tema “Piata jocurilor de noroc, in pericol”. La evenimentul organizat, la 14 aprilie 2014, de Grupul de presa Burda, au participat parlamentari initiatori, reprezentanti ai unor institutii de profil, psihologi, jurnalisti, dar si doi reprezentanti ai Consiliului Concurentei - Georgeta Fotino si Nicoleta Crisan. In cadrul Mesei Rotunde, presedinta Organizatiei Nationale a Jocurilor de Noroc, Odeta Nestor, a cerut atat initiatorilor proiectului legislativ, cat si reprezentantilor institutiilor de profil din domeniul jocurilor de noroc, sa-si exprime in scris punctele de vedere si sa-i trimita propunerile in legatura cu actul normativ, astfel incat sa se ajunga la un numitor comun, iar in forma finala a proiectului de lege sa fie lamurite toate problemele, indeosebi cele sociale (dependenta de "pacanele") si economice (evaziunea fiscala), pe care le implica fenomenul jocurilor de noroc.

Proiectul legislativ discrimineaza ceilalti operatori ai pietei aparatelor de tip slot-machine si instituie monopolul Loteriei Romane

Una din marile probleme pe care le ridica actul normativ in forma propusa de parlamentarii initiatori este legata, sustin specialistii, de favorizarea Loteriei Romane in detrimentul celorlalti operatori. Institutia de stat controlata de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de actionar unic, ar beneficia de monopol asupra "pacanelelor", intrucat, asa cum ama aratat, singurele aparate care vor mai putea functiona vor fi cele din sediile Loteriei.

Surse din piata jocurilor de noroc afirma ca asocierea Loteriei, in 2013, pentru o perioada de 15 ani, cu grupul austriac Novomatic, in domeniul videoloteriei, cu o clauza ce stipuleaza ca profiturile sa se imparta 50%-50%, va face ca proiectul legislativ in forma propusa de parlamentarii initiatori sa asigure profituri anuale de peste 200 de milioane de euro unor "baieti destepti".

Aceasta, in conditiile in care Loteria Romana a beneficiat deja de favoruri legislative prin distinctia facuta intre aparatele de tip slot machine – pentru care ceilalti operatori platesc anual o taxa de licenta de 2.000 de euro/ aparat – si aparatele de tip videoloterie (VLT). Pentru cele aproximativ 7.000 de "pacanele" operate de Loteria Romana (VLT) nu se plateste taxa de licenta. Un calcul simplu arata ca in cazul in care cele 70.000 de aparate nu vor mai avea drept de functionare, neincasarea taxei de licenta pentru aceste slot-machine va aduce o pierdere pentru bugetul de stat de 140 de milioane de euro. Precizam ca, in fapt, intre cele doua tipuri de aparate nu exista o diferenta pe care jucatorul sa o poata percepe, deosebirea fiind aceea ca jocul VLT este generat intr-un server, iar jocul slot-machine, in interiorul aparatului.

Novomatic ar vrea sa plaseze 10.000 de aparate tip VLT in spatiile Loteriei Romane

Mai nou, surse din piata jocurilor de noroc, aceleasi care au dezvaluit ca firma austriaca Novomatic desfasoara o asociere 50%-50% cu Loteria Romana pentru aparatele de tip VLT (videoloterie), au lansat ideea ca Novomatic intentioneaza sa instaleze in spatiile Loteriei Romane nu mai putin de 10.000 de aparate de tip VLT – aparate care, asa cum am aratat, pentru consumatorii-jucatori nu difera cu nimic fata de slot-machine, singura deosebire fiind de natura tehnica. 20 de milioane de euro/ an ar fi prejudiciul cauzat statului prin neincasarea taxei de licenta de 2.000 de euro/ aparat/ an, daca zvonul se adevereste.

Prezentam comunicatul de presa remis publicitatii de Romanian Bookmakers:

Bogdan Chiritoiu afirma ca Loteria Romana trebuie sa fie legiferata in acelasi mod cu operatorii privati de sloturi!

In calitate de presedinte al Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a oferit deunazi cateva declaratii care atesta faptul ca proiectul legislativ vizand organizarea jocurilor de slot-machine in mod restrictiv doar in spatiile Loteriei Romane are un vadit caracter anticoncurential.

Exista o initiativa legislativa in Parlament care urmareste sa interzica private, permitand doar Loteriei sa desfasoare acest tip de activitate. Punctul nostru de vedere este ca, daca exista ratiuni de sanatate publica care reclama interzicerea sau restrictionarea pacanelelor, aceste masuri trebuie aplicate in egala masura operatorilor privati si Loteriei Romane. Din punct de vedere concurential, videoloteria si jocurile de pacanele sunt alternative pentru consumator si, ca atare, trebuie tratate in mod similar”, a afirmat domnul Chiritoiu.

Romanian Bookmakers, organizatia patronala a organizatorilor de pariuri din Romania, intelege opinia de expert in mecanisme concurentiale exprimata de domnul Chiritoiu ca fiind una obligatoriu de considerat. In opinia noastra, ea elucideaza in mare masura faptul ca proiectul legislativ vizat nu e de natura sa indeplineasca obiectivele sociale invocate la initierea lui, avand, in schimb, un vadit caracter anticoncurential.

Membrii Romanian Bookmakers vor fi mereu preocupati de perspectivele si impactul social al activitatii lor, intelegand ca, pentru echilibrul industriei pe care o reprezentam, este esentiala responsabilitatea sociala.

Adaugam ca, atunci cand parlamentarii care au initiat proiectul legislativ invoca responsabilitatea sociala si jocul responsabil, dansii sunt, de fapt, in total acord cu membrii Romanian Bookmakers. Prin urmare, vom fi mereu deschisi dialogului si, prin el, identificarii de instrumente prin care jocul la slot-machine sau pariuri sa fie acreditat la nivelul societatii doar ca alternativa de divertisment

*Cititi aici comunicatul de presa al Romanian Bookmakers cu privire la punctul de vedere exprimat de presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu

Foto: www.bizbrasov.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2025 – Cristi Danilet, in carti pentru numirea la CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva