18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCOATETI SRI DIN DOSARELE PENALE – CCR decide daca este neconstitutional ca SRI sa intercepteze pe mandat de siguranta nationala si apoi sa trimita datele obtinute la procurori pentru a fi folosite ca probe in dosarele penale. Avocat: "Cum as putea eu sa probez ca SRI nu supravegheaza pe toata lumea? Nu am niciun mecanism... Nici macar judecatorul care confirma mandatele nu poate sa verifice... Obtinere de date pe siguranta nationala si transformate automat in probe, fara control"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 December 2017 16:23
Vizualizari: 13095

Zi decisiva la Curtea Constitutionala a Romaniei. Judecatorii constitutionali trebuie sa hotarasca daca mai permit Serviciului Roman de Informatii sa furnizeze procurorilor datele obtinute pe mandatele de siguranta nationala pentru a fi folosite ca probe in dosarele penale. Pe ordinea de zi a sedintei CCR din 12 decembrie 2017, prezidata de judecatorul Valer Dorneanu, a figurat la punctul 23 dosarul nr.1672D/2016 ce are ca obiect declararea neconstitutionala a unor articole din Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, mai precis a "disp. art.3, art.10, art.11 si art.13 din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei (in forma anterioara modificarii sale prin Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale), precum si ale art.13 din acelasi act normativ, in forma in vigoare".


Deloc surprinzator, procurorul a apreciat ca exceptia de neconstitutionalitate este inadmisibila, criticand forma in care a fost investita Curtea Constitutionala cu aceasta speta. In scurta sa alocutiune, procurorul prezent in sala a precizat insa un lucru esential, anume ca SRI nu este organ de cercetare penala. Pe cale de consecinta, apreciem noi, nu pot fi folosite intr-o ancheta penala care nu are ca obiect "siguranta nationala" datele obtinute in baza mandatelor de acest tip si deci nu pot fi atasate unui dosar penal care vizeaza, spre exemplu, infractiuni de coruptie.

Dat fiind insa trecutul recent, din perioada protocoalelor SRI-DNA, in care aceste practici erau la ordinea zilei, consideram ca este cu atat mai important ca CCR sa declare neconstitutionale articolele care, in mod interpretabil sau printr-o lacuna a legii, permit Serviciului Roman de Informatii sa furnizeze procurorilor datele provenite din mandatele de siguranta nationala, pe care ulterior anchetatorii le transforma in probe in dosare penale.

Caci, esenta exceptiei de neconstitutionalitate analizata de CCR in sedinta din 12 decembrie este tocmai aceea de a interzice SRI sa mai ofere procurorilor "datele" obtinute prin mandatele de siguranta nationala care pot fi transformate de anchetatori in "probe" in dosarele penale.

Avocat: "Legea nu le interzice. Pe motiv de siguranta nationala, toti trebuie sa fim supravegheati!"

Absolut remarcabila a fost depozitia avocatului partilor din dosar care a venit sa sustina exceptia de neconstitutionalitate. Acesta a aratat ca este imposibil de probat pe cine supravegheaza SRI si daca o face intemeiat, asa cum este imposibil de stiut ce fel de date stocheaza SRI in baza mandatelor de siguranta nationale si cum le folosesc. Avocatul (foto) a aratat ca nici macar judecatorul care confirma mandatele de siguranta nationala nu poate verifica datele pe care SRI le strange in baza supravegherii.

Iata cele mai importante declaratii ale avocatului facute in fata judecatorilor CCR in sedinta din 12 decembrie 2017:

"Se tot vorbeste despre amestecul intre notiunea de date si probe. Cand discuta despre implicarea serviciilor in activitatea cotidiana, se vorbeste despre date. Nu asta este problema noastra. Noi vorbim despre probe folosite in dosar, nu despre date. (...) Noi am facut o analiza globala a sistemului oferit de Legea 51 pentru datele obtinute in cursul supravegheri pe mandate, folosite apoi ca si probe in dosarele penale. Or, din aceasta perspectiva, textul este neconstitutional. Nu din perspectiva a ceea ce poate sa supravegheze. Domnul procuror spune ca noi nu avem o legislatie vis-a-vis de supravegherea permanenta. Da, nu exista reglementare nici intr-un sens, nici in altul. Cum as putea eu sa probez ca SRI nu supravegheaza pe toata lumea? Nu am niciun mecanism, prezum de buna credinta ca nu fac lucrul asta. Legea nu le interzice. Pe motiv de siguranta nationala, toti trebuie sa fim supravegheati. Si se obtin date. In acest dosar s-au obtinut date pe siguranta nationala, transformate in probe. Si asta este problema pe care noi o reprosam. Folosirea de probe obtinute sub justificarea sigurantei nationale. Adica, de fapt, sa evitam calea corecta pe proces penal, probe administrate si folosite legal cu obtinere de date pe siguranta nationala, care este o chestiune de procedura in toate sistemele si transformate automat in probe, fara control. Nici macar judecatorul care confirma mandatele nu poate sa verifice aceste elemente."

