SCHIMBAREA LA FATA - Curtea Constitutionala se intoarce cu 180 grade, dupa declaratiile lui Traian Basescu si trimite o adresa clarificatoare Guvernului Ponta: Am cerut Guvernului listele electorale valabile la referendum, nu sa reactualizeze listele! Ministrul Internelor, Ioan Rus si-a dat demisia
Inceputul acestei saptamani nu este de bun augur pentru societatea romaneasca in conditiile in care Ziua Schimbarii la Fata debuteaza cu o adresa a Curtii Constitutionale care intoarce situatia existenta cu 180 de grade, din care reiese ca judecatorii CCR nu au avut si nu au in vedere primirea unor date noi privind numarul real al alegatorilor, asa cum intelesese Guvernul pana acum si ca tot ce vor este trimiterea listelor in baza carora s-a organizat referendumul. Luni, 6.08.2012, cei doi ministri, de Interne si cel al Administratiei, Ioan Rus si Victor Paul Dobre, si-au anuntat demisiile. Astfel, Romania ramane fara cei mai importanti ministri in mana carora se afla reactualizarea listelor electorale. Ministrul Ioan Rus a anuntat ca la baza demisiei sale au stat presiunile din ambele tabere, adica cele facute de Traian Basescu, dar si cele facute de actualul presedinte interimar, Crin Antonescu.
Printr-o adresa oficiala postata pe site-ul institutiei, Curtea Constitutionala arata ca a cerut Guvernului listele electorale permanente "actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului". Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".
Altfel spus, din adresa reiese ca CCR nu a cerut Guvernului acel mini-recensamant stabilit in sedinta de Guvern de saptamana trecuta pentru actualizarea la acest moment a listelor electorale permanente, ci a cerut listele electorale permanente in baza carora s-a organizat deja referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 29 iulie. Iata ce se spune in adresa CCR: "Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de CCR, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu".
Demisiile lui Rus si Dobre, prioritati pentru Guvernul Ponta
La primele ore ale diminetii de luni, 6.08.2012, ministrul de Interne, Ioan Rus si-a anuntat demisia, aratand ca la baza gestului sau stau presiuni din partea lui Traian Basescu si Crin Antonescu. Totodata, Rus a anuntat si demisia ministrului Victor Paul Dobre, care i-a cerut sa faca acest anunt in numele sau, intrucat nu se afla in Bucuresti. Ioan Rus si Victor Paul Dobre ar fi trebuit sa se ocupe de organizarea "mini-recensamantului" pentru actualizarea listelor electorale permanente. Astfel, prioritatea Guvernului Ponta se schimba, urmand ca acestia sa se ocupe de nuirea altor sef in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor.
Cronologia scandalurilor legate de CCR si referendum
In data de 2 august, CCR a anuntat, la finalul sedintei,decizia de a amana pentru 12 septembrie decizia finala si a cerut noi documente Guvernului legate de listele electorale permanente. Imediat dupa ce s-a dat publicitatii decizia acaesta, leul a cazut vertiginos. Drept urmare, Guvernul a anuntat organizarea unei actualizari a listelor electorale, citind decizia CCR. In seara aceleiasi zile, procurorii de la Parchetul General au ridicat de la Autoritatea Electorala Permanenta listele electorale, anuntand ca au demarat ancheta la PICCJ, sub coordonarea adjunctului Procurorului general al Romaniei, Marius Iacob.
In 3 august, CCR a revenit asupra datei de 12 septembrie, stabilind ca data la care se va lua decizia decisiva privind referendumul va fi 31 august. In aceeasi zi, apare prima reactie oficiala a lui Traian Basescu care a declarat ca "este fara precedent ca dupa ce ai vazut rezultatele sa incerci sa modifici cifrele dupa ce ai facut referendumul”. Tot in 3 august, ministrul de Interne Ioan Rus aexplica modul in care se va desfasura actualizarea listelor electorale: "Va fi un mini-recensamint, La nivelul satelor va fi mai simplu, la orase va fi mai complicat". Mai devreme, intr-o videoconferinta, premierul Ponta le-a cerut tuturor primarilor sa trimita echipe pe teren pentru a elimina de pe liste decedatii, condamnatii ramasi fara drepturi electorale si cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul ori resedinta in strainatate. primarul Clujului, Emil Boc, i-a spus in videoconferinta lui Ponta ca este imposibil ca pina la 31 august sa fie facut acest minirecensamint. Intr-un acces de furie, Traian Basescu l-a aczuat public pe Ioan Rus ca "a dat dispozitie sa blocheze decizia CCR" prin transmiterea adresei in care MAI nu-si mai asuma corectitudinea listelor electorale. Basescu face analogie la cazul Nastase.
Vineri, 4 august, un cotidian central anunta ca adresa Curtii Constitutionale catre Guvern a fost schimbata de magistratul-asistent, astfel incat sa reiasa ca CCR cere actualizarea listelor, desi nu aceasta ar fi fost intentia Plenului Curtii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# av.61
6 August 2012 13:49
+19
# Circul Constitutional Roman
6 August 2012 13:55
+16
# Lilu Lilu
6 August 2012 14:34
+5
# Ilarion
6 August 2012 14:31
+6
# Adrisant necunoscut
6 August 2012 14:32
+7
# padure
6 August 2012 15:01
-5
# Ioana
6 August 2012 15:05
+2
# Ioana
6 August 2012 15:11
+1
# dodoring
6 August 2012 16:18
+5
# monkey ponta
6 August 2012 19:50
-1
# oohooo bombaaa
6 August 2012 22:37
+2
# cucu
7 August 2012 05:39
+3
# DOREL
7 August 2012 09:14
+2
# procedura civila
7 August 2012 09:56
+3