Iata partile din dosarul nr.1672D/2016, conform ordinii de zi a CCR:

"-Rus Beneamin

- Kiss Alexandru Iosif Francisc

- Bojtor Vilmos Laszlo

- Miklossy Ferenc

- Miklossy Ferenc Laszlo

- Roatis Gheorghe Ioan

- Consiliul Judetean Bihor

Exceptia de neconst. a disp. art.3, art.10, art.11 si art.13 din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei (in forma anterioara modificarii sale prin Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale), precum si ale art.13 din acelasi act normativ, in forma in vigoare"

Comentarii

# vădana veselă în acțiune date 12 December 2017 16:41 +11

Dar partenera de nădejde a DNA veghează și va pune bețe-n roate!

# avocat date 12 December 2017 17:03 -14

Nu trebuie sa conteze pe ce cale se obtin date privind infractiunile! Important este ca probele sa fie solide si demonstrate independent de sursele primare!

# Gabriela date 12 December 2017 17:43 +5

Serios? Ce spui? Te-ai forțat mult ca sa scrii tâmpenia asta? Ce spui dumneata este o aberație totală. Dumneata ești cumva  mecanicul SRI? Sau avocat? Asta ar fi una din explicații cealaltă explicația  este inepția si lipsa studiului. Ai vorbit şi dumneata când trebuia să taci :lol: însă prostia te-a dat de gol :lol:

# Brasov date 12 December 2017 18:47 +2

"avocat" de rahat. Ce sa-i faci? la o singura circumvolutiune pe creier, o asa postare. Multi idioti are planeta asta, dar unii se mai dau si filozofi. Grabriela, esti de nota 10 !

# ciripoi date 14 December 2017 13:47 0

frătică!!!! Ce contează legea.. Organele pot să falsifice probleme.. să intimideze sau chiar santajeze martorii. Important este să confirme cumva motivul pentru care au terorizat luni sau ani de zile un om nevinovat. Cât despre răspunderea magistratului abuziv la anul și la mulți ani tovarăși.. Porcuror Zdrentosul

# Ana date 12 December 2017 17:11 +11

CORECT!, practic nici o probă a înregistrărilor ale SRI NU SUNT VALIDE, și NU ar fi trebuit acceptate de instanțe.  Fie ca sunt făcute pe protocoale ilegale, fie ca SRI este o structura militarizată care NU POATE desecretiza nici macar o inregistrare și nu a existat nici o baza legală timp de decenii ... fie ca pe siguranță națională sunt ascultați NELIMITAT toți românii iar pe SRI NU-I CONTROLEAZĂ NICI DRAKU... dar mai ales ca absolut TOATE inregistrarile Digitale NU POT FI PROBE NICI INDICII. Deoarece se pot TRUCATE ȘI REEDITA . DOAR  Iregistrable pe banda magnetică pot fi considerate indicii doar după expertiza tehnica. Dar în tara asta prostia e la ea acasa :-*

# nuibai date 12 December 2017 21:49 -1

Ce dracu e aşa de greu? Dacă judecătorul nu are acces să verifice nişte afirmaţii ale acuzării, din cauza secretizării impuse de acuzare, are sublima şi normala independenţă de a dispune ACHITAREA. Nici nu există altă soluţie normală. Şi-atunci, de la sine procurorii s-ar strădui să indrepte lucrurilepe calea dreaptă. Totul e la judecători.

# ina date 13 December 2017 12:03 0

Dar dar judecatorii nu raspund pentru hotararile pronuntate ,asa ca de ce sa isi puna in cap sistemul si sa le afecteze interesele si mapa profesionala?Doar si judecatorii sunt oameni si sunt si oportunisti si interesati si materialisti...... :sad:

# Raducu date 13 December 2017 13:04 +1

@Ina ce zici tu? Adică judecata se face după interese ?sau după lege și dreptate ?Păi și cei condamnați sunt tot oameni care sunt judecați nedrept iar multi dintre ei condamnați pe nevinovați .Noile legi ale justitiei sunt exagerat de blânde având în vedere ca de 28 de ani falsa justiție a terorizat România încălcând legea,  ca sa nu mai spunem ca cine poate garanta faptul ca  procurorii și judecătorii care au încălcat legea si au judecat strâmb timp de zeci de ani ,brusc se vor schimba în modele perfecte ale justitiei?Comparând aceste fapte oribile  cu o asemănare concreta: cine ar mai avea încrederea și garanția să-și dea  copii pe mana unui pedofil care a făptuit zeci de ani iar acum brusc îl veți crede pe ,,cuvânt de onoare''.

# Silviu date 13 December 2017 01:50 +5

Foarte buna analiza. Este mai mult decât evident și dovedit ca justiția practicata în România de 28 ani nu are nici o legitimitate. Mai pe scurt toate procesele și condamnările sunt nule de drept întrucât au fost date în baza unor legi anticonstituționale,  proceduri și protocoale ILEGALE,   sentințe date discriminatoriu cu probe Trucate și obținute prin încălcarea procedurilor legale, 28 de ani de mafie care a distrus tara , a încălcat legea si a înfăptuit numai nedreptăți de neimaginat. Toate sursele și resursele României au fost jefuite concesionate și vândute pe nimic și pt următoarea generație și toate astea sub "protectia" SRI ȘI DIICOT . Este o mafie de nedescris. Toate aceste instituții au fonduri uriașe,  iar grija lor nu este decât distrugerea României și a poporului.

# alex date 15 December 2017 12:20 0

care este decizia ccr? s au pronuntat in acest dosar?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